Kira Karşılığı Almış Olduğum Faturaları Maliye Cezasıyla Benden Tekrar Talep Etti

Üyelik
5 Eyl 2012
Mesajlar
5
Konum
rize
Bu forumda bulunan dostlarım. 2004 yılında bir dükkan kiraladım , işyeri tek tapu ,dükkan sahibim dükkanın yarısını bölerek bir yarısını bana kiraya verdi ve kira karşılığı bana fatura kesmekte , kira bedeli +K,D,V , kira kontratında bunu belirtti yani kira bedeli +K,D,V ,yanlız dükkan sahibim şahıs defteri yani ikinci sınıf , 3 ay önce yoklama memuru işyerime gelip benden eline servisden verilen soru kağıtcığını okuyarak bana sorular yöneltti, 2004,2005,2006,2007,2008,2009,2010,2011 yıllarında ne kadar kira ödediğim, bu yıllar arasında sigortalı işci calıştırıp calıştırmadığım , ve bu yıllarda ne kadar muhassebe ücreti ödediğimi sordular bende yanıtladım,aradan 60 gün sonra bana takdir komisyonundan tebliğ edilmeden direk ana para +bire bir ceza+ faiz istenmekte bu arada maliye en fazla 5 yıl geri gidebildiği icin 2007 ve sonrasını talep etmekte ,uzlaşmaya dilekce verdim 19,09,2012 tarihinde uzlaşmam var ama bana mahkemelik olursun diyorlar , rica ediyorum sizden bu nedir neden bu ceza istenmekte ve sonucu ne olur bana görüşlerinizi belirtirmisiniz. Teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Merhaba ;

Öncelikle ücretini ödedim dediğiniz meslekdaşımızla bir görüşün derim.

Olayın başlıkla bir ilgisini kuramadım gerçi ama yine de aklıma gelenleri paylaşmak isterim.

İlgili dönemlerde sizin tarafınızdan VD ne muhtasar beyanda bulunup bulunmadığınızı belirtmemişsiniz. Sanırım VD muhtasar beyanname taramalarında sizin beyanda bulunmadığınızı kendi sisteminden gördüğü için araştırma yapmış ve tutanak tutmuş.

Ne iş yaptığınız çok önemli , GVK 94. maddeyi ilgilendiren işlerden biri olabilir ,muhasebeciye ücret ödedim demişsiniz v.s. gibi .

1-Tutanakta muhasebeciye ödediğiniz ücretleri baz alırlar buradan SM stopajı,
2-Belki işyeri sahibinin işletmesine kayıtlı değil ,belki de faturalar (olacağını düşünmüyorum ama ) uygun değil dolayısıyla buradan da kira stopajı .

Takdir komisyonu kararını da bilmiyoruz.
 
Son düzenleme:
Abdullah bey bana cevap yazdığınız icin teşekkür ederim , biz muhtasar beyannamelerimizi verdik , ben kuaförlük ve parfümeri satışı yapmaktayım , bu arada iş yeri sahibimin muhassebecisine ulaştım bana kiraya verdiği bölümü aktifine almamış! size bir sorum daha olacak kusura bakmayın cünkü dava acacaz bu soru benim icin cok önemli , ben kira bedeli karşılığında fatura alıyorum , faturaya kira+ K,D,V ödüyorum bu doğru yöntemmi yoksa kira , artı K,D,V toplamı üzerinden stopaj yapmamızmı gerekiyor , cevaplarsanız sevinirim .
 
Tekrar merhaba ;

Muhtasar beyannamelerimizi verdik diyorsunuz o zaman sorunuzun cevabı takdir komisyonu kararında zaten vardır.İşyeri sahibinizin muhasebecisinin bilgisi de önemli tabi ama esas olan sizin muhasebecinizin vereceği bilgilerdir.Konuya vakıf olduğu için sizi (eğer aranızda özel bir durum yoksa) en iyi yönlendirecek olan kişidir.
 
kiraya fatura kesilirse ayrıca stopaj ödenmez. çünkü kira faturasını kesen şahıs ise %15 şirket ise %20 vergi ödüyor. yani bir vergi kaybı yok.

buradaki sıkıntı sanırım faturayı kesen şahsin işletme defterine kayıtlı olmayan bir işyerini kiraya vermemesi gerektiğinden yakalanmış olmasıdır.
 
...............buradaki sıkıntı sanırım faturayı kesen şahsin işletme defterine kayıtlı olmayan bir işyerini kiraya vermemesi gerektiğinden yakalanmış olmasıdır.

Sayın atakansah ;

İşaretlemiş olduğum kısmı anlayamadım.

Şunu mu diyorsunuz; " İşletme defteri tutan bir vergi mükellefi işletmesine kayıtlı olmayan işyerini kiraya veremez "

Eğer dediğiniz bu ise sanırım yanılıyorsunuz ya da ben yanlış anlıyorum.

Dediğim gibi takdir komisyonu kararında sorunun cavebı zaten vardır.
 
Sayın atakansah ;

İşaretlemiş olduğum kısmı anlayamadım.

Şunu mu diyorsunuz; " İşletme defteri tutan bir vergi mükellefi işletmesine kayıtlı olmayan işyerini kiraya veremez "

Eğer dediğiniz bu ise sanırım yanılıyorsunuz ya da ben yanlış anlıyorum.

Dediğim gibi takdir komisyonu kararında sorunun cavebı zaten vardır.

hayır üstadım ben sadece kayıtlı olmayan bir şeyi fatura ile kiralayamaz dedim yoksa stopaj kesintisi ile tabiki olur.

illaki her malvarlığını aktifine kaydetmesine gerek yok diye düşünüyourm.

yinede yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
Takdir komisyonu benden stopaj borcunu tahsil etmek istiyor Asıl borcum 6800, bire bir ceza 6800+ faiz 19000 civarı , benim cevabımı atakansah verdi teşekkür ederim , bu arada abdullah bey benim işyerim tek tapu ve tek dükkan dükkanı yarısını bölerek bana kiraya verdi ve kira ticari gelir olduğundan faturalandırdı , ama işyeri sahibi bana kiraya verdiği yeri sanırım muhassebecisi akt ifine aldırmamış , dükkan sahibim beni tehdit etti neden araştırmadan faturayı kabul etti suc senın muhassebende diyerekten, cünkü benim tek sıkıntım şu idi ben fatura alıyorum , fatura + kdv toplamını tekrar stopaj ödemem gerekirmi şeklindeydi anladığım kadar davayı kazanacağım , sanırım bana fatura başına usulsüzlük cezası kesilecek bununla yırtacam,
 
arkadaşlar konuyu genel hatlarıyla açıklamışlar naçizane bir ilavem olacak. mülk sahibi aktifine kayıt etmediği gayrimenkulün kira gelirini ve fatura üzerinde hesapladığı kdv tutarını da beyana konu etmemiştir diye düşünüyorum. eğer durum böyleyse kira sözleşmenizi, faturalarınızı ibraz ederek stopaj külfetinden kurtulursunuz. ama devlet baba cebine girmeyen kdv'nin indirimini kabul etmez sizin aldığınız faturalarda yer alan ve ilgili dönemlerde indirime konu ettiğiniz kdv tutarlarını kimi yakalayabiliyorsa ondan talep eder..
 
acık sözlülüğünüz icin teşekkür ederim ozcan aydınoğlu, mahkeme sizin kanaatinizle nasıl bir karar verir ? kira sözleşmesinde kira + K,D,V belirtmişiz , kira beyannamelerimi ben ödedim , dükkan sahibim bunu aktifine almamış , ve ikinci sınıf işletme ? sizin kanaatiniz mahkeme sonucu ne olabilir ?
 
acık sözlülüğünüz icin teşekkür ederim ozcan aydınoğlu, mahkeme sizin kanaatinizle nasıl bir karar verir ? kira sözleşmesinde kira + K,D,V belirtmişiz , kira beyannamelerimi ben ödedim , dükkan sahibim bunu aktifine almamış , ve ikinci sınıf işletme ? sizin kanaatiniz mahkeme sonucu ne olabilir ?

yargı kararları için bu günden bir şey söylemek çok mümkün değildir. Diğer taraftan daha önceki yazılarınızda faturalardan bahsetmiştiniz. elinizde kira sözleşmesi ve kira faturalarınız varsa gelir vergisi stopajı açısından davanın düşme olasılığı çok yüksektir. vergi idaresinin size stopaj açısından vergi cezası salmasının sebebi mülk sahibinin gm sermaye iradı elde ediyor olduğu varsayımına dayanmaktadır. oysa ticari kazanç elde eden ve bu ticari işletme adına basılmış matbuu faturalar düzenleyerek kira geliri elde eden bir mükellefin elde ettiği geliri (gayrimenkulun işletme aktifine kayıtlı olmadığı gerekçesiyle) gm sermaye iradı saymak hakkaniyetli değildir. Kanımca stopaj açısından dava kazanılır. vergi idaresi bulabilirse mülk sahibine KDV açısından cezalı tarhiyat yapar. kendisine ulaşamıyorsa KDV açısından sizin indirimlerinizi reddeder. kiralamanın gerçekliğini (sözleşme, fatura vb unsurlarla) teyit ettiğiniz durumuda gelir vergisi açısından indiriminizi kabul eder.
 
Cevap icin cok teşekkür ederim ozcan bey . umarım mahkemeden adıma olumlu bir sonuc cıkar ,ben devletci bir düşünce ve idoolojiye sahip biriyim benim gibi bir insan devletine dava acması cok üzücü ve düşündürücü bir durum, inanın iş yeri sahibim bana bunu yapacağız dediğinde ben bu durumun böyle bir hal ve noktaya geleceğini bilseydim fatura deyil direk stopaj isterdim , ben madurum ,ama bana bu maduriyet 4 bin türk lirasına maal olacak .
 
Üst