Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Arkadaşlar merhaba;
2013 kasım ayında açılmış bir işyerinin mükellef bilgileri bildirimi ne zaman verilmeli ?
birde 2014 yılına ait bilgileri giriyoruz ancak 2013 satışları soruyor. işletme deftrinde zarar beyan etmiş hasılata yinede bir rakam yazacakmıyız ?
Teşekkürler.

Selamlar
Sayın canan_ieu, bu bildirimle ilgili düzenleme klavuzunu okudunuz mu bilmiyorum ama kılavuzda ayrıntılı bilgiler aslında mevcut
"Bildirimin verilme zamanı" başlığında açıklandığı üzere,tasfiye halinde olanlarda dahil 01 Nisan itibariyle faal olan mükellefler biildirimi vereceklerdir.Ayrıca 1 nisanda faalken terk işlemine başlanmış olupta 31 mayısa kadar terk işlemi sonuçlanmayan mükelleflerde bu bildirimi vereceklerdir.31 mayıstan önce terk işlemi sonuçlananlar bildirimi vermeyeceklerdir.Yine aynı şekilde 31 mayıs tarihi ve öncesi yeni tescil işlemi yapmış olanlarda bu bildirimi vereceklerdir.(Bu yıl için bildirim tarihi 2 haziran)
Dolayısıyla ilk sorunuzun cevabı,2 hazirana kadar verilmesi gerekir şeklindedir.
İkinci sorunuza istinaden ise,istenen 2013 yılı için hasılat rakamıdır.Ticari faaliyet sonucu kar veya zarar değildir.Dolayısıyla kar veya zarar durumuna bakılmaksızın gayrisafi hasılat yazılacaktır.Birden fazla sektörde faaliyet gösterenler (6 ile sınırlandırılmıştır),bu hasılatları her bir sektörü nace kodları ile tesbit ederek büyükten küçüğe doğru sıralayacaklardır.

Saygılar

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim. Klavuzu okudum ancak nisan ayından itibaren faal olan ibaresini yanlış yorumlamışım. Çok teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim.

Rica ederim.Bu arada bir yerde cümle devrikliği yapmışım,onuda düzeltmeye çalıştım.
Saygılar

arkadaşlar merhaba;ben şöyle bir sorum olacak.mükellef bildiriminin ilk kez yapacağım.mükellefin defterini bu sene aldım.kendisi tır ile karayolu taşımacılğı yapıyor 2013 de kahvehane açmış.eski muhasebeci ek iş olarak bildirim yapıldığını söyledi .vergi levhasında faaliyet kodu sadece taşımacılık iş adresi de kahvehane olarak gözüküyor. .bildirimi ayrı ayrı taşımacılık kahvehane mı olarak mı yoksa tek bildirimde 1.sıra taşımacılık 2.sıra kahvehane olarak ayrı ayrı bildirmeliyim .bu şekilde bildirirsem adres olarak nereyi yazmam gerekiyor.tır için ikametgah adresi kullanıldığını biliyorum burada kafamı karıştıran kahvehane nin faaliyet kodu vergi levhasında gözükmüyor.o yüzden kahvehane geliri olarak 2.sıraya gayrisafi iş hasılatını yazıp yazmama konusunda endişeliyim.yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ederim.saygılar.

Mükellef Bildirimi Hk.

2013 yılını zarar ile kapatan işletmelerde gayri hasılat kısmını sıfır mı yazacağız.

birde gayri hasılat bilgisi yazılırken dönem sonu emtia mevcudunu gayri safi hasılat içinde gösterecek miyiz?

Zarar ve kar ile alakalı değil, geliri yazmanız gerekiyor, yani ciroyu (Gelirler+Diğer Gelirler), stok yazılmaz.

Sayın Zindan merhaba
diğer gelirleri (kira, demirbaş satış vs) normal firmanın gelirlerine ilave mi edeceğiz, yada ayrı bir nace kodundamı gösterecez,

Kira geliri de diğer gelirlerdendir. Sonuçta Gelirler+Diğer gelirler olduğu için beraber toplanarak yazılmalıdır.
Bunlar için kesinlikle ayrı bir nace kodu açmayınız.

Selamlar, Bilgi formunda istanbul anadolu yakası icin Elektrik abone numaraları degisti mi ? yeni faturalarda farklı bir elektrik abone numarası yazıyor.

Ayrıca bazı mükellefler elektrik faturası azalsın diye farklı bir firmaya gecti fatura simdi BİSEN ELEKTRİK AS den geliyor daha önce ist ana.yak.elk. aş den geliyordu.

Bisen elk.as yi mi yazmamız gerekiyor bilgi formuna ?

Selamlar, 2013 yılı eylül ayında sahıs firması kapandı. 2014 ocak ayında farklı bir iş kolunda yeniden işe başladı. Bilgi formunu verirken 2013 yılı brüt satısları boş mu bırakmam gerekir ?

Selamlar, Bilgi formunda istanbul anadolu yakası icin Elektrik abone numaraları degisti mi ? yeni faturalarda farklı bir elektrik abone numarası yazıyor.

Ayrıca bazı mükellefler elektrik faturası azalsın diye farklı bir firmaya gecti fatura simdi BİSEN ELEKTRİK AS den geliyor daha önce ist ana.yak.elk. aş den geliyordu.

Bisen elk.as yi mi yazmamız gerekiyor bilgi formuna ?

Selamlar
Eğer sıralı kurumlar arasında görüyorsanız yazın,görmüyorsanız ayedaş seçin.Hatta neredeyse ayedaş bile kalmadı Aesaş oldu,ama listede aesaş yok.Bende mecburen ayedaşı seçiyorum.

selamlar, benimde şu şekil bir sorum olacaktı mükellef bildirimi sgk bölümde 01-31mart çalışan sayılarını istiyor biz inşaat firmasıyız mart ayında girenler ve çıkanlar oldu ben sayı baz alırken mart ayı bildirgesinde gösterdiğim kişi sayısı mı geçerlidir yoksa martta giriş çıkış oldu diye farklı bir yöntemi var mıdır ?

Merhaba,

Sizler bu bildirimi güncelleme yaparak mı dolduruyorsunuz? yoksa tek tek yeniden mi giriyorsunuz.
satışlar haricinde geçen sene girdiğim bilgilerde ( elektrik abonelik, doğalgaz vs.) değişiklik yokta o yüzden sordum.

Selamlar, 2013 yılı eylül ayında sahıs firması kapandı. 2014 ocak ayında farklı bir iş kolunda yeniden işe başladı. Bilgi formunu verirken 2013 yılı brüt satısları boş mu bırakmam gerekir ?

şahıs firmalarında tüzel kişilik yok, şahsın tc no'su bazında faaliyet değerlendirildiği için 2013 brüt satışlarının yazılması gerekir. Farklı faaliyet alanlarında, farklı illerdeki şahıs faaliyetleri için nasıl ortak tek bir gelir vergisi beyannamesi veriliyor ise mantık aynı sonuçta.

merhabalar
1. sınıf mükellefin ticari gelirleri dışında olan (işletmeye dahil olmayan ) gelir vergisi beyanında gelirleri topladığımız için gayri menkul sermaye iradı da mevcuttur.bildirimde kira gelirlerini göstermiyoruz sadece ticari kazancına ait brüt satışları gösteriyoruz. doğrumudur?
İyi çalışmalar.