Kıdem Tazminatı Hesaplaması Hk.

lrtysh

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Ocak 2011
Mesajlar
431
Konum
İstanbul
Merhabalar,

2014/Ocak ayında çıkartılan bir personelin Kıdem tazminatında baz alınacak maaşı hangi ayın maaşıdır.? 2013/Aralık ? - 2014/Ocak ?

Teşekkürler.
 
Kıdem tazminatı son 30 günlük bordrodaki brüt ücret üzerinden hesaplanır.Dolayısıyla Aralık/2013 dönemindeki ücret bordrosu üzerinden hesaplanması gerekir.Prim , fazla mesai vs. gibi ücrete dahil ek kazançlar varsa bunlarda hesaba dahil edilir.
 
Kıdem tazminatının hesabında, işçinin iş yerinde son aldığı giydirilmiş brüt ücret dikkate alınır. Giydirilmiş brüt ücret, çıplak ücret, ücret benzeri sürekli yapılan ödemeler, toplu iş sözleşmesi zam farkları ve sosyal yardımlardan (yemek, yolluk vs.) den oluşur.

...............

Şimdi,
2013/Aralık ayında farz edelim asgari ücretten çalışan bir işçi 1021,50 tl
2014/Ocak ayında doğal olarak asgari ücret artışı oldu 1,071,00 tl
ve bu çalışan 28/01/2014 tarihinde iş akdi fesih edildi.
Sayın Rietveld şimdi siz bu çalışana 1,021,50 tl üzerinde mi tazminat ödeyeceksiniz??

Bana göre, bu çalışanın tazminat hesaplanacak ücreti 1,071,00 tl dir.

İyi çalışmalar
 
"İşçiye ödenecek kıdem tazminatı çalıştığı her bir yıl için son 30 günlük brüt ücreti tutarındadır."

Bu tanım benim kafamı karıştırıyor.Son 30 günlük diyor.Ancak işçi Ocak ayı içinde çıktığında 30 günlük ücret oluşmuyor.

Aynı tanım içinde "
kaç yıl çalışmış ise çalıştığı yıl ile son çalıştığı ay içindeki brüt ücreti çarpılır." diyede bir bölüm var.Biraz kafam karıştı.
 
Kıdem tazminatı son 30 günlük bordrodaki brüt ücret üzerinden hesaplanır.Dolayısıyla Aralık/2013 dönemindeki ücret bordrosu üzerinden hesaplanması gerekir.Prim , fazla mesai vs. gibi ücrete dahil ek kazançlar varsa bunlarda hesaba dahil edilir.


Devamlılık göstermeyen primler ve herhalde fazla mesai ücrete ilave edilmez.

Kıdem Tazminatına Dahil Edilmeyecek Ödemeler: askerlik yardımı, bayram harçlığı, bir defalık verilen ikramiyeler, devamlılık göstermeyen primler, doğal afet yardımı, doğum yardımı, evlenme yardımı, fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti, hafta tatil ücreti, hastalık yardımı,iş arama yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, ölüm yardımı, seyahat primleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, yıllık izin ücreti, yolluklar.

Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılır. Son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Dolayısıyla 28 Ocak 2014 tarihinde ayrılan asgari ücretli çalışanın diğer ekler hariç kıdem tazminatı 28 günlük 1071,00 TL üzerinden öncesinin ise diğer ekler hariç 1021,50 TL olrak hesaplanacağı kanaatindeyim. İyi Çalışmalar.
 
Son Aldığı Brüt Ocak 2014 maaşı üzerinden hesaplama yapacaksın kıdem zamanı ile çarpıp binde 7,59 damga vergisi kesip net kıdem tazminatını ödeyeceksin.
Bu kadar basit
İbraname imzalatmayı da unutma
 
nizam üstadım, maaş ödemesinde olduğu gibi bir yazı varmı ? ibraneme de belirtmeye gerek kalmıyor ozaman ?
 
İbranamede tek tek kıdem,ihbar, izin belirtmekte yarar var. Ancak ibraname tek başına da yeterli değildir. Ödeme dekontu eklenmelidir.
 
Ustadim,sgk ile görüştüm..elden verilebilecegini eger ibraname imzaladiysak ancak is mahkemesine basvurmamiz gerektiğini söylediler. Bir mukellefim baska işyerinden emekli oldu .buna ibraname imzalatmislar.tazminatini vermiyorlar.bende mevzuata baktim kıdem tazminatı nin bankadan ödeme zorunlulugunu goremedim.oyle olsa tazminati almadığıninin ispati cok kolay olurdu.
 
Kıdem tazminatının nasıl ödeneceği SGK nın konusu kapsamı dışındadır. Maaş ve her türlü hakların ödenmesi banka kanalıyla yapılır. Yapılmazsa ne olur birşey olmaz,
 

Benzer konular

Üst