Geç Gelen Faturaların Yarattığı Sorunlar

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,599
Konum
İSTANBUL
GEÇ GELEN FATURALARIN YARATTIĞI SORUNLAR


SORU: Dönem sonu itibariyle geçmiş yıl faturalarının bazıları gecikmeli olarak gelmektedir. Biz enerji yoğun çalışan bir kurumuz. Özellikle kullandığımız enerji ile ilgili faturaların bazen aylar sonra gelmesi durumunda özellikle yıl sonlarında sorun yaşıyoruz. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey var mı?
YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/1. maddesinde mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, söz konusu yasada aksine hüküm bulunmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 29/3. maddesi gereğince de indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak koşuluyla ilgili belgelerin yasal olarak tutulması zorunlu defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Diğer yandan Katma Değer Vergisi Yasası'nın 34/1. maddesinde de "Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar yasal olarak tutulması zorunlu defterlere kaydedilmesi koşuluyla indirimin belgelendirilmesi öngörülmüştür.
Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 23 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel tebliğinin "vergi indirimi" başlıklı bölümünde indirim zamanı indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak koşulu ile ilgili vesikaların yasal olarak tutulması zorunlu defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği ifade edilmiştir.
Buna paralel olarak 50 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde ise, bir malın yanında ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin başka bir malın verilmesi veya numune ya da eşantiyon mallar verilmesi şeklinde ortaya çıkan teslimlerin katma değer vergisi karşısındaki durumu hakkında açıklamalar yapılmış ve bu teslimler nedeniyle yüklenilen katma değer vergisine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Tüm bu açıklamalar çerçevesinde katma değer vergisi indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak koşuluyla ilgili vesikaların yasal olarak tutulması zorunlu olan defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir. Ancak bu konuda mevcut düzenlemelerde var olan sınırlama indirimin yapılabilmesi için ilgili yılın aşılmaması ile bağlı olmasıdır.
Bir başka anlatımla 2008 yılına ait katma değer vergisinin ancak 2008 yılı kayıtları içerisinde indirim konusu yapılması mümkündür. Bu bağlamda 2008 yılında düzenlenmiş bulunan bir fatura veya benzeri vesika üzerinde yer alan katma değer vergisinin 2009 yılında kayıtlara intikal ettirilerek indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Veysi Seviğ
 
Ynt: Geç Gelen Faturaların Yarattığı Sorunlar

Üstad bir sorum olacak konuyla alakalı,
Aralık KDV'sini yaptık yolladık,yansıtmalarda yapıldı...Elime 4-5 gider faturası geldi aralık dönemine ait,kdv si çok bişey yapmıyor.Bunu ocak ayına kdv si kkeg olacak işleyebilirmiyim yoksa faturaları geçmiş yıl gideri olarakmı kayıt altına alayım?Yansıtmalar yapılıp gelir tablosu çıktığı için geçmiş yıla girmek istemiyorum ama ocak ayına girmek sıkıntı yaratır dersen yapıcak bişey yok.

Teşekkürler...
 
Ynt: Geç Gelen Faturaların Yarattığı Sorunlar

aralık ayını verdiysen kesinlik sıkıntı yaratır. Aralık ayı verildikten sonra kdv ile ilgili 2010 yılı ile ilgili birşey hiç bir taktirde yapamazsın.
 
Ynt: Geç Gelen Faturaların Yarattığı Sorunlar

Yazıyı okuyup anlamakla birlikte yine de bir şeyi sorarak iyice pekiştirmek istiyorum.

Şunu hepimiz anladık: 2008 Yılına ait bir faturayı takip eden yıllarda 31/12/2008 tarihli bile olsa, 1/1/2009'a işleyemiyoruz.

1. Sorum: 2008 Ocak faturasını işlemedik ve taa 2008 Aralık ayında indirim konusu yaptık. Ve yıl içinde geç gelen bir çok fatura olduğu için benzer durum muhtelif aylarda çok kez tekrarlandı. Burada yıl atlamadığı için vergi idaresi açısından hiç bir sıkıntı yok mu? KDV açısından olmasa bile sanırım BA-BS açısından sıkıntı var... Ayrıca biz bu tür faturaları k.k.e.g'ye attığımızda oluyor. Büyük rakamlı ise. Hiçbir sıkıntı yoksa bizde indirim konusu yapalım gitsin.

2. Sorum: Kendi düzenlediğimiz faturaları ilgili ayda bayan etmedik te bir iki ay sonra beyan etmediğimizi farkettik. Bu tabi çok kötü bir durum. Ama diyelim ki başımıza geldi. Düzeltme beyanıyla falan mı uğraşmamız gerekir? Yoksa onu da 191 hesapta ki mantıklamı düşünelim.
 
Ynt: Geç Gelen Faturaların Yarattığı Sorunlar

kdv ödemesi çıkıoyrsa eğer ilgili ayda siz onu devlete geç ödemiş olacaksınız devletin kaybı söz konusu
 

Benzer konular

Üst