Kurumun red kararı vermesi böyle bir iş ilişkisinin olmadığı yani paravan sigortalılık olarak değerlendirdiği manasındadır ve her hangi bir prim/ipc söz konusu olmaz.
Bakım hizmeti bacının evinde olduğu için ev hizmeti olarak görülmemiş bunun bakıcının ticari faaliyeti olarak görülmüş olabilir. Bu durumda size yansıyan prim/ceza olmaz, bakıcı kaçak iş yaptığı için kendisi ceza alır. İş kur görüşmesinde bakım hizmetinin bakıcının evinde olduğunu (varsa kanıtlayıcı belgeler ile) tutanağa yazılmasını isteyin.
Sn merkür2;
öncelikle çok teşekkürler.. Sgk dan aldığım ek9 fotokopisinde ve sgk daki aslında bakımın bakıcının evinde yapıldığı kaydı ek yazı ile belirtilmiştir.( SGK yetkililerince)
sormak istediğim bir diğer husus ek9 da bakımın bakıcının evinde yapılması da işyerinin işverenin eklentisi sayılması ile ilgili
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı
Sayı: 84228040-19662804/20101-2014/2233021 27/04/2015
Konu: Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı
"5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi uygulamasında; ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması "ev hizmeti", aralarında aile bağı olup olmadığına bakılmaksızın bireylerin içinde yaşadığı yapı ile bu yapının garaj, depo ve bahçe gibi bölüm ve eklentileri de "ev" olarak dikkate alınacaktır. Çocuk, yaşlı veya özel bakım işi nedeniyle ev hizmeti kapsamında sigortalı sayılanların bu işi kendi evinde ya da hastanede yapmaları halinde sigortalıların çalıştığı yerler evin bölüm ve eklentisi olarak değerlendirilecektir" diyor
ve örnek olarakda
"Örnek 1- 5/10/2015 tarihinde hasta bakımı nedeniyle işe alınan sigortalının ev hizmeti kapsamındaki hasta bakım işini hastanede yaptığı anlaşılmış olup hastanın bakım işinin yapıldığı yer evin bölüm ve eklentisi olarak değerlendirilecektir." diye belirtilmiş.
yayınlayan da Genel Müdür vekili ( bu yazıyı interntte bulmuştum)
Bu açıdan bakınca bakımın nerede yapıldığı önemli değil gibi bir anlam çıkardım.İnşallah yanlış düşünüyorumdur. sizin yorumunuzu öğrenebilirmiyim? Gerçekten ve samimi olarak ilginiz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum