LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

Üyelik
21 Şub 2009
Mesajlar
6
Merhabalar;
Çalıştığım şirket 2 Ortaklı LTD. 2 ortağın oğullarıda inşaat müh. olarak 4/a ya tabi çalışmakta.

2 Ortak oğullarını şirkete ortak etmeye karar verdiler (% olarak düşük)

Şimdi
- Eğer Ortaklık kararı verilirse hisse devrinden sonra çocuklar 4/a mı 4/b yemi tabi olur.
- Firma inşaat firması olduğu için şantiyelerde çalışma bittikçe nakil yoluyla başka şantiyelere aktarım oldu(Süreklilik Açısından)

5510 Sayılı kanuna göre 4/b li olması lazım, sigortalılıkları 2000 den itibaren devam ediyor.
Söz gelimi 01-03-2009 da hisse devri yapılırsa yeni ortakların durumu ne olur?
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

Kesinti olmazsa 4/a devam eder.
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

Selamlar.
Sayın Guroy'a katılmakla beraber,biraz daha açacak olursak;
Eğer aktif sigortalı iken ve sigortalarında boşluk olmaksızın hisse devir yaparak ortak girerlerse 4/a'lı olarak devam ederler.Ortak olduktan sonra Aktarım esnasında arada 1 gün dahi boşluk olursa 4/b kapsamına girerler.Gün boşluğu olmadan bu aktarımları yapmaya dikkat gösterin.01.03.2009 da hisse devri yapılacaksa bu tarihte aktif sigortalılıkları devam ediyor olmalı ve bu tarihten sonrada gün boşluğu olmadan devam etmelidir.
Saygılar.
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

Öncelikle yardımlarınız için teşekkürler.
Benimde düşüncelerim sizinle paralel ama kanunda veya herhangi bir genelgede kendime bir dayanak bulamıyorum.
28-09-2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğde 01-10-2008 öncesine yönelik bir hak tanıma var ama sonrası için herhangi bir ibare yok, kafamı kurcalayan nokta da bu herhangi bir dayanak bulamıyorum.
Saygılar.
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

SGK dan almış olduğum maili aynen iletiyorum arkadaşlar,

Cevap:Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
5510 SAYILI KANUN GEREĞİ 01.10.2008 TARİHİNDEN İTİBAREN SİGORTALI OLDUĞU ŞİRKETTE AYRICA AYNI ŞİRKETE ORTAK OLMASI DURUMUNDA 4-B (ESKİ BAĞ-KUR) KAPSAMINA GİRMESİ GEREKİR YANİ 01.10.2008 TARİHİNDEN SONRAKİ BİR TARİHTE KENDİ ŞİRKETİNDE 4-A KAPSAMINDA (ESKİ SSK LI) SİGORTASINI DEVAM ETTİREMEZ.
Bilgilerinizi rica ederiz.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

Merhaba;
Eskiden hiç gün eksikliği olmadan şirket ortağı olunursa SSK'lı (yani 4/a) durumu devam edebiliyordu. Fakat son durumda bu değişti. Artık şirket ortaklarının 4/a sigortalısı olmasının imkanı yok arkadaşlar. Sakın eskisi gibi düşünerek yanlış iş yapmayalım. Genelgeyi iyice okursak bütün ifadeler 01.10.2008 tarihinden önceki durumları kapsıyor. 01.10.2008 tarihinden sonraki durum için ise genelgede yazan durum şu: Şirket ortağı kendi şirketinden 4/a sigortalı olamaz. bu konuyu çok inceledim. güvenebilirsiniz. ayrıca benden bir önceki arkadaşın (serikemer) bilgi edinme hakkı kanununa göre kurumdan aldığı bilgi, benim düşüncelerimi ve araştırmalarımı doğruluyor. aman dikkat edelim arkadaşlar. saygılarımla.
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

merhaba ,

bağkurlu ltd ortaklarının bağkur primlerinin yanlarına calıştırdıkları en yüksek maaşlı işçilerin prime esas kazanc tutarına göre primleri degendiriliyor ... Eğer bir şirkete %1 ile ortaksam ve şirketin 20 tane ortagı var ise , aynı şirkette 3000 brüt ile calışan bir işçi nedeni ile 20 ortağın primi bu işçi ücretine göre mi değerlendirilecek?

iyi çalışmalar
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

evet
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

teşekkürler...
 
Ynt: LTD Şirket Çalışanının Ortak Olması Durumunda SGK(5510)

kaynak: 28/9/2008 27011 sayılı resmi gazete/ 1 ve 2. maddeye dikkat.
V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI



Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.

2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.

3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

4) İsteğe bağlı sigortalı olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

5) 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

8) 01/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.

9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

10) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde 2925 sayılı Kanuna tabi prim ödeyenlerin sigortalılıkları 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erer, 5510 sayılı Kanuna tabi çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2925 sayılı Kanuna göre kendiliğinden başlatılır.
 

Benzer konular

Üst