koraykarakaya
Tanınmış Üye
Sayın Metyo benim önerdiğim çözüm de ideal değil biliyorum, ideal olan kayıt dışı satış yapmamak. Ama benim önerdiğim çözüm kötünün iyisi, ehven-i şer eski tabirle.
Muhtelif niye kesiyorsunuz ki? 40.000 TL 'yi aliye veliye kesin dağıtın sorun kalmasın. Bizim müşterilerimizde de stok fazla olanları eritmek için diğer mükelleflere kesiyoruz.
Üstad kesilen fatura "Muhtelif Müşteriler" adına olacağı için hiç bir şahıs veya firma tarafından kullanılıp, indirim konusu yapılmayacak.Bu durumdada SMYİB düzenlendiği varsayılabilir mi?
Belki kanun tanımlamasında olabilir, ancak kendi de dahil hiç bir kuruma çıkar ve fayda sağlamadığı gibi, herşey devletin lehine gözüküyor.İnceleme elemanlarının bu kadar katı olduğunu hayal edemiyorum.Yoksa vay halimize !
Olsa olsa, bana uygulanabilecek tek cezanın "varsa" fatura düzenlemedeki şekil şartlarına, zamanlamasına, adedine uyulmadığından dolayı usulsüzlük cezası kesilebilir gibi geliyor.
Değerli üstadlar,
Stokları şişen bir müşterimiz için (bakkal değil) muhtelif müşteriler adı altında eylül ayına fatura kestik. 40.000.-TL artı kdv civarı. herhangi bir olumsuz durum söz konusu olur mu? Geçici vergider muhtelif müşteriye kesilen fatura bilgileri için ne yazmamız gerekiyor ? Hepinize saygılar...
Hadi bakalım parlak fikirler havada uçuşmaya başladı. Biz burada muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme suçu oluşur mu diye tartışırken, gelen çözüm önerisi sahte belge düzenlemek. Şimdiden o sahte belge olmaz, biz naylon faturacı mıyız diye itiraz edecek arkadaşlar için Yargıtaydan gelsin.
Yargıtay 11inci Ceza Dairesinin 13.06.2001 Tarih E:2001/6053, K:2001/6820 Sayılı Kararı;
"Belgesiz yapılan satın almanın başka bir mükellefin faturasıyla belgelendirilmesi halinde, bu faturaların düzenleyip verenle gerçek bir alım-satım olmadığından sahte olarak kabulü gerektiği somut olayda; faturaların sahte olduğu ve KDV yönünden kullanılarak vergi ziyaına neden olduğu kabul edildiği halde sanığın mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Yargıtay 11inci Ceza Dairesinin 08.07.2009 Tarih E:2008/18017 K:2009/8773 Sayılı Kararı;
Belgesiz yapılan satın almanın bir başka mükellefin faturasıyla belgelendirilmesi halinde, bu faturaları düzenleyip verenle gerçek bir alım-satım olmadığından faturaların sahte olduğunun kabulü gerektiği
Örneğinize göre "eti (tabii o kadar büyük bir stok işyerinde bulunabiliyorsa) şahsıma aldım ve hayrat olarak dağıttım" diyebilir. Burada stoğun ne olduğu ve mantıklı bir açıklama getirelebilmesi önemli.Mesela bu işletme kırmızı et satıyor olsun, ortakta ben bunu şirketimden satın aldım ve özel ihtiyaçlarım için kullandım desin. Etin kilosu 25.-TL olsa, 40.000.-TL'ye 1.600 kg et alınır. Hadi bunu evinde 1 sene saklayacak kadar büyük bir derin dondurucusu var diyelim, ve 5 kişilik bir aile olsun. Kişi başına düşen yıllık et tüketimi 320 kg olacaktır. Türkiyede kişi başına yıllık et tüketimi 7 kg iken, ben adam başı 320 kg yedim derseniz en azından ben buna inanamayacağım gibi, VUK md.3/b'ye göre ispat külfeti de ben de olmaz.
Sayın Ömer Kulu;
1-Sarkastik yazım tarzınızla aklınız sıra benimle dalga geçiyorsunuz, ama benimle dalga geçebilmek için önce benimle aynı bilgi seviyesinde, hatta benden daha iyi olmanız gerekir.
2-Dün saatlerce bu başlıkta hukuki boyutları, artısı ve eksisi ile bu konuyu tartıştık. İlgili kanun maddelerine, yargı içtihadlarına, doktirine atıf yaparak meseleyi değerlendirdim. Özellikle Sayın Metyo ve Sayın Zindan ile gayet medeni olarak fikir tartışması yaptık, bazı konularda hem fikir olmasak da.
3-Siz bu tartışma sürerken yine bizimle dalga geçer gibi ortaya çıktınız, "Ne uğraşıyorsunuz Ali'ye Veli'ye kesin faturaları" gibi muhteşem bir öneri getirdiniz. Evet bu hiç biriminiz aklına gelmeyen çok parlak bir fikirdi.
4-Yaptığınız işlemin doğru olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda kendinizi bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ihbar etmeyi deneyin. Bakalım Vergi Müfettişleri ne düşünecek?