Eksik Gün Bildirim Formu

Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

ewet bu daha mantıklı 2 ayrı dilekçe yazılması.
teşekkür ederim hakan bey.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

nguroy ' Alıntı:
Sn Hakankrl;



Ben de diyorum ki ;

Rapor günü: 22
Ücretsiz izin:8

Toplam : 30



30 ssk günü tamamlandı zaten. : :)

Ama sizin hesabınıza göre 1 gün çalışması havaya uçuyor , asıl hakkı olan günü neden vermeyelim...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

tabi canım mantıklı olanda o zaten , bende o şekilde yapıyorum... Bir an anlayamadım sizi , pardon ::)
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

nguroy ' Alıntı:
...Ben de diyorum ki ;

Rapor günü: 22
Ücretsiz izin:8

Toplam : 30
30 ssk günü tamamlandı zaten. : :)
Hata buradan kaynaklı zaten. SGK bildirimleri her zaman çalışılan güne göre yapılır. Kolaya kaçılıp x gün çalışmadı 30-çalışmadığı gün kolaycılığına ve hatasına düşülmemeli. SGK'ya daima çalışılan gün tam olarak eksiltilmeden bildirilir 30 günden geriye kalanlar ise çalışılmayan günler olarak bildirilir.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

T U R K O ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
...Ben de diyorum ki ;

Rapor günü: 22
Ücretsiz izin:8

Toplam : 30
30 ssk günü tamamlandı zaten. : :)
Hata buradan kaynaklı zaten. SGK bildirimleri her zaman çalışılan güne göre yapılır. Kolaya kaçılıp x gün çalışmadı 30-çalışmadığı gün kolaycılığına ve hatasına düşülmemeli. SGK'ya daima çalışılan gün tam olarak eksiltilmeden bildirilir 30 günden geriye kalanlar ise çalışılmayan günler olarak bildirilir.







Evet sn Turko
Siz daha güzel ifade etmişiniz. Önemli olan parmak hesabında çalışılan gündür.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

kafama bir soru takıldı. asgari ücretle çalışan bir işçim bir gün ücretsiz izin kullandı ve ay 31 çekiyor.

fiili çalışılan günü 30 gün. o zaman e-bildirge düzenlerken 30 gün dersem ve 1 gün ücretsiz izinli olduğu için asgari ücretin bir günlük tutarı kadar altında brüt ücreti iken ben bunu bildirgede bu şekilde gösteremem ki. sebebi eksik gün bildiremeyeceğim çünkü 30 tam gün çalışlmış kabul edecek sistem ve 30 tam gün çalışmış bir işçininde en az asgari ücret elması gerekmektedir diye uyarı verecek?

bunun nasıl üstesinden geleceğiz peki ? ???
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Sgk alt limit altında kalan ücrette alt limit ile bürüt ücret arasındaki farka ait primin tamamı işverene aittir. Yani bürüt rakamınız düşük olabilir ancak siz sgk matrahınızı sgk alt limitine göre bildirmek zorundasınız.
 
:

sayın turko bişey sorucam kusura bakmayın çok tartışılmış ama bende ilk defa personelle ilgilenmeye başladım kafam karıştı..

şubatta 10 gün raporlu ya parmak hesabına katılıyorum 18 gün bildirilecek aylık bildirgede peki ek10 na 12 gün mü eksik yazmalıyım ek + aylık bildirge 30 olmalıya...

yada mayısda 5 gün raporlu 26 gün olacak ya ek 10 4 gün mü yazmalıyım..

kusura bakmayın çok konuşulmuş ama ...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

bir ay çalışan bir işçi için aylık bildirgede gösterilen gün sayısı 30 dur bu sabit
5 gün raporlu olan bir işçinin raporlu olduğu gün sayısıda raporla sabit
ayı 31 kabul edip 31-5=26 diyemezsiniz bordroda ve aylık bildirgede gün 30 dur 31-5=26 da deseniz de otomatikman raporlu gün sayısını 4 indirirsiniz olması gereken 30-5=25 dir...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

emansur baştan beri yazılanları okur iseniz hatalı düşündüğünüzü anlarsınız.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

sayın TURKO
en başından beri okudum sizde tekrar okursanız benim savunduğum fikrin bu olduğunu görürsünüz...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

diyelim ki ;
ay 31 gün raporlu gün sayısı 5
çalıştığı gün sayısını parmak hesabı yaparsak 26 bulduk
şimdi bildirgeyi ve bordroyu düzenlerken 26 gün çalıştığını düşünürsek raporlu olduğu gün sayısını 4 e indirmiş olmazmıyız 5 gün yapmak istediğimizde de bildirgede ve bordroda 31 gün göstermemiz gerekicek buda mümkün değil bildirgede ve bordroda gün sayısı 30 günle sabitken 30-5=26 değimizde sgk bir gün eksik prim ödemişsiniz demedi bu güne kadar dese zaten kendisiyle çelişir o zaman ay gün sayısı değiştiğinde ona göre bildirge ve bordro düzenlettirmesi lazım....
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

05 Mart 2009




Cumhur Sinan Özdemir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

İş Müfettişi -Ankara

[email protected]

ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI



Şubat 28 gün. Şubat ayında personel maaşları 28 gün üzerinden mi? 30 gün üzerinden mi? hesaplanacak veya 30 gün üzerinden mi sigorta gösterilecek? Sorusunu çok sayıda okuyucu e-mail ve telefon aracılığıyla yöneltti.



İş Kanunu?na göre; genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. 5754 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu kayıt dışı işçilik ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında ücretin bankalar aracılığıyla ödenmesine ilişkin birtakım zorunluluklar getirilmiştir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair uygulama Yönetmeliği 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüktedir.



İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye,bu durumda olan her işçi ve her ay için 112.-TL idarî para cezası uygulanacaktır [1].



Şubat Ayı Ücretinin Hesaplanması:



İş Kanununda ücret, işçiye bir iş karşılığında ve para olarak en geç ayda bir ödenen tutar olarak tarif olunmuş ve uygulamada da ay kavramı 30 gün olarak kabul edilmiştir [2].



Aylık (maktu) ücretin özelliği bir aylık çalışma karşılığı, ücretin toptan kesin karşılığının belirlenmesidir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin izinli veya diğer nedenlerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Yasal asgari ücrette maktu bir ücret olup 30 gün karşılığı belirlenmektedir. Sigortalının eksiksiz çalıştığı Şubat ayında da prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak hesaplanacaktır.



Örneğin; işçi 2009 yılında aylık 1.000 TL ücret karşılığı çalışmak için işverenle anlaşmış ve 01.01.2009 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Ocak ayı 31 gün olduğu için ücreti artmayacak, Şubat ayı 28 gün olduğu için ücret düşmeyecektir. Aylık (maktu) ücreti olan 1.000 TL kendisine ödenecektir.



Aylık ücret dışında zaman esas alınarak farklı ücret sistemleri de uygulanmaktadır. Özellikle küçük işletmelerde en yaygın uygulama bulan haftalık ücrettir. Haftalık ücrette önemli olan bir hafta çalışılmasıdır. Haftalık çalışmanın pazartesi başlayıp pazar günü sona ermesi şart olmayıp, çalışılmaya başlanılan günden itibaren yedi günlük bir süre dikkate alınır. Burada aylık ücrette olduğu gibi tatilleri de içeren kesin bir miktar söz konusu değildir. Ancak kanunda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak, çalışırlarsa ayrıca her gün için bir günlük ilave ücret alırlar. Haftalık ücret ile çalışan işçiye çalıştığı gün ile orantılı ücret ödeneceğinden 28, 29 gün veya 31 gün çalışması halinde farklı ücret ödenir. Bu şekilde yani günlük, haftalık ücretle çalışan işçiye takvim günü dikkate alınarak çalıştığı gün ile orantılı ücret ödemesi yapılır. Örneğin; işçi 2009 Şubat ayında 28 gün çalışmışsa 28 günlük ücret ödenecektir.



Şubat Ayı Sigorta Prim Gün Sayısının Hesaplanması:



5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 80.maddesine göre [3] ??Bu Kanun gereğince primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biridir. Ancak günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.İşveren ve sigortalı arasında çağrı üzerine çalışmaya dayalı yazılı iş sözleşmesinde taraflar arasında çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemiş ise, sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı yukarıdaki fıkra hükmüne göre hesaplanır??



5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 82.maddesine göre ?Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır??



Yasal düzenleme gereği işverenler Şubat ayı için sigorta prim gün sayısını (Şubat ayında tam çalışan işçiler için) 30 gün bildirmek zorundadır.



Şubat ayında tam çalışmayan çeşitli nedenlerle 5 gün eksik çalışan işçinin sigorta prim gün sayısı ise kanaatimce 28-5=23 gün üzerinden değil, 30-5=25 gün üzerinden bildirilecektir.



1 Şubat 2009?da işe başlayan işçi tam ay çalıştığı için sigorta prim gün sayısı kanaatimce 30 gün gösterilecektir.



2 Şubat 2009?da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise tam ay çalışmadığından takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-1=27 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 27 gün gösterilecektir.



16 Şubat 2009?da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-16=13 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 13 gün gösterilecektir.



Sonuç:



Aylık (maktu) ücretle çalışan işçiye Şubat ayında ücreti tam olarak ödenecektir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Ücretin aylık (maktu) olarak değil, günlük-haftalık ücret olarak belirlenmesi halinde işçiye çalıştığı gün kadar ücret ödenecektir. Bu durumda ay içerisinde tam olarak çalışan işçi ayın 28, 29, 30 ve 31 gün sürmesine bağlı olarak farklı ücrete hak kazanabilecektir. Günlük veya haftalık ücret ile çalışan işçilere işveren Şubat ayı için 28 gün üzerinden ücret ödeyecektir.



5510 sayılı Kanunun 80 ve 82.maddelerinde belirtildiği üzere sigorta prim gün sayısı ücret ödeme şekline bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilecektir. Örneğin; Şubat ayında tam çalışan işçi 28 günlük ücret alsa dahi prim ödeme gün sayısının 30 gün sayılması nedeniyle sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak aylık kazanç tutarı 30 gün üzerinden bildirilecektir. 1 Şubat hariç, Şubat ayı içinde çalışmaya başlayan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise çalıştığı gün sayısı kadar olacaktır. Kısmi çalışma halinde ise ay içindeki toplam çalışma saati süresi günlük çalışma süresi kabul edilen 7,5 saate bölünerek sigorta primine esas günler hesaplanacaktır. Örneğin aylık 120 saat kısmi süreli çalışan işçinin sigorta primine esas gün sayısı (120/7,5=16 gün) olacaktır. Sigorta prim gün sayısı da 16 gün üzerinden bildirilecektir.




--------------------------------------------------------------------------------



[1] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-İş Kanuna Göre İdari Para Cezaları ve Mahkeme Kararları 2009 Şubat-Adalet Yayınevi

[2] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-Soru ve Cevaplarla İş Kanunu Uygulama Rehberi (1250 Soru ve Cevap/3.Baskı)2007 Haziran-Adalet Yayınevi

[3] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-Soru ve Cevaplarla Sosyal Güvenlik Reformu Uygulama Rehberi?Haziran 2008 -Adalet Yayınevi
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

emansur ' Alıntı:
... 26 gün çalıştığını düşünürsek ...
Düşünmenize gerek yok çünkü öyle. SGK aylık bildirim verilmesi ile ilgili açıklamalarına bakabilirsiniz.

emansur ' Alıntı:
...sgk bir gün eksik prim ödemişsiniz demedi...
SGK sizi uyarma görevi yoktur. Hatalı işlemi tesbir ettiğinde hem geriye doğru tüm aylık bildirimlerin düzeltilmesini ister hemde ipc keser. İşlemleri kanuna uygun yapmak sizin sorumluluğunuzdadır.
-/-
İş müfetişi iş kanundan anlar sgk kanundan değil! Ayrıca şahısların (ben de dahil) ne dediği değil kanunlar ve onlara istinaden çıkarılan yönetmelik/tebliğ vb açıklamaların ne dediği önemlidir.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

T U R K O ' Alıntı:
emansur ' Alıntı:
... 26 gün çalıştığını düşünürsek ...
Düşünmenize gerek yok çünkü öyle. SGK aylık bildirim verilmesi ile ilgili açıklamalarına bakabilirsiniz.

SGK aylık bildirim verilmesi ile ilgili açıklamaları paylaşırsanız bilmediğim yanlış anladığım bişey varsa düzeltmiş olurum ve görüşünüze katılırım...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Siz SGK açıklamalarını okumadan mı yorum yapıyorsunuz? SGK sitesinde biraz araştırma yapıverin.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

sayın turko savunduğunuz görüşün kanıtı olan görüş, kanun, mevzuat neyse onu paylaşırmısınız....
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

::)Üzerinden baya uzun zaman geçmiş ama benim gibi bir türlü ne yapacağına karar veremeyen arkadaşlara yol göstermesi açısından sgk nın kendi sitesindeki bilgi bankasından aldığım soru ve cevabı buraya aktarmak istedim ayrıca sgk'nın 170 nolu danışma hattındanda sözlü olarak teyit alınmıştır ;D Aşağıdanda anlaşılacağı üzere sadece eksik gün bildirimlerinde ay kaç gün çekiyor ise o rakamdan izinli olunan günün çıkarılması gerekiyormuş.
Örneğin benim rapor başlangıç tarihim 11.03.2010'du iş başı tarihimde 19.03.2010 (8 gün)
eksik gün bildirim formunda Eksik bildirilen gün sayısına 8 ; aphb'ndede çalışılan gün sayısına 23 yazıcakmışım.(oysa ben de 30 gün sayıp 22+8 yapıcaktım ama bir türlü içime sindirememiştim burdaki yorumları okuduktan sonra.Umarım ihtiyaç duyupta bakan arkadaşlara yardımı olur :)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Soru Numarası : 307
Cevaplanma Tarihi : 06.02.2009


Soru
E-bildirgede eksik günü olan sigortalıları nasıl bildirebilirim?



Cevap
Ay içinde eksik gün olan sigortalıların, çalıştığı ay kaç gün ise (28, 29, 31) gün hesabı yapılarak bulunur.
Örn:Sigortalının, ay içinde kaç gün çalışması var ise; o baz alınır. Eksik günleri için sebebi ne ise eksik gün nedeni seçilir. Cari dönemi için eksik bilgi formu işyerinin bağlı olduğu SGK İl Müdürlüğüne verilir.
 

Benzer konular

Üst