Devreden Kdv

Üyelik
14 Mar 2006
Mesajlar
64
Konum
İSTANBUL
Buğday Toptancılığı Yapan Şirketimiz devreden kdv miktarını mahsup etmek istiyor, sebebi buğdayı %1 kdv oranından alarak %1 oranında satmasından dolayı giderler ve diğer sair alışları için ödemiş olduğu %18 kdv den dolayı sürekli yüksek kdv devri gerçekleşmektedir. Bu tutar vergi borçlarına mahsup edilebilirmi edilebilirse ne tür yol izlememiz gerekir. Şimdiden teşekkürler
 
74,76,85 tebliğ

27,15 sirkülere bakınız..

İade Edilecek KDV’ nin Hesaplama Yöntemi :

Mükelleflerin iadeye hak kazandıkları katma değer vergisinin hesaplanmasına ilişkin esaslar 74 ve 76 seri No’ lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde yapılmıştır.

Mükellefler, iade tutarının hesaplanmasına her takvim yılının Ocak ayı itibariyle başlayacaklar ve iade edilecek KDV tutarlarını temel olarak dört aşamada tespit edeceklerdir.



1. Adım : Ocak Ayı

- Ocak ayı indirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen vergiden, bu işlemlere ilişkin hesaplanan vergi çıkarılır.
- Bu vergi farkı,beyannamedeki sonraki döneme devreden KDV ile kıyaslanır.
- Sonraki döneme devreden KDV yoksa; indirimli orana tabi işlemlerin bünyesine giren vergi yıllık iade hesabına dahil edilmez.
- Sonraki döneme devreden KDV, bu vergi fark tutarını aşıyorsa; bu vergi farkının tamamı “ aylık iade edilebilir KDV”olarak alınır.
- Sonraki döneme devreden KDV, bu vergi farkını aşmıyorsa sonraki döneme devreden KDV tutarı “ aylık iade edilebilir KDV” olarak alınır.


2. Adım :Şubat Ayı

- Şubat ayı indirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen vergiden, bu işlemlere ilişkin hesaplanan vergi çıkarılır.
- Bu vergi farkı ile Ocak ayına ilişkin “iade edilebilir KDV” ile toplanır.
- Bu tutar ( vergi farkı + Ocak ayı iade edilebilir KDV ) Şubat ayı sonraki döneme devreden KDV ile kıyaslanır.
- Sonraki döneme devreden KDV yoksa ilk iki ay yıllık iade hesabında dikkate alınmayacaktır.
- Sonraki döneme devreden KDV, vergi farkı + Ocak ayı iade edilebilir KDV tutarı toplamını aşıyorsa, toplamın tamamı yıllık iade hesabına dahil edilir.
- Sonraki döneme devreden KDV, vergi farkı + Ocak ayı iade edilebilir KDV tutarı toplamını aşmıyorsa, Şubat ayı sonraki döneme devreden KDV tutarı ilk iki ay için “iade edilebilir KDV” olarak alınır.


3. Adım : Diğer Aylar ve Aralık Ayı

- Bu hesaplamalar diğer aylar ve Aralık ayı için de yapılır.
- Aralık ayında Şubat ayında olduğu gibi gerekli mukayese işlemi yapılır. Yani, Aralık ayında indirimli orana tabi işlemlerin bünyesine giren vergiler ile bu işlemlerle ilgili olarak hesaplanan vergi arasındaki fark, Kasım sonu itibariyle hesaplanan “iade edilebilir vergi” ile toplanacak ve bu toplam Aralık ayı devreden KDV’ si ile mukayese edilecektir.
- Devreden vergi yoksa iade talep edilmeyecektir.
- Devreden vergi varsa ve yukarıda belirtilen toplamı aşıyorsa bu toplam “yıllık iade edilebilir vergi” olarak alınır.
- Devreden vergi varsa ve yukarıda belirtilen toplamı aşmıyorsa, Aralık ayı devreden vergi tutarı “yıllık iade edilebilir vergi” olarak alınır.


4. Adım : İade Edilecek Verginin Hesabı


- Yıllık iade tutarı , yıllık iade edilebilir vergi tutarının izleyen yılın Kasım dönemine kadar verilecek ( bu ay dahil) beyannamelerin herhangi birisinde sonraki döneme devreden KDV tutarından çıkarılması suretiyle tespit ve talep edilir.
- İadenin yapılabilmesi iade tutarının , her yıl için tespit edilen alt limitten ( 2004 yılı için 9.100 YTL ) az olmaması gerekmektedir. Mükellefe bu tutarı aşan kısım iade edilecektir.


ayrıca 2005 yılı için tespit edilen “yıllık iade edilebilir vergi” ile 2006 yılında iade talebinin yapıldığı vergilendirme dönemine kadarki beyannamelerde görülen “sonraki döneme devreden KDV” tutarlarının karşılaştırılması gerekmektedir.

farzelim 2005 sonu itibariyle iade edilebilr kdv 100 000 ytl ,kdv iadesi mayıs 2006 beyannamesinde yapılıyor ,mayıs 2006 ayına kadar devreden herhangi bir ayda en küçük devreden kdv den 10. 000(2005 yılı için) ytl l çıkarılıyor..
 

Benzer konular

Üst