Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sm³
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

sm³ ' Alıntı:
tamam da 770 varken neden 689 a atmış ???

sm³ - monografiyi görmemiz lazım. Arızi bir durum gerçekleşmiş olabilir.

oztemiz80 ' Alıntı:
stonhand ' Alıntı:
Yahu şu sonuçlar açıklanacaksa açıklansında kurtulalım arkadaş, ocak ayıda geldi ama bu ciddiyetsizler şubat başından önce sınav mınav açıklamazlar çünkü adamlarda ciddiyet namına hiçbirşey yok. Bir taraftan mart sınavı diğer taraftan kaldıkmı geçtikmi stresi sınav şubat başı açıklansa diğer sınava kalıyor 1 ay SMMM yeterlilik sınavı için hazırlanma süresi 1 ay tam anlamıyla rezalet.
Bari ilk defa bizi bir şaşırtsalarda şunu ocak ortası açıklasalar ama nerdeeeeee

2010 Mart sınavı 45 günde mi açıklanmıştı?

55 günde açıklanmıştı mart sınavı bence 55 günden önce açıklamazlar. daha 1 ay var açıklamalarına.

alny ' Alıntı:
battibalikyangider ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

monografi yok arkadaşlar. sürmen hocanın kitabında ki bağımsız bir örnek bu...

Örnek hangi hesap için izah kısmında var ? öğrenebilir miyim.

amortismanlar başlığının altında eğer elinde sürmen hocanın muhasebe 1 kitabı mevcut ise syf : 256

arkadaşlar bilindiği üzere sürmen hocanın iki kitabı var muh1, muh2..bu kitapların ikisini de almak gerekir mi bildiğim kadarıyle hesapların incelendiği kitap birinci kitap. sürmen hocanın kitabını alıcam görüşlerinizi bekli
yorum

ıkıncı kıtap envanter işlemleriyle ilgili dolayısıyla orda da hesaplar ışleniyor. hesap planını 2 ye bölmüş diyebilirim.

Ben ilk defa 2010 Aralık sınavına girdim. Mart ayı başvurusunu internetten yapacağım ama ne zaman yapmam gerektiğini bilmiyorum ?

amtydz ' Alıntı:
Ben ilk defa 2010 Aralık sınavına girdim. Mart ayı başvurusunu internetten yapacağım ama ne zaman yapmam gerektiğini bilmiyorum ?

sınav sonuçları ve eğer itiraz edersen itiraz sonuçlarının açıklanmasından sonra başvuruyu yapacaksın. şu an için son gün 21 şubat ama büyük ihtimalle uzatırlar.

y.s. final sorularını yayınlamış....

Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN
Muhasebe -I dersi final sinavi soru ve cevaplari için tiklayiniz.

2011-01-12

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN
Muhasebe-II dersi final sinavi soru ve cevabi için tiklayiniz.

sm³ ' Alıntı:
y.s. final sorularını yayınlamış....

Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN
Muhasebe -I dersi final sinavi soru ve cevaplari için tiklayiniz.

2011-01-12

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN
Muhasebe-II dersi final sinavi soru ve cevabi için tiklayiniz.
tıklayalım..nereye tıklıyoruz ?

y.s. nin sitesine giriyorsunuz, orda duyurular bölümünde tıklanacak yer var,

bu soruları bize sorsun yüz almazsam ben neyim...

Şu sınav sonuçları açıklanıp resmen kaldığımız bi tescillense de oturup Mart sınavına adam akıllı çalışsak. Pala da aynısını söyledi zaten başarısız olduğu kabul et, otur çalış dedi :)

sm³ ' Alıntı:

bu adam manyak gerçekten çelik masa ile ilgili araştırmadığım bişe kalmadı neredeyse amortisman süresi vs varmı diye baktım yok

E işletmesi 30/08/2010 tarihinde 472tl (kdv %18) ödeyerek bir adet çelik masa satın almış ve kullanmaya başlamıştır.
------------- ------------------
689 diğer olağan dışı gider vezararlar 400 B
191 ind kdv 72 B
100 kasa 472 A
çelik masa alışı
------------ ----------------------

E işl daha önce aldığı çelik masayı 14/09/2010 tarihinde 590 tl (kdv %18) peşin satmıştır

1. yol
------------- ---------------------
100 kasa 590 B
679 diğer olağandışı gelir ve karlar 500 A
391 hes kdv 90 A
çelik masanın satışı
------------ -------------------------

2. yol

------------ ---------------------
100 kasa 590 B
679 D O dışı Gelir karlar 100 A
689 D O dışı gider zararlar 400 A
391 hes kdv 90 A
çelik masanın satışı
------------- --------------------

çelik masayı aktifleştirmeyerek ona yapılan ödemeyi olağan dışı gider kabul etmiş 2.yolun çözümünde bunu rahatlıkla görüyoruz eğer aktife almış olsaydı ilgili hesabı kullanması gerekirdi

sanırım bu manyak hocanın bu şekilde kayıt atmasındaki nedenler (ihtimaller)

1 680 tl'nin altında kalmış olması olabilir ( bunun olacağını sanmıyorum )
2 TMS maddi duran varlıklar ilgili anlatımlardan anladığım kadarıyla bilanço dışında gösterilmek istenen maddi duran varlıklar gelir tablosu hesaplarıyla ilişkilendirilir şeklinde bir hüküm var

3 olarak işletmenin tipini bilmiyoruz

68 li grup açıklamasında işletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle sık sık ortaya çıkması beklenmeyen işlem ve olaylardan kaynaklanan gider ve zararların yer aldığı hesap grubudur diyerek ÇELİK MASA
alımının olağan dışı bir işlemden kaynaklandığından dolayı bu hesabı kullandığını düşünüyorum

ama ilkkez bu şekilde bir kullanım gördüğümden doğrusu anladığımı da söyleyemem sınavda bu soru gelse herkes kesin ters köşe olur

bu adam sanırım megolaman

bunu açıklayabilecek birisi varsa şimdiden teşekkürler

montecarlo ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:

bu adam manyak gerçekten çelik masa ile ilgili araştırmadığım bişe kalmadı neredeyse amortisman süresi vs varmı diye baktım yok

E işletmesi 30/08/2010 tarihinde 472tl (kdv %18) ödeyerek bir adet çelik masa satın almış ve kullanmaya başlamıştır.
------------- ------------------
689 diğer olağan dışı gider vezararlar 400 B
191 ind kdv 72 B
100 kasa 472 A
çelik masa alışı
------------ ----------------------

E işl daha önce aldığı çelik masayı 14/09/2010 tarihinde 590 tl (kdv %18) peşin satmıştır

1. yol
------------- ---------------------
100 kasa 590 B
679 diğer olağandışı gelir ve karlar 500 A
391 hes kdv 90 A
çelik masanın satışı
------------ -------------------------

2. yol

------------ ---------------------
100 kasa 590 B
679 D O dışı Gelir karlar 100 A
689 D O dışı gider zararlar 400 A
391 hes kdv 90 A
çelik masanın satışı
------------- --------------------

çelik masayı aktifleştirmeyerek ona yapılan ödemeyi olağan dışı gider kabul etmiş 2.yolun çözümünde bunu rahatlıkla görüyoruz eğer aktife almış olsaydı ilgili hesabı kullanması gerekirdi

sanırım bu manyak hocanın bu şekilde kayıt atmasındaki nedenler (ihtimaller)

1 680 tl'nin altında kalmış olması olabilir ( bunun olacağını sanmıyorum )
2 TMS maddi duran varlıklar ilgili anlatımlardan anladığım kadarıyla bilanço dışında gösterilmek istenen maddi duran varlıklar gelir tablosu hesaplarıyla ilişkilendirilir şeklinde bir hüküm var

3 olarak işletmenin tipini bilmiyoruz

68 li grup açıklamasında işletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle sık sık ortaya çıkması beklenmeyen işlem ve olaylardan kaynaklanan gider ve zararların yer aldığı hesap grubudur diyerek ÇELİK MASA
alımının olağan dışı bir işlemden kaynaklandığından dolayı bu hesabı kullandığını düşünüyorum

ama ilkkez bu şekilde bir kullanım gördüğümden doğrusu anladığımı da söyleyemem sınavda bu soru gelse herkes kesin ters köşe olur

bu adam sanırım megolaman

bunu açıklayabilecek birisi varsa şimdiden teşekkürler

- 1. maddeyi neden olasılık dışı tuttuğunuzu anlamadım, ancak işletmenin gider yazılabilecek tutarda bir demirbaşı aktife alıp amortismana tâbi tutmayı gerekli görmeyip gider yazmayı tercih etmesi bence şaşırtıcı değil.

- 689 hesap kullanılmasını ise, yapılan bu giderin, tekdüzen hesap planında açıklanan işleyişe göre "İşletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle sık sık ve düzenli olarak ortaya çıkması beklenmeyen işlem ve olaylardan kaynaklanan gider" olması ile açıklayabileceğimiz kanısındayım. Demek ki çelik masa satın alınması, işletmenin olağan faaliyetleriyle ilgili değil ve böyle alımların sık sık, düzenli olarak ortaya çıkması sözkonusu değil.

Açıklamalarımın Y. Sürmen tarzı/yaklaşımı tâbir edilen şeyle hiçbir ilgisi yok; tersine, sadece gider yazılabilecek demirbaş sınırı ve 689 hesap işleyişi bilgilerinden hareketle akla ilk gelebilecek gerekçeler.

Teşekkürler Sedateroğlu
evet sanırım haklısınız 680 altında olması olayı mantıklı görülüyor ama normalde demirbaşa kayıt edilmeyen masa vs alımlarında 689 kullanılmasının değişik bir uygulama olduğuda bir gerçek

yusuf sürmenin muhasebe 1-2 dışında da muhasebe uygulamalarına yönelik kitapları varmı

aynen ole marta sınava gırılecek ama sonuclar hala acıklanmadı bu ne rezalet su bat sonu aralık sınav sonuclarımı acıklanır?
,kım hangı derse ne kadar calısacak?
bu sısteme kım mudahale edecek?
bızım madurıyetımız nasıl gıderılecek ?

montecarlo ' Alıntı:
Teşekkürler Sedateroğlu
evet sanırım haklısınız 680 altında olması olayı mantıklı görülüyor ama normalde demirbaşa kayıt edilmeyen masa vs alımlarında 689 kullanılmasının değişik bir uygulama olduğuda bir gerçek

yusuf sürmenin muhasebe 1-2 dışında da muhasebe uygulamalarına yönelik kitapları varmı

Eyvallah dostum da ben teşekkür edilecek bişey yapmadım. O şeref sanırım sayın sleepingcat 'e ait:D

bahar398 ' Alıntı:
aynen ole marta sınava gırılecek ama sonuclar hala acıklanmadı bu ne rezalet su bat sonu aralık sınav sonuclarımı acıklanır?
,kım hangı derse ne kadar calısacak?
bu sısteme kım mudahale edecek?
bızım madurıyetımız nasıl gıderılecek ?

bizim mağduriyetimizi ancak biz kendi çabalarımızla giderebiliriz, bazı arkadaşlarla şikayet dilekçesi çalışması yapıp ilgili yerlere mail ve faks yolu ile ilettik ve meyvelerini almaya başladık, elimizde kesin olmayan bazı bilgiler var kesinleşince sizlerle paylaşacağız.

stajyerlerin haklarının korunması konusunda şöyle bir önerim var, her ilde oda bünyesinde bir tane aday meslek mensubu temsilcisi seçilmesi ve aralarından bir başkan seçerek bizlerin her türlü şikayetinin tesmere türmoba maliye bakanlığına ve sınav komisyonlarına iletilmesi ve çözüm bulunması, tabi bu yönetim ve zihniyetle bu hayal olmaktan öteye gitmiyor, herkese bol sabır diliyorum...

Sayı : 2010/
Konu : Stajyer Sorunları Hk.
Bölüm : Başkanlık

21.12.2010

TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ BAŞKANLIĞI?NA,
ANKARA

Her yıl düzenli olarak yapmakta olduğumuz ve bu yıl 900 stajyerin katılımı ile 02.12.2010 tarihinde yaptığımız stajyer toplantısında; Staj Yönetmeliği, Disiplin Yönetmeliği, Haksız Rekabet ve Reklam yasağı Yönetmeliği, Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik konularında da bilgilendirme yapılmıştır.

Toplantıda stajyerlerimizin yaşadığı sorunlar ve Temel Eğitim ve Staj Merkezinden beklentiler bilginize sunulmuştur.

Saygılarımla,

STAJYERLERİN ÖNERİLERİ:

1-SMMM Yeterlik sınav sonuçlarının geç açıklanması.

Sınav sonuçlarının geç açıklanması hem yeni sınava hazırlık için süreyi kısıtlamakta hemde kurslar için yeterli zaman kalmamaktadır.

2-Staj sırasında işten çıkarılma durumunda yeni iş yerine başlamak için sürenin kısa olması.

Adaylar işten ayrıldıktan sonra 15 gün içinde iş bulamıyor ve Tesmer İzmir Şubesi olarak ek süre almak için başvuru yapıyor.Yönetim Kurulu kararı ile 3 ay ek süre veriyoruz fakat bu sürede de bulunması ülkenin bulunduğu ekonomik koşullarda zor oluyor.Verilen ek sürenin uzaması ayrıca tekrar talep halinde yine ek süre verilmesi doğru bir karar olacaktır.

3-Şirketlerde stajyer sayısının sınırlı olması.

Şirketlerde bir Meslek Mensubunun gözetim ve Denetiminde tek stajyer bulunmakta olup şirket büyüklüğü dikkate alınmamaktadır. Şirket büyüklüğüne ve şirkette bulunan meslek mensubuna göre bu sayı arttırılmalıdır.

4-Stajın şirket merkezinde yapılması sorunu.

Bazı Holdinglerde diğer şirketlerinde merkezi holding merkezi görünmekte fakat şirketin tüm çalışanları,muhasebesi fabrika adresinde bulunmakta hatta merkezde SGK sicil numarası bulunmamaktadır.Muhasebenin ve tüm işlemlerin fabrika adresinde olmasına rağmen biz adaya merkezde yapma zorunluluğu getiriyoruz .Aday da 1000 kişinin çalıştığı fabrikada değilde tek kişinin çalışmış olduğu merkez adresinde staj yapıyor.Meslek Mensubu ve şirket yetkilinden muhasebenin nerede tutulduğuna dair beyan yazı alınarak ve yerinde tespit yapılarak stajyerin stajını yapması sağlanabilir.

5-Staj Başvuru,Sınav Başvuru ve Ruhsat ücretlerinin yüksek bulunması.

6-Uzaktan Eğitim CD lerinin güncel olmaması,taşınabilir olmaması ve Yeterlik sınavlarına yönelik olmaması.

7-Staj yeri bulma konusunda sorun olduğundan Meslek Mensuplarına stajyer bulundurma zorunluluğu getirilmesi.

8-Staja Başlama Değerlendirmelerin İzmir de yapılması.

9-Staj Değerlendirme notunun stajyere bir tehdit olmaktan çıkarılması.