Genel Sağlık Sigortası Sorularını Buraya Yazınız?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Genel Sağlık Sigortası sorularını buraya yazınız?

metyo ' Alıntı:
İmkanınız varsa kalan eksik günlerinizi isteğe bağlı olarak ödemeniz en doğrusu.Çünkü bu durum eski adıyla ssk ya sayılıyor ve emekliliğinizi etkiler.Gelir testi aslında giderler baz alınarak hesaplanıyor.İsteğe bağlı sigortada alt sınır brüt asgari ücrettir.Aylık şu anda 886,50-TL dir.Günlük olarak 29,55-TL dir. Örneğin 11 gün eksikse isteğe bağlı öderseniz asgari ücretten 104-TL (29,55-*11*%32)ödemeniz lazım.Bu durumda sağlıktanda yararlanabilirsiniz.
Sadece GSS ödeyecem derseniz 39-TL (29,55*11*%12)ödeyeceksiniz.Bu durumda sadece sağlıktan yararlanacaksınız.
Burda GSS primi konusunda hata yapmışım.Gelir testinde şayet ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin brüt tutarının 3/1 inden az çıkarsa GSS primini devlet ödeyecek.Asgari ücretin 3/1 inden asgari ücrete kadar olursa 886,50/3=295.20 *%12=35,46 TL aylık GSS primi ödenecektir.

nry144 ' Alıntı:
nry144 ' Alıntı:
Ayrıntılı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum sayın Metyo benim durumum açıklığa kavuştu ne yapmam gerektiğini öğrendim....Bu yeni sistem nedeniyle kafalar karıştı biraz birde babam ve annemim durumu hakkında sormak istediklerim var..Babam ve annem abimin bağkuru üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanıyorlardu.Abim servis işi yapıyordu fakat şubatın başında servis otobüsünü satıp bağkurunu sonlandırdı. Sağlık hizmetinden babam ve annemin 100 gün daha faydalanmaya hakları olduğu söylendi. Babam ve annemin herhangi bir sigortası emeklilikleri v.s. yok, fakat içinde oturduğumuz ev babamın üzerine kayıtlı ve bir dairedende kira alıyor. Benim bu yeni sistemden anladığım babam ve anneminde bu 100 günlük sürenin sonunda gelir testi için başvurup Gss için ücret ödemeleri gerektiğidir. Hal böyle iken benim düşündüğüm başka bir durum var. Diğer erkek kardeşim SSk'lı olarak bir işyerinde 1.5 senedir çalışıyor. Bu 100 günlük süre dolmadan kardeşim, annem ve babamı kendi sağlık sigortası üzerine geçirip onların yine eski düzenden sağlıktan yararlanmasını sağlayabilir mi? Yani annem ve babam hiç bu gelir testi vs. işlerine girmeden diğer erkek kardeşimin ssk'sı üzerine geçiş yaparak hiçbir ödeme yapmalarına gerek kalmadan sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilirler mi? Babamın üzerinde gözüken ev ve kira geliri buna engel teşkil eder mi? Cevaplarsanız çok memnun olurum..Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum..

bu sorumu cevaplayabilir misiniz ?
Anne babanın gelirinin olması ve adlarına gayrımenkul bulunması durumu değiştirirmi bilmiyorum.Bilen arkadaş varsa ve cevaplarsa bende öğrenmiş olacağım.
Normal şartlarda sigortalı bakmakla yükümlü olduğu anne babasını kendi üzerinden sağlık yardımından yararlandırabiliyor.Eskiden anne babanın üzerinde tapu kaydı,herhangi bir geliri olmaması şartları aranıyordu.5510 sayılı kanunla ne değişti bilmiyorum.Zira yeni kanunda artık tapuya gidip anne baba adına tapu kaydı sorgulaması yapılmıyor.Sadece sigortalının sağlık yardımı talep ve taahhüt belgesini doldurup sgk ya vermesi yeterli oluyor.
Belirtmek isterimki şu an halihazırda sağlıktan faydalanıyorlarsa gelir testine gerek yok zaten.

tşk sayın metyo,

bende sizin gibi düşünmüştüm ancak bir yazıda okuduğum '' anne-baba aynı evde ikamet etmiyorsa gelir testi yaptırmalıdır.'' yazısı kafamı karıştırdı.

bir sigortalı kısmi süreli iş sözleşmesi ile her ay 20 gün sigortalı görünüyor.
öğrenmek istediğim yeni kanun gereği 30güne tamamlamak zorunda mı? Yoksa istediği taktirde mi 30güne tamamlayabilir..
yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.

GSS hakkında

Arkadaşlar şimdi eşi çalışan bir hanım, veya eşi çalışamayan bir hanım da gss için gelir testine başvuracakmı? yoksa eşininmi başvurması gerekiyor yada başvuru yapmadıysalar bu borçlar eşinin mi yoksa kendisine mi tahakkuk ediyor.

iyi günler.
şu anda işsiz olup teyzemin evinde kira ödemeden geçici olarak kalmaktayım.teyzem kendisi emekli.bu durumda gelir tespiti yapılırken teyzemin gelirimi göz önünde bulundurulacak?onun yaptığı yakıt tlf gıda vs. gibi harcamalar aynı zamanda bana yapılmış gibi mi kabul edilecek?Aldığım formu doldururken kafam karıştıda..Bu konuda bir bilginiz varmı?
Teşekkürler

İlginiz ve bu ayrıntılı bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim sayın Metyo, işlerinizde kolaylıklar dilerim..

okahraman ' Alıntı:
bir sigortalı kısmi süreli iş sözleşmesi ile her ay 20 gün sigortalı görünüyor.
öğrenmek istediğim yeni kanun gereği 30güne tamamlamak zorunda mı? Yoksa istediği taktirde mi 30güne tamamlayabilir..
yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
Evet GSS açısından 30 güne tamamlamak zorunda.

ADAY ADAYI ' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi eşi çalışan bir hanım, veya eşi çalışamayan bir hanım da gss için gelir testine başvuracakmı? yoksa eşininmi başvurması gerekiyor yada başvuru yapmadıysalar bu borçlar eşinin mi yoksa kendisine mi tahakkuk ediyor.
Sorunuz net değil ama anladığım kadarıyla cevapmalaya çalışayım.
Eşi çalışan hanımın gelir testi yapmasına gerek yok zaten eşi üzerinden GSS ye tabidir.
Eşi çalışmıyorsa şayet eşinin GSS için gelir testi yapması yeterlidir.Eşinin başvurması gerekiyor diye düşnüyorum.
İyi çalışmalar...

merhaba,
26 yaşındayım,üniversite mezunu işsizim.4 kişilik ailede tek gelir emekli olan babamın 1.300TL aylığıdır. gelir testine girdikten sonra bugün sgk nın sitesinden gss sorgulamama baktım,aşağıda yazan paragrafı gördüm.

'01.01.2012 tarihi itibariyle resen tescil işleminiz yapılmıştır. Genel sağlık sigortası kapsamında olmadığınız tespit edilmiştir. Bugüne kadar gelir testine başvurmamış ve kendi sigortalılığınız ya da bakmakla yükümlü olunan kişi olarak genel sağlık sigortası kapsamına dahil olmamış iseniz; ikamet adresinizin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmanız gerekmektedir.'

sağlık provizyon sorgulamada ise:

'1104 - Son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için, provizyon verilememiştir.' yazmaktadır.

hiçbir gelirim ve işim olmamasına rağmen böyle bir sonuç çıkmıştır.henüz sos.yard.vakfına soramadım.ben şimdi nasıl bir prim ödeyeceğim?ne yapabilirim?
yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler...

60/g kapsamında resen kaydınız alınmıştır ne demek bilgilendiriseniz sevinirim

nazlı3535 ' Alıntı:
60/g kapsamında resen kaydınız alınmıştır ne demek bilgilendiriseniz sevinirim

5510
ÜÇÜNCÜ KISIM
Genel Sağlık Sigortası Hükümleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Kapsamdaki Kişiler ve Tescili
Genel sağlık sigortalısı sayılanlar
MADDE 60- (Değişik: 17/4/2008-5754/38 md.)
İkametgahı Türkiye'de olan kişilerden;
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler,
2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,
b) İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
c) Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerine göre sigortalı sayılmayanlardan;
1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar,
2) Vatansızlar ve sığınmacılar,
3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
4) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,
5) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
6) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
7) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler,
8.) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar,
9) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kişiler ile aynı Kanunun ek 16 ncı maddesine göre aylık alan kişiler,
10) 11/10/1983 tarihli ve 2913 sayılı Dünya Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
d) Mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler,
e) 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler,
f) Bu Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler,
g) Yukarıdaki bentlerin dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar,
genel sağlık sigortalısı sayılır.
6 ncı maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (f), (g), (h), (ı) ve (k) bentlerinde sayılanların öncelikle, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olup olmadığına bakılır. Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi ise tescili yapılmaz. Aksi takdirde birinci fıkra hükümlerinden durumuna uyan bende göre genel sağlık sigortalısı sayılır. Birinci fıkranın (f) bendi kapsamında gelir alması nedeniyle genel sağlık sigortalısı sayılanlar, aynı zamanda diğer bentler gereği de genel sağlık sigortalısı sayılması halinde (f) bendi dışındaki bentler kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d), (e) ve (l) bentleri kapsamında olanlar, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde bulunan hükümlü ve tutuklular, birinci fıkranın (d) bendi kapsamına girenlerden Türkiye'de bir yıldan kısa süreyle yerleşik olanlar, (f) bendi kapsamında olup mülga 30/5/1978 tarihli ve 2147 sayılı ve 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı kanunlara göre borçlanarak aylık bağlanan kişilerden ise Türkiye?de ikamet etmeyenler genel sağlık sigortalısı ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmazlar.
Birinci fıkranın (d) ve (g) bentlerinin uygulanmasında evli olanlar için, eşlerden hangisinin bu maddeye göre genel sağlık sigortalısı, hangisinin bakmakla yükümlü olunan kişi olacağının tespiti kendi tercihlerine bırakılır. Diğer bentler gereği eşlerin her ikisinin de genel sağlık sigortalılık şartlarının oluşması halinde her ikisi de ayrı ayrı genel sağlık sigortalısı sayılır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, ilgili kanunları gereğince bir yıldan fazla aylıksız izin kullanan eşler, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır.
Bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile 80 inci maddede belirtilen aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşur.

Selam
Ben 26 yaşında öğrenciyim, çalışmıyorum ailemle ikamet etmiyorum. Okulun bize sunduğu bir sağlık hizmeti var fakat ben gelir testi uygulamasından sonra herkesin sağlık sigortasından faydalanacağını duydum. Devletin bu konuyla ilgili hiçbir yayın organında açıklaması da yok ben internetten okuduğum bir haber sayesinde biraz bilgi sahibi oldum. Gelir testi sonuçları için veriler SGK Hizmet sorgulama sayfasında (GSS Uygulaması kapsamında tescil kaydınız bulunamamıştır.) bu kapsama alınmadığımın göstergesi mi ? yoksa herhangi bir kurumda işlem yapmam gerekiyor mu ? Prim ödeyecek miyim ?

Şimdiden çok teşekkürler..
Saygılarımla..

veysel bulut ' Alıntı:
Selam
Ben 26 yaşında öğrenciyim, çalışmıyorum ailemle ikamet etmiyorum. Okulun bize sunduğu bir sağlık hizmeti var fakat ben gelir testi uygulamasından sonra herkesin sağlık sigortasından faydalanacağını duydum. Devletin bu konuyla ilgili hiçbir yayın organında açıklaması da yok ben internetten okuduğum bir haber sayesinde biraz bilgi sahibi oldum. Gelir testi sonuçları için veriler SGK Hizmet sorgulama sayfasında (GSS Uygulaması kapsamında tescil kaydınız bulunamamıştır.) bu kapsama alınmadığımın göstergesi mi ? yoksa herhangi bir kurumda işlem yapmam gerekiyor mu ? Prim ödeyecek miyim ?

Şimdiden çok teşekkürler..
Saygılarımla..

18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Herhangi bir prim ödemesi gerekmeyecek.

Üniversite öğrencilerinin her yıl öğrenci belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezine veya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü?ne göndermesi yeterli olacak.

18 yaşın üzerindeki kız çocuklar, 01.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa; erkek çocukları gibi yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlık sigortasından yararlandırılacak. Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kız çocuklar, okumuyorlarsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra gelir testi için başvurmak zorunda.

Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar ailesinin sigortasından yararlanabilecek. Bu yaştan sonra yararlanamayacak.

gelir tespiti için müracaat edin aksi takdirde reesen tescil edileceğinden 212tl prim ödemek zorunda kalısrsın

60/g kapsamında resen kaydınız alınmıştır ne demek derken böyle yazıyor ne anlama geliyor demek istemiştim prim ödeyecekmiyim ödemeyecekmiyim kaymakamlıga gidip başvurumu yaptım 27 yaşındayım çalışmıyorum bayanım 2008 öncesi yararlanıyordum babam emekli sadece 30/04/2008 ile 03/05/2008 tarihinde giriş çıkış yapıldı 4 günlük sadece

Babanız emekli ise, gss primi ödememeniz gerekiyor diye düşünüyorum.
Çünkü 2008 öncesi babanızın emekliliği üzerinden sağlıktan yararlanıyordunuz, şuanda da o şekilde devam etmelidir.

Kendiliğinden başvuru yapıldığı için kurum "sen bakmakla yükümlü olunan kişilerdensin, gss gerekmez" demez GSS başvurusunu kabul eder ve gelir durumuna göre primi belirler. Babadan dolayı sağlıktan yararlanılıyordu ise en fazla sgk "babamdan dolayı sağlıktan yararlanmaktayım, gss yapılmaması" şeklinde dilekçe verilebilirdi. Tabii kurum babadan yararlanmayı atlayıp resen gss yapmaya kalkarsa da yukarıda yazdığım dilekçe ile itiraz edilirdi.

çalışmayan herkes gidip başvuru yapacak dendigi için başvurdum bugün gittim ama sistem yoktu yarın bi daha gidicem teşekkür ederim cvpladıgınız için dilekçe verirsem düzelir sanırım

bir işyerinde 2011 yılında kısmi istihdamla çalışan (Sözleşmeli) işçiler var ve 15 gün çalışıyorlar.Gss ye göre kısmi istihdamlılar gelrir testi yaptıracak ve 15 günlük gss ödeyecekler. işveren de sözleşmeleri iptal edelim ve puantaj yapalım diyor bir sakınca olur mu acaba, puantaj yaparsak bu işçiler gss ödemeden sağlıktan yararlanabilir mi

Dün SGK'dan tebligat geldi. 1.1.2012 tarihinde genel sağlık sigortalısı olarak tescil işlemimin yapıldığını, tahakkuk eden primin 35,46 TL olduğu yazılı. Ben de bugün bankaya gidip prim ödeyeceğimi söyledim. 144,59 TL dediler söylenerek ödedim. Benim mantığıma göre 4 aylık prim artı gecikmelerin toplamı bu civarda tutar. İyi ama prim ödeme yükümlülüğüm tebligatla başlamaz mı? Bu nasıl bir durum böyle?