İpc

Üyelik
2 Ocak 2015
Mesajlar
16
Konum
MERSİN
Herkese Kolay Gelsin
Daha önceki yıllarda tarafımıza kesilen üç adet idari para cezasını yasal süresinde ödeyerek defter kayıtlarımızda K.K.E.G olarak yansıttık ve ilgili mahkeme vasıtası ile bu idari para cezalarının iptali için başvuruda bulunduk sonuç olarak iki sene içerisinde mahkeme 3 adet ipc'nin iptal edilerek tarafımıza geri ödenmesine karar verdi söz konusu cezalar 2012 yılında K.K.E.G. olarak kayıtlarımıza yansımışken 2014 yılı beyannamemizde diğer olağan dışı gelir ve kar olarak yazıldı ve Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Diğer indirimler bölümünde beyan edilerek matrahtan düşürüldü bugün vergi dairesi dönüş yaparak hangi yasal mevzuat gereği bunu yaptığımızı sordu geçen sene bununla ilgili bir iki uygulama yazısı bulmuştum internetten ama hiç birini saklamadığımız için şu an vergi dairesinde ne cevap vereceğimizi düşünüyoruz bu konu ile ilgili faydalanabileceğim özelge mevzuat veya meslektaş yorumu olan varsa yardımcı olur musunuz?
 
Anlamadım. Yani hem KKEG yaptınız sonrada matrahtan düştünüz öylemidir?
Üstad 2013 yılında ödediğimiz cezaları KKEG yaptık ve dava açtık daha sonra 2014 yılında mahkeme cezaları iptal etti bizde başvurarak ödediğimiz cezaları geri aldık ve gelir yazdık gelir yazdığımız sene beyannamede diğer indirimler sütununda yazarak matrahtan düştük çünkü ortada bir gelir söz konusu değil ama bunu yaparken internetten bir makale bulup ona istinaden yapmıştım ama şimdi aynı makaleyi bulamıyorum ve vergi dairesi açıklama bekliyor
 
Üstad 2013 yılında ödediğimiz cezaları KKEG yaptık ve dava açtık daha sonra 2014 yılında mahkeme cezaları iptal etti bizde başvurarak ödediğimiz cezaları geri aldık ve gelir yazdık gelir yazdığımız sene beyannamede diğer indirimler sütununda yazarak matrahtan düştük çünkü ortada bir gelir söz konusu değil ama bunu yaparken internetten bir makale bulup ona istinaden yapmıştım ama şimdi aynı makaleyi bulamıyorum ve vergi dairesi açıklama bekliyor

Anladığım kadarı ile sizin sorununuz yıl atlamasından kaynaklanıyor. Bence maliye haklıdır. Dönemsellik ilkesi gereği . 2013 yılına ait gider 2014 yılında yazılırsa içeriğinin araştırılmasına gerek kalmadan doğrudan KKEG dir.
İndirim konusu hiç bir şekilde yapamazsınız.
 
Sn.Koraygunca sizin yaptığınız işlem doğrudur. Aynı şey süresinde ödenmeyip, sonradan ödenen sgk primlerininin kaydında da vardır. Nette "süresinde ödenmeyen sgk primleri" şeklinde arama yapabilirsiniz.
Sn.Koraygunca bir daha böyle bir durumda karşılaşmamanız için, dava açtığınız ipc leri kkeg yapmayıp, emanet bir hesaba alınız. (136 hesapta "itirazi kayıtla yapılan ödemeler" adı altında bir hesap açınız) davayı kaydedersiniz kaybettiğiniz dönemde kkeg gider yaparsınız, kazanmanız durumunda da tahsilat gerçekleştiğinde 136 hesapla kapatırsınız.
 
Son düzenleme:
Üstad haklısınız emanet bir hesapta bekletmek en doğrusu ama koordinasyon eksikliği diyelim bu sadece bizim başımıza gelmiş olamaz diye düşündüm KKEG yaptığınız bir idari para cezasını iade alıyoruz dönem atladığı için ilgili KKEG hesabını alacak çalıştıramıyorum gelir yazmam doğrusu ama elde etmediğim bir gelirin vergisini de ödememem gerekiyor
 
Sayın koraygunca,

Öncelikle bulent249'un önerisine katılıyorum. Ayrıca dava açacaksaydınız para cezalarını ödemenize gerek yoktu. Yaptığınız işlemde karışıklığa sebep olan şey beyanname üzerinde indirime tabi tutmanızın bir "istisna" olduğu intibaını uyandırması ki bu gibi durumlarda YMM raporu gerekir. Ancak bu gibi bir durumda da çok düşünmeye gerek yok burada yazdıklarınızı açıklayan bir yazıyı aynen kaleme alın ve VD'ne verin. Beğenmezlerse o zaman da başka yöntemler var.
 
Soru: Vergi cezalarına karşı kazanılan davaların muhasebe kaydı
Cevap:Konuyu uygulamalı bir örnekle açıklamakta fayda vardır.
Uygulama : Örneğin şirkete 2011 yılında kesilen vergi cezası 20.000 TL olup ve bu tutar
ödendiğinde kayıtlarda KKEG olarak takip edilmiştir. 2010 yılında vergi dairesine açılan dava
kazanılmış ve şirketin vergi dairesinden 20.000 TL iade hakkı doğmuştur.
Söz konusu şirket bu iade alacağını geçici vergiye mahsup etmek istemiştir. Şirkete tahakkuk
eden geçici verginin tutarı ise 30.000 TL’dir.
31.12193
Peşin Öd. Ver. Fon. 30.000
360 Öde. Ver. Fonlar 30.000
4.dönem geçici vergi tahakkuk kaydı
Şunu
belirtmek gerekir ki zamanında bu tutar KKEG olarak kayıtlarda izlendiğinden dolayı şuan
elde edilen 20.000 TL gelir her ne kadar 679 hesapta da izlense de işletme için
vergilendirilmeyecek bir gelirdir.
/
360
Öde. Ver. Fonlar 30.000
679 Diğ.Ol.Dış.Gel. 20.000
Vergilendirilmeyecek
gelir
102 Bankalar 10.000
Geçici verginin mahsup ve ödeme kaydı
Dolayısıyla
geçici vergi beyannamesinde bu 20.000 TL lik tutar beyannamenin diğer indirimler
bölümünde gösterilerek matrahtan tenzil edilmeli.
Ayrıca, gelir vergisi dipnotlarında da 679 nolu hesapta takip edilen bu tutarın zamanında KKEG
olarak matraha eklendiğini belirtmek gerekir.
Koray ATEŞ
SMMME.
Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@**************
 
Üst