Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Üyelik
4 Kas 2009
Mesajlar
32
Arkadaşlar genellikle tekstil sektöründe muhasebe işleri için mutlaka tekstil tecrübeli olmalı diye bir diretme var ben birkaç iş görüşmesinde bu dayatma ile karşılaştım benim tekstil tecrübem olmadığı için de hemen ordan ayrıldım. SMMM olduğumu belirtmedim bile Lütfen bilenler yazsın nedir bu ısrarın nedeni haklı yanları varmı hakikaten tekstildeki tdhp ile başka bir üretim sektörü arasında büyük farklar varmı? Ben işin içinde başka hinlikler düşünmeye başladım. Fikirleriniz beni büyük meraktan kurtaracak.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

asus ' Alıntı:
Arkadaşlar genellikle tekstil sektöründe muhasebe işleri için mutlaka tekstil tecrübeli olmalı diye bir diretme var ben birkaç iş görüşmesinde bu dayatma ile karşılaştım benim tekstil tecrübem olmadığı için de hemen ordan ayrıldım. SMMM olduğumu belirtmedim bile Lütfen bilenler yazsın nedir bu ısrarın nedeni haklı yanları varmı hakikaten tekstildeki tdhp ile başka bir üretim sektörü arasında büyük farklar varmı? Ben işin içinde başka hinlikler düşünmeye başladım. Fikirleriniz beni büyük meraktan kurtaracak.

İnan formdaş hiç bi değişiklik yok.İşgüzarlık geçende benim bir arkadaşım bi ilan görmüş 37 numara ayakkabı giyen bayan muasebeci arıyorlarmış.Muhasebeye saygınlık kazandıralım derken bu mesleği ayağa düşürmeye çalışıyorlar yazacak çok şey var ama ...............................
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Merhaba,
Muhasebe anlamında herhangi bir fark yok.Tekstil tecrübeli olsun denmesinden kasıt maliyet üzerinde mantıklı bir şekilde oynamayı becermesinin istenilmesi nedeniyle.Biraz basit bir örnek olacak ama 2 metre kumaştan çıkan gömleği savunulabilir bir şekilde 2,5 metreden çıkıyor gibi göstermek için sektörel tecrübe aradıklarını düşünüyorum.Ha şunun farkında değiller o ayrı; maliyet bilen adam her imalatın muhasebesini yapar.Ha tekstil imalatı,ha naylon poşet imalatı :)
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Daha önce anlaşamadıkları muhasebeden sorumlu kişi savunma olarak "Tekstil den anlamıyorum" dediyse demek ki, bu iş için "Tekstil muhasebesinde tecrübeli muhasebeci lazım" diye düşünmüş olabilirler. Eğer böyle bir durum yok ise maliyet hesapları ile ilintilidir. İnsanlar artık ön muhasebeye bakacak kişide bile iki yabancı dil arıyor. Arz fazlalığı var.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

bence o ilanlardaki kasıt, tekstil sektörü ihracat da yapıyordur ve aslında demek istedikleri kdv iadesinden anlayan eleman, tekstil sektöründe yüklenilen kdv listesi yapmak biraz daha zor gibi gözüksede aslında üretilen ürünlerin belli bir standartı var ve ona göre de yüklenilen kdv hazırlanır, kısacası benim felsefem iş görüşmelerinde herşeyi biliyor olurum bir anda, işin içine girince o ilanlarla boşyere insanları korkuttuklarını anlarım, sonuçta bilmediğiniz bi sektör ya da konularda olsa artık mali müşavirseniz en azından ne soracağınızı işe nerden başlayacağınızı biliyor olmalısınız.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

O halde "Daha fazla iade nasıl alırım?" ın kibarcası olmuş.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

petiböre katılıyorum ayrıca bunlarda tevkifatlı uygulamalar var dikimde ve taşeron uygulamalarında... ben sarar tekstille görüşmeye gitmiştim sınav yaptılar bu tür sorular çıkmıştı genelde.. yani en kral muhasebecide gelse sektör değiştirirken mutlaka bazı soruları olacaktır.. başta anlayamadığı şeyler olur.. ama bu çok kısa bir süredir.. kimse uğraşmak istemiyor tecrübesiz biriyle herkes uzman olsun istiyor.. adamlarında haklı olduğu yönler de var bence.. eğer aynı paraya tecrübeli varsa onu istemesi doğal..
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

muhasebede tekstil tecrübesi istenmesinin nedeni tekstilde,fason uygulamadan,ihracattan,ihraç kayıtlı satışdan,tevkifatlı ürün satışından,indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade kdv den dolayıdır.Bu işlemler en yoğun tekstilde uygulanıyor.Yine DİİB,Yatırım teşvik uygulamaları,Bölgesel teşvikler tekstilde yoğun olarak var.Maliyelerin yanısıra Personel işlemleride muhasebeciye yaptırılıp normal mevzuatın haricinde işcilerin servis güzergahını,iş elbiselerini,yemekhane düzeninide sağlaması gariban muhasebeciden istenmektedir.Bu işleri önceki firmanızda yapmadı iseniz tekstilde yapmak zorundasınız.Yani hem muhasebeci hem personelci hemde idari işlerden haberiniz olmalı hatta bunlar bile bazen yetersiz kalabiliyor.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

.Yani hem muhasebeci hem personelci hemde idari işlerden haberiniz olmalı hatta bunlar bile bazen yetersiz kalabiliyor.

size bu konuda sonuna kadar katılıyorum
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

merhaba
hermeslekte, herkonuda ihtisas sahibi olmak zor
branjlaşmak gerekiyor
azbir-birazkarışık-azşekerli birörnek

işletmelerde en tepe yöneticiler
ne istediklerini,ne yapılması gerektiğini bilenlerdir

herzaman
isteklere cevap verenler ve istekleri yerine getirenler ancak tercih edilenlerdir

bırakın tevkifat oranını bilmelerini
tevkifatlı kdv bilmeyenler bile tekstilde çalışamazlar

malesef ticaret lisesinden
"takdir"
"teşekkür"
belgeleri ile mezun olduğu halde
irsaliye ve fatura şeklini çizemeyenler
beyannameleri, ticaret sicili gazetelerini ve diğer
evrakları gördüklerinde ise muz görmüş gibi bakan çocuklarımız var

bunun suçluları ise stajerleri işyerinde ziyaret etmesini beceremeyen
kendilerini cafe'lerde zaman öldüren " bazı " öğretmenlerdir

tekstil ve konfeksiyon sektörü
çok fazla sektörlerin birleşiminden
sonuç oluşturan bir sektördür

ben bu konuyu ticaret lisesinde ve 1976 yılında muhasebe bürosundan başlayarak öğrenmeye çalıştım
ve hala da öğrenmeye devam ediyorum
elbette bu sektörün duayenleri var ama profesör olmaları çok zor

daha fazla yazmayayım bu iş çok fazla felsefi olacak
hoşçakalın
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Branşlaşmak bir yana krizi bahane edip tek bir adamdan ne kadar daha fazla faydalanabilirimi araştırır olmuş işveren.Sabah 8 de gelip akşam 7 de çıkarken hayırdır bu saatte çıkılırmı demeye başladı.Bir muhasebeciyi hem personel,hem muhasebe,hem idari işlerde kullandıkları yetmezmiş gibi tek bilgi ve veri kaynağımız olan interneti bile kesmeye yeltenmekte dir.Madem kesiyorsun o zaman ben mevzuat la ilgili bir yayına abone olacam dediğimizde para gideceği için geri dönüş yapmaktadırlar.Peki YMM lere üstatlara ne demeli.Onlar biz bağımlı olarak çalışanların yardımcısı olması gerekirken patrona hoş görünebilmek için bizim yanlışımızı bulup bak senin adamın bunları yanlış yapmış ama ben bunu düzelttim deyip kendine pay çıkartmaya çalışmaktadır.Halbuki bizim herzaman arkamızda durmaları bizimle aynı dili konuşmaları gerekirken,3 kuruş kazançtan olmamak için bizi piyon olarak kullanmak bizim yaptığımız çok şeyi ben yaptım diyerek bizi alaşağı etmektedirler.Bu arada işinin hakkını verenleri bu olaydan müstesna tutuyorum.Kısacası tekstil sektörünün kurumsallaşması gerek.Atölye zihniyeti sona ermeli ki işimizi yaparken keyf duyalım.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

mrb
sn yagmurs
çok haklısınız
enbaşta
sizin kızacağınız tarzda çalışan
benim

ama neyapayım büro kökenliyim ve lisede herşeyi iyi öğrendim
herçalıştığım işyerinde başka ilave işlerde öğrendim
emekli olduğum halde çalışıyorum
maalesef emekli maaşım çok düşük sebebi malum yarım yamalak çalışmalar ve sigorta konusu
karşılığındada çalışıp maaş alabiliyorum
bugün bile sadece işverenler değil çalışanlar bile
" abi buişi nasıl olsa halleder "
diye bana havale ediyorlar
ama farkında değiller onlar bazı basit şeyleri öğrenemiyorlar

ymm smm ve biz işyeri muhasebecileride maalesef kendimizi düşünür olduk
çok şükür benden sonraki arkadaşlarım işi bilenler olarak tek başlarına çalışabiliyorlar
hoşçakalın
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

muhasebe çok geniştir.
dış ticaret muhasebesi başka
imalat muhasebesi başkadır.
inşaat muhasebesi başkadır.
büro muhasebesi başkadır.

büro muhasebesi muhasebede ilköğretim okuludur.

tekstil muhasebesi hem imalat hem ihracaat ayağı olan bir muhasebedir.
imalat muhasebeleri arasında un imalatı, tekstil imalatı, çikolata gofret gıda vs. imalatı ve ihracaatı farklı incelikler arzeder.
ben muhasebe aleminde üst düzeyde olup sayısız mükellefi olupda imalat veya ihracaat muhasebesinde basit bir şeyi bilmeyen çok muhasebeci gördüm.

eğer muhasebede üst düzey sorumlu aranıyorsa inceden inceye aramak yöneticinin hakkıdır.
bir de o adama orda iş öğretmekle uğraşmak yerine, profesyonel bir kişiyle de çalışmak da...
ben büro muhasebesini parmağıyla çevirip imalat firmalarının muhasebe sistemini perişan eden çok muhasebeci bilirim.

o yüzden her konuda uzman olmak yerine bir konuda uzman olmaya çalışmak lazımdır.ama sair konulara yüzeysel de olsa vakıf olmak ....
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

:)


Katılıyorum. Uzmanlık bambaşka birşeydir.
Ancak büroculuk eğitimin ilk ve temel başlangıcıdır.
Bundan sonrası kurumsal şirkette ihtisas dır
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla tekstil alanında muhasebede deneyim kazanma şansı çok fazla. Bir imalat muhasebesi olmasına ve firmalara göre uygulama farklılıklarına rağmen geçmişte bu alanı es geçtiğime çok pişmanım. Şimdi yaş ilerledi ruhsatlı eleman olarak çalışmak veya yardımcı çalışmakta zor gelecek oysa ayağıma gelen büyük fırsatları tecrübesizlik yüzünden uğurlamak zorunda kaldım. Aslında biliyorum demek ve bazı şeyleri zamanla öğrenerek işin içinden çıkılabilir ama rol kesmeyi hiç sevmiyorum.
Bir şirkette herşeyi ben burdan yapıyorum bürodaki müşavir sadece imza atıyor diyen bir bayan vardı işin aslını müsade alıp programa bakarak gördüğümde ön muhasebe kayıtlarını yaptığını ve genel muhasebe kayıtlarını sadece alış ve satış faturalarını işlediğini başka hiç bir kayıt yapmadığını ve 9 ay böyle zaman geçirip kaçmaya çalıştığını anladım. Patronuysa bana hiç sorun çıkarmadı diye onunla övünüyordu. İşe başlasaydım var olan sorunları ben çıkardım zannedecekti bende birşey söylemeden sadece her işin bir uzmanı var insanlar boşuna ruhsat almıyorlar bunu sende birgün benden daha çok savunacaksın dedim ve ordan vermeyeceklerini tahmin ettiğim astronomik bir rakam maaş talep ederek ayrıldım.... Bazen acaba benim yalan söylemeye cesaretimmi yok diye düşünürüm...
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Mali müşavirseniz daha önemlisi işin mantığına hakimseniz bir şekilde mantık ilişikisi kurabiliyorsanız ve iyi bir dinleyici iseniz sizin girdiğiniz herhangi sektöre adapte olmanız işi tek başına yürütecek seviyeye gelmeniz 1 ayla 6 ay arasındadır.1 aydan az olmaz, 6 aydan çok olmaz. Bu; zeka seviyesi, işyerinde sair elemanların iyi niyeti, muhasebe sisteminin düzgünlüğü, vakit vs bir çok sebebten beslenen bir süreçtir, süredir.Mali müşavir olacak zekaya sahip bir adam en geç altı ayda muhasebeyi mum gibi elinde çevirir.Tabiki işyerinde boş vakit geçirmezse.

Ruhsatlıda olsanız alçakgönüllü olarak bir ticaret liseli işi bilen birinden-böyle biri varsa- işyerinde işi öğrenebilirisiniz bu normaldir.Üstadım da diyebilirisiniz.Ruhsat sadece etikettir tabeladır anahtardır.Bize kapıyı açar.kitabımızın okunmasını sağlar veya kapının açılmasını sağlar.içeriğini veya içerisini muhasebeci dürüstlüğü ve işi bilmesi zamanla gelişecek mevzuat bilgisiyle sağlar.Sizin karizmanıza kesik atacak tek şey şudur.dikkat edin tek şey şudur.

Mantıksız ve aynı konuda aynı soruları çok sormak.



Önce kendiniz mantığınız içinde arayın cevabı.Not tutun.not tutun.not tutun.Herşeyi... hatta paket programa girmeyi bile...Patrona hiç bir şey sormayın.

Hiç bir şey için geç değil.
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

hocam olayı konuyu çok iyi özetlemişsin işi tam anlamıyla hakim olma 1 ile 6 ay o süre zarfında
çok dikkatli olmak gerekiyor bizim mesleğe bakış açısı gerek işletme içersinde gerek meslekdaşlar arasında
iyi olmadığı için yıpranma ve çok işyeri değiştiriyoruz birde dikkat edin adam gibi firmalar muhasebeci aramıyor
çünkü bu departmana önem veriyorlar diğerleri ne kadar büyükte olsa tamamen kobi zihniyeti ile yönetiliyor
tekstil için bayağı çalıştım sıkıntısını çok çektim 90 yıllardan 2000 yıllara kadar tekstil kazandığı için çalışanına veriyordu şimdi ise korkunç bir darboğazda o yüzden mecbur olmadıkça kimseye tavsiye bile etmem bilkont bile battıysa :(
 
Ynt: Muhasebede Tekstil Tecrübesi

Arkadaşlar tavsiyeleriniz için teşekkürler. Benim için sektör o kadar sorun değil. Tabiki ayrıntılar konusunda tecrübe önemli ancak benim yukarıda anlatmak istediğim. Hakikaten tekstil sektörü üretimi varsa kendine has ayrıntıları taşıyor. Diğer arkadaşlar bunların neler olduğunu yazmışlar zaten. Sizde onlarda haklısınız.
Yukarıda anlattığım olayda ise meleğin olmazsa olmaz kuralları politikaları ve yapılmaması gereken ölümcül hataları vardır. İşte ruhsat almak bunun içindir. Havada çok iyi uçak kullanan birisinin aynı zamanda kuleyle aynı dili konuşuyor olması gerekir. Benim anlatmaya çalıştığım budur. Tic. Lisesi mezununa üstad dermiyim? derim tabiki demişimdirde burada gurur yok. Yardımcı olarakta çalışırım ancak karşı tarafın tutumu çok önemli. Bu durumu mesleğe bir saldırı olarak kullanırsa kimse kusura bakmasın....
 
Üst