personel maaş programı

Eksik Gün Bildirim Formu

Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

yureklimu
Forum Üyesi

Teşekkür Puanı: 0

« Yanıtla #3 : Haziran 12, 2009, 04:36:27 ÖS » Alıntı

--------------------------------------------------------------------------------
Yanlız Arkadaşlar,

eksik gün bildirim formu ile ilgili olarak sgk ile görüştüm. Onlar ise 31-10=21 günü aylık prim hizmet belgesinde, 9 günü ise eksik gün bildirim formunda göstermem gerektiğini söylediler.
AÇIKLAMALAR

5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin 4 üncü ve 5 inci fıkralarında yapılan düzenlemelere göre, aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalıların aşağıdaki belgelerden durumlarına uygun olan/olanlar;
1) İstirahatlı olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,
2) Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
3) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,
4) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
5) En az işveren tarafından imzalanmış puantaj kayıtları,
6) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği,
bu formun ekinde ilgili üniteye verilir veya acele posta servisi (aps), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak gönderilir.
Yasal süresi dışında verilen söz konusu belgelerden geriye yönelik olarak her zaman düzenlenebilir nitelikte olanlar işleme konulmaz.
Yukarıda sayılan durumların dışındaki (30) günden az çalışılan sürelere ait geçerli belgeleri belirlemeye Kurum yetkilidir.

Bu durum sizin ifade ettiğiniz ile çelişmiyor mu?

yüreklimu arkadaş ne diyor eksik gün bildirim formu ile ilgili olarak sgk ile görüştüm. Onlar ise 31-10=21 günü aylık prim hizmet belgesinde, 9 günü ise eksik gün bildirim formunda göstermem gerektiğini söylediler

yani adamlar ayı 30 gün olarak kabul edip 30 a tamamlıyorlar eğer aksini idda etseydi önce kendisiyle çelişirdi
bu cevapların artık yeterli olması lazım...

Ya forumdaşlar SGK hiç bir zaman 31 veya 28-29 gün kabul etmemiştir ki.
Bildiğiniz gibi tüm günler 30 dur.
Eksi gün de buna göre verilir.
Eskiden beri bu böyledir.

nguroy ' Alıntı:

ağzınıza sağlık ya..bizim yıldızımız yetmiyor kabul ettirebilmek için :)

nguroy ' Alıntı:

sayın üstadım,

Ayın 16 de işe giren birine ay 31 çekiyorsa 15 gün puantaj yaptığınız da e bildirgeden bildirebiliyormusunuz ya da 28 çektiğinde.

Eksik gün de kaç gün bildirirseniz bildirin hata vermez ama burada ayın bütünlüğü bozuluyorsa çalışan o ay kaç gün işe geldiyse o kadar prim günü ödemelisiniz bence.Sonuçta bu kişi ay 31 çekerse 31. gün işe geldi bu kişinin ücretini ve primini ödemelisiniz kanaatindeyim.Burada ay 30 dur demek bence hatalı olur.

Bakın yorumu yanlış yapıyorsunuz. Bu yüzden herkes aynı hataya düşüyor genellikle.
Gayet basit ;

1-Tam çalıştı ise aylar hep 30 gün.
2-Ay içinde eksik çalıştı ise bu sefer çalıştığı günler parmak hesabı . Bakın çalıştığı günler sayılacak diyorum

nguroy ' Alıntı:
Bakın yorumu yanlış yapıyorsunuz. Bu yüzden herkes aynı hataya düşüyor genellikle.
Gayet basit ;

1-Tam çalıştı ise aylar hep 30 gün.
2-Ay içinde eksik çalıştı ise bu sefer çalıştığı günler parmak hesabı . Bakın çalıştığı günler sayılacak diyorum

;) ok Teşekkürler.

Saygılar.

konunun kapandığını düşünmüştüm ama kapanmıyor......

nirvana3482 ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:

sayın üstadım,

Ayın 16 de işe giren birine ay 31 çekiyorsa 15 gün puantaj yaptığınız da e bildirgeden bildirebiliyormusunuz ya da 28 çektiğinde.

Eksik gün de kaç gün bildirirseniz bildirin hata vermez ama burada ayın bütünlüğü bozuluyorsa çalışan o ay kaç gün işe geldiyse o kadar prim günü ödemelisiniz bence.Sonuçta bu kişi ay 31 çekerse 31. gün işe geldi bu kişinin ücretini ve primini ödemelisiniz kanaatindeyim.Burada ay 30 dur demek bence hatalı olur.

"Sonuçta bu kişi ay 31 çekerse 31. gün işe geldi bu kişinin ücretini ve primini ödemelisiniz kanaatindeyim" demişsiniz 31 gün işe geldi diye 31günlük primmi ödüyorsunuz cevabınız evet ise söyleyecek söz yok...
parmak hesabı çalıştığı günler için değil çalışmadığı günler yani raporlu yada izinli olduğu günler için yapılır ay gün sayısı zaten sabittir (30gün) çalıştığı günler için yapılırsa yine aynı şey olur 31 günde 10 raporluysa 21 çıkar sgk da raporlu gün sayısını 9 yap der en başa döneriz....

İş kanunu ile sgk kanunu farklıdır ve bende burada yazılanlara göre birbirine karıştırıldığı kanaati oluştu. Ödenecek ücret iş kanununa göre hesaplanır. Günlük ücret ile çalışan ile aylık ücret ile çalışanın maaş hesabı farklıdır.
SGK bildirlecek gün hesabı ise ayrı bir konudur. Hep aynı kolaycılığa kaçılarak "30-eksik gün" sonucu sgk bildirilecek gün olarak hesaplanmakta ve hata yapılmaktadır. SGK ssk zamanından beri yaptığı bütün açıklamalarında parmak hesabı ile çalışılan+çalışılmış sayılan günleri toplayın gün olarak bunu bildirin demektedir.
Eksik gün bildiriminde ise sgk tarafından bu güne kadar net bir ifade ile açıklık getirilmemiştir. Yorum ile eğer sgk bütün ayları 30 gün kabul ediyor ise ve aylık bildirimde parmak hesabı ile gün hesaplanıyor ise 30-aylık bildirimdeki gün eksik bildirime yazılacak gün sayısıdır demekteyim.

evet arkadaşlar kesin bilgiyi açıklıyorum.bizzat konuştum.
parmak hesabıymış.yani 31-1=30 tam gün gösteriosun ama 1 gün eksin gün bildiriosun ek-10la

utandırmayın beni nizam bey :-[
ama gerçekten çok tartışıldı çok araştırdım.arkadaşlarıma da sordum ettim hep bu 2 çözümle karşılaştım.
Bir de ben de dahil arkadaşların yanlış yaparak cezayla karşılaşmamamış olmamız mucizemidir :)

erdinceydor ' Alıntı:
evet arkadaşlar kesin bilgiyi açıklıyorum.bizzat konuştum.
parmak hesabıymış.yani 31-1=30 tam gün gösteriosun ama 1 gün eksin gün bildiriosun ek-10la

sigorta gününü 30 dan gösterirsen eksik güne ne gerek var şimdi , ya da şöyle söyleyim ben eta programını kullanıyorum. eta da 30 gün yazınca otomatikman ek-10 da eksik gün sormuyor ( 31 çeken ayda da) evt manuel işlenebilir falan diyeceksiniz. Ya da etacınız düzeltsin gibi şeyler. Ama başka kurumlarda işlem yaparken 30 gün baz alıyor , yani kimin ne yaptığı belli değil :(

alla alla e ben bizim mmüşavire sorduğumda niye böle yaptırdı ;D

denetiminde çalıştığım insana bak :'( neyse taam bundan sonra böle yaparız yarın bide ben arayıp sorayım eksik kalmayayım ;D ;D

arkadaşlar kusura bakmayın kim ne derse desin ben ayı 30 gün olarak kabul ediyorum 8 gün raporlu olan biri içinde 30-8=22 şeklinde eksik gün bildirim formumu veriyorum kuruma rapor fotokopilerinide veriyorum eğer bu yanlış olsayı bu zamana kadar belli olurdu...

saygılar....

Hiç belli olmaz günün birinde (muhtasarda olduğu gibi) ek bildirim vereceksiniz diyebilirler hatta daha kötüsü resen düzeltip (5510'da resen yazıyor.) ipc anında görüntü yapabilirler. Siz ise hiç bir şekilde kurtulamazsınız.

Geçenlerde 2007 yılına ait eksik günlerle ilgili yazı geldi, eksik prim bildirmişsiniz, eksik gün nedeni olan raporu ya belgeleyin ya da resen düzeltilecektir diye.Neyse ki suretleri var çıkarıp yazı ekinde gönderdim,sorun çözüldü.Bu süre farkıyla 3-4 kez karşılaştım. Yani bu listeleri ve ekindeki belgeleri çok güncel bir şekilde takip etmiyorlar, 2-3 sene önceden geliyorlar, en azından benim dosyalarımın olduğu merkezlerde bu şekilde. Sn. Turko'nun söylediği gibi bir gün kötü bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

şimdi,

ekim ayı 1gün eksik çalışmış işçi diyelim

1) ssk bildirgesinde çalışılan gün 31-1=30 gün diyerek eksik gün bildirgede gösteremeyeceğiz fakat ek10 düzenleyip 1 günlük göndereceğiz?

2) şubat ayında (28 çekiyor) 1 gn eksik çalıştı ssk bildirgesinde 28-1=27 gün gösterip eksik gün nedeni belirteceğiz ve ek10a 1 gün mü yazacağız yoksa. 30-1=29 gün gösterip gene ek10da 1 gün mü göstereceğiz ?

Ogün Güneş ' Alıntı:
Ogün Güneş ' Alıntı:
ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI

05 Mart 2009

Cumhur Sinan Özdemir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
[email protected]
ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI
....
Şubat ayında tam çalışmayan çeşitli nedenlerle 5 gün eksik çalışan işçinin sigorta prim gün sayısı ise kanaatimce 28-5=23 gün üzerinden değil, 30-5=25 gün üzerinden bildirilecektir.
....

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
...
Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
...
Ogün Güneş ' Alıntı:
Resul Kurt / Dünya' Alıntı:
Şubat ayında SSK gün sayısı nasıl hesaplanacak?

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK
[email protected]
...
Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
...
Resul Kurt / Dünya