Erken Emeklilikten 2.Kez İstifa Edilir mi ?

Üyelik
22 Şub 2016
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhaba,

99 öncesi sigortası başlayan, 15 yıldan fazla süredir çalışan 3600 prim gün sayısını dolduran bir işçi X firmasında 3 yıl çalışıp bu sebepten istifa etmiştir, şirket kıdem tazminatını ödemediği için mahkemeye başvurmuş ve süreci devam etmektedir. Şimdi aynı işçi Y firmasında 2 yıldır çalışmaktadır ve yine erken emeklilikle ayrılmak istemektedir. Kıdem tazminatı Y firmasından alabilir mi? Y firmasından kıdem tazminatını aldığı zaman X firmasının davasını kaybetmiş mi sayılır? Yani erken emeklilikten 2 kez istifa ederek kıdem tazminatı alınabilir mi?

Teşekkür ederim.
İyi günler.
 
bu haktan sadece 1 defa yararlanılabilir. 2. kez alamaz
8/9/1999 öncesi işe başlamalı ve sgk dan kıdem tazminatı alabilir diye bir yazıyı işverene ibra etmesi gerekir. 2. firma için sgk bu yazıyı vermez. Oldu da bir şekilde sgk hata ile bu yazıyı verdi. Bu durumda
2. firmadan alırsa ve ilk firmadaki davayı da kazanırsa tahminimce 2. firma ödediği parayı faiziyle geri isteyebilir.Borçlar Kanununa göre sebepsiz zenginleşme söz konusu olur.
Bu 2 firmanın birbirinden haberdar olma olasılığı nedir derseniz o da ayrı bir muamma
 
Ben de aynı şekilde düşünüyordum sn.ERDUn, taa ki SGK nun o yazıyı şartlar sağlanıyorsa her istendiğinde verdiğini öğreninceye kadar.
Sebepsiz zenginleşme de sözkonusu olmaz, çünkü yasanın sağladığı bir hak sözkonusu
 
Ben de aynı şekilde düşünüyordum sn.ERDUn, taa ki SGK nun o yazıyı şartlar sağlanıyorsa her istendiğinde verdiğini öğreninceye kadar.
Sebepsiz zenginleşme de sözkonusu olmaz, çünkü yasanın sağladığı bir hak sözkonusu
Yasada netlik olmadığı için, sgk dan yazı alıp bir kaç iş yerinden kıdem alınabilir. Yasada bir defa alınabilir diye bir ifade yok.
 
Bence burada ortada bir durum var. Bu kişi x firmasından tazminatını hakkı olduğu halde alamamış. Aynı şekilde y firmasından alabilir mi bence orası muallak. Çünkü 99 düzenlemesi öncesindeki amaç yıl ve prim gün sayısını doldurup yaşı beklemek. Saçma ama düzenlemenin amacı bu. Konu yargıya taşınırsa bence kazanma şansı yarı yarıya. Emeklilik, lafzı gereği tek seferlik bir olguyu ifade etmekte. Diğer taraftan burada, x-y gibi firmalar artabilir- işverenin bundan haberdar olma olasılığı esasen son derece az.
 
SGK da müdür yardımcısı ile konuştum bu konuda
yasada boşluk var dolayısıyla değil 2 firmadan istediği kadar firmadan koşullar oluşursa tazminatını alabilir dedi.
 
Ben de o belge 1 kereye mahsus verilir şeklinde bilirdim, ama SGK her istendiğinde veriyor o belgeyi.
Geçen ay da bizde daha önce bir başka yerde o belgeye dayanarak ayrılmış bir arkadaş yeni bir belge ile bizden de ayrıldı tazminatını alarak.
 
Bana ilginç geldi ama demek alınabiliyormuş.
Peki 2 ci durumda işveren ödemeyip,konu nun yargıya taşınmışlığı sözkonusu mu?böyle bir dava görülmüş de dava işveren aleyhine sonuçlanmış mı?
Şahsen bu durum 3.4.5 vs.de olabilecek,tekrarlanabilecektir,
bu nedenle dava konusu edilebilir diye düşünüyorum...hatta edilmeli.
 
Son düzenleme:
Kanunda işçi lehine açık var. Bende alınmamalı hakkın kötüye kullanımı diye düşünüyordum ancak alamaz diye bir şey yada tek sefere mahsus bir durumdur demediğinden 3 de olur 4 de vede daha fazlasıda
 
Arkadaşlar evet bu noktada mevzuattan kaynaklanan boşluk var ve 1475-M.14/5 doğrultusunda 1 defadan fazla bu haktan yararlanılabilir,nitekim 2 kez yararlanan da olmuş deniliyor/diyoruz ama düzenlemenin amacına tabiri caizse ruhuna bağlı olarak tanınan bu hak dan 1 defadan fazla yararlanmanın mümkün olmaması gerektiği düşüncesindeyim.

Yorum olarak alınabilir.hatta alanda var,daha ne arıyorsun diyen olabilir!benim tereddütüm yok diyen olabilirse de sanırım bir çoğumuzda kısminde olsa bu tereddüt var!.......

Bu nedenle bazı noktaların açıklığa kavuşması gerekiyor.
a. SGK dan bu konuya dair alınan yazılar kayıt altına alınıyor mu?
b. ve kurumun tüm merkezlerinde izlenebiliyor mu?
c. Tanınan bu hak dan önceden yararlanmış olup ve ikinci işverenin bu durumdan haberdar olması halinde,işçinin sgk dan o yazıyı getirse dahi, 2 ci defa yararlanmak istemesi karşısında, işverenin kıdem tazminatını ödememesine istinaden işçinin davacı olduğu ve kazanmış olduğu yargı kararı var mı?
 
Muhtemelen o yönde işçinin o hakkı 2.kez kullanıp kıdem tazminatı talebine olumsuz yanıt veren işveren için kazandığı dava yoktur henuz. Malum alışkanlıklarımız nedeniyle. O yazıyı getiren, kıdem tazminatına hak kazanır ayrılırken, düne kadar böyleydi, o nedenle de o yazıyı gördüğünde ( eğer aynı işyeri değilse) kıdem tazminatı ödemeyecek bir işveren olduğunu sanmıyorum bugünkü şartlarda.
Daha düne kadar o yazıyı alıp ayrıldıktan bir kaç ay sonra bir başka yerde çalışmaya başlamasının kıdem tazminatının iadesini gerektirdiği yönünde kararlar veren yargı, artık o kanundan gelen bir haktır, ayrılmasının ertesi günü bir başka yerde çalışmaya başlamış olsa bile tazminatın iadesini gerektirmez yönünde karar veriyor.
 
Birde yani yeni işe girdiği yer nereden bilecek ki eski işyerinden o şekilde ayrıldığını ? O yazıyı getirdiği zaman pek sorgulamadan tazminatını vererek çıkartıyoruz mecbur.
 
Birde yani yeni işe girdiği yer nereden bilecek ki eski işyerinden o şekilde ayrıldığını ? ...
Aslında iş kanununa göre çıktığı işyeri "çalışma belgesi" adında bir belge vermek zorunda. Yeni işverende bu belgeye göre işe almalı. Ama hangi işveren cezası olmasına rağmen veriyor...
 
Aslında iş kanununa göre çıktığı işyeri "çalışma belgesi" adında bir belge vermek zorunda. Yeni işverende bu belgeye göre işe almalı. Ama hangi işveren cezası olmasına rağmen veriyor...
Bahsettiğiniz belge , çalışanın talep etmesi durumunda verilmesi gereken , talebe rağmen işveren tarafından verilmediğinde cezası olan, çalıştığına dair belgemidir sn. merkür2?
 
İş kanununda "talep edilmesi durumunda verilir..." vb ibare bulunmadığından her çıkana verilmesi gerekir.
 
Üst