Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Ynt: Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Üstadlar kafama takılan bir kaç soru var yardımcı olursanız çok sevineceğim.

1- Gayrisafi hasılat bölümüne satılan mal+diğer gelirler+dönem sonu mal mevcudunu yazıyoruz. Zarar dahi çıksa bunu yazıyoruz.
2-İto ya kayıtlı gerçek kişi de sicil no doğru fakat kontrol et dedğimde çıkmıyor. bunu ne yapmalıyım?
3-Sgk dosyası olan ve mart ayında işçisi olmayanların sgk sicil numaralarını giriyor musunuz?

Saygılar...

Arkadaşlar merhaba,

602- Diğer gelirlerdeki
Devlet teşvik ve yardımları
5510 sayılı yasadan doğan indirim (SGK)

bu gelirlerin NACE kodlarını ne yazalım?

Ben 841312'yi buldum.

Kolay gelsin.

Merhaba, bir işletmenin elektrik ve doğalgaz faturaları işletmenin kurucusu olan vakfın üniversitesi tarafından ödeniyor, bu durumda mükellef bilgileri bildiriminde elektrik ve doğalgaz kısmına ne yzmalıyız?

Merhaba,
Faaliyet kodu ile ilgili olarak hem toptan hemde perakende satışı olan ve bu ikisinin ayrılması mümkün olmayan mükelleflerde nasıl olacak? Kod listesinde 467601 numaralı kodda aynı iş için her ikiside tanımlanmış ama diğerlerinde böyle bir şey yok... Sadece bir iş kolunda mı mükellefin toptanı da perakendesi de olabiliyor!! Diğerleri ne olacak?? >:(

Arkadaşlar, kültür sanatla ilgili kitap, broşür, hediyelik eşya vs satışı yapan bir vakıf iktisadi işletmesi var. Buna uygun nace kodu bulamadım ne yazmalıyım?

şubemiz kiralık bir işyeri ve burası iki kardeşe ait. yarı yarıya pah sahipli durumu var. muhtasar beyanname böyle gönderiyoruz zaten. fakat kira olarak belirlediğim işyerinde sadece 1 kişinin kimlik bilgisini girebiliyoruz. 2. kişinin girişini yapamıyorum. siz nasıl bir yöntem deniyorsunuz. ya da buna benzer bir durum başınıza geldi mi?

İstediğiniz birini fark etmez. Birden fazla dükkanın birleştirilmesinde de aynı sadece kapı girişi kime aitse onu girmeyi tavsiye ediyorlar.

stajerilker ' Alıntı:

1- Gayrisafi hasılat bölümüne satılan mal+diğer gelirler+dönem sonu mal mevcudunu yazıyoruz. Zarar dahi çıksa bunu yazıyoruz.
2-İto ya kayıtlı gerçek kişi de sicil no doğru fakat kontrol et dedğimde çıkmıyor. bunu ne yapmalıyım?
3-Sgk dosyası olan ve mart ayında işçisi olmayanların sgk sicil numaralarını giriyor musunuz?
4-Doğalgaz sayaç numarası ve tesisat numarasında hangisini yazıyorsunuz?
Saygılar...

Üstadlar bu konularda ne diyorsunuz?

merhaba arkadaşlar. kira ödemesi (mülk sahipleri birden fazla olan mükelleflerimiz için) tek bir mülk sahibini bildiryoruz. tebliğe ilişkin gelir idaresinin soru-cevap açıklamasında bir belirleme yok.aksini bilen varsa paylaşımlarını rica ederiz.

Eşşek'sen BİNENE kızmıyacaksın
değilsen sırtında TURMAYACAKSIN
BİZ NERDEYİZ ACABA...:))

soruyu sorduk cevabını da kendimiz bulduk. gelir idaresinin Mükellef bildirimine ilişkin yayınlamış oldğu soru - cevap açıklamasının 19- sorusuna verdiği cevapta kiralayanların hisseli olması durumunda hissedarlardan sadece birisinin bilgisinin yazılması yeterlidir" diyor.

stajerilker ' Alıntı:

Saygılar...

1- Bence satılan mal+diğer gelirlerin yazılması yeterlidir.
2- Sicil numarasının sonuna "0" sıfır yazarak giriniz.
3- Sgk numarasını girmeniz gerekir bence.Ancak işçisi mart ayında yoksa çalışan bilgisini de sıfır girerseniz.

Şükrü ERGÜL ' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba,

602- Diğer gelirlerdeki
Devlet teşvik ve yardımları
5510 sayılı yasadan doğan indirim (SGK)

bu gelirlerin NACE kodlarını ne yazalım?

Ben 841312'yi buldum.

Kolay gelsin.

Gelir tablosundaki her gelirin nace kodunu yazmaya kalkarsanız, yıl sonuna doğru bitirirsiniz bu bildirimleri.
Şirketin ana faaliyet alanı ne ise onu yazınız.
Örnek inşaat, otomotiv vs.
İki iş yapıyorsa o zaman iki tane yazılır ve bunlardan elde edilen gelirler ikiye ayrılarak nace kodları ile birlikte yazılır.

mes_ar ' Alıntı:
Merhaba, bir işletmenin elektrik ve doğalgaz faturaları işletmenin kurucusu olan vakfın üniversitesi tarafından ödeniyor, bu durumda mükellef bilgileri bildiriminde elektrik ve doğalgaz kısmına ne yzmalıyız?

Bence bu durumda yazılmaması gerekir.
Bizde de bir adreste 7 tane şirket var.Faturalar tek firma üzerine geliyor, diğerlerine kira faturası kesiyor.Hepsine yazarsak, tek fatura*7 olur.

Üstad sonuna sıfır koyarak yazdığımda da bulmuyor zaten. Ticaret sicil numaram doğru ito ile de görüştüm. Onlarda doğru diyor fakat sistemde farklı bir şirket çıkıyor.
Gayrisafi hasılat kısmına dönem sonunu ilave etmiyor musunuz?

Tüm cevaplar içinde teşekkürler üstad.

ZİNDAN ' Alıntı:
mes_ar ' Alıntı:

Bence bu durumda yazılmaması gerekir.
Bizde de bir adreste 7 tane şirket var.Faturalar tek firma üzerine geliyor, diğerlerine kira faturası kesiyor.Hepsine yazarsak, tek fatura*7 olur.

Sonuçta her şirket o elektrikten yararlanıyor. Ben elektriği kullanan her şirket için aynı tesisat numarasını yazıyorum üstad.

Bence de bir abonelikten birden fazla şirket yararlanıyorsa, her bir şirketin bildiriminde ayrı ayrı yer almalı aynı abonelik numarası.