Matrah Artırımından Faydalanmak İçin Tüm Yıllar mı Artırılmalıdır?

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Mükellef 2008 yılı ile ilgili KDV ve Kurum matrah artırımında bulunuyor
Belli zaman sonra alım yaptığı bir firmanın sahte belge düzenleme fiili tespiti yapılıyor ve ondan alım yapan tüm firmalarda kullanma ile suçlandığından yazı geliyor firmaya bu firmadan alımlarınızla ilgili faturaları kayıttan çıkarın yani kdv yi çıkarın diyor
Firma o zaman dilekçe yazıyor ve 2008 yılında kdv matrah artırımı yapıldığını bildiriyor ve memur yazıyı kaldırıyor doğru uygulama diye
Yıl 2012 memur değişiyor ve yeni memur eski evrakları karıştırıyor ve bu olayı görüyor ve telefon edip faturaları kayıttan çıkarmamı istiyor
Açıklaması ise; SMİYB kullanma tespiti olanların matrah artırımından yararlanabilmeleri için sadece 2008 yılı değil 2006-2007-2008- ve 2009 yıllarının tamamında matrah artırılmalıydıki 2008 yılından yararlanabilsinler
Bu sebeple 2008 de KDV matrah artırımında bulunuldu diye 2008 deki SMİYB kullanma sebebiyle faturalar kayıttan çıkması gerekir yoksa takdir komisyonuna gönderilirsiniz deniyor
Kaynak: 115 KDV Tebliği
Memurun söyledikleri doğrumudur?
Saygılar
 
Doğru.
Özel esaslardan Genel esaslara geçişte, 6111 kapsamına girenlerin 4 yıl içinde matrah artırımına girmesi gerekiyordu.
 
Üstad memur haklı o zaman kdv beyan düzelecek sanırım
Saygılar

115 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ


Resmi Gazete No
27913
Resmi Gazete Tarihi
22/04/2011
Kapsam

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme ve kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunan mükelleflerin iade talepleri "özel esaslar"a göre yerine getirilmekte, bu uygulamanın kapsamı ile usul ve esaslar 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Tebliğinin[SUP]1[/SUP] "II. Özel Esaslar" başlıklı bölümünde düzenlenmiş bulunmaktadır.
3065 sayılı KDV Kanununun[SUP]2[/SUP] 8, 9, 29 ve 32 nci maddelerinin verdiği yetkilere dayanılarak, haklarında sözü edilen Genel Tebliğin (II/1.5) bölümü kapsamında olumsuz tespit bulunan bir kısım mükelleflerin 6111 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un[SUP]3[/SUP] KDV artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanmaları halinde aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde özel esaslardan çıkarılmaları uygun görülmüştür.
Buna göre, Aralık/2009 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/1.5) bölümü kapsamında;
- SMİYB kullanma,
- beyanname vermeme,
- adresinde bulunamama,
- defter ve belge ibraz etmeme,
olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6111 sayılı Kanunun 7 ve 9 uncu maddeleri kapsamında KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri ya da 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliğinin[SUP]4[/SUP] (X/6) numaralı bölümünde açıklandığı şekilde teminat gösterdikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır.
Sözü edilen Genel Tebliğin; (II/2.1), (II/2.2), (II/2.3.1) ve (II/2.3.4) bölümlerine göre haklarında özel esaslar uygulananlardan KDV artırımında bulunabileceklerin ise artırımda bulunmaları genel esaslara dönüşlerini sağlamayacaktır.
Haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/3) ve (II/4) bölümü gereğince özel esaslar uygulanan mükellefler, alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı itibariyle KDV artırımında bulunmuş olmaları halinde genel esaslara dönebileceklerdir. Bu kapsamda olanlarda da genel esaslara dönüş tarihi olarak artırımda bulunulan tutarın tamamının ödendiği veya yukarıda belirtilen şekilde teminat gösterildiği tarih dikkate alınacaktır.
Tebliğ olunur.
---------
[SUP]1 [/SUP]23/11/2001 tarihli ve 24592 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
[SUP]2 [/SUP]2/11/1984 tarihli ve 18563 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
[SUP]3 [/SUP]25/2/2011 tarihli ve 27857 (1.mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
[SUP]4 [/SUP]12/3/2011 tarihli ve 27872 (mükerrer ) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.


Bende de bu şekilde olan bir mükellef vardı, kırmızı ile işaretlediğim yere dayanak yaparak şansımızı zorladık, v.d.' nden İ.V.D.Başkanlığına yazının yazılması konusunda ısrar ettim, yazdırdım da; ancak gelen cevapta olumsuz olmuştu.Ankara' ya göndermediler bile.
İsterseniz sizde şansınızı deneyin, ama en nihayetinde üstteki merci onay veriyor o da yine olumsuz cevap verecektir diye düşünüyorum.
 
İyi ama bu firma KDV iadesi alıyor mu ki özel esaslardan çıkmak bu kadar önemli olsun?
 
Son düzenleme:
Bu firma almıyordur ancak mal sattığı firmalar alıyordur, onların kdv iade kontrol raporlarında bizim firmalar problemli firmalar olarak gözüktüğü için, bir daha alışveriş yapmıyor ve ticareti kesiyorlar.Bizim firmada müşteri kaybetmemek için koddan (özel esaslardan) çıkmak istiyor.
 
Tabi işin bir de ticari boyutu var maalesef.Konuya gelince hem Sayın Ertanın, hem de Sayın Zindanın firmaları hakkında rapor veya olumsuz tespit yok gördüğüm kadarıyla. Bu nedenle 115 nolu KDV Genel Tebliğinde kırmızı ile çizilen bölümün uygulanması gerektiğini ve sadece ilgili yılda matrah arttırımının yeterli olduğunu düşünüyorum. İdari aşamada sonuç alınamazsa, vergi yargısına gitmek düşünülmeli. Gerçi bu durumda da firmayı incelemeye sevk edebilirler, o zaman hakkınızda SMYİB kullanıcısı raporu düzenlenebilir özellikle 2008 yılı hariç te sıkıntılı faturalar varsa.
 
Olumsuz tespit dedikleri şeyde mesela Form Ba/Form Bs taramasından kodda olan bir firmadan fatura aldığımız tespit ediliyor.Bunun adına olumsuz tespit yazıyorlar.
İnceleme geçirmemiş bir firma ve hakkında da rapor yok.Ancak yine de v.d. uygulaması farklı.Kendine göre ben bunu tespit diyor, yaptım diyor, seni de bu özel esaslar kapsamına alıyorum diyor.
Mahkeme yoluda ne yazıkki, firmanın cesaret edebileceği bir yöntem değil.Sebebide söylediğiniz gibi diğer yılların kayıtlarına güvenememesi açıkçası.
Firmalar biryerden sonra akıllanıyorlar, bu tür işlerle ticaret bundan böyle yürüyemeyeceğini anlıyorlar, ancak geçmişi de temizliyemiyorlar.
 
Tabi işin bir de ticari boyutu var maalesef.Konuya gelince hem Sayın Ertanın, hem de Sayın Zindanın firmaları hakkında rapor veya olumsuz tespit yok gördüğüm kadarıyla. Bu nedenle 115 nolu KDV Genel Tebliğinde kırmızı ile çizilen bölümün uygulanması gerektiğini ve sadece ilgili yılda matrah arttırımının yeterli olduğunu düşünüyorum. İdari aşamada sonuç alınamazsa, vergi yargısına gitmek düşünülmeli. Gerçi bu durumda da firmayı incelemeye sevk edebilirler, o zaman hakkınızda SMYİB kullanıcısı raporu düzenlenebilir özellikle 2008 yılı hariç te sıkıntılı faturalar varsa.

Üstadım firma hakkında SMİYB düzenleme fiili tespiti olduğundan bu firmadan mal alımı yapan tüm firmalarında SMİYB kullanma tespiti otamatik oluyormuş, Fakat benim anlamadığım bizim firma kullanma tespiti varsa matrah artırımı yapmış ancak özel esaslardan genel esaslara neden geçsin? Özel esaslar sadece KDV iadesi alan kurumlar için geçerli bir tanımlama değilmidir? Saygılar
 
Öyle haklısınız ama Sayın Zindanın da belirttiği gibi bu seferde sizin mal sattığınız, hatta onun da mal sattığı firma KDV iadesi alırken özel esaslara geçiyor, bunu istemediği için de genel esaslara döneminiz talep ediyor sizden veya ticari ilişkisini kesebiliyor. Aslında bu kod uygulaması baştan aşağıya hukuka aykırı neresinden tutsak elimizde kalıyor.
 
Saygıdeğer üstatlar bu konuda benimde bir sorunlu mükellefim var. Alım yaptığı firmadan dolayı Özel Esaslara alınmış. Alındığı dönem/yıl için 6111 kdv matrah artırımı var. fakat dört yıl değil 2 yıl için artırım yapılmış.Mükellefin Kdv İadesini gerektirir bir faaliyeti yok. biz bu durumda zamanaşımı süresini mi bekleyelim. artırım yaptığımız yıl için düzeltme kdv si vermemiz halinde gecikme zammı dahil rakam mükellefi zorda bırakacak bir rakam.yani vergi dairesi bilgi yazısı göndermiş faturaları kayıtlarınızdan çıkarın diyor. zamanaşımı süresini bekleme konusunda fikrilerinizi rica ederim.
 
Zaman aşımını geçsenizde vergi dairesi koddan çıkarmıyor.Hep koddan kalırsınız.Zaman aşımı süresinin geçmiş olması o yıl ile ilgili incelemeye alınmayacak olmanız anlamı taşır.Alınsada kdv matrah artırımı yaptığınızı söylüyorsunuz, kdv den problem çıkmaz, ancak g.v. veya k.v. açısından yine cezalarla karşı karşıya kalırsınız.
 
İlginç bir durumla karşı karşıyayım. Vakit ayırıp yorum yazacaklara şimdiden teşekkür ediyorum.

1- 2011'de 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan kdv matrah ve kurumlar vergisi matrah artırımı yaptık.
Şirketimiz 2007'de kuruldu ve Ekim 2012'de tasfiye oldu.

2- Geçen hafta (Aralık 2013) bize 2009 yılına dair bir alım faturası düzeltmesi yapmamız gerektiğini söylediler. Bunun üzerine 6111 ile ilgili yapılan işlemlere dair belgeleri vergi dairesine sunduk.

3- Bize dönüp 2007'de baska bir mükelleften yaptığımız alımlar yüzünden 2012 yılında koda girdiğimizi söylediler (şirket tasfiye olalı 1 sene olmus ve biz bunu daha gecen hafta ogrendik). Koda giren firmaların ise tüm faaliyet yıllarını kapsayan artırım işlemleri yapması gerektiğini, bizim ise 2007 yılı icin yapmadıgımızdan dolayı 6111 işlemlerinin gecersiz oldugunu soylediler.

4- Biz ise koda 2012'de girdigimizi, dolayısıyla 2011'de matrah artırımı yapılırken tum yıllar icin yapmamız icin ortada bir neden olmadıgını anlattık. Buna ragmen vergi dairesi duzeltme yapılmasını istiyor.

Ne yapacagımı bilemiyorum. Konu hakkında tecrubeli arkadasların yorumlarını merak ediyorum.

Tesekkur ederim.
 
Üst