Muhasebecinin ücreti ve mesleğin geleceği.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Muhasebecinin ücreti ve mesleğin geleceği.?

Arkadaşlar yukarıda yaptığınız tüm tartışmlar boş,boşu boşuna havanda su dövüyorsunuz. Yok örgünüm daha

iyiyim,yok aöf daha iyiyim vss.. Gerçekten iyi olan insanlar kimler biliyormusunuz? Burada bu tartışmayı yapmayıp

şu bmw modelini hangisiyle yükseltsem,yada bu yaz tatili nerde geçirsemi düşünüyor şu an, Yani para kazanan

laf değil icraat yapan,ona buna laf atıp onu bunu küçümsemeyle olmuyor bu işler, Her zaman derim helal yoldan

kazanıyorsan ve paran varsa başarılısın, Param yok ama başarılıyım lafları hikayeden ibarettir. Özetle kişinin

başarısı özsermaye/aktif oranı 1olan ve aktif rakamı yüksek olan insandır ;) Neyi tartışıyorsunuz ?

Başarının tek ölçütü paramıdır?
Bence önemli olan kimseye muhtaç olmadan boynu dik, eğilmeden bükülmeden, yalakalık yapmadan adam gibi adam (adam sözcüğü mecazi anlamda insan demek yani) olarak yaşamaktır.

Topluma yararlı olmuş ama zengin olmayan insanlar başarılı değillermidir?

nguroy ' Alıntı:
Başarının tek ölçütü paramıdır?
Bence önemli olan kimseye muhtaç olmadan boynu dik, eğilmeden bükülmeden, yalakalık yapmadan adam gibi adam (adam sözcüğü mecazi anlamda insan demek yani) olarak yaşamaktır.

Topluma yararlı olmuş ama zengin olmayan insanlar başarılı değillermidir?

Nedir peki başarı,bizim işimiz sanat eseri değilki yıllar sonra değeri anlaşılsın veya bir icat niteliğinde olsun dolısıyla topluma faydalı olsun 10 yıl saklanır çalışmalarımız oda yasal zorunluluktan ötürü,birine muhtaç olan zaten para kazamaz, Başarının ölçütü para değilde nedir,eğer her smmm iyi para kazansaydı burada bu ateşli tartışma olurmuydu? Herkez pastadan dilim kapma çabasında insanlar çoğaldıkca dilim inceliyor hatta bazıları dilimde bulamıyor,sonrada tartışmalar çıkıyor. Birilerine muhtaç olmamak içinde paran olacak,ne kadar para o kadar özgürlük, paran yoksa metrobüse binemezsin,ama paran varsa özgürce dünyayı gezersin seni ne vize ile durdururlar nede ucak bileti ile, burada paranın felsefesini yapmıcam. Doğada nasıl güçlü olan yaşıyorsa söz sahibiyse,insan doğasındada parası olan söz sahibi, insan zaten diğer insanların gerçekten ihtiyaçını karşılıyorsa insanlığa faydası varsa insanlıkta ona para veriri.

Hepimiz para için bu işi yapıyoruz kimse bana demesin ben zevk aldığım için birilerinin gelirlerini giderlerini bilgisayar işliyorum veya denetliyorum. Para kazanamayan insan başarılı olmuş neye yarar,kendine hayrı dokunmamış kime ne faydası olsun(sanatçılar vb işler hariç). Özetle kimse alınmasın benim param yok ama ben başarılıyım diye kendini kandırmasın,buna Züğürt tesellisi denir. Aksi taktirde de öyle sağa sola saldırır örgünlü olan aöfliye,aöflide örgüne v.b Herkes önce kendine baksın.

yaşadığımız sıkıntının saygınlıkla alakalı olduğunu anlamakta zorluk çekenler var sanırım.Herşey para değil bir şekilde para kazanılıyor.Ama yüksek bir para kazansan bile değerin bir doktor yada mühendis kadar olmuyor.Aynı kademede müdürler mali işler imalat proje satınalma vs diye dizilse.Siz ana işletme fonksiyonu değilsiniz destek unsursunuz diyorlar.

Yine stajerzade arkadaşın yorumuna katılmamak elde değil.Mesleki tatmin yok.Ve yapılan işlerde ilkokul seviyesinde bilgi sahibi olan birinin birkaç aylık tekrarıyla yapılabilecek işler.Sistemde maliyet muhasebesi,yönetim muhasebesi yapan bilanço yorumlayan kaç tane mali müşavir var

Arkadaşlar eğer bir doktor veya mühendis kadar mesleki saygınlığı hiç bir zaman bulmaz bu meslek,çünkü onlar yeni bişeyler buluyor,bizim meslekte ise var olan olmuş olayları kayıt düzeninden ibaret. Bir doktorun veya mühendisin buluşu dünyayı değiştirir ama bizim işle dünya değişmez. Saygınlık konusuna gelince o biraz kişisel bir olaydır,çok daha düşük işler yapıp yüksek saygınlığı olan kişiler var. Mali Müşavir olupta kimse o kişiye saygı göstermiyorsa bu kişiseldir,öncelikle şişman,kirli sakallı,üzerine başına dikkat etmeyen gözlüklü insan profilinden kurtulmalı muhasebeciler ;) saygınlık için..

ne alakası var arkadaşım duyan da her doktor her mühendis dünyayı değiştiren buluş yapıyor sanır

ayrıca saygınlık kazanmak için ağır bir reçete diilmi bu dünyayı değiştirmek!!!!!!

Şişman ve kirli sakallı demeyin hayatımda ikinci işe başvurumdu birincisi stajda sabancının Marsa firmasında staj için gitmiştim ikicisi ise İstanbul aksarayda bir SM bürosunda işe başlayacaktım sözde iş öğrenecektim takım elbisemi giydim, güzelce traşımı oldum, kravatımı taktım jilet gibi ütülü bir şekilde gittim sonrasında kapıyı tıklattım ve karşımda bir baktım afedersiniz
göbeği kapıyı adamdan önce açtı, g.t göbek salmış, , altında donu düştü düşecek bir pantolon, üstünde bildiğin askılı bir atlet,terden memişler ortada bir adam ulen dedim herhalde yanlış yere geldim birader şu bey ne zaman gelir yoksa yanlış yermi burası dedim o bey benim deyince işte o andan itibaren muhasebecinin saygınlığı benim için bitti

mrc ' Alıntı:
ne alakası var arkadaşım duyan da her doktor her mühendis dünyayı değiştiren buluş yapıyor sanır

ayrıca saygınlık kazanmak için ağır bir reçete diilmi bu dünyayı değiştirmek!!!!!!

Arkadaşım her doktor müh dünyayı değiştirir demedim ama en azından ihtimali var. Bu iş bu meslek böyle sorununuzda bu ya biz kayıt tutmasak dünya durur zannediyorsunuz.Birileri iş yapar biz raporlarız o yüzden 2 plandayız ee sayımızda hiç az değil değerli olalım. Bu işin saygınlığını arıyorsunuz ama rahatlığınıdan bahsetmiyorsunuz hangi doktor önünden luca açıp tophanede nargilesini fokurdatıp işlerini yürütebiliyor. ee Saygınlıkta o oranda düşüyor. Dedim yine diyorum birileri sizi saygınlıkta bulunmuyorsa bu kişisel bişey.. Toplumun görünmez kahramanıda değiliz,fazla takılmayın saygınlığa falan siz en iyisi.. her saygınlığın zorlukları ve insanların beklentileri vardır. Satış müdürü olursun saygınlığın olur senden satış beklerler yapmazsan kapının önündesin,ama muhasebede rutinini yap gerisini düşünme ;) . Biraz hayatın tatına bakın boş verin saygınlık maygınlık.. Aşağıda yazan yazı %100 gerçek ve yüksek saygınlığı elinin tersi ile iten birinin hikayesi.. Şahsen ideallim ;)

akdenizin küçük bir ilçesinde bürosu olan serbest muhasebeci mali müşavir dir.düzenli ödeme yapan 20 tane mükellef i vardır.gözü çok yükseklerde olmadığı için "bana yeter bereket versin" der.sabah 9 da işine gider, sucuklu yumurtasını kırıp çayını demler, öğlen menemenini pişirir, taze meyvesini yer.öğleden sonra yanındaki delikanlıya "ben şöyle bir dolaşıp geleceğim" der, eşini dostunu görür muhabbetini eder.çevre köylerden balın, pekmezin, peynirin en iyisi en uygun fiyatla ona gelir.çürük çarığı olan meyve sebze dolabına uğramaz.akşam 5 oldu mu isterse kapatır dükkanını, eşiyle dostuyla gider küçük bir balık lokantasına, rakısını açtırır keyif eyler.

imrenilecek adamdır vesselam.kimine tekdüze görünen bu hayatta, aslında çok ilginç bir nokta vardır.o da bu arkadaşın istanbul'da 7 milyon lira portföy yöneten başarılı bir bankacıyken, herşeyden vazgeçip, istifayı basıp, memleketine dönerek mali müşavir olmasıdır.

bu bahsettiğin herkesin idealidir.Ama önce bir hayatı görüp geçirmek gerekiyor.20 li 30 lu yaşlarda pılıyı pırtıyı toplayıp köye göçetmeye gerek yok bence.Neyi değiştirebiliriz ona bir bakalım elimizden gelen herşeyi yapalım en sonunda pesedip elimizi ayağımızı çekelim.

Bizim konuşmamızda burda başlar işte,eğitimli insanların meslek içinde olması,giyim tarzını da konuşma tarzını da değiştirir.Birde insan aldığı eğitimi görgüsüyle birleştirecek.Görgüsüz olmayacak.

Bireysel olarakta bir grubu temsil ettiğimizi bilmeliyiz.

neslihanak ' Alıntı:
bu bahsettiğin herkesin idealidir.Ama önce bir hayatı görüp geçirmek gerekiyor.20 li 30 lu yaşlarda pılıyı pırtıyı toplayıp köye göçetmeye gerek yok bence.Neyi değiştirebiliriz ona bir bakalım elimizden gelen herşeyi yapalım en sonunda pesedip elimizi ayağımızı çekelim.

Bizim konuşmamızda burda başlar işte,eğitimli insanların meslek içinde olması,giyim tarzını da konuşma tarzını da değiştirir.Birde insan aldığı eğitimi görgüsüyle birleştirecek.Görgüsüz olmayacak.

Bireysel olarakta bir grubu temsil ettiğimizi bilmeliyiz.

Siz hala beni anlamadınız burada elimizi ayağımız çekmek olarak görmeyin bunu yada tersine göç olarak bu bir tercih meselesi,herkes büyükşehirlere toplanmış burda ömrümüzü kısaltıyoruz sorarım size kaçınız her akşam denize karşı yemeğinizi yiyorsunuz 3 tarafı denizlerle çevrili şehirde,istanbulda kaldırımda yürüyemiyorsun yaşadığımız yer bilmem kaç katlı beton yığının ortasında bi nokta,ayağımıza toprakmı deyiyor ve bu beton yığınlarına kredi ile yıllarımızı bağlıyoruz,arabanlar 3 km yeri 30 dk gidersen sevine bildiğimiz bir istanbuldayız çoğumuz burada saygınlığım olsa ne olur. Yukarıdaki hikayedeki adamın saygınlığı buradaki smmmden çok fazla.

neslihanak ' Alıntı:
bu bahsettiğin herkesin idealidir.Ama önce bir hayatı görüp geçirmek gerekiyor.20 li 30 lu yaşlarda pılıyı pırtıyı toplayıp

+ o yaşlarda gitmezsen işini ordalarda kurmazsan 40 yaşlarda hiç gidemezsin.

Saygınlık saygınlık yaptığımız işi bilmem kaç bin tane ilkokul mezunu adam yapabiliyor bunu bende demiyorum türmob diyor tablosunu siteyede koydum ne saygınlığı neyin tartışmasını yapıyorsunuz. İlkokul mezunu doktor yada mühendis desek adamlar neresiyle güleceklerini şaşırır o ilkokul mezunu adamı alır senin yerin inşaat ameleliği buyur yerini bil derler ve o adamın olupda olabileceği en fazla ustalıktır.
Bizde ilkokul mezunu adama 5 günlük eğitimle belge verirler işin terside kimsenin sesi çıkmaz ne güzel meslekte birlik beraberlik derler bunu bu sitede tartıştık o ilkokul mezunlarını savunanlar bile çıktı neyin kimin saygınlığı.

Saygınlıkmı evin,araban,yazlığın,ciddi anlamda paran ve mükellefin varsa saygınsın zaten bağlı bulunduğu oda seni boş bırakmaz gel sende aramıza katıl der yok ben saygınlığımı koruycam dersenizde piyasada sizden bilmem kaçbintane var hatta ilkokul mezunu bile var ne saygınlığı

okadar zor günler içerisindeyizki bukadar tartışma yapmanın bi anlamı yok hepimizin asıl amacı zaten para kazanmak değilmi? şirketlerin bile ilk kuruluş amacıda kar etmek para kazanmak değilmi? kimse kendini kandırmasın bu mesleğe az para kazanayım ama başarılı olayım diye girmez okadar emek verdikten sonrada yatırım yaptıktan sonrada başarılıyım ama az müşterim var demez...

dünyada varoluş amacımızı çözebilenler zaten 1economist arkadaşımızın hikayesindeki kişilerdir.

+1 sana tüm kalbimle katılıyorum...

evim var arabam var.(yazlığım yok).Gelirimde iyi.Şirkette muhasebeciyim.Çalıştığım şirket yüksek cirolu.Büroda onla bunla uğraşmıyorum.Başkasından da banane kazandığım paraya bakarım haklısınız.En güzeli bu.45 yaşına kadar da çalışıp emeklilik günümü doldurdum mu benden iyisi yok.Nasıl olsa o zamana yazlığı da alır yerleşirim.Küçük bir sahil kasabasına.Çok şükür Allah a.

mdrn ' Alıntı:
okadar zor günler içerisindeyizki bukadar tartışma yapmanın bi anlamı yok hepimizin asıl amacı zaten para kazanmak değilmi? şirketlerin bile ilk kuruluş amacıda kar etmek para kazanmak değilmi? kimse kendini kandırmasın bu mesleğe az para kazanayım ama başarılı olayım diye girmez okadar emek verdikten sonrada yatırım yaptıktan sonrada başarılıyım ama az müşterim var demez...

dünyada varoluş amacımızı çözebilenler zaten 1economist arkadaşımızın hikayesindeki kişilerdir.

Arkadaşlar geçen yaz Amerikaya gitme fırsatım oldu 40 günlüğüne halamın yanına ve orada şunu gördüm adamlar yaşamayı biliyor. Bizim köy dediğimiz küçümsediğimiz yaşantısını almışlar,şehrin imkanlarınıda getirmişler(nedir bu elek,su,gaz,tel,int) yaşıyorlar. Hee alışverişse atlıyor arabaya bizim gibi avmlere var oraya gidiyorlar. Eniştem iş sahibi CPA var orada bizim smmm gibi bizimde meslek ya sordum,bi gün yanına götürdü,20000-30000 ara nufuslu kasaba gibi yerde,kasabadan 3-5 km uzakta kocaman bahcesi olan evi ile aynı yerde ofis home ofis yani,bi görmenizi isterdim kuyusu var,köpeği bakımlı çok güzel bahçe,şezlong,cim yerler,romörkün üzerinde arabasının arkasına takılcak kadar bi teknesi balığa ve gezi çıkmak için vs. Neyse içeri davet etti tanıştırdı(tabi ing pek iyi olmadığı için tanışma ve 3,5 laflamanın önüne geçemedi :) ) muhasebe işleyişi hesap düzeni %90 aynı, adama siz şanlısınız Türkiyedeki meslektaşların böyle güzel yerde çalışamıyor dedim. Adam bana şunu söyledi ben kazandığım paranın 2-3 katını şehir merkezinde kazanbiliyorum,ama bizde genelde düşük gelir grupları merkezdedir dedi. Bütün ufkum değişti bu sistem Ülkemizdede olmazmı diye araştırdım ve sonuç olarak,abd ye göre daha ucuz bi şekilde bu meslekte olur. Adamı görseniz şen şakrat, yüzü devamlı gülüyor. Çalışma saatlerini sordum

sabah 6:30 kalkış,7:30 kadar spor
8:30a kadar kahvaltı ve iş başı
12 kadar yoğun çalışma 45dk yemek molası
16 kadar çalışma sonra,bahce işleri,gezi alışveriş,balık vs hafta sonu full tatil. Tam çalışıyorlar tamda dinleniyorlar. Biz toplanmışsız tüm medeniyetin büyük şehirde sandığımız yerlere aslında istanbulda 3 kazanıcağına anadolunun cennet köşelerinden bi yerden bir ofisin ve istediğin amerikalının yaşadığı konforu rahatlığı sağlanabilir bu meslekte çünkü bağımsızsın.

Bazı arkadaşlar hala saygınlık vs ile kafa bozmuş,yine abd bi örnek vericem orada tanımadığın insanla saatlerce konuşursun ve mesleğini öğrenemezsin bizde çoğu insan saygınlık adı altından kasılmak istiyor insanlar,halamanın komşusu kadın doktor çocuk hastalıkları uzmanı,eşi aşçı yamağı kadın erkeğin en az 5-6 para kazanıyor,bizde hangi türk kadın doktor böyle biri ile evlenir.? Kibirin bini bin para bizde..

1economist ' Alıntı:
mdrn ' Alıntı:

Arkadaşlar geçen yaz Amerikaya gitme fırsatım oldu 40 günlüğüne halamın yanına ve orada şunu gördüm adamlar yaşamayı biliyor. Bizim köy dediğimiz küçümsediğimiz yaşantısını almışlar,şehrin imkanlarınıda getirmişler(nedir bu elek,su,gaz,tel,int) yaşıyorlar. Hee alışverişse atlıyor arabaya bizim gibi avmlere var oraya gidiyorlar. Eniştem iş sahibi CPA var orada bizim smmm gibi bizimde meslek ya sordum,bi gün yanına götürdü,20000-30000 ara nufuslu kasaba gibi yerde,kasabadan 3-5 km uzakta kocaman bahcesi olan evi ile aynı yerde ofis home ofis yani,bi görmenizi isterdim kuyusu var,köpeği bakımlı çok güzel bahçe,şezlong,cim yerler,romörkün üzerinde arabasının arkasına takılcak kadar bi teknesi balığa ve gezi çıkmak için vs. Neyse içeri davet etti tanıştırdı(tabi ing pek iyi olmadığı için tanışma ve 3,5 laflamanın önüne geçemedi :) ) muhasebe işleyişi hesap düzeni %90 aynı, adama siz şanlısınız Türkiyedeki meslektaşların böyle güzel yerde çalışamıyor dedim. Adam bana şunu söyledi ben kazandığım paranın 2-3 katını şehir merkezinde kazanbiliyorum,ama bizde genelde düşük gelir grupları merkezdedir dedi. Bütün ufkum değişti bu sistem Ülkemizdede olmazmı diye araştırdım ve sonuç olarak,abd ye göre daha ucuz bi şekilde bu meslekte olur. Adamı görseniz şen şakrat, yüzü devamlı gülüyor. Çalışma saatlerini sordum

sabah 6:30 kalkış,7:30 kadar spor
8:30a kadar kahvaltı ve iş başı
12 kadar yoğun çalışma 45dk yemek molası
16 kadar çalışma sonra,bahce işleri,gezi alışveriş,balık vs hafta sonu full tatil. Tam çalışıyorlar tamda dinleniyorlar. Biz toplanmışsız tüm medeniyetin büyük şehirde sandığımız yerlere aslında istanbulda 3 kazanıcağına anadolunun cennet köşelerinden bi yerden bir ofisin ve istediğin amerikalının yaşadığı konforu rahatlığı sağlanabilir bu meslekte çünkü bağımsızsın.

Bazı arkadaşlar hala saygınlık vs ile kafa bozmuş,yine abd bi örnek vericem orada tanımadığın insanla saatlerce konuşursun ve mesleğini öğrenemezsin bizde çoğu insan saygınlık adı altından kasılmak istiyor insanlar,halamanın komşusu kadın doktor çocuk hastalıkları uzmanı,eşi aşçı yamağı kadın erkeğin en az 5-6 para kazanıyor,bizde hangi türk kadın doktor böyle biri ile evlenir.? Kibirin bini bin para bizde..

+1 daha dostum... fazla söze ne gerek var... boş laflarla efendilerin gemilerini yürütüyoruz işte...

İşte kalkınma böyle birşey. Gelişmiş hatta dünyanın en gelişmiş bir ülkesi ile ülkemizi kıyaslamak mantıklı değildir.
Soyal refah ve bölüşüm adaleti böyle birşeydir.
Saygınlık derken kendine saygıdan söz ediyorum. Fırsat eşitliğinin olduğu , eğitim imkanlarının eşit ve adil olduğu, eğitimini tamamlayan kişinin aldığı eğitimle uygun iş imkanı bulabildiği ve kazandığı para ile ortalama bir gelirle, her türlü ihtiyaçlarının karşılanabildiği, (eğitim,sağlık ve insanca yaşama hakkı). Böyle birşeydir işte.

Yoksa yıllarca okuyup adam olucam diye hiçbir başka şey yapmadan , yaşayamadan oku , çalış çabala, en iyi okulları bitir. Sonra iş hayatına atılmaya kalk 15-16 sene eğitim çabaının , bunca zorlukların bunca haksızlıklara savaş açıp mezun olabilmenin sonucunda. İş başvurusu yaptığın yerde seni asgari ücretle çalışmaya zar zor teklif etsinler.
Sonra sokağa çık bak etrafa, salatalık soyup satan adam senin aldığın asgari ücretin 10 katı para kazansın. Bunu gör hayatına küs.
Neyse bu konu çok uzundur. :'( :'( :'(

nguroy ' Alıntı:
İşte kalkınma böyle birşey. Gelişmiş hatta dünyanın en gelişmiş bir ülkesi ile ülkemizi kıyaslamak mantıklı değildir.
Soyal refah ve bölüşüm adaleti böyle birşeydir.
Saygınlık derken kendine saygıdan söz ediyorum. Fırsat eşitliğinin olduğu , eğitim imkanlarının eşit ve adil olduğu, eğitimini tamamlayan kişinin aldığı eğitimle uygun iş imkanı bulabildiği ve kazandığı para ile ortalama bir gelirle, her türlü ihtiyaçlarının karşılanabildiği, (eğitim,sağlık ve insanca yaşama hakkı). Böyle birşeydir işte.

Yoksa yıllarca okuyup adam olucam diye hiçbir başka şey yapmadan , yaşayamadan oku , çalış çabala, en iyi okulları bitir. Sonra iş hayatına atılmaya kalk 15-16 sene eğitim çabaının , bunca zorlukların bunca haksızlıklara savaş açıp mezun olabilmenin sonucunda. İş başvurusu yaptığın yerde seni asgari ücretle çalışmaya zar zor teklif etsinler.
Sonra sokağa çık bak etrafa, salatalık soyup satan adam senin aldığın asgari ücretin 10 katı para kazansın. Bunu gör hayatına küs.
Neyse bu konu çok uzundur. :'( :'( :'(

Dostum sana şunu söyliyeyim orda okumak daha zor,orda herkes çalışıyor bir görmelisiniz 60 yaşında tir tir titreyen insan çalışıyor,bizde dayayalım kı.. bi yere ekmek elde su gölden olsun. Halam marketten çıkarken yaylı kapıyı elinde poşet dolu yaşlı bi kadın geçsin diye tutumuş kadın terslemiş ben daha ölmedim diye,otobüste hiç kimse yaşlı diye birine yer vermez,veren olursada onu hakaret algılar çünkü kendini aciz hisseder,bu size garip geliyor belki ama bu yetişme algısı gibi refleks olmuş.

Hem nedir bu aşağlık kompleksi bizde gelişelim senin gibi Türkiyenin okumuş zümresi kültürlü bir insan yakışıyormu aşağlık kompleksine kapılmak. Müstekil bir evde yaşamak ve bahçesini düzenlemek için dünyanın en gelişmiş ülkesi olmaya gerek yok,istanbulda bir daire fiyatına ile anadolunun hatta istanbula 2-3 saat uzaklıkta villalar var,git ilanlara bak istersen linkte gönderebilirim. Şükürler olsun iklimi güzel,toprağı bul,cennet gibi ülkede yaşıyoruz,yada kıymetini bilmeden yaşadığımızı sanıyoruz.

Benim söylediklerimi hiç anlamamışın . Neyse boşver. Sen doğru bildiğin yolda devam et. :)

nguroy ' Alıntı:

Ben ülkemizi karşılaştımasını yapmayacak kadar küçümsemiyorum+ salatalık soyan adamıda küçümsemiyorum,demek toplumun daha çok ihtiyaçını kaşılıyor küçümsediğin,yukarıdan baktığın adam salatalık soyarak insanlar ona 10 asgari ücret veriyor,size 1 asgari ücret veriyor.

Hepimiz Salatalık soymaya haydiii