Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

benim anladığım yaklaşım normal demiş ama teorik kapasite tl olarak verildiği için eğer adat olarak verilseydi bu durumda sizden hangisini istediğini belirtmeliydi demiş.arkadaşlar deha da cevabını açıklarken not düşmüş ve bu ibare tl olarak düzeltilmesi gerekir demiş ve uyarı geldiğini söyleyen arkadaşlar vardı sınav esnasında....
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

SEVGİLİ olimpus ve diğer arkadaşlarım gümbürtüye gidiyor söylediklerim ben 10000 tl/yıl yada 8000 ad/yıl doğrudur demiyorum.Size diyorum ki Odadan sağlam bir kaynak 18 yıllık dostum yalan yanlış söylecek biri değil ama adınıda veremem ne diyorlar bu kanu hakkında söylentiler nedir dediğimde bana söylediği ve çok itibarlı bir konumdan gelen cevabı yazıyorum. " İster Teorik isterse başka bir addaki kapasitenin TL/YIL olmayacağını maliyetçiler bilir bilmelidir. Bizde bileni arıyoruz zaten. Öğrencinin sorumluluğu soruyu doğru çözmektir sorudaki hatayı bulmak değil " denirse siz ne anlarsınız. Ben hep düşüncelerimi yazdım doğru yada değil gibi bir sonuca varmadım kaldıki görüldüğü gibi kimse net bir şeye varamıyor. [
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Merak ediyorum soruyu ilk gördüğünüzde hangisine göre çözeceğimize nasıl karar verdik arkadaşlar.Ben şimdi soru kağıdımı buldum da.Benim gittiğim kursta hoca bana sen özellkle soruyu çok iyi oku acele ediyosun ve atlıyosun hatta soruyu vaktin olursa 2 kez kontrol et diye sınavdan 5 dakika önce bile uyarmıştı.O yüzden kağıt elime geldiğinde önce dikkatlice okudum kelime kelime düşündüm derin nefes aldım. Çünkü bu teorik kapasiteyle ilgili hiç ama hiç bir şey hatırlamıyordum. Gözlerimi diktim sabit biryere bakarak hafızamı zorladım sanki gittiğim kurstan biri böyle bir şey mi söylemiştide ben hatırlıyormuydum yoksa ilk defa şimdi mi gördüm zorladım zorladım bir şey bulamadım. Sonra bir kez daha soruyu altını çize çize okudum oda ne 10000 TL/yıl yani TL yi büyük harflerle yazmışlar 8000 e baktım oda mı tl acaba diye hayır onu adet/yıl diye yazmışlar hemde küçük harflerle . Hımmmm dedim galiba burda bir şaşırtmaca olsa gerek. Dedimki acaba soruyu ikisine görede çözsem not olarak sorunun hatalı olabileceğinden hareketle ikisinide çözüyorum diye yazsam mı diye içimden geçirdim.Ama yok ya bilerek böyle yaptık derlerse dedim bide tamamen gitmesin soru dedim ve 8000 e göre yaptım çıktım.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

10.000 ardından TL yazılırken büyük harflerle olması hiç bi anlam ife etmez çünlü zaten parasal ifadeler büyük harfle yazılır.
sevgili erick bronkovich bence sen kendini iyi hissebilmek için 18 yıllık dostunun sana söylediklerini yeterli buluyorsun.
Ama eğer soruda yani aynı soru da muhasebe kaydı isteseydi ve 7/A yada 7/B konusunda bi uyarıda bulunmasaydı bu sorunun kayıtı 7/ A mı göre yoksa 7/B ye mi göre yapılacaktı YOKSA SORUDA EKSİK VE HATA OLMASI SEBEBİYLE HEM 7/A HEMDE 7/B DE DOĞRU MU SAYILMALIYDI. ŞİMDİ SEN ARKANA YASLANIP DERİN BİR NEFES ALARAK SÖYLER MİSİN BU ÖRNEK DURUMLA SORUDAKİ DURUM ARASINDA Bİ FARK VAR MI ?
SORU HATALI !
BİZ GİTTİĞİMİZ KURSTA HOCAMIZLA Bİ KARAR ALDIK HEMEN HEMEN TÜM ARKADAŞLARLA SONUNA KADAR BUNUN ARKASINDAYIZ İKİ TÜRLÜ ÇÖZÜMDE DOĞRU KABUL EDİLMELİ.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Arkadaşlar verdiğim cevaplardan anladığınız üzere ben Teorik Kapasite ile çözdüm soruyu.

Normal Kapasite ile çözüm doğru olduğunu iddia eden arkadaşlar benim soruma cevap vermediler. Ben soruma cevap alamadım. Bence bu soru durumu netleştiriyor.

Soruda üretim 5.000 yerine 9.000 olsaydı ne olucaktı ? (Teorik Kapasite : 10.000 , Normal Kapasite : 8.000 )

Normal Kapasite ile çözen arkadaşlar soruyu bir defa daha çözebilirler mi ?


Arkadaşlar Eğitim Kurumları , İslam Çankaya , Efsane Hoca kim ne açıklarsa açıklasın. Ben sınav sonucunu öğrenmeden hiç birine sevinmicem veya üzülmücem. Sadece sonucu ögrenmek için sabırsızım. O gün gelsede bir an önce diyorum.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Sevgili arkadaşım ben de teorik olarak cevaplayan biri olarak soruna üzülerek şöyle cevap vericem.normal kapsite kavram olarak şöyle açıklanıyor:teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarına normal kapasite denir.senin soruna dönersek bu durumda teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarı 8000 olmuş olur ve bu durumda normal kapasite de bu olmuş olur.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

balance ' Alıntı:
Sevgili arkadaşım ben de teorik olarak cevaplayan biri olarak soruna üzülerek şöyle cevap vericem.normal kapsite kavram olarak şöyle açıklanıyor:teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarına normal kapasite denir.senin soruna dönersek bu durumda teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarı 8000 olmuş olur ve bu durumda normal kapasite de bu olmuş olur.

balance verdiğin cevap için teşekkürler. Ancak verdiğin cevap beni tatmin etmedi. Üretim miktarı = Normal Kapasite . Bunu mu ifade etmek istiyorsun ?
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Bugün özellikle internette Normal Kapasite üzerine baya bir araştırma yaptım. Kapasite Kullanım Oranında Normal Kapasitenin esas alındığı örnekler çok önüme çıktı. Normal Kapasite ile hesaplama yapanlar doğru yaptılar anlaşılan : )
Alttaki Örnege dikkat . Sınavda Çıkan Sorunun Aynısı.


Çalışma Derecesi (kapasite kullanım oranı )
Çalışma = Fiil Kap X 100
Derecesi Normal kap
İşletme normal kapasitenin % kaçını kullanıldığı çalışma der ifade eder.


Bir şeker Fabrikasında max Kapasitesi 70.000 ton normal kapasitesi 50.000 ton olsun bu fabrikanın üretimin 40.000 ton ise fabrikanın çalışma derecesinin % kaçtır.
= 40 X 100 / 50
=% 80 =% 20


Kaynak : http://www.emfabt.com/emfabtforum/archive/index.php?t-1360.html
%20 nin de boş kapasite olduğunu ifade ediyor.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

değerli arkadaşlar internette yaptığınız araştırma AÖF İŞLETME 1.SINIF DERS NOTLARINDAN DERLENMİŞ BİR ALINTI.

AYRICA BU NOTLARDA KAPASİTE TANIMLARI EKSİK
NALAN HOCANIN,İBRAHİM HOCANIN KİTAPLARINA (MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ) BAKTIM BURADA YAKLAŞIK 5 ÇEŞİT KAPASİTE TANIMI YAPMAKTA VE SENİN ALINTI YAPTIĞIN KAYNAĞIN AKSİNE
PRATİK KAPASİTE İLE NORMAL KAPASİTEYİ AYRI TARİF ETMEKTEDİR.
BU SORUNUN CEVABINI
MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ KAYNAKLARINDA ARAYALIM
YOKSA SAPTAMALARIMIZ EKSİK KALIR.
DÜN Bİ ARKADAŞIMLA KONUŞTUM EGE ÜNİVERSİTESİNDE ESKİ MALİYET HOCASINI ARAMIŞ ODA İKİ ÇÖZÜMÜN DOĞRU OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞ İKİNCİ SORUYU İSE ÇÖZMEDEN HATALI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Ogün Güneş ' Alıntı:
41. Kapasite: Bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en iyi şekilde kullanarak yapabileceği üretim faktörüdür.

Teorik, pratik,fiili, optimum ve çalışma derecesi olmak üzere beş çeşit kapasite vardır.
Teorik Kapasite( Maksimum Kapasite): İşletmenin veya sahip olduğu makine ve teçhizatın , hiç duraksama ve arıza olmadan, uzaman işçiler elinde yapabileceği en yüksek düzedeki üretim miktarıdır.
Pratik Kapasite (Gerçekleştirilebilir Kapasite): Olağan duraklamalar sonucu elde edilebilen ve teorik kapasitenin altında oluşan en yüksek üretim miktarına denir.
Fiili Kapasite (Uygulama Kapasitesi): İşletmenin belirli faaliyet döneminde gerçekleştirdiği üretim miktarına denir.
Çalışma Derecesi ( Kapasite Kullanım Oranı): İşletmenin o dönem elde ettiği fiili kapasitenin pratik kapasiteye bölünmesi sonucu, çalışa derecesi 8apaite kullanım oranı) elde edilir.
Optimum Kapasite (Kıvamlı Kapasite): Birim başına değişmez ve değişir giderler toplamının en az olduğu kapasitedir.
http://www.e-hayat.net/ekonomi/
_________________________________________________
Fiili Kapasite :
Talep yetersizliği, hammadde temininde güçlükler, iş akımı düzenindeki eksiklikler gibi çeşitli nedenlerle gerçekte ulaşılan üretim hacmidir. (Fiili kapasite/gerçekleştirilebilir normal kapasite=kapasite kullanım oranı)
http://www.mevzuatbankasi.com/portal/konuk_yazarlar/mevzuat.asp?id=1227&kategori=7

_________________________________________________
. KAPASİTE SEÇİMİ

Kapasite seçimi gerek firma gerekse ulusal ekonomi açısından önem taşıyan bir konu olup, özellikle optimum kapasitenin belirlenmesi ve ölçek ekonomilerinden yararlanacak şekilde bir proje hazırlanması projecilik literatüründe öteden beri tartışılan konular olmuştur.
Kapasite genel olarak, bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en akılcı biçimde kullanarak, belirli bir zaman dilimi içinde yapabileceği üretim miktarı olarak tanımlanır.
Kapasite konusunda değişik amaçlara hizmet etmek üzere kullanılan birçok tanım bulunmaktadır. Bunlardan önemli görülen bazıları aşağıda verilmiştir.
* Maksimum Teorik Kapasite (Tasarım Kapasitesi): Yetişmiş işçi ve yöneticiler elinde tesisin hiç durmadan işletilmesi sonucunda gerçekleştireceği yıllık üretim hacmidir. Bu kapasiteye nominal maksimum kapasite adı da verilmekte olup, tesisin kurucusu tarafından garanti edilen kurulu kapasiye denk gelir.
* Gerçekleştirilebilir Normal Kapasite : Uygulamada ortaya çıkacak ihtiyaçlar (bakım-onarım vb.) ve eksiklikler (işçi kalitesinde veya organizasyonda yetersizlik vb.) çerçevesinde gerçekleştirilebilir üretim hacmidir. Bu kapasite fizibilite raporunun değişik unsurlarının (piyasa araştırması, yatırım ve üretim giderleri, teknoloji giderleri, teknoloji ve donanım, vb.) etkileşimi sonucunda saptanır.
* Fiili Kapasite : Talep yetersizliği, hammadde temininde güçlükler, iş akımı düzenindeki eksiklikler gibi çeşitli nedenlerle gerçekte ulaşılan üretim hacmidir. (Fiili kapasite/gerçekleştirilebilir normal kapasite=kapasite kullanım oranı)
* Optimum Kapasite : Belirli bir amacı (maksimum karlılık, minimum birim maliyet, vb.) gerçekleştirmede gerekli üretim miktarıdır.
http://www.dpt.gov.tr/dptweb/ekutup96/prjplan/prj5.html
_________________________________________________

http://web.adu.edu.tr/akademik/garmagan/dersler/tphd/tphd.pdf

_________________________________________________

Ogün Güneş ' Alıntı:
Eğer sorudaki 10.000 tl/yıl ibaresindeki tl , adet yazılacak iken yanlışlıkla tl olarak yazıldı ise kanımca yapılması gereken sorunun iki şekilde de çözümünün doğru kabul edilmesi olacaktır, sorunun iptal edilmesi soruyu hiç çözememiş olanları bir hak getireceği gibi sınav masrafları vb.... bir çok problemi de beraberinde getirir, herkesin tam puan alması ise soruyu çözen ile çözmeyen arasındaki farkı aleyhte bir fark oluşturur, ancak sınav komisyonun büyük ihtimalle soruda ki tl ibaresinin adayları yanıltma amacıyla verildiğini belirtip sorunun 8.000 adet/tl ye göre çözümünün gerektiğini belirtecektir ki genel de tl ibaresine takılmış durumdayız hala teorik kapasitenin alınmasının gerekliliğine ilişkin bir dayanak yok.
....

_________________________________________________

Ogün Güneş ' Alıntı:
Sanayi odası kapasite raporunu düzenlerken normal kapasite oranını beliryecek derecede bilgiye ulaşamaz , teorik kapasite hesabı daha kolay, alır makina sayısını, işçi sayısını, hesapta kullanacağı gün sayısını çarpar hepsini birbiriyle rakamı bulur, ama normal kapasite hesabında firma bazlı bir çalışma yapması lazım açıkçası bu oranlara ulaşması zor öyle ki bu verileri alabileceği bir çok firma bile bu verileri zaten tutmuyordur.

Bu açıdan sorudan bağımsız yazıyorum, sanayi bakanlığının hesapta teorik kapasiteyi baz alması zaten mantıklı, düşük maliyetli, kendisine ve piyasaya yakışanı. Kaç firma kendisinden istenmesi halinde 1 nolu makinanın yıllık bakım onarım saatini verebilir ki size?
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

merhaba

arkadaşlar değişen komisyon üyelerinin isimlerinin açıklanmaması yönünde herhangi bi dayanak var mı?
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

soruda iki türlü çözümün(teorik,normal) doğru olarak kabul edilmesi durumunda 50 puan üzerinden değerleme yapılmayacağı kanısındayım.ikinci soru önem kazanacaktır ve burada manatıklı birşey yapmayanların geçeceğine ihtimal vermiyorum.Şayet iki çözüm yolunun da doğru kabul edilmesi halinde dört işlem yapan herkezin geçmesi demektir. ki biz maliyet muhasebesi sınavının zorluğundan bahsediyorsak bu çok zor.

allah sabır versin
sınav tarihinden beri yaklaşık 18 gün geçti hala tesmer toplanamadı.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

ALINTI
fırsat maliyeti?
mesela biz elimizde nakit para bulunduruyorsak aslında bu parayı faize yatırıp elde edebileceğimiz faiz gelirinden vazgeçiyoruz demektir.
normalde bu teorik bir maliyettir ama yatırım yaparken bunuda göz önüne alırız.
dolayısıyla firmanın hiç durmadan üretim yapması halinde üretebileceği miktar teorik kapasite ise bu durumda bu firmanın etkin bir üretim yapması durumunda ulaşabileceği üst sınırı gösterir ve aslında bu sınırın altında her kalışında bir fırsat maliyeti doğar.
eğer tam rekabet piyasa koşullarınada olduğumuz varsayılıyorsa bu durumda esas alınması gereken teorik kapasitedir.
Fakat eğer monopolcü rekabet piyasasında olduğumuz varsayılırsa bu durumda firmaların etkin çalışma koşulları değil normal çalışma koşulları dikkete alınır ki bu durumda normal kapasite bizim için dayanaktır.
J.M.Keynes firmaların asla etkin kaynak kullanımı yapamayacağını savunur fakat monatarist görüş yani bi diğer ifadeyle etkin piyasa savunucuları 1979 petrol krizi ve stagflasyon olgusundan bu yna M.FRİEDMANN önderliğinde geçerli olan kuramdır ki bu kuram firmaların teorik kapasite altında çalışmaları durumunda fırsat maliyeti doğuracaklarını savunur.
BU YENİ TARTIŞMA İKTİSATÇILARINDA ARAYA GİRMESİYLE BAYAĞI AKADEMİK BİR BOYUT KAZANDI ARKADAŞLAR HADİ HAYIRLISI
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

DÜZELTME
M.FRİEDMANN FİRMALARIN TEORİK KAPASİTE ALTINDA ÇALIŞMALARI DURUMUNDA FIRSAT MALİYETİ İLE KARŞILAŞACAKLARINI SAVUNUR (AZ ÖNCE YANLIŞ YAZMIŞIM ÜZGÜNÜM)
 
TÜRMOB'dan Açıklama...

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden :



SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARINA İLİŞKİN DUYURU



3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile bu Kanunun hükümleri uyarınca 16 Ocak 2005 gün 25702 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan ?Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Komisyonlarının Çalışma Usulleri, Sınav Esasları ve Sınav Konuları Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre; ANKARA, İSTANBUL, İZMİR illerinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları yapılacaktır.



Stajını tamamlayan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Aday Meslek Mensupları (stajyer), Serbest Muhasebeci ruhsatlı olanlar, Yasanın 6/b maddesine göre, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavlarına başvuran adayların tamamı 29-30 Mart 2008 tarihlerinde katılacaklardır.



2008/1.Dönem : SINAV TARİHİ : 29-30 MART 2008



* İlk kez katılacaklar için son başvuru tarihi : 7 Ocak 2008

İnternet üzerinden son başvuru tarihi : 7 Mart 2008



Sınavlara girmek isteyenlerin Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği-Temel Eğitim ve Staj Merkezi Başkanlığı?na yukarıda belirtilen son başvuru tarihinde çalışma saati bitimine kadar başvurmaları gerekmektedir. Bu tarihe kadar başvurusunu yapmayanlar ve sınav harcını yatırmayanlar sınava alınmayacaktır.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

SEVGİLİ OLİMPUS,hani bana diyorsun ya normal maliyete göre çözmüşsün rahatsın sen ve söylenen şeye inanmak işine geliyor. Değil arkadaşım hiç değil ben daha bu haftaya kadar yanlış çözdüğüm ve bu dersi tekrar edeceğimi düşünüyordum ve ozaman sende teorik maliyeti baz aldığın için ve Efsane hocada senin çözümüne göre doğru dediğinde sende sevinmiş olmalısın. Ama ben hala bu işin peşini bırakmış değilim senin inanmadığın inanmak işine geliyor dediğin konuşmalarıda ben doğru yaptım bana ne 10 000 e göre yapanlar düşünsün deseydim hiç kimseye durum ne diye telefon dahi açmazdım .İnan buradaki hiç birinizden farklı düşünmüyorum. Sanırım aynı hocadan ders aldık ve hoca derdiki MALİYET MUHASEBESİ KENDİNİ MUTLU ETME SANATIDIR. Gerçek hayatta bu maliyet yöntemlerinden hangisi işine geliyorsa ona göre bir yöntem seçer ve uygularsın burada teorik mi normal mi bunu gerçek hayatta uygulama açısından doğrusunu bulmak için ispat yarışında değiliz. Dediğim gibi 5 çeşit kapasite türü var gerçekte seç beğen kullan ama bu ruhsat denen şeyi alabilmek için 1,5 saat içinde KOMİSYONU MUTLU ETME SANATINI yerine getirmemiz gerekiyor.Bu söylediklerim ne kadar acıda olsa herkes için geçerli boş bir sisteme karşı savaş veriyoruz. Don kişot gibi yel değirmenlerine karşı savaşıyoruz. Komisyonun kim olduğu belli değil soru cevapları belli değil başarı oranları belli değil.Bir yerden bi darbe gelecek ama nerden onu bile göremeden dövüşüyoruz. O bakımdan derdimiz birbirimize ispat değil sistem. Her ne kadar inanmasan da verilen cevap bellidir. Sizi ciddiye almıyoruz siz önünüze bakın sorunuzu yapın.Buyur cevap 10 000 olsa ne olacaktı bizim feryatlarımızı duyan olmayacak 8000 olsa sizin feryatlarınızı duyan olmayacak dava etmek nasıl olcak gidicen başvurucan mahkemelerin dava günü vermeleri bile 2-3 ay ilk mahkemede bitecekmi sanıyorsunuz bu süreç 2-3 seneyi bile bulabilir kaç sınava ne şekilde girilecek bu süreçte diyelim dava sonuçlandı karar kaç kişiye geriye dönük nasıl uygulanacak.Son bir kez daha söylüyorum bu konuda bir daha yorum dahi yapmayacağım benim son hakkım değildi daha çok hakkım var tek dersimde değil belki tek bu dersim kalacak ama tek olduğu için mükemmel hazırlanırım geçerim benim kaybedeceğim sadece zaman ama ben tanıdığım ve çok sevdiğim tek dersi ve son hakkı olanları biliyorum ben onlara kendimden çok üzülüyorum ve bu benim işime gelecek kadar çiğ bir insan değilim. Ben komisyonda olsam adını soyadını yazan herkesi geçiririm .
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

BU SORUNUN CEVABINI
MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ KAYNAKLARINDA ARAYALIM
YOKSA SAPTAMALARIMIZ EKSİK KALIR.

sevgili olimpus biraz önce yapmış olduğun açıklmayı okudum sende başka kaynaklara yönelmeye başladın.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

arkadaşlar sorunun çözümünü birbirimize ispatlamaya çalışacağımıza tesmer'in biran önce açıklama yapması yönünde uğraşmalıyız.eğer böyle devam ederse sınavların açıklanacağı tarihe kadar bu tartışma sürer gider
 
Üst