Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

  • Konbuyu başlatan keating
  • Başlangıç tarihi
K

keating

Ziyaretçi
Merhaba.
Bugün ititbariyle, başka bir muhasebe bürosu tarafından tutulan defter ,kendi büromuzda tutulmaya başlanmışsa ,nasıl işlemler yapılmalıdır. Kısaca bahseder misiniz? Teşekkürler.
 
Ynt: Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

Merhaba ;

Defter ,işletme mi ,bilanço usulüne göre mi ?

Ama her iki durumda da size hemen akılma gelenlerden ;

Son verilen beyanname örnekleri,

Son mizan yada işletme hesabı özeti ,

Eğer var ise SSK dosyası ,

ve önceki meslekdaş tarafından defterin son hali ile işlenmiş olması , gerekmektedir.

Bunların üzerine siz rahatlıkla devam edebilirsiniz.
 
Ynt: Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

Önemli olarak varsa ssk e-bildirge şifreleri.
 
Ynt: Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

Merhaba,

Mesajın yazılma tarihi çok eski olsa da benim de birkaç sorum olacaktı.İşletme esası, serbest meslek veya şirket olsun smmm değişiminde izlenecek yolları deneyimli meslek mensuplarının açıklaması gerçekten çok iyi olurdu.Benim konuyla ilgili bildiklerim aşağıdakilerden ibaret;

-Mükellefle sözleşme imzalıyoruz eğer odamızın internet sitesinden yaparsak sözleşme ile müşteri bildirimi odaya yapılmış oluyor.

-İkincisi yapılan sözleşmenin DV sini yatırmayı unutmuyoruz.Bu konuyla ilgili ilk sorum, sözleşmede DV nin mükellefe ait olduğu belirtiliyorsa söz konusu DV sini mükellef adına mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine mi beyan edeceğiz?Meslek mensubunun bağlı olduğu odaya da beyan edilebilir mi?Tabi bu durumda beyannamede vergi mükellefi meslek mensubu olacak.Eğer bu şekilde beyanı seçersek DV sini şirket adına giderleştirmemiz mümkün olamaz.

-Üçüncü adım, eski meslek mensubu ile ilgili devir işlemleri.Devir teslim tutanağı (daha önce de başka bir başlıkta sormuştum) eski meslek mensubu ve mükellef arasında belgelerin eksiksiz teslim edildiğine dair hazırlanıyor.

-Daha sonra müşteri listemizi bağlı olduğumuz vergi dairesine bildireceğiz bunun süresi 15 Mayıs 2009 tarihi midir?

Ve bu işlemler tamamlandıktan sonra 2008 yılına ilişkin geçici vergi ve kurumlar vergisi beyannamelerini eski meslek mensubu bildiricecek.
Konuyla ilgii edindiğim bilgiler bu kadar.Yanlış ve eksiklerimi belirten herkese şimdiden teşekkür ederim.

SAYGILARIMLA
D.ALP
 
Ynt: Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

272 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ


Resmi Gazete Sayısı 23665
Resmi Gazete Tarihi 13/04/1999
Kapsam

.....
4. Yukarıda sayılan kişiler mükelelfin ilgili yıl/hesap dönemi tahakkuk fişini dikkate almak suretiyle tarih, ad ve soyadını yazarak levhayı imzalayacak (mühür bulunanlar mühür de tatbik edecek) ve bu fişin bir örneğini zamanaşımı süresince saklayacaklardır. Bu kişiler ayrıca, her yılın Mayıs ayı sonuna kadar levhasını tasdik ettikleri kişilerin ad ve soyadları (tüzel kişilerde ünvanları) ile vergi kimlik numaralarına ilişkin bilgileri Haziran ayının 25'ine kadar bunların bağlı oldukları vergi dairelerine Vergi Usul Kanunun 149 uncu maddesi uyarınca bir yazı ekinde bildireceklerdir.

....
_________________________________________________

Damga vergisini mükellef ödeyecekse mükellefin bağlı olduğu daireye, siz ödeyecekseniz sizin bağlı olduğunuz daireye verebilirsiniz.

Mükellefle anlaşmanız 2009 yılı için ise 2008 yılı işlemleri önceki Meslek Mensubunun yapması gereken işler. Ancak mümkün olduğu kadar önceki Meslek mensuplarını ziyaret edin, telefonla bilgi alışverişinde bulunun. Firmanın önceki meslek mensubuna borcunu ödemeden sizinle anlaşması problem yaratabilir.
 
Ynt: Muhasebe Bürosunda tutulan defter.

VERGİ USUL KANUNU İÇ GENELGESİ SIRA NO : 1999/3
VERGİ USUL KANUNU İÇ GENELGESİ SIRA NO : 1999/3

Tarih 25/05/1999 Sayı B.07.0.GEL.0.28/2803-5-775 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI : B.07.0.GEL.0.28/2803-5-775 KONU: VERGİ USUL KANUNU İÇ GENELGESİ SIRA NO: 1999/3
.................................VALİLİĞİ (Defterdarlık:Gelir Müdürlüğüne)
Bilindiği üzere, 13 Nisan l999 tarih ve 23665 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 272 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile mükelleflere vergi levhalarını vergi dairelerinin yanı sıra tebliğin 3.maddesinde sayılan meslek mensuplarına da tasdik ettirmelerine olanak sağlanmıştır.
272 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin 4.maddesinde, tebliğin 3.maddesinde sayılan meslek mensuplarınca her yılın Mayıs ayı sonuna kadar levhasını tasdik ettikleri kişilerin ad ve soyadları (tüzel kişilerde unvanları) ile vergi kimlik numaralarına ilişkin bilgileri Haziran ayının 25'ine kadar bunların bağlı oldukları vergi dairelerine Vergi Usul Kanununun 149 uncu maddesi uyarınca bir yazı ekinde bildirecekleri şeklinde uygulamaya yön verilmişti.
Ancak, tebliğin 3.maddesinde sayılan meslek mensupları tarafından bu uygulamanın mevcut iş yoğunluklarını artıracağı yönündeki şikayetleri üzerine, bundan böyle bu meslek mensuplarının her yılın Mayıs ayı sonuna kadar levhasını tasdik ettikleri kişilerin ad ve soyadları (tüzel kişilerde unvanları) bağlı oldukları vergi daireleri ile vergi kimlik numaralarına ilişkin bilgileri ihtiva edecek şekilde hazırladıkları listeleri Haziran ayının 25' ine kadar kendi bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirmeleri, öte yandan bu şekilde kendilerine liste verilen vergi dairelerinin de listede yer alan mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairelerine durumu intikal ettirmeleri gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Bakan a.
 
Üst