A
akin94k.t.m.l.
Ziyaretçi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi
Normal
Normal
balance ' Alıntı:Sevgili arkadaşım ben de teorik olarak cevaplayan biri olarak soruna üzülerek şöyle cevap vericem.normal kapsite kavram olarak şöyle açıklanıyor:teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarına normal kapasite denir.senin soruna dönersek bu durumda teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarı 8000 olmuş olur ve bu durumda normal kapasite de bu olmuş olur.
Ogün Güneş ' Alıntı:41. Kapasite: Bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en iyi şekilde kullanarak yapabileceği üretim faktörüdür.
Teorik, pratik,fiili, optimum ve çalışma derecesi olmak üzere beş çeşit kapasite vardır.
Teorik Kapasite( Maksimum Kapasite): İşletmenin veya sahip olduğu makine ve teçhizatın , hiç duraksama ve arıza olmadan, uzaman işçiler elinde yapabileceği en yüksek düzedeki üretim miktarıdır.
Pratik Kapasite (Gerçekleştirilebilir Kapasite): Olağan duraklamalar sonucu elde edilebilen ve teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarına denir.
Fiili Kapasite (Uygulama Kapasitesi): İşletmenin belirli faaliyet döneminde gerçekleştirdiği üretim miktarına denir.
Çalışma Derecesi ( Kapasite Kullanım Oranı): İşletmenin o dönem elde ettiği fiili kapasitenin pratik kapasiteye bölünmesi sonucu, çalışa derecesi 8apaite kullanım oranı) elde edilir.
Optimum Kapasite (Kıvamlı Kapasite): Birim başına değişmez ve değişir giderler toplamının en az olduğu kapasitedir.
http://www.e-hayat.net/ekonomi/
_________________________________________________
Fiili Kapasite :
Talep yetersizliği, hammadde temininde güçlükler, iş akımı düzenindeki eksiklikler gibi çeşitli nedenlerle gerçekte ulaşılan üretim hacmidir. (Fiili kapasite/gerçekleştirilebilir normal kapasite=kapasite kullanım oranı)
http://www.mevzuatbankasi.com/portal/konuk_yazarlar/mevzuat.asp?id=1227&kategori=7
_________________________________________________
. KAPASİTE SEÇİMİ
Kapasite seçimi gerek firma gerekse ulusal ekonomi açısından önem taşıyan bir konu olup, özellikle optimum kapasitenin belirlenmesi ve ölçek ekonomilerinden yararlanacak şekilde bir proje hazırlanması projecilik literatüründe öteden beri tartışılan konular olmuştur.
Kapasite genel olarak, bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en akılcı biçimde kullanarak, belirli bir zaman dilimi içinde yapabileceği üretim miktarı olarak tanımlanır.
Kapasite konusunda değişik amaçlara hizmet etmek üzere kullanılan birçok tanım bulunmaktadır. Bunlardan önemli görülen bazıları aşağıda verilmiştir.
* Maksimum Teorik Kapasite (Tasarım Kapasitesi): Yetişmiş işçi ve yöneticiler elinde tesisin hiç durmadan işletilmesi sonucunda gerçekleştireceği yıllık üretim hacmidir. Bu kapasiteye nominal maksimum kapasite adı da verilmekte olup, tesisin kurucusu tarafından garanti edilen kurulu kapasiye denk gelir.
* Gerçekleştirilebilir Normal Kapasite : Uygulamada ortaya çıkacak ihtiyaçlar (bakım-onarım vb.) ve eksiklikler (işçi kalitesinde veya organizasyonda yetersizlik vb.) çerçevesinde gerçekleştirilebilir üretim hacmidir. Bu kapasite fizibilite raporunun değişik unsurlarının (piyasa araştırması, yatırım ve üretim giderleri, teknoloji giderleri, teknoloji ve donanım, vb.) etkileşimi sonucunda saptanır.
* Fiili Kapasite : Talep yetersizliği, hammadde temininde güçlükler, iş akımı düzenindeki eksiklikler gibi çeşitli nedenlerle gerçekte ulaşılan üretim hacmidir. (Fiili kapasite/gerçekleştirilebilir normal kapasite=kapasite kullanım oranı)
* Optimum Kapasite : Belirli bir amacı (maksimum karlılık, minimum birim maliyet, vb.) gerçekleştirmede gerekli üretim miktarıdır.
http://www.dpt.gov.tr/dptweb/ekutup96/prjplan/prj5.html
_________________________________________________
http://web.adu.edu.tr/akademik/garmagan/dersler/tphd/tphd.pdf
Ogün Güneş ' Alıntı:Eğer sorudaki 10.000 tl/yıl ibaresindeki tl , adet yazılacak iken yanlışlıkla tl olarak yazıldı ise kanımca yapılması gereken sorunun iki şekilde de çözümünün doğru kabul edilmesi olacaktır, sorunun iptal edilmesi soruyu hiç çözememiş olanları bir hak getireceği gibi sınav masrafları vb.... bir çok problemi de beraberinde getirir, herkesin tam puan alması ise soruyu çözen ile çözmeyen arasındaki farkı aleyhte bir fark oluşturur, ancak sınav komisyonun büyük ihtimalle soruda ki tl ibaresinin adayları yanıltma amacıyla verildiğini belirtip sorunun 8.000 adet/tl ye göre çözümünün gerektiğini belirtecektir ki genel de tl ibaresine takılmış durumdayız hala teorik kapasitenin alınmasının gerekliliğine ilişkin bir dayanak yok.
....
Ogün Güneş ' Alıntı:Sanayi odası kapasite raporunu düzenlerken normal kapasite oranını beliryecek derecede bilgiye ulaşamaz , teorik kapasite hesabı daha kolay, alır makina sayısını, işçi sayısını, hesapta kullanacağı gün sayısını çarpar hepsini birbiriyle rakamı bulur, ama normal kapasite hesabında firma bazlı bir çalışma yapması lazım açıkçası bu oranlara ulaşması zor öyle ki bu verileri alabileceği bir çok firma bile bu verileri zaten tutmuyordur.
Bu açıdan sorudan bağımsız yazıyorum, sanayi bakanlığının hesapta teorik kapasiteyi baz alması zaten mantıklı, düşük maliyetli, kendisine ve piyasaya yakışanı. Kaç firma kendisinden istenmesi halinde 1 nolu makinanın yıllık bakım onarım saatini verebilir ki size?