Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..
İyi geceler ve iyi bayramlar arkadaşlar.diğer forumlarda yer alan bilgileri ilkkez sınava girecek olan arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek amacıyla buraya aktardım.tüm arkadaşlara şimdiden başarılar...
Tüm sınava girecek arkadaşların paylaşımına sunulmak üzere bazı soru ve cevapla;
(Katkılarından ötürü Sevgili HasanVolkan 'a teşekkürler)
1- Sınavlara Hesap Makinesi ve Cetvel alınıyor mu?
1- Evet alınıyor
2- Sınavda "Tek Düzen Hesap Planı" kullanılabiliyor mu? Eger öyleyse yanımızda mı getiriyoruz yoksa dagıtılacak mı?
2- Finansal Muhasebe sınavında dağıtıyorlar ama sadece o ders için kullanabiliyorsunuz. Başka derslerde kullanamıyorsunuz.
3- Sınavda müsvette kagıt dagıtılıyor mu? Bu kagıtlar toplanıyor mu?
3- Müsvette kağıt dağıtılmıyor ama fazladan cevap kağıdı alabilirsiniz. Özellikle finansal muhasebe sınavında bir kağıda büyük defterleri (T) çizeceğinizi düşünürseniz 3 adet cevap kağıdı almanız faydalı olur. Cevaplarımı sınavdan sonra karşılaştırayım diye bir kağıda yazarken gören sınav gözetmeni o kağıdı bana yedireceğini söylemişti. Şaka şaka yazdıklarımı sildirmişti.
4- Kurşun kalem mi, tükenmez kalem mi kullanılacak?
4- Kurşun kalem kullanılıyor. Burada önemli bir husus var. Kurşun kalem olunca birde silgi oluyor haliyle. O silgiyi sınav heyecanıyla elinizde tutmayın. Çünkü eliniz terliyor ve silgi de nemleniyor, ıslanıyor. Yanlış yaptığınız bir yeri düzeltmek istediğinizde silgi avucunuzda terlediği için silmek istediğiniz yeri karalıyor. Sonra karalanınca daha bir heyecan yapıp kağıt yırtılıyor. Hadi canım sende dediğinizi duyuyorum ama bu oldu.
5- Sınav takvimlerine bakıldıgında sınavların Cumartesi ve Pazar günleri peşpeşe 1 saat arayla yapıldıgı görülmekte. Bu durum da çok yorucu bir tempo izlenimi veriyor. Sınav günü bu tempoyu yaşamış arkadaşlar ortam konusundaki deneyimleri ,izlenimleri nasıldır?
5- Gerçekten yorucu. Sınav aralarında diğer sınavına gireceğiniz ders için zamanınız oluyor. Bu araları iyi değerlendirin, bir soru yakalasanız bile kardır. Birkaç arkadaş oturup birbirinize sorular sorabilirsiniz. Bu aralardaki diğer derse çalışmalar da biraz daha yorulmanıza sebep oluyor. Sınav gününden önce uykunuzu iyi alın. Pazar gününün ilk sınavı 3 saatlik finansal muhasebe sınavı. Bu süre bile bazılarına yetmeyebiliyor onun için sınavdan önce problem olmaması için mutlaka en az bir tane monografi çözün. Ki hazırlıklı olun.
6- Başarılı olan arkadaşların başarılı oldukları derslerle ilgili "cevap kagıdı düzeni" nasıldır, ne önerirler..?
6- Kağıdı güzel kullanmak ve yazıların okunaklı ve güzel olması kağıdı okuyan üzerinde elbette iyi bir intiba bırakacaktır. Finansal muhasebe için yanınızda cetvel bulundurmanız kağıdınızı güzel kullanmanız için faydalı olur.
7- C.tesi ve Pazar sırasıyla hangi derslerin sınavlarına gireceğiz.?
7- C.tesi günü : Denetim, Meslek Hukuku, Vergi Mevzuatı ve Genel Hukuk
Pazar günü : Finansal muhasebe, Mali Analiz ve Maliyet Muhasebesi
8- Cevap kağıtlarının arkasını da kullanabiliyoruz değil mi ?
8- Cevap kağıdının arkasını da kullanabiliyorsunuz.
9- Analizde de hesap makinasına izin var mı ?
9- Analizde de hesap makinası kullanılıyor.
10- Denetim ve Vergi derslerinde uzun yorumlar kabul görüyor mu?
10- Doğru ise çok yazmanızın bir zararı olmaz hatta iyi olur ama yazdıklarınız yanlışsa ne kadar yazarsanız yazın yanlıştır zaten.
11- Sayısal Sorularda sonuca ulaşmak şart mı?
11- Her ders için olmayabilir. Mesela maliyet sorularını şıklandırıyorlar artık. Bir şıkkın cevabı diğer şıkkı etkilediği için haliyle bulduğunuz sonuçlar önemli ve şart. Aynı durum analiz dersi için de düşünülebilir. Fakat vergi dersinde doğru sonucu bulmasanızda yaptığınız işlem konuyu bildiğinizi gösteriyorsa puan alabilirsiniz. Tabi bu da kağıdı okuyanların insiyatifinde.
12- Formülleri yazmak gerekiyor mu? (Finansal Analiz)
12- Formülleri yazmak gerekmiyor ama yazarsanız fena olmaz.