İşten Çıkış ve Tazminatlar Hk.

Üyelik
11 Haz 2014
Mesajlar
1
Konum
sakarya
ben 20/08/2009 tarihinden itibaren özel bir şirkette çalışmaktaydım daha sonra 10/10/2013 tarihinde evlendim.iş şartlarının malesef evli bir bayanın çalışmasını engellediği için işverenime 09/06/2014 tarihinde işten ayrılmak istediğimi belirttim kendisiyle görüşmelerimiz esnasında bana hemen çıkıp çıkmayacağımı sordu bende kendilerinin istekleri doğrultusunda yeni eleman buluncaya kadar çalışabileceğimi ilettim fakat 10/06/2014 tarihinde işverenimin tazminatımı istesemde vermeyeceğini duydum ki kendisi işten çıkmakla onları zor durumda bıraktığımı bundan dolayı tazminatımı istememem gerektiğini söylemiş.bende bu durum karşısında çalışmış olduğum süre boyunca hiçbir hakkımızı talep edemedğimiz işverenime güvenim olmadığı için ve kanunda yer alan evlilik nedeniyle işinden ayrılan kadının ihbar öneli yoktur durumundan dolayı işe gitmedim ve 11/06/2014 tarihinde yani bugün noterden tebligat yollattım.fakat notere vereceğim dilekçede yardımcı olması için fikir danıştığım muhasebeci bana tebligata diğer haklarımıda yazmamı söyledi tabi bende yazdım.bu haklarım asgari geçim indirimi yıllık izin ücretleri fazla mesai ücretleri resmi tatil ve bayram ücretleri.ki gerçekte de işveren bana bu haklarımdan hiçbirini vermiyordu fakat bize bunun gereği olan belgelerin hepsini imzalatıyordu resmi tatil ve fazla mesai çalışma ları hariç.asgari geçim indirimimizi kesinlikle vermiyordu vede yıllık izin ücretlerimizi.ama her ay ki bordroyu önümüze uzatıp imzala diyordu tabi bizde imzalıyorduk.sonuçta işten atılmayı göze alamazdık çünkü hakkını aradığın zaman ben bunları almıyorum veya yıllık izinlerimi kullanıyorum dediğinde tek açıklaması biz yapamıyoruz oluyordu.tabiki bizde mecburen susmak zorunda kalıp hiçbir hakkımızı arayamadık.bugun tebligata bunu yazdım fakat elinde imzaladığım bordrolar var bana ne gibi bir yaptırımla dönebilir.herhangi bir ceza ödemek zorunda kalırmıyım.ayrıca birde tüm muhasebeciler ihbar önelimi doldurmadığım için karşı dava açabileceklerini söylediler fakat danıştığım avukatlar bunun söz konusu olmadığını söylediler.şuan çok büyük tereddütteyim kesinlikle almadığım ama imzaladğım fakat bugun yeniden bu alacaklarımı istediğim için haklıyken haksız duruma düşermiyim.yardımcı olabilirseniz çok mutlu olucam...


NOT : Başlık kurallara uygun olmadığı için tarafımca düzeltilmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın hmkh

Evlendikten sonra 1 yıl içinde evlilik nedeniyle işten ayrılırsanız Kıdem Tazminatına hak kazanırsınız.Eğer Dilekçenizide bu şekilde verdiyseniz gerisi teferruat yukardaki tarihe bakıldığında yani evlilik tarihiniz 10.10.2013 dolayısıyla işten ayrılışınızında evlilik nedeniyel en geç 10.10.2014 kadar yapılması gerekiyor.Gelelim diğer konularla ilgili duruma evlilik nedeniyle işe gitmediğiniz durumlarda size hiç işe davet yazısı posta veya noter kanalıyla geldi mi ? Eğer işe davet yazısı gelmedi ise sizin yaptığınız tebligat doğru olmuş.Haklarınız içi bir meslekdaşımıza danışmanız doğru olmuş evet haklarınızın için söyledikleri doğru.

Gelelim şu bordro imzalama işine eğer imzaladığınız bordroda veya farklı bir bordroda fazla mesai ücretleri resmi tatil ve bayram ücretleri vb.ücretler gösteriliyor ise sizde bunu imzalamış iseniz hatta ve hatta işveren bunu ispat edebilirse bu yükümlülüklerini tekrar ödemez,fakat tersi durumda ödemek zorunda kalır.
 
Merhaba;

Yasa da belirlendiği üzere kanun da geçen ifade aşağıdaki gibidir.

1475/14. maddesinde “kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi” işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Net olarak;
Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde hiçbir baskı altına alınmadan kendi isteği ile iş akdini sonlandıracağını işverenlere belirtmektedir.

Yani siz evlilik tarihinizden itibaren 1 yıl içerisinde istifa ederek görevinizden ayrılabilir ve çalışma süreniz 1 yılın üzerindeyse kıdem tazminatınızı da alabilirsiniz.

Dilekçeniz ekine evlilik cüzdanı fotokopisini ilave etmeniz yeterli. ( bu kısım çok açık ve net )

Diğer konu olan fazla mesai vb alacaklarınız hususunda hak talep etmiş olmanız, 2009 dan beri çalıştığınız iş yeri için şuan harekete geçmeniz çok gerçekçi değil. Her ay imzaladığınız bordrolara ihtirazi kayıt koymanız gerekmekteydi. Ancak bu şekilde haklı durumu düşerdiniz. Şahit veya giriş çıkış imza çizelgeleriniz puantaj kayıtlarınız varmı bilmiyorum, ancak bu konudaki talepleriniz hususunda bir ceza almazsınız, sadece işyerinden ayrılış tarihinden itibaren esas alıcağınız olan kıdem tazminatınızı faiziye alırsınız.

Umarız işveren tebligatı alınca ödeme yapar, yapmazsa iş uzar mahkeme uzun sürer, beklemek zorunda kalırsınız.
 
Ayrıca evlilik durumlarında ihbar önelide yoktur. bu konuda yargıtay kararları mevcuttur. Ancak bazı İk yöneticileri ve şirket sahipleri ihbar şartını öne sürmektedir.

Şahsi önerim, eğer pozisyon gerçekten işvereni zora düşürecek kilit görevlerden biriyse, çalışanın burda hakkaniyetli davranması ve işverene dana önceden haber vermesi gerekmektedir.
 
tüm muhasebeciler ihbar önelimi doldurmadığım için karşı dava açabileceklerini söylediler fakat danıştığım avukatlar bunun söz konusu olmadığını söylediler.
Bu nedene dayalı olarak ayrılan işçinin,işverene ihbar öneli tanıması gerekmez(aynen emeklilik ve askerlik nedeniyle ayrılma durumlarında olduğu gibi gerekmez,böyle bir zorunluluk yoktur)
 
".ayrıca birde tüm muhasebeciler ihbar önelimi doldurmadığım için karşı dava açabileceklerini söylediler fakat danıştığım avukatlar bunun söz konusu olmadığını söylediler"

Hangi muhasebecilermiş onlar? Mesleğin yüz karaları mı?
 
Tebliğatta açıkça evlilik nedeni ile işi bırakacağınızı belirttiniz mi?
 
Üst