Muhasebecinin ücreti ve mesleğin geleceği.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Muhasebecinin ücreti ve mesleğin geleceği.?

aday ' Alıntı:
örgün örtetim iktisat ,yüksek lisans muhasebe ve denetim,mali müşavir stajeri 2 yıl yurtdışı 6 yıl yurtiçi finans personel mali işler departmanında çalışmış ve diplomasını görüp çağıran ona göre maaş teklif etmeli ama ne yazık ki muhasebe çok kolay açıköğretimde okuyanda lisede okuyanda yapıyor bu işi diyorlarpeki hatta kursları var heryer muhasebeci doluymuş :) biz yarın mali müşavir çıkınca fiyat beklentisine ne yazacapğız bu mesleğin hiç mi değeri yok

Arkadaşım açık öğretimde okuyan insanları neden hor görüyorsun?İnsan kaynakları tiye geçiyor,küçümsüyor diyorsun peki sen neden açıköğretimi küçümsüyorsun?Serbest piyasanın işlediği bir ülkede ve dünyada yaşıyoruz,sen örgünde okudun master v.s yaptın diplomaların çok diye adamların paraları önüne yığmasını hiç bekleme. iş sahibi biri olarak söylüyorum ki ben hiç bir zaman yanımda çalışan adamın diplomasına göre para vermem,iş yapabilme yeteneğine bakarım. Eğer diplomalarına güvenip kendini yetiştirmezsen,iş bitirici olmazsan basit bir özel kurstan çıkan ve 600-700 tl ye çıkan adamı çalıştırılar,lütfen çuvaldıcı batırın kendinize. Şunu unutmayın işveren her zaman kendisine az maliyeti,çok fonksiyonu olan personeli seçer ve bu gayet doğal olandır,sizler alış verişe gittiğinizde mağaza kirası yüksek olan ve dolayısıyla fiyatları yüksek olan bir yerdenmi bir ürün alırsınız yoksa,aynı ürünü arada kirası düşük fiyatıda düşük olan bir yerden alırsınız?tabiki ara yerden alısınız,şunu demek istiyorum kiranın yüksek olması sizi bağlayıcı fonksiyon oladığı gibi iş veren veya insan kaynaklarınıda diplomaların kalitesi bağlamaz,kirası pahalı yerin artı bir fonksiyonu olmalı dimi,işte bence okul bitirmek kadar bu farklı olmayı başarmak önemli. Benim bir arkadaşım var İKEA(mapa) nın mali müşaviri 7 000 tl maaş+araba+yakıt vs.. ve bu kişi aöf iktisat mezunu okadar torpil falanda yok yüksek lisansta yok gerekte yok zaten İkeanında çok umrunda finansal çart çurt üzerine yazılan sağdan soldan toplamalarla yazılmış tezli bir yüksek lisans diploması o diplomalar ilk işe girereken diploması olmayan rakip adaylara karşı önemli.neyse Allah herkeze kolaylık versin.

Saygılarımla...

bende aynı fikirdeyim bu ülkede okumanın bi anlamı kalmadı aksine okuyanı cezalandırır bi duruma dönüşmeye başladı maalesef ki eğitim sistemi buna neden oluyor, örgün öğretimdeki insanları okula kapatıyorlar aöf okuyan he çalışıp hem okuyabiliyor ama örgün okuyan suçlu çünkü beraber girdikleri sınavdan daha yüksek puan alarak daha başarılı olduğunu ispatlamış (burada okuduğu okuldan dolayı yüksek puan alıp üniversiteye giremeyenleri ayrı tutuyorum onlarda mağdurdur) bi sistem düşünün ki aöf ye girmek için 10 soru yapmak gerek örgün üniversite kazanmak için bundan 10 kat daha başarılı olmak gerek ama aldığınız diplomada hiç bir fark olmayacak ve aöf lilerin piyasada tecrübe kazanması da cabası o yüzden haklısın 1economist bu ülkede örgün okumak tam bir aptallık

keşke aöf okusaymışım

esperado ' Alıntı:
bende aynı fikirdeyim bu ülkede okumanın bi anlamı kalmadı aksine okuyanı cezalandırır bi duruma dönüşmeye başladı maalesef ki eğitim sistemi buna neden oluyor, örgün öğretimdeki insanları okula kapatıyorlar aöf okuyan he çalışıp hem okuyabiliyor ama örgün okuyan suçlu çünkü beraber girdikleri sınavdan daha yüksek puan alarak daha başarılı olduğunu ispatlamış (burada okuduğu okuldan dolayı yüksek puan alıp üniversiteye giremeyenleri ayrı tutuyorum onlarda mağdurdur) bi sistem düşünün ki aöf ye girmek için 10 soru yapmak gerek örgün üniversite kazanmak için bundan 10 kat daha başarılı olmak gerek ama aldığınız diplomada hiç bir fark olmayacak ve aöf lilerin piyasada tecrübe kazanması da cabası o yüzden haklısın 1economist bu ülkede örgün okumak tam bir aptallık

keşke aöf okusaymışım

Aöf okumakta kolay değil ama tabi istedikten sonra olmıyacak bişey yok ama kendinlesiniz buda dezavantaj.

ben örgün mezunuyum şimdi 18 yaşında bir yiğenim var.işletme tarzı okullar okuyacaksan kesinlikle açıktan oku git çalış diyorum.Benim gibi mali müşavirliği meslek olarak seçecek birinin üniversiteyi açıktan okuyup çalışması gelecek için yapılacak en doğru şey.

Muhasebecinin ücretine önce muhasebeciler sahip çıkacak, piyasayı düşürmeyecek, kendi mesleğini ayaklar altına almayacak, işini doğru dürüst yapacak, ucuz etin yahnisi hesabına kaçmayacak, diksiyonunu düzgün tutacak v.s. v.s. v.s.

Yani bir başkasının elinde değil bu mesleğin ücreti ve geleceği. Bizim elimizde. Mükelleflere, maliyeye v.s. bahane bulmanın anlamı yok.

ozdgn ' Alıntı:
Muhasebecinin ücretine önce muhasebeciler sahip çıkacak, piyasayı düşürmeyecek, kendi mesleğini ayaklar altına almayacak, işini doğru dürüst yapacak, ucuz etin yahnisi hesabına kaçmayacak, diksiyonunu düzgün tutacak v.s. v.s. v.s.

Yani bir başkasının elinde değil bu mesleğin ücreti ve geleceği. Bizim elimizde. Mükelleflere, maliyeye v.s. bahane bulmanın anlamı yok.

Katılmamak mümkün mü?

ozdgn ' Alıntı:

Aynen ...

ozdgn ' Alıntı:

bende katılıyorum.. Bizler sahip çıkmalıyız..

Ancak 10 dakika önce birşeye şahit oldum. Mali müşavir tanıdığım var az evvel yanındaydım. Alacağı var mükelleften nerdeyse 1 senedir tahsilat yapamıyormuş, 1.000.-TL ye dayandı alacağı, telefonla görüşüyor bende oturuyorum, dinliyorum.. Hala telefonda karşı tarafa diyorki neyse konu değil, saygıda kusur etmem diyor,
ya dedim nedemek konu değil, ayıp denen bişey var ya, alacaklı olan sizsiniz, mükellef borçlu, ona göre konuşsanıza.. Ama yok kaybetmeyim, aman başkasına gitmesin diye diye mesleğin saygınlığını bunlar hallediyor.
Bende sinir oluyorum

Hemfikir olduğunuz için teşekkür ederim. Aslında konunun veya anlatmak istediğimin özeti forumdaki online üye ve misafirlerin sayısıdır.

An itibariyle, 1687 Ziyaretçi, 71 Üye (1 Gizli)

Ziyaretçi olarak görülen üyelerin 1 tanesi bile daha çok bilgi, daha çok paylaşım, daha çok soru, daha çok çözüm, daha çok tecrübe demektir. Hem de hepimiz için.

Ama kolaya kaçmaya, hazıra o kadar alışkınız ki...

Saygılar.

Kendi fikirlerimi yazmak istiyorum. Bence belli bir zaman skalasıyla eski meslek mensupları elbet piyasadan çekilecekler. Yeni gelen meslek mensuplarıda belgelerini kolay elde etmedikleri için bu işin fiyatını değerini koyacaklarını düşünüyorum. Eskiler bu işe kolay girebildikleri için açıkçası değerinide pek bilmediler. Ama bizler 4 yıl üniversite + 3 yıl staj + tonla maddi külfet! Sizce bunca şeyi göğüslemiş yeni nesil emeğini birikimini ucuza verecek kadar düşüncesizmi? Değil! Bu yüzden bu mesleği gene bizler yeni nesil, yeni meslek mensupları düzeltecek... Bilmem sizler neler düşünürsünüz?..

neslihanak ' Alıntı:
ben örgün mezunuyum şimdi 18 yaşında bir yiğenim var.işletme tarzı okullar okuyacaksan kesinlikle açıktan oku git çalış diyorum.Benim gibi mali müşavirliği meslek olarak seçecek birinin üniversiteyi açıktan okuyup çalışması gelecek için yapılacak en doğru şey.

istanbul ,izmir ve ankara da ingilizce eğitim veren üniversiteleri kazanırsa gitmeli.açıköğretim mezunu olursa uluslararası şirketlerle,yabancı dil isteyen büyük denetim şirketlerine girme şansını kaybeder. cv si değerlendirilmeye alınmadan çöp kutusuna atılır. Taşra daki üniversiteleri kazandıysa ve maddi durumu da iyi değilse o zaman belki açıköğretim düşünülebilir.

ozdgn ' Alıntı:

Hem katılıyorum hem katılmıyorum şahsen. Herşeyden önce mesleğimiz dikkat, özen, düzen ve kalite isteyen bir iş olduğu aşikardır. Ayrıca dünyada ki her konuda olduğu gibi mesleğimizde de kalite ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek ücret talep edilebilir, ve meslek daha saygın bir hale gelebilir.

Ancak uygulamada baktığınız zaman her işini dört dörtlük yapan, mükellefi faaliyet konusu ile ilgili kanuni değişikliklerden haberdar eden, kayıt ve dosya düzenine özen gösteren "kaliteli" müşavirlik büroları olduğu gibi çöp büroları diye tabir ettiğimiz faturaları kayıt etmek zahmetinde dahi bulunmayan, heray KDV beyannamesini faturaları toplayarak giren, mükellefinin hatrını sadece tahsilat zamanlarında soran "bayağı" bürolarının da piyasada azımsanmayacak kadar çok olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve ne yazıkki mükellefin gözünde bu iki büro arasındaki tek fark fiyat. Çünkü defteri 50 TLye tutan bir büroda da sorun çıkmıyo 500 TLye tutan büroda da. Neden daha fazla ödesin ki?

Şu durumda sen ne kadar kaliteli olursan ol, sen ne kadar en iyisini yaparsan yap, piyasadaki tek değerin talep ettiğin yüksek ücret olacaktır. Neden peki? Çünkü benim fikrim caydırıcı cezaların bulunmaması veya cezaların uygulandığı veya incelemeye alınan kitlenin azlığı. Bu noktada kimse kusura bakmasın ben Maliye Bakanlığını suçlarım. Düşünün ki her mükellef yılda bir kez incelense sizce ucuza defter tutan "bayağı" bürolar ile işini iyi yapan "kaliteli" bürolar arasındaki durum ne olur? Bu durumda meslekte kalitenin rolü ve önemi artacak ve piyasayı aşağı çeken birçok meslek mensubu da ya kendine çeki düzen verecek yada piyasadan çekilecektir.

Kim ne derse desin, bizim meslekte şu durumda ucuz etin yahnisi de yeniyor, ve bu kadar selzeniş bundan kaynaklanıyor.

Sayın derelitütüncü,

İyi bir eğitim almış olmana karşın sen de birçok meslek mensubu gibi dertlisin. Belki de haklısın.
Ama gördüğüm kadarıyla alacakların konusunda önemli bir hata yapmışsın.
yazında diyorsun ki;
"Ve işin acı tarafı , şu an için piyasadan tahsil edemediğimiz halde hem gelir vergisini hem de kdv sini ödediğimiz alacağımız (tamamen tahsili imkansız olanlar hariç) bugün 30.000 civarında.
Vergisi ödenmiş 30.000 TL Evet."

Sevgili meslektaşım, anlaşılan sen bu alacağını da alamazsın. Anladığım kadarıyla vergilerini de ödediğine göre bu alacakların için serbest meslek maakbuzunu da düzenlemişsin, defterine yazmışsın ve böylece vergilerini de ödemeişsin. Bu durumda kimseden herhangi bi alacağın yok demektir.
Bu konuda SMMM'ye fazla bir açıklama yapmaya zaten gerek yok sanırım.

SMMM Gökhan DEDE

kanunkaide ' Alıntı:
Az önce M.Ö. 10.000 i izledim. Ekip çalışmasının önemine değindi esas oğlan. Hepimiz birlikte hareket edersek düşmanı yeneriz dedi, kitleleri güdüledi. Firavunu öldürdüler. Adam bunu MÖ 10.000 de yaptı, üzerinden geçmiş 12.000 yıl.

Şimdi biz hiç ilerleme kaydetmedik mi yani 12.000 yılda?

Yorumunuza katılmamak elde değil.. belki üstatlarımın yazdıkları tamamiyle doğru olabilir tamamiyle gerçekleri yansıtan olaylardır. fakat sizinde dediğiniz gibi 12.000 yıldan beri maalesef birliğin ve beraberliğin ne anlama geldiğini çözemedik. eğer çözseydik bugün sanayide olsun tarımda olsun hatta hayvancılıkta bile nerelere geldiğimizi önce dedelerimiz görürdü.. ama maalesef bize birlik beraberlik değil yıllardır 3-5 düşünce ayrılıklarından bahsedildiği için kendimizi oralara odakladık. üreterek değil oturarak kazanmayı aşıladık kendimize.. evet biz zor bir mirası devralıyoruz ama inanıyorumki gelecek böyle olmayacak gelecek daha mantıklı düşünüp daha yürekli hareket edecek..

Meslekte sorunları olanlar birlik ve beraberlik içinde olurlarsa ( en azından aynı ilde bulunanlar ) çözülemeyecek düğüm yoktur. Ben ne stajerim ne SMMM nede YMM sadece bu mesleğe girmek için iyi bir araştırma yapan fikir toplayan biriyim. Lütfen geçmişte ve bugünde neler olduğunu tartışmayalım bu sorunların ileride nelere yol açacağını ve nasıl çözüm bulunacağını tartışalım. Üstatlarım derlerki kursa giden herkez muhasebeci oluyor iki kitap okuyan herkez muhasebeci oluyor. eveet haklısınız ama ÜSTAT olamıyorlar.

Ben lise ve üniv. dahil olmak üzere yaklaşık 8 yıl muhasebe okudum. fakat üniv. bitiminde bankacı oldum 2 yıl bankacılık yaptım yaşım 25,5 ve bu yaştan sonra kariyer değiştirmeye karar verdim. Evet muhasebeci hatta YMM olmak istiyorum. şuandada özel bir firmada SMMM nin yanında muhasebe ve finansta görevliyim. Şu forumda yazılanlar gerçekten beni üzüyor. Yani muhasebecilik bukadar küçümsenecek bir meslek değil insanlara yanlış bilgiler verenler yüzünden mükellefler tarafından küçümsenen fakat gerçekten zor işler yapılan riskler üstlenilen bir meslek. O yüzden üstatlar bir araya gelelim çözüm yolları varsa tartışalım.. yoksa bankacılığa geri dönmek zorunda kalacam...

saygılarımla.

açıkögretimi kaldırmak veya haklarını sınırlamak lazım dünyanın neresinde var böyle çifte standart.....

össye çalışma dersaneye gitme gez toz barajı geç en yakın bürodan kayıt yaptır kitaplar kapına gelsin oooohh sorular zaten her sene aynı lise düzeyinde:) .... ben senin on katın kadar ders çalışıp dersaneye para döküp össyi kazandıktan sonrada beş sene bi tarafımı yırtıp gurbette sefillik içinde ögrencilik yapıp çalışayım sen güle oynaya hem çalış hemde geç benle aynı statüde ol pess ne güzel dünya..

bedavadan diploma alıyorlar sonra açıkögretimlileri hor görme muhabbeti yapıp dikleniyorlar...
amacım kimseyi hor görmek degil ama gerçekler bunlar kimse yanlış anlamasın...

herkes yakınıyor da icraata gelince kimse elini taşın altına koymuyor böyle gelmiş böyle gider taa ki masaya yumrugunu vurabilecek bilinçte kitleyi oluşturana kadar.

Saygılarımla...sürçülisan ettiysem affola :)

bu konuda konuşmaktan başka birşey yapamadığımız için , konuşmakla birşeyin değişmediğini çoğu arkadaşımız anladığı için , gereksiz tartışmalara yol açtığı gibi kısır bir döngü içinde herzaman başa döndüğü için masaya yumruk vurmak yerine, bu ülkedeki adaletsizliklerin azalmasını beklemek bi yana mevcut adaletsizliklere ses çıkarmak şöyle dursun başka konularda adaletsizliklerin ortaya çıkmasından dolayı bundan sonra daha da adaletsiz uygulamaların ortaya çıkarılmaması için sessizce dua eder duruma geldik, yani biz isyan durumunu geçtik artık bu kadarla kalsa iyi der haldeyiz malesef

aytacgoksu ' Alıntı:
açıkögretimi kaldırmak veya haklarını sınırlamak lazım dünyanın neresinde var böyle çifte standart.....

össye çalışma dersaneye gitme gez toz barajı geç en yakın bürodan kayıt yaptır kitaplar kapına gelsin oooohh sorular zaten her sene aynı lise düzeyinde:) .... ben senin on katın kadar ders çalışıp dersaneye para döküp össyi kazandıktan sonrada beş sene bi tarafımı yırtıp gurbette sefillik içinde ögrencilik yapıp çalışayım sen güle oynaya hem çalış hemde geç benle aynı statüde ol pess ne güzel dünya..

bedavadan diploma alıyorlar sonra açıkögretimlileri hor görme muhabbeti yapıp dikleniyorlar...
amacım kimseyi hor görmek degil ama gerçekler bunlar kimse yanlış anlamasın...

herkes yakınıyor da icraata gelince kimse elini taşın altına koymuyor böyle gelmiş böyle gider taa ki masaya yumrugunu vurabilecek bilinçte kitleyi oluşturana kadar.

Saygılarımla...sürçülisan ettiysem affola :)

Aslında şunu sormalısın.

Ben neden 4-5 yıl gurbette zaman harcadımda bende diğerleri gibi aöf'e kayıt olup,meslek hayatına erkenden girmedim de, aöf'lülerden hep 5 yıl geriden geliyorum diye sor bence ;)

Bence sizin gibi düşünenlere yara veren şey budur.

ah dostum ahh ben artık diplomasını almış aöfliler için degil ileriye dönük bir uygulama önerisi yaptım sonuçta kazanılan haklar geri alınamaz hukukun temel kavramıdır biliyor olman gerekir, diyeceksin ki biliyoruz bende diyecegim ki madem biliyorsun böyle bir uygulama şimdi başlasa 5-10 sene içinde kesinlikle meslege yıgılma azalacaktır vesile ile buda ücretlere yansıyacagı aşikardır bunuda bilimen gerekir

"Çin İşçiliğimi Daha Ucuz yoksa Muhasebecinin işçiliğimi?" diye yazmışsın demekki bu sistemden sende muzdaripsin ki öyle yazmışsın...benim önerim uygulanmış olsaydı emin ol o yazıyı yazma geregi duymayacaktın profiline ;)

bu zihniyet devam ettikçe daha çook yazarsın "Çin İşçiliğimi Daha Ucuz yoksa Muhasebecinin işçiliğimi?" diye!

aytacgoksu ' Alıntı:
ah dostum ahh ben artık diplomasını almış aöfliler için degil ileriye dönük bir uygulama önerisi yaptım sonuçta kazanılan haklar geri alınamaz hukukun temel kavramıdır biliyor olman gerekir, diyeceksin ki biliyoruz bende diyecegim ki madem biliyorsun böyle bir uygulama şimdi başlasa 5-10 sene içinde kesinlikle meslege yıgılma azalacaktır vesile ile buda ücretlere yansıyacagı aşikardır bunuda bilimen gerekir

"Çin İşçiliğimi Daha Ucuz yoksa Muhasebecinin işçiliğimi?" diye yazmışsın demekki bu sistemden sende muzdaripsin ki öyle yazmışsın...benim önerim uygulanmış olsaydı emin ol o yazıyı yazma geregi duymayacaktın profiline ;)

bu zihniyet devam ettikçe daha çook yazarsın "Çin İşçiliğimi Daha Ucuz yoksa Muhasebecinin işçiliğimi?" diye!

aş için ne kadar az emek verilirse o kadar ucuz olur.Çoğunluğun verdiği emek az olduğu için bu meslekte bu kadar ucuza çalışan adam var.

aş için ne kadar az emek verilirse o kadar ucuz olur.Çoğunluğun verdiği emek az olduğu için bu meslekte bu kadar ucuza çalışan adam var.
[/quote]
verilen emeği okulda geçirilen yıllara göre hesaplarsan çok büyük hata yaparsın.biz 4 ve ya 5 sene haftada max.20-25 saat derse girip,sadece teoriden ibaret derslerle uğraşırken,ders aralarında kantinde sohbet ederken,yılda toplam 40-45 gün süren sınav dönemleri dışında gezip tozarken,okul dışında hiçbir sorumluluğumuz yokken a.ö.f.de okuyup çalışan arkadaşlar hergün meslekle ilgili bişeyler öğrenip, daha farklı ve ciddi sorumluluklar alıyorlardı.bu kadarda basite indirgememek lazım