Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Ynt: Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Belediyeden aldığımız adres yazılarına istinaden ticaret odası, vergi dairesi, sgk ve benzeri kurumlara dilekçe vermeye başladınız mı?
 
MERHABALAR,
MÜKELLEF BİLDİRİMİ YENİ AÇILIŞLARDA AĞUSTOS /2012 TARİHLİ ŞUANDA HEMEN MÜKELLEF BİLDİRİMİ VERİCEK MİYİZ?
Teşekkür ederim.
Herkese İyi Çalışmalar.
 
Merhaba,
Mükellef bildirim formu ile ilgili TOBB den yazı geldi, faaliyet kodunuz,mükellef bildirim formundaki gibi İTO ya geçmiştir. Eğer faaliyet kodunuzun farklı olduğu değerlendirilmesi halinde,1) faaliyet kodunuzun yanlış olduğunu düşünüyorsanız düzeltiniz yada 2.düzeltme beyannaemsi vermeden itiraz dilekçesi gönderiniz diyor. ama düzeltirsen cezası var diyede altına eklemiş.10 günlük bir süre vermiş, Böyle bir yazı yazı alan oldumu,
 
Son düzenleme:
Kısaca bize düzeltme için başvurmayın, eğer formda yanlış kod seçti iseniz onu düzeltin deniyor. Tabii maliyeye verilen form için düzeltme vermeye kalkarsanız cezasına da katlanırsınız diye de kibarca uyarıyorlar.
 
Arkadaşlar daha önce mükellefin bilgilerini kaydetmiştik.Şimdi bu mükellef bildirimi ile bildirdiğimiz bilgileri nereden göreceğiz?
 
Mükellef Bilgileri Bildirimi

2012/Mayısta kapattığımız şubemize ait Mükellef Bilgileri Bildirimi doldurmak zorundamıyız.
İyi çalışmalar...
 
413 nolu VUK Genel Tebliği;

"3.1.Bu tebliğin konusunu teşkil eden Mükellef Bilgileri Bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı gün olan 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm;
a. Kurumlar vergisi,

b. Ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi

mükellefleri vermek zorundadırlar.

3.2. Söz konusu bildirimin merkez ve her bir şube için ayrı ayrı verilmesi zorunludur."

Söz konusu şube 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle faal olmadığı için bildirim vermenize gerek bulunmamaktadır.
 
arkadaşlar herkese kolay gelsin

başlığın altındaki tüm yazışmaları okudum ama kaçırmadım umuyorum ;
- Adresin Niteliği kısmında diğeri seçtiğimizde ve adres şayet bir cadde yada sokakta bulunan bir mağaza yada bir apartman dairesinde ofis ise bunu nasıl ifade etmeliyiz?
- İşyerinin niteliği kısmında ; işyerinde hem satış , hem idari işler , hem depolama yapılıyorsa hangi seçeneği seçmeliyiz?
- Depo için de şube gibi ayrı bildirimde bulunmak gerekiyor öylemi ?
- merkezi istanbulda bulunan ve bodrumda şubesi olan bir işletme için tüm gelir getirici faaliyetler şubede gerçekleştiğinden , istanbulda sadece muhasebe ve idari işleri yürütüldüğünden satış hasılatı rakamı şube bildirimine mi yazılmalı ?
- Bir müşterimin işyeri kira. Mülk sahibi iki kardeş. Dolayısıyla kiranın yarısı bir kardeşin hesabına , diğer yarısıda diğer kardeşin hesabına yatıyor. Bu durumda hangisinin tc ve vergi numaralarını yazacağım ?
- Mükellef , işyerinde havalandırma ve iklimlendirme malzemeleri ile ısıtma ve soğutma montaj elemanlarının toptan ve perakende satışını yapıyor. Nace kodunu bulamıyorum. Mevcut nace koduda doğruyu yansıtmıyor. Nace kodu güncelleme ekranındanda bulamadım. Bu durumda ne yapmalıyım?
 
Son düzenleme:
1. Adres kayıt sisteminde adresiniz nasıl ise aynen yazılmalı.
2. Sadece merkez merkez olarak diğer vd bildirilen yerler şube olarak bildirilecek.
3. Evet
4. Her ikisinede yazmalısınız.
5. Sadece birini (hangisi olacağı size kalmış) yazmanız yeterli
6. VD görüşerek doğru nace kodunu bildirmelisiniz.
 
sanırım yetersiz anlattım

1- Adresin Niteliği diye bir kısım var. Orada şu seçenekler var ;
- Alışveriş Merkezi
- Küçük Sanayi Sitesi
- Organize Sanayi Bölgesi
- Serbest Bölge
- Teknopark
- İş Hanı
- Diğer
Bu seçeneklerden "diğer" seçeneğini seçtiğinizde ise bunu açıklamanızı istiyor. Şayet herhangi bir sokak yada caddede bulunan bir mağaza yada apartman da bir daire ise işyeri bunu nasıl ifade etmek gerekir?
 
04 mart 2013 tarihinde kapatılan şubenin bildirimini yapmaya gerek varmı? 2012 yılında faaldi bu işyeri. Şaşırdım bu konuda.İyi çalışmalar dilerim
 
Hayır 413 Nolu VUK Genel Tebliğin 3.1 maddesine göre 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle faal olan şubenin bildirimin yapılması gerekir. Siz şubeyi 2012 yılında kapadığınıza göre bildirim yapmanıza gerek bulunmamaktadır.
 
Merhabalar,
Şubelerde; işyeri türüne şube yazıp, işyerinin niteliğine yine şube yazabilirmiyiz? Faaliyet konusuyla ilgili açıklama yapmaya gerek var mı? Elektrikfaturası firma bölümünde; Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi var, burası genelifade midir. Mükellef İkitelli O.S.B. Yönetimi Bşk. bağlı diğer seçip, bunu muyazmak gerekir.

 
şikayet eden arkadaşları anlayamadım bu bildirim karşılığında para almayacakmısınız.
sadece bir bildirim yaparak 153,00 tl alacaksanız o bildirimleri de siz değil ofisinizde çalışan elemanlarınız yapacak.
nedir bu kadar şikayet teşekkür ediceğinize şikayet ediyosunuz.
ha para almadan yapıyorum diyorsanız anlarım o zamanda para alan meslektaşlarınızı zor durumda bırakırsınız.
bunu yapmayın paraları isteyin.
şikayet etmeyi de lütfen bırakın bende aynı işi yapıyorum hiç kimse sizi zorla tutmuyo ofislerinizde
 
Merhabalar,
Şubelerde; işyeri türüne şube yazıp, işyerinin niteliğine yine şube yazabilirmiyiz? Faaliyet konusuyla ilgili açıklama yapmaya gerek var mı? Elektrikfaturası firma bölümünde; Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi var, burası genelifade midir. Mükellef İkitelli O.S.B. Yönetimi Bşk. bağlı diğer seçip, bunu muyazmak gerekir.
 
üstatlar bir şey danışmak istiyorum.
ben 2012 senesindede bildirimi vermiştim. bu sene 2013 yılı ile alakalı düzenle seçeneğinde, yeni giriş vede önceki sene verilen beyandan hareketle düzenle seçeneği var.ben yeni giriş olarak, 2013 yılını oluşturdum.şimdilik bir sıkıntı yok gibi ancak kafama da takıldı acaba bir problem olurmu???
 
Arkadaşlar depo,imalathane,teşhir yerleri vb.için de veriyormuyduk? Bir de adresin niteliği yazan yere ne yazıyorsunuz.
 
Üst