Çalışma Bakanlığına Şikayet.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alaman38
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

İstifayı sözlü mü yaptınız? İşe gelmedi tutanakları ile işten çıkarılmış olabilirsiniz. Normal maaş ve eğer kullanmadığınız izin var ise onları talep edebilirsiniz. Ancak bildirim yapmadan işten ayrıldığınızdan işverenin alacaklarınızdan ihbar önelini düşme hakkı vardır.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

İşverenin tek taraflı kendi kararıyla ödemekle yükümlü olduğu ücretlerden ihbar tazminatı kesme hakkı yoktur sn.Turko.
İşveren ihbar tazminatı talebiyle dava açarak veya çalışanla anlaşarak ihbar tazminatını almaya hak kazanabilir.
Ayrıca devamsızlığın tesbit edilerek sözleşme haklı nedenle feshedilmiş olsa da ,sözleşmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı hakkı olmaz.
Çalışan herhangi bir sebep bildirmeden ayrıldıktan sonra , açılacak bir davada ücretlerin ödenmemesi nedeniyle ayrıldığını belirtip, iddiasını ıspatlayabilirse, haklı nedenle fesih olarak kabul edilebilir.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

İşverenin kendiliğinden böyle bir ( ihbar, tazminat vb) alcağını çalışanın hak edilmiş ücretinden mahsup etmesi yasal değilir. Ancak mahmekeme kararı ve icra emri gerekir.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Bu işler çetrefilli işlerdir. Tüm bilgi ve belgeler iki taraftanda öğrenilmeden karar vermek yanlıştır. Eğer işv. ihbar öneli alma hakkı doğmuşsa bunu ödemesi gereken paradan kesme hakkı vardır. Ancak bunu karşı tarafa belgelendirmelidir. Sonuçta uzlaşma olmadığında mahkeme son kararı verecektir.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

T U R K O ' Alıntı:
karar vermek yanlıştır.
Haklısınız, karar vermek mahkemelerin işidir.
T U R K O ' Alıntı:
Eğer işv. ihbar öneli alma hakkı doğmuşsa bunu ödemesi gereken paradan kesme hakkı vardır.
İşverenin doğrudan bu kesintiyi yapma hakkı yoktur.Bu hakkı doğmuşsa mahkemeye başvurur, haklılığını ıspatlayabilirse ihbar tazminatı ödenmesine karar verir.
T U R K O ' Alıntı:
Sonuçta uzlaşma olmadığında mahkeme son kararı verecektir.
Kesinlikle bu konuda haklısınız.Son karar verilmeden ,ilk karar(işverenin kesme kararı) uygulanamaz.

İş kanunu 32. maddesi şöyle der:

İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

sayın türko, olay tam olarak şöyle gerçekleşti maaşların ödenmemsinden dolayı patronumla görüşerek istifa edeceğimi söyledim hay hay tabi dedi, daha sonra genel müdür günü gelmeyen işleri bana yaptırmak istedi tartışma oldu ve beni şirketten kovdu. maaşımdan herhangi bi kesinti yapmaları sözkonusu olamaz çünkü 2 ay maaşlar geriden geliyodu buda benim tek taraflı fesih hakkımı doğurmaz mı? ayrıca ne pusula nede bordro imzalatıyolardı, maaşlar bankadan geçmiyodu tediye makbuzu ile maaş ödüyolardı, personel özlük dosyası yoktu, ayrıca mesai saatine uymayanların maaşından ceza kesiliyodu sözleşmede olsa bile çalışma bakanlığının gösterdiği bi hesaba bu paraları işçiler için kullanmak koşuluyla yatırmaları gerekmiyomu. teşekkürler. sorumu tekrarlayım 2 ay geçti olayın üstünden ssk çıkışım 1 ay önce yapıldı şikayet için bi süre varmı. müfettiş bana demesin nerdeydin bu zamana kadar diye.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

T U R K O ' Alıntı:
Bu işler çetrefilli işlerdir.
Öncelikle bölge çalışmaya şikayetinizi iletmelisiniz. Oradan çıkacak sonuç lehinize olursa işiniz kolaylaşır. Aleyhinize bir sonuç çıksada veya işv müfettiş raporuna rahmen hakkınızı ödemiyor ise veya sonuç sizi tatmin etmedi ise iş mahkemesine dava açabilirsiniz.
Not: Maaşınızın ödenmediğini belirterek işten ayrılamak için; ya dilekçenizi aldıklarına dair işv. veya yetkili vekilinden imzalı bir örneğinin elinizde olması veya noterden bu nedenle işten ayrıldığınızı işv. bildirmeniz gerekirdi.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

tamam bunları biliyorum sormak istediğim şu tüm bu işlemleri yapmak için belli bi süre varmı.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

ben şimdi ç.b'na başvurduğumda istedikleri evraklar eksik olduğuda hemen ceza kesiyolar mı. yoksa davanın iş mahkemesinde sonuçlanmasını mı bekliyo bakanlık. derdim şu bugüne kadar çoktan şikayet ederdim ama durumlarına üzülüyorum belli bi miktar ödemede yaptılar ama belli bi süre varsa onuda geçirmek istemem açıkcası.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Kıdem tazminatı için 10 yıl, ihbar tazminatı ve diğer işçilik ücretleri, izin ücretleri için 5 yıllık zaman aşımı vardır.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Teşekkürler. Peki bi sorum daha olacak, bakanlığa dilekçemi verdim diyelim, bakanlık işverenden defter ve belgelerini istedi eksik belge söz konusu olduğunda bakanlık cezayı hemen kesiyomu yoksa davanın sonuçlanmasını mı bekliyo. Sonuç olarak işverende ne özlük dosyam var nede 6 ay boyunca imzalı tek bir bordro yada ücret pusulası. Bakanlık bunun için anında ceza kesermi.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Bölge Çalışma müdürlüğü müfettişlerinin yapacağı inceleme sonucunda işverenin kusuru varsa, bununla ilgili işlemleri mahkemeden bağımsız olarak yaparlar.Yapılan inceleme sonucu sizin şikayetinizle ilgili değerlendirme sonucu size bildirilir.Sİz açacağınız davada bu belgeyi de iddialarınızın ıspatı için delil olarak sunarsınız.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Peki Bakanlıktaki İşlemleri Uzun mu Acaba? Sadece Dilekçe Verip Çıkıyor muyuz Yani?

(Forumda Küçük Harfler kullanınız)
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Gidip, şikayet konunuzu iletiyorsunuz, orada sizi yönlendirip bir müfettişle görüşebiliyorsunuz.Şikayet dilekçenizi verip, çıkıyorsunuz, inceleme sonucunun size bildirilmesinibekliyorsunuz.
 
merhaba ben 9 aydır bır sırkette calısıyorum halen sıgortamı yapmadılar malıyeden bı kac kere denetıme geldıler ama sıgortalı olmadıgımın tespıtını yapmalarına ragmen hala deısen bırsey yok napabılırımm.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

Maliye denetimi vergi vs içindir.
Kayıt dışı çalışmanız için Bölge Çalışma Müdürülüğü ve SGK ya şikayette bulunmanız gerekir.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

maliye ve diğer kamu kurumları yaptıkları denetimde tesbit ettikleri kayıt dışı çalışanları sgk bildirmekle yükümlüdür.
 
Ynt: Çalışma Bakanlığına Şikayet.

şikayette bulunursam gerıye donuk sıgortam yapılırmı..
 
Üst