İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

anladım sn.abdsis yani borcu olduğunda nasıl işveren %5 lik hazine teşvik indiriminden fayadalanamıyorsa, bu teşviktede borcu varsa faydalanamıyor.. Şartlarda geçmediğinden o yüzden merak ettim sordum

Bu genelgenin şartlarında geçmemesine karşılık daha sonra çıkan bir tebliğ ile genel olarak teşviklerden yararlanma için SGK?ya vadesi gelmiş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmaması gerekliliğine ilişkin hüküm getirilmiştir.

Anladım buda demek oluyorki borcu olmaması gerekiyor.

Şimdi toparlarsak;
Ay içinde bu teşvik için tahakkuk edilecek prim bildirgesi; normal sigortalılar için yapılan prim bildirgesinden ayrı tahakkuk ediliyor. Yani birinde 5510 sayılı yasa ayrı seçilip tahakkuk ediliyor, diğerinde 4447 sayılı kanun seçilip ayrı prim tahakkuk ediliyor. Sonuçta o dönem 2 prim tahakkuk belgesi alınıyor. Ben hiç yapmadım. Gerçekleşirse bu ay yapıcam böyle bir giriş. O yüzden ayrıntılı yazdım.

Söz konusu işveren sigorta prim teşvikinin %100 karşılanması tek kişinin yararlanması açısından;

brüt ücret................ 729.00-TL
SGK işçi payı............ 102,06.-TL
SGK İşveren payı..... 142,16.-TL (İşsizlik fonundan karşılanan)

İşs.İşv.payı.............. 14,58.-TL
İşs.İşçi payı............. 7.29.-TL
Damga Vergisi......... 13,75.-TL

sonuç itibariyle teşvikten yararlanan 1 işçi için aylık ödenecek sigorta primi 239,74.-TL yerine 137,68.-TL ödeniyor. Bu hesaplamayı ücret bordrosundan hareketle yazdım, ancak prim tahakkukunda KVSP, MYÖ, GSS olduğu için teşvikli prim tahakkuk üzerinde nasıl bir hesaplama yapılıyor onu bilmiyorum.

stajyer35 ' Alıntı:
Anladım buda demek oluyorki borcu olmaması gerekiyor.

Şimdi toparlarsak;
Ay içinde bu teşvik için tahakkuk edilecek prim bildirgesi; normal sigortalılar için yapılan prim bildirgesinden ayrı tahakkuk ediliyor. Yani birinde 5510 sayılı yasa ayrı seçilip tahakkuk ediliyor, diğerinde 4447 sayılı kanun seçilip ayrı prim tahakkuk ediliyor. Sonuçta o dönem 2 prim tahakkuk belgesi alınıyor. Ben hiç yapmadım. Gerçekleşirse bu ay yapıcam böyle bir giriş. O yüzden ayrıntılı yazdım.

Söz konusu işveren sigorta prim teşvikinin %100 karşılanması tek kişinin yararlanması açısından;

brüt ücret................ 729.00-TL
SGK işçi payı............ 102,06.-TL
SGK İşveren payı..... 142,16.-TL (İşsizlik fonundan karşılanan)

İşs.İşv.payı.............. 14,58.-TL
İşs.İşçi payı............. 7.29.-TL
Damga Vergisi......... 13,75.-TL

sonuç itibariyle teşvikten yararlanan 1 işçi için aylık ödenecek sigorta primi 239,74.-TL yerine 137,68.-TL ödeniyor. Bu hesaplamayı ücret bordrosundan hareketle yazdım, ancak prim tahakkukunda KVSP, MYÖ, GSS olduğu için teşvikli prim tahakkuk üzerinde nasıl bir hesaplama yapılıyor onu bilmiyorum.

doğru anlamışsınız.

arkadaşlar çalışanlardan biri %100 hazine ind.yararlanıyordu sanırım 2.yl için %80 e indirmeyi atlamışız. fazla indirdiğimi sgk ye tah. ettirip ödemek istiyorum nasıl telafi edicem

sgk mutlaka sizden bunu er yada geç isteyecektir en iyisi siz fazla gecikme ödememek için ek bildirgelerinizi hazırlayıp sgk ya başvurun.

İşyerimiz için ilk defa sigorta dosyası açtıracağız ve 45 yaşında bir bayan işçi çalıştaracağız.
Bayan işçi son 3 yılda sigortalı bir işte çalışmamış, teşvikten yararlanabilir miyiz?

Ek olarak hangi evrakları vermemiz gerekiyor?

Teşekkür ederim.

30.06.2010 tarine kadar işe girişini yaparsanız ilk yıl için %100 teşvik indiriminden yararlanırsınız. Tabiki ilk olarak işe giriş bildirgesinin bir nüshasını sgk ye dilekçe ekinde vermeniz koşuluyla..
kolay gelsin.

Diğer teşvik Kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından
yararlanmakta olan işverenlerin, teşvik kapsamına giren sigortalılarından dolayı aynı dönem için ve
mükerrer olarak 4447 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinde öngörülen teşvikten yararlanmaları
mümkün bulunmamaktadır

denmekte.
İşverenlerin borcu olmaması şartıyla 5510 sayılı kanun seçilerek bildirdiğimiz %5 lik işveren hissesi prim indirimi, 4447 sayılı yasa gereğince 18-29 yaş işveren teşvikinden yararlanmaya engel midir?

Eğer Sigortalı işçi için 5510 sayılı kanuna göre % 5 indirimden faydalanıyorsanız o dönem için 4447 sayılı kanundan doğan teşvikten faydalanamazsınız. Yada 4447 sayılı teşvikten faydalanıyorsanız 5510 sayılı kanun %5 indirimden faydalanmazsınız.

Teşvikler sigortalı bazında uygulanmakta olup teşvik kapsamındaki sigortalı için aynı dönemde mükerrer olarak bir başka teşvikten yararlanılamaz. Buna karşılık şartların sağlanması halinde sigortalıların bir kısmı için bir teşvik türünden yararlanırken diğerleri için aynı dönem içinde diğer teşviklerden yararlanılabilir.

Örneğin, aynı işyerinde 5746 sayılı Arge teşviği kapsamına girenlerden dolayı %50 işveren hissesi teşviğinden faydalanırken, bu işyerinde çalışan özürlü sigortalılardan dolayı 4857 sayılı kanun teşviğinden, ortalama üzeri alınan 18-29 yaş arası personelden dolayı 4447 sayılı kanun teşviğinden, bu teşviklerin kapsamı dışında kalan sigortalılar içinse 5510 sayılı kanuna istinaden %5 indirimden faydalanabilirsiniz. Aynı işyeri için 4-5 ayrı bildirge düzenlenmesi gerekir.

yani ar-ge teşvikinden yararlanan işçi, 4447 sayılı kanun teşvikinden ve 5510 sayılı kanunun % 5 lik indirim teşvikinden yararlanamıyor..
bide eğer işverenin borcu varsa işçi girişi olsa dahi işçi hiç bir teşvikten yararlanamıyor. değil mi?
işveren borcunu dile getirdim yine çünkü SGK Bş Müfettişi Ali TERZİOĞLU nun bir makalesini okudum bende.

ilgili makalesinde "18-29 yaş teşviklerinde işyerinin borcunun bulunmaması şartı yokken, %5 işveren primi teşvikinde dosyada işverenin borcunun bulunmaması gerekmektedir." diye görüşü var.

Evet, bir sigortalı için aynı dönemde şartları sağlaması koşuluyla teşviklerden sadece birisi uygulanabilmekte.
Arge teşviğinden yararlanan sigortalı için ayrıca %5 teşviğinden faydalanılamaz.

(İstisnası, ay içindeki Arge dışı çalışmaları nedeniyle o günler için ayrıca faydalanılabilir, yani Arge kapsamındaki 20 günlük çalışması nedeniyle 5746 sayılı Arge teşviği, diğer 10 günlük Arge dışı çalışması nedeniyle 5510 sayılı %5 indirim teşviği birlikte uygulanabilir.Aynı sigortalı için 2 ayrı bildirge verilmiş olur.)

Borcu olan işyerleri teşviklerden faydalanamaz. Başta, makalede belirtildiği gibiyken daha sonra çıkan bir genelge ile tüm teşvikler için borcun bulunmaması koşulu getirildi.

Tüm teşviklerde işverinin borcunun bulunmaması şartı var. Sistem 2 ay borcu bulunan işverenleri teşviklerden faydalandırmıyor. Yani Mayıs ayında herhangi bir teşvikten yararlanmak istiyorsanız En az Mart ayı ve daha önceki aylara ait kuruma prim ve ipc borçlarınızın olmaması gerekiyor.

borcun olmasından dolayı teşviklerden yararlanmamak, genel olarak geçerli sanırım.
İlgili teşvikle alakalı olarak yayınlanmış bulunan 2008/73, 2009/52, 2009/113, 2010/33 sayılı genelgeleri okudum. Ama işveren yönünden sayılan şartlarda prim borcundan bahsedilmiyor ancak genel itibariyle dediğim gibi prim borcunun olmaması durumu, teamülde geçerli gözüküyor..

saydığım genelgelerin haricinde atladığım genelge olabilir mi? yada gözümdende kaçmış olabilir saydığım genelgelerde

herkese selamlar,
haziran 2010 döneminde yeni tescil edilmiş işyeri için 4 sigortalı bildirdik,
peki şimdi bu sigortalılar herhangi bir teşvikten yararlanabilecekmi ?

Arkadaşlar bu teşvik ile ilgili en son çıkan, konu ile ilgili yürürlükte olan genelge hangisi.?

2009-52 sayılı genelge,4447 sayılı kanun geçici 7. madde teşviği 30/06/2010 a kadar,
2010-33 saylı genelge,4447 sayılı kanun geçici 9. madde teşviği 31/12/2010 a kadar geçerli.