Bankaların Ekstrelerini İşlemek

Koray Bey,

Aslında pek öyle değil, 358. madde önceki haliyle daha keskindi ancak getirilen eleştiriler nedeniyle 6335 sayılı yasa ile esneklik getirildiği doğru olsa da 6335 sayılı yasanın gerekçesinde farklı bir boyut var;

a- Borcun, şirket ortaklarının ve yöneticilerinin acil ihtiyaçları için verilmesi,
b- Borcun, makul bir vade için verilmesi,
c- Borcun, şirketi zarara uğratmayacak şekilde verilmesi olarak ifade edilmiştir.
Gerekçede sayılan bu üç kriter ortakların şirketten aldıkları paralarla kişisel malvarlığı edinmelerini, başka şirketlere borç vermeleri ya da sermaye olarak koymalarının önünü kapatmaktadır. Çok sınırlı bir esneklik.

Yine asıl gelen esneklik is Kar Payı avansı dağıtımıdır ki ben bunu asıl esneklik olarak görürüm ancak bunun da şartlarının var olduğunu belirtmiştim. Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ’in yayımlanması ile pay sahiplerinin şirketlerine borçlanmalarının gerekçesi de ortadan kalkmıştır. Çünkü ortakların para ihtiyacı söz konusu olduğunda varsa geçmiş yıl kârlarından, yoksa yeni düzenlemeye göre cari yıl kârından dağıtım yapılabilmesi mümkündür. TTK buna rağmen belli koşullara uyulması kaydı ile acil durumlarda şirketi zor duruma düşürmeden kısa süreli olmak kaydıyla ortakların şirketlerine borçlanabileceklerini de kabul etmiştir. Ancak cari yıl karından avans dağıtımı kar dağıtımın şart koşuyor, yoksa alının bedelin 31.12 de defaten geri ödenmesi şart. Üstelik bu işlemlerde borç almayan yönetim kurulu üyeleri sorumlu tutuluyor.

Saygılar,
Kevork
 
"Acil ihtiyaç", "makul vade", "şirketi zarara uğratmayacak ölçüde borç" ne kadar da esnek ve yorum açık kavramlar değil mi?:) Kime göre neye göre, çok objektif kriterler gerçekten de.
 
"Acil ihtiyaç", "makul vade", "şirketi zarara uğratmayacak ölçüde borç" ne kadar da esnek ve yorum açık kavramlar değil mi?:) Kime göre neye göre, çok objektif kriterler gerçekten de.

Kesinlikle,

Hani kısaca Özvarlığın "+" olacak diyorya, özvarlığı bugünkü TL ile 100.-- TL olan şirketin, ortağına ne kadar borç verebilir olması gerekir ?

İşte ölçüt.

Saygılar,
Kevork
 
Olayı mutlaka Ortağa Borç olarak da yorumlamak bence doğru değil. Hesabında alacaklı olabilir. Ya da önce borç yazılır daha sonra alacak kayıt girer.Önemli olan dönem sonları ve bilhassa yıl sonudur.
 
Sayın Güroy,

Tabiki alacağı varsa borç diyemeyiz alacağın ödenmesi olur. Ancak yasa borçlanmadan bahsediyorsa bunu sadece "alacağı yoksa" olarak adlandırıp başka bir şarta bakamayız değilmi.

Saygılar,
Kevork
 
Diyelim ki hesaba önce borç yazıldı. Daha sonra da bu borcunu kapattı. Bunu söylüyorum.
 
Sayın Güroy,

Borçlanmaya itirazımız yok zaten. Ancak oradaki süre ve miktar konusu sıkıntılı ve tartışmalı. Benim dikkat çekmeye çalıştığım nokta bu. En tehlikeli maddelerden de biri üstelik. Cezayi müeyyide çok ağır.

Saygılar,
Kevork
 
Merhaba benim de bir sorum olucak çalıştığım i yerinde muhasebeye de bakmak zorunda kaldım kodları vs. Yeni yeni ögreniyorum banka k. Kartı ekstresi geldi ve ben bunu netsise nasıl işliyceğimi bilemiorum . Virman yapmam gerektiği sölendi ama nasıl yapıcam hangi hesapları kullanmalıyım . Gelen ekstre ana kart ekstresidir . Bunun altında kullanılan 2 adet ek kart vardır. 306 da ana kart ekstresi die muhasebeci daha önce acmış bir car ayrıca da 309 da kredi kartları için de olusturmus .
309 b
309 a
yapıp ters kayıt yapıp kredi kartı ve ana kart carisini bu şekildemi kapatmam gerekiyor
102 hesabı bos sadece cek ödemeleri mevcut yardımcı olurmusunuz lütfen :(
 
306 Hesap mı? Bunun kredi kartı ile ne ilgisi var.
306- Çıkarılmış diğer menkul kıymetler hesabı..
Açan arkadaşa sormak lazım.Belki eskiden kullanılmış bir hesap olabilir ama kredi kartlarının bununla ilgisi yok..
 
Abilerim merhaba yeni başladım bende 2 aya yeni giriyorum banka ekstresi işliyordum gelirde taksitli satış diye birşey vardı ben bunu 108 hesaba attım borçlu hesap olduğu için doğru bir işlem mi yaptım bu konuda aydınlatacak biri var mı? Çünkü ekstrelerde 108 kodlu hesab sadece alacaklı çalıştırılır diyen de oldu çok kafam karıştı aydınlatırsanız şimdiden teşekür ederim
 
Üst