Evet arkadaşlar sınav bitti. Yorumlara başlayalım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mkoksoya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Evet arkadaşlar sınav bitti. Yorumlara başlayalım

NE 644 NE 671 KULANILACAKTI .100 KASA bborc-128 alacak.o kadar.nerden cıkıyo 644 anlmıyomurumkı

phoboss ' Alıntı:
NE 644 NE 671 KULANILACAKTI .100 KASA bborc-128 alacak.o kadar.nerden cıkıyo 644 anlmıyomurumkı

Benim o sorum yanlış, 20 000 TL si tahsil edilmiş yazıyormuş, inanın hiç görmedim ve direk 100,000 TL tahsil edilmiş gibi işlem yaptım.

Nerden çıkıyor anlatayım.
Firma 2009 yılında bu alacağın tamamına karşılık ayırmış ve gider yazmış mı ? yazmış. Bu dönem 20,000 tahsilat var mı var, o zaman geçen dönem yazdığı giderden bu dönem tahsil ettiği kadar düşülmesi , yani bu döneme gelir yazılması gerekiyor işte tam orda da 644 veya 671 hesaplar devreye giriyor.

phoboss ' Alıntı:

Daha önce karşılık ayrılan diyor.. Hemen daha öncesine bir gidelim...

-------/ /-----------
120 xx
600 xx
391 xx
satış kaydı olsun
------/ /----------
128 xx
120xx
şüpheli hale düşsün
------/ ----------
129 xx
128 xx
% de 100 karşılık ayrılsın
-------/ /-----------
bu raya kadar yapılmış zaten sorunu da diyor ki daha önce karşılık ayrılan alacagn tamamı tahsil edilmiştir...

cevap
-------/ ---------------
644 xx önceki yıl daysa karşılık 671 xx
129 xx
----------/---------
100 xx
644 xx
----/------------------
ben böyle yorumladım soruyu..

phoboss ' Alıntı:

Vay uyanığa bak :) Tahsilat yapamayınca gider yazıp karşılık ayırıyor, tahsilat yapınca gelir yazmıyor. :) Arama motoruna 644 konusu kalmayan karşılık hs. diye yazın. Muhasebe dersleri diye bir site çıkıyor. Oradaki örneği inceleyin. Aynı bizim sorudaki gibi bir sonraki sene tahsil edilen şüpheli ticari alacak sorusu.

cuma_01 ' Alıntı:
phoboss ' Alıntı:

Daha önce karşılık ayrılan diyor.. Hemen daha öncesine bir gidelim...

-------/ /-----------
120 xx
600 xx
391 xx
satış kaydı olsun
------/ /----------
128 xx
120xx
şüpheli hale düşsün
------/ ----------
129 xx
128 xx
-------/ /-----------
bu raya kadar yapılmış zaten sorunu da diyor ki daha önce karşılık ayrılan alacagn tamamı tahsil edilmiştir...

cevap
-------/ ---------------
129 xx
----------/---------
100 xx
644 xx
----/------------------
ben böyle yorumladım soruyu..

Sizde mi tamamını tahsil etmiş diye okudunuz?

sedateroglu ' Alıntı:
phoboss ' Alıntı:

Vay uyanığa bak :) Tahsilat yapamayınca gider yazıp karşılık ayırıyor, tahsilat yapınca gelir yazmıyor. :) Arama motoruna 644 konusu kalmayan karşılık hs. diye yazın. Muhasebe dersleri diye bir site çıkıyor. Oradaki örneği inceleyin. Aynı bizim sorudaki gibi bir sonraki sene tahsil edilen şüpheli ticari alacak sorusu.

;D ;D ;D ;D ;D ;D

sedateroglu ' Alıntı:
phoboss ' Alıntı:

Aslında muhasebe kaydına filan da gerek yok direk cebe at gitsin ::) ;D ;D

arkadaşlar cümleten geçmil olsun nasıl geçti? bu sefer zorlayan ders hangisiydi?
finansal nasıldı?

özel smmm sınavı için sm lere dağtılan muhasebe uygulama kitabında 760 yerinel 153 hesap kullanılmış.

Ya arkadaşlar nasıl satarken 760 yada 612 yapıyorsak, satıştan iadelerde de 760 yada 612 olması çok doğal diye düşünüyorum....

Bende sayın öztemiz80 gibi tamamı tahsil edilmiştir diye gördüm ,80.000 fazla kar çıkardım.Birde birşey daha sorucam kur 1.6 olan soruda 120 alıcılar hesabındaki 30.000$ için işlem yapılacakmıydı?

120 için değil, 100 kasa için değerleme işlemi yapılacaktı.

100 USD Kasa 6.000,00
646 Kambiyo Karları 6.000,00

Kasa için yaptım ama 120 Alıcılarda ki 30.000 $ ne oldu kur yükselmesiyle fazla ödeme yapmış olmadımı

cuma_01 ' Alıntı:
------/ ----------
129 xx
128 xx
-------/ /-----------
Şüpheli Ticari Alacaklara karşılık ayırma muhasebe kaydı şöyle olmalı

______ / __________
654 XXX
129 XXX
______ / __________

Bir önceki yılda bu hesap yapılmış. Söz konusu soruda bu şüpheli alacağın 2010 yılında tahsil edildiği söyleniyor.

Kayıt bana göre şöyle olmalı

_______ / _________
100 Kasa XXX
129 XXX
128 XXX
671 (644) XXX

Ben 671 hesabı kullandım. Çünkü önceki dönemden kaynaklanan bir gelir söz konusu. Bazı arkadaşlar 644 kullanmışlar. Artık hangisinin doğru olduğunu bilmiyorum ancak kayıt böyle olmalı.

İade alınan mala ilişkin nakliye giderinin ise 153 hesaba atılması için önceki dönemlerde satılan bir malın iadesine ait nakliye gideri olması gerekiyordu. Aynı yıl içinde satılan ve iade alınan malların nakliyesi 760 hesapta izlenir diye biliyorum. Mal 2009 yılında satılıp 2010 yılında iade alınsaydı 760 nolu hesap değil 153 nolu hesabın kullanılması gerekiyordu. Benim bilgim bu yönde.

mel34 ' Alıntı:
Kasa için yaptım ama 120 Alıcılarda ki 30.000 $ ne oldu kur yükselmesiyle fazla ödeme yapmış olmadımı

120 den 30.000 $ alacağımız olduğunu zaten tahsilat yaparken öğrendik :) Belki alacağımız daha fazladır. Net olarak x işletmesinden ne kadar $ alacağımız olduğunu bilmediğimiz için soruda da onunla ilgili bi veri olmadığı, envanter kayıtlarında da istenmediği için 120 hesabını değerlemeye gerek yok. Belki yine en başta 1.40 $ kurundan mal satmışızıdır, bilemeyizzz....:)

zaten soruda da özellikle belirtmiş cari dönemde satılan malın iadesi diye o yüzden bu iade nakliyesini 760 yaptım şta tahsilinde 671 hesabını kullandım sonucu 2 ay sonra görücez inşallah hayırlısı olur

sedateroglu ' Alıntı:
mel34 ' Alıntı:

120 den 30.000 $ alacağımız olduğunu zaten tahsilat yaparken öğrendik :) Belki alacağımız daha fazladır. Net olarak x işletmesinden ne kadar $ alacağımız olduğunu bilmediğimiz için soruda da onunla ilgili bi veri olmadığı, envanter kayıtlarında da istenmediği için 120 hesabını değerlemeye gerek yok. Belki yine en başta 1.40 $ kurundan mal satmışızıdır, bilemeyizzz....:)
bence orda zaten alacağınız tl cinsindendi ama firma size 30.000 dolar göndermişti bizde bunu o günkü kurla tl ye çevirip borcundan düştük para ise 31.12. de kasada durduğundan kur değerlemesini yaptık bu yüzden 120 alıcılara kur değerlemesi yapmaya gerek yoktu ys.korkusu ile bende düşünmedim değil ama o kadar değil

mel34 ' Alıntı:

O zaman ömür boyu adamın verdiği parayı değerleyip durmamız lazım.

Parayı ödediği günde kaç lira ediyorsa bize borcu karşılığı verdiği para o dur. Sonrası onu ilgilendirmez kur düşmüş veya çıkmış.

ısırgan ' Alıntı:
cuma_01 ' Alıntı:
------/ ----------
129 xx
128 xx
-------/ /-----------
Şüpheli Ticari Alacaklara karşılık ayırma muhasebe kaydı şöyle olmalı

______ / __________
654 XXX
129 XXX
______ / __________

Bir önceki yılda bu hesap yapılmış. Söz konusu soruda bu şüpheli alacağın 2010 yılında tahsil edildiği söyleniyor.

Kayıt bana göre şöyle olmalı

_______ / _________
100 Kasa XXX
129 XXX
128 XXX
671 (644) XXX

Ben 671 hesabı kullandım. Çünkü önceki dönemden kaynaklanan bir gelir söz konusu. Bazı arkadaşlar 644 kullanmışlar. Artık hangisinin doğru olduğunu bilmiyorum ancak kayıt böyle olmalı.

İade alınan mala ilişkin nakliye giderinin ise 153 hesaba atılması için önceki dönemlerde satılan bir malın iadesine ait nakliye gideri olması gerekiyordu. Aynı yıl içinde satılan ve iade alınan malların nakliyesi 760 hesapta izlenir diye biliyorum. Mal 2009 yılında satılıp 2010 yılında iade alınsaydı 760 nolu hesap değil 153 nolu hesabın kullanılması gerekiyordu. Benim bilgim bu yönde.

sayın ısırgan zaten sizinle benim yaptığım muhasebe kaydı arasında fark yok. ben sadece iki yevmiyed siz ise tek kayıtta yapmışsınız.

cuma_01 ' Alıntı:
129 xx
128 xx

sayın ısırgan zaten sizinle benim yaptığım muhasebe kaydı arasında fark yok. ben sadece iki yevmiyed siz ise tek kayıtta yapmışsınız.

Ben yukarıda alıntıladığım kaydınızın hatalı olduğunu söylemek istedim. Diğer kayıtlardan bahsetmedim. Yanlış anlaşılma olmasın.

Düzeltme: Ne yazık ki diğer kayıtlarınızda hatalı.

-------/ ---------------
129 xx
----------/---------
100 xx
644 xx
----/------------------
Gelir hesapları dönem içerisinde borçlu çalışmaz.