Ne Kadar Maaş Alıyorsunuz ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Mali İşler'de Bütçe Raporlama Yöneticisi olarak çalışıyorum. Aynı pozisyonda farklı bir şirkette çalışan henüz belgesini almak üzere olan bir arkadaşım da 7000 TL maaş ile çalışıyor. Türkiyenin önde gelen denetim firmalarında çalışmış yabancı dil ve diğer konularda iyi seviyede biri vs.... Sen ne iş yağıyorsun peki

Tamam demek ki o ücreti smm stajyeri olduğun için almıyorsun. Önemli olan benim ne iş yaptığım değil senin bu ücret için ne yaptığın.
Ayrıca eğer sizin şirkette bütçe planlama yöneticisi böyle yazı yazıyorsa söylenecek birşey yoktur.:alkış:

Arkadaşım öyle bir konuşuyon ki Türkiyedi şirketlerin sanki yüzde doksanı yabancı sermayeli.Sen şimdi muhasebe büronda ne kadar ihtiyaç duyduysan yabancı dilde raporlamaya bende yirmibeşsene yapmışımdır.Sen iki defterle patron olduğunu zannediyosan bizim bu meslek daha çok ayaklar altında ezilir.adama 50 lira kdv çıktı diye fırça atan cahillerden bıktığım için büro açmadım.Şu an açmak istesem en az6-7 defterle büromu açarım.Benim amacım iyi bir kurumsal şirket veya denetim elamanı olarak kariyer yapıp emekli olmak.Benim burda anlatmak istediğim bir mali müşavir olmuş kişiden iyi bir üniversite şartının aranmaması lazım.Yabancı sermayeli şirketler hariç çalıştığımız Tekdüzen hesap aynı. Ben bu konuda sıkıntı olduğunu belitmek istedim.Bunun nedenide çıkarılamayan yasalar ve koca kobilerin 350-400 liraya defter tutturmasıdır.Halbuki belli cirolara ulaşmış kobilere SMMM si bünyesinde zorunluluğu ile ilgili yasa çıkarılrsa Mesleğimiz kaliteye ulaşır ve gerçek değerini buluruz..Tabi birde denetim hakkının verilmeyişidir.İşte bu nedenle piyasada SMMM bolluğu var ve bu yüzdende 2 tane defter bulan piyasasayı kırarak büro açıyo.Ben bu hataya düşmek istemediğimden büro açmadım.Hala fırsatım var.tabiki bu en son çare.

Üstat ben size hakaretmi ettim gelip bana hakaret ediyorzunuz yok meslek ayaklar altında ezilir yok 2 defteri bulan piyasa kırıyor 43 yaşına gelmişsiniz yaşınızada hürmet ediyoruz piyasada gördüğümüz olanı anlatıyoruz sonra yol göstermiyorsunuz diyorzunuz biz burada ne anlatsak boş bir kere karşınızdakinin zihniyeti çok önemli.
Devlet bile vereceği teşviklerde bırakın 40 ı hadi 30 u da geçtim 29 yaş sınırı koyuyor. Piyasada firmalar 30 yaş üzeri adamı bile zar zor işe alıyor. O kurumsallar 30 yaş üzeri adamları en az 1 yada 2 dil bildiği zaman iyi bir üniversite mezunu ise işe alıyorlar. O 43 yaşından sonra kariyer yapmak istediğiniz denetim şirketleri Boğaziçi , odtü mezunlarını işe alıp üç kuruşa 2 yıl çalıştırıp adamların 2 yılda canını çıkarığ ama sonunda uzman seviyesine getiriyorlar. Denetim şirketleri heleki 4 büyükler ne yapsın 43 yaşındaki SMMM yi. 25 Yıl deneyimim var demişsiniz iş görüşmesinde ne diyeceksiniz 25 yıl önce bilgisayar yoktu defteri elde dolma kalemlemi tutuyorduk diyeceksiniz yada e beyan yoktu beyanları elden veriyorduk deyip vergi dairesi anılarınızımı anlatacaksınız.

Benim 35 yaşında 10 yıllık bürocu arkadaşım bürosunu açalı 2 yıl olmadı 45 civarı defter yaptı yani öyle bahanelerle 50 TL ye fırça kaydı bahaneleriyle yaşayarak birşey olunmuyor. Ben bürocu değildim, stajımı bile şirkette yaptım , iş hayatımda hep şirketlerde çalıştım büroyu açıncada öyle piyasa falan kırmadım, kendimi patronda zannetmiyorum piyasa ile cebelleşiyorum evimi geçindirmeye çalışıyorum. Muhasebede bir yerde çalışmak kolay, al maaşını, gir kaydını, bak işine, geldin 40 yaşına patron senden daha ucuza çalışan, senden daha hızlısını, senden daha atik, daha genç eleman buldu bakarmı gözünün yaşına gitti devlet bile 29 yaş altına teşvik verdi sonrasında işsiz kaldın yeni girdiğin yer ne yapsın deneyimi adamlar 35 yaş üzeri mülakatlarda ilkin şeker , tansiyon yada kalp hastalığınız varmı diye soruyor :)

Yaş kısmı şirketten şirkete değişir. Bazı şirketler 45 yaşın üzerinde eleman arayabiliyor. Müdürlük veya müdür yardımcılığı gibi pozisyonlara. Ayrıca benim gözlemlediğim ilk 500, ikinci 500'ün mali işler müdürleri 45-50 yaş üzeri. YMM veya SMMM.
Benim 9 yıl çalıştığım (ikinci 500'de otomotiv yedek parça imalatçısı) mali işler koordinatörümüz işe başladığında 55 yaşında YMM idi. CFO poziyonundakiler akademik ünvanlı veya Gelir İdaresi, Hesap Uzmanı çıkışlı 55-60 yaşındaki üstatlar. İş bulma veya iş yapma kısmı kişinin kısmetiyle alakalı. Deneyim, yetenekler vs. hemen hemen tüm meslek mensuplarında üç aşağı beş yukarı benzerdir. Bunu formda yazan değerli meslektaşlarımızın yazdıklarından çok rahatlıkla sezilebiyor. Her arkadaşın yazdığının doğruluk payı var muhakkak. Çünkü tek bir doğru yok. Mesleğin itibar kazanmasının yolları basit aslında ama bunu yapabilecek cesaretli yöneticiler yok malesef.

Büyük şirketlerde 45-50 yaş üzeri adamlar müdürlük yapıyor ama bunların yüzde kaçı tepeden inme şekilde müdür oluyor. Koskoca bankalar bile reklamlarında yönetici kadromuzun %90 ını kendi bünyemizdeki adamlarımızdan seçtik diye neden reklam yapıyorlar bir düşünmek lazım. Büyük bir şirkette 25 yıl çalıştığınızda zaten yükselemezseniz o sizin sorununuzdur ancak 25 yılı orta ölçekli bir kobide yada bir büroda çürüttükten sonra hadi ben geldim beni bu yaştan sonra büyük şirketlerde müdür yapın derseniz sonucu ne olacaktır.
Benim dediğim adam YMM dir devlt vermiştir mührü süleyman odur yaşı isterse 70 olsun adam iş yapar amenna heleki hesap uzmanlarını maliye bakanlığı elinde tutamadığından adamları beleşten YMM yapmak için elinden geleni yaptı adamlara özel YMM sınavları bile açtı. Hesap uzmanlığına giripde 2-3 yıl çalışanlara zaten özel sektörden deli rakamlar teklif ediliyor devlet elinde kalifiye işi bilen adam tutamıyor. Akademik kariyerlileri hiç saymıyorum bile en son üniversitede eğitim veren profluğuna az zaman kalmış bir doçentle konuşmuştum adam benim piyasa değerim aylık 15bin dolar versinler özele geçeyim diyordu yani siz bunları alacaksınız 25 yıl büroda çalışmış adamla YMM olmuş emekli hesap uzmanını, şirkete ömrünü harcamış temizinden en az 2 dil bilen meslekdaşı bir tutup aslında piyasada büyük şirketler 45 yaş üzeri adamlar çalıştıyor diyeceksiniz el insaf.
Bu mesleğe itibar gelmez itibar gelmesi için atılacak bir sürü adım var ancak o adımları atması gerekenler zaten SMMM lerin aşağıda kalması işine gelenler olduğundan yapacak birşey yok. Gidip bir YMM yi koyunlara çoban misali 80 bin SMMM nin başına getireceksin sonrada bu meslek neden düzelmiyor diyeceksin, 25 yıldır oda başkanları aynı kalmış 25 yıldır aynı sorunlar kalmış yarın seçim olsa bugün ağlayıp zırlayanlar gene aynı adamlara oy verecekler ama kendi ayağına basıldımmı yok efendim kanun çıksın mesleğe itibar gelsin sen önce 25 yıldır iş yapmayan tependeki adamı değiştirdinmi yok e devlet sana ne yapsın. Birlik dediğin kurumun başına parti başkanı geldi adam ben başbakan olucam dedi hükümete kafa tuttu hükümet ne yapacaktı gel buyur tepemize çıkmı diyecekti. Bugün tepedeki adam kim eski parti başkanının sağ kolu eee değişen ne oldu hiçbirşey en son oda mesaj atmıştı yapacak işleri kalmamış ağaç dikicez gelin diyordu yani biz nerdeyiz onlar nerdeeee.

Tamam demek ki o ücreti smm stajyeri olduğun için almıyorsun. Önemli olan benim ne iş yaptığım değil senin bu ücret için ne yaptığın.
Ayrıca eğer sizin şirkette bütçe planlama yöneticisi böyle yazı yazıyorsa söylenecek birşey yoktur.:alkış:

Üstadım ben size sizin bahsettiğiniz sorunun cevabı niteliğinde iletide bulundum. Burada kimseye karşı saygısızlık veya artniyetli bir yaklaşım sergilemek niyetinde değilim. Herkesin bilgisini ve fikrini paylaştığı gibi bende onu yaptım. Herkesin yorumlarında doğruluk payı illaki vardır. Konuyu farklı noktaya taşımanın bir anlamı yok. Kimseyi tanımadan ''Sen'' diye hitapta bile bulunmam.

Üstadım ben size sizin bahsettiğiniz sorunun cevabı niteliğinde iletide bulundum. Burada kimseye karşı saygısızlık veya artniyetli bir yaklaşım sergilemek niyetinde değilim. Herkesin bilgisini ve fikrini paylaştığı gibi bende onu yaptım. Herkesin yorumlarında doğruluk payı illaki vardır. Konuyu farklı noktaya taşımanın bir anlamı yok. Kimseyi tanımadan ''Sen'' diye hitapta bile bulunmam.

Güzel bir yaklaşım olmuş

Kardeşim sende herhalde büyük şirketlerde çalışamama fobin var galiba herp olumsuz bakıyorsun.Sen daha çok yolun başındasın, büroculuğu da hem ilah yapıyon hem geçmişiyle dalga geçiyosun yazık..Sen o 45 defteri kısa sürede toplaman için iyi bir fiyat kırmışsın.Toplam aylık cironda olsa olsa 4-5 bini geçmez.Zaten eleman parası kira vergi derken eline kalacağı 2,3 bin arası.Birde 45 mükelefin ağız kokusunu çekmeside cabası.sanki biz başka bir meslek icra ettikde bize kül yutturmaya çalışıyon.Ben zaten büroculuğa bir yandan devam ediyom.Bir yandanda uygun iş bulursam çalışırım diye nabız yokladım.Sen aldın konuyu bizi şeker tansiyon diyerek yerden yere vurdun.çok şükür sağlığım yerimde fit biriyim.Bakalım sen 43 yaşına gelince nasıl olcan.Yaptın bizi sabunluk.Bırak bu boğaziçi mezunu hayranlığını herhalde çok istedin ama kazanamadın galiba boğaziçini.Bugün Zorlu Holdinten çağırdılar mülakata iç denetim uzmanı olarak inşaallah olurda onuda paylaşırım.

Genç meslekdaşlarımızın sürekli gözden kaçırdıkları bir hususu açıklamakta fayda var sanırım.
Türkiyede bir yabancının, denetim yapabilme kaabiliyeti yoktur.
Ticari evraklar hemen hemen aynı olsa bile hukuki yansımaları,kaçamakları,makyajları algılayamaz.
Mesela bir açıktan dolayı iş ilişkisi olan bir firmadan bu açığın kapatılması için istenilen farklı faturaya ödenen farkın aynı şirketten geri alınabildiğini bilemez . :) Hele ki bu işlemlerin Kamuda bile yapılabileceğine aklı ermez.
yanıltıcı belgelerin nerede eiritildiğini de bilemez.
Şirket yetkilisinin bir başkasına imzalattığı şirket çekini ,firmaya ciroladıktan sonra iş yaptığı firmayı çek sahtekarlığından dava konusu edebileceğine de bunların aklı ermez. :) ( İmza tespitinde çekteki imza yetkili kişiye ait çıkmamıştı ) Kuzular gibi ceza ödedi firma.
Denetimin en hassas yeri mesleki şüpheciliktir. Muhasebecilik, şüpheciliğin en üst seviyede olduğu mesleklerden biridir.
Yevmiye yazmak,bilanço çıkarmak,envanter saymak yada beyanname tanzim etmek muhasebecilik değildir. Bu iş geometri ister,hukuk ister,yorum ister ve herşeyden önce tecrübe ister. Tecrübe de yılları ister.
Yüzlerce yumurta pişirme programı vardır.Ama hiçbirisinde istediğiniz gibi bir rafadan yumurta pişiremezsiniz.Çünkü bu programlar yumurtanın ve pişireceğiniz ortamın ısısını size sormaz.
Bu ülkede yabancı dile ihtiyaç yoktur.Zira kanunlar karşısında yapacağınız tüm işlemler türkçe ve tl olmak zorundadır.Sonuçların diğer dile çevrilebilmesi içinde bol miktarda tercüme büroları vardır.
Dünyanın hangi ülkesinin bilançosu olursa olsun bir o ülkenin lügatı ile o bilançoyu rahatlıkla okuyabilirim. :) Ama beni o ülkelerin muhasebecisi yapmaz.
Mesleki ukalalığın geçerli olmadığı nadir mesleklerdendir Muhasebecilik.
Kırtasiyecilik kesinlikle değildir.

Toplam Tecrübe 10 Yıl şuan bulunduğum şirkette 6.yılım. 1 yıldır belge sahibiyim. 2.500 TL net maaş alıyorum. Firmamız yabancı bir firma herşey %100 resmi. Servis+yemek+Yatarak sağlık sigortası var. Ücret bana düşük geliyor 1-2 firma ile görüştüm 3.000 TL civarları teklif ediyorlar ancak.. 6 yıllık kıdemimi 300-500 TL için yakmakta mantıklı gelmiyor...Şimdilik devam..

bir ilan vereceğim. bu firma ankarada fabrikası var.istediği vasıflara bakalım muhasebe müdürü, kesin smmm belgeside istiyor. özellikler yazmış sıralamış. en altta verilecek ücrete bakınız. ve bu firma büyük ihtimal grup a.ş. lerden oluşuyor.

sektörünün lideri firmamıza;

• Tercihen 4 yıllık üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun,

• İthalat / İhracat muhasebeleştirmesi ve KDV iadesi - Vergi Mahsubu konusunda deneyimli tercih nedenidir.
  • Alanında en az 5 yıl deneyimli

• İyi derece LOGO - TİGER Plus kullanabilen,
  • Sürücü ehliyeti ve aktif sürüş deneyimi olan,
  • Askerliğini yapmış,
  • 25 - 40 yaşları arasında,
  • Esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilecek,
  • Bay,

İş tanımı:
Grup şirketlerimiz bünyesindeki,

• İthalat / İhracat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi,

• Günlük işlemlerin muhasebeleştirilmesi,

• Bordroların hazırlanması işe giriş-çıkış işlemlerinin yapılması,

• Aylık SGK bildirimlerinin yapılması,

• Aylık KDV - Muhtasar Beyannamelerinin ve diğer beyannamelerin internet ortamında hazırlanması,
işlemlerini yürütecek Muhasebe Müdürü alınacaktır.
Firmanın ilana eklediği diğer bilgiler: Pozisyon Tipi: Sürekli / Tam zamanlı
Eğitim Seviyesi: Üniversite (Mezun), Yüksek Lisans (Öğrenci), Yüksek Lisans (Mezun), Doktora (Öğrenci), Doktora (Mezun)
Tecrübe: En az 5 yıl tecrübe
Aylık Net Ücret 1750 TL
Askerlik Durumu: Yapıldı,Muaf

Çok komik bir durum, Mühendis odaları asgari maaş belirliyor ve ilan ediyor.Bizim odalarımız ise uyuyor ....

Bu işler arz talep meselesidir. Odalarla falan çözülmez. Bizim meslektaşlarımız kendi düzeylerini yükseltmek için çaba harcamadıkça işverenlerde sineğin yağını çıkarmak için elinden geleni yapar tabi.

Çok komik bir durum, Mühendis odaları asgari maaş belirliyor ve ilan ediyor.Bizim odalarımız ise uyuyor ....

Gitmemiz gereken çok yol var malesef.. Piyasayı insanlar oluşturur. Demekki bu rakamları kabul eden SMMM ler varki adamlar utanmadan sıkılmadan böyle ilan veriyor.. Çok acı çok...

Bu işler arz talep meselesidir. Odalarla falan çözülmez. Bizim meslektaşlarımız kendi düzeylerini yükseltmek için çaba harcamadıkça işverenlerde sineğin yağını çıkarmak için elinden geleni yapar tabi.

Meslektaşlara eleştiride haklısınız ancak 1700 TL üniversite eğitimi almış 2-3 yıl belge için uğraşmış çalışmış ve başarmış kişiye ki bu kişinin en az 5 yıl iş tecrübeside vardır..Gerçekten çok komik..

Vardır ama nasıldır. Bunu da bir düşünmek lazım. Ben bankalar hesabının nasıl çalıştığını kavramayan meslektaş gördüm.

Daha bunun gibi nice ilanlar. Geçenlerde hürriyette gördüm truzim firmamıza 1500 tl maaşlar belgeli smmm alınacaktır diye ilan vardı. geçen ben biryere gittim. bBna dediki bilgini ölçmek için sınav yapacağız dediler. Bende dedim benim bilgimi seviyemi yeterlilikle ölçtüler. Hiç kusura kalmayı sınav filan olmam dedim. yeterliliğimi ölçmek size kalmamış dedim. Çıktım odadan. Durum bu arkadaşlar. Meslek bayağı küçülmüş. Küçültenlerde malaesef bizleriz.

Vardır ama nasıldır. Bunu da bir düşünmek lazım. Ben bankalar hesabının nasıl çalıştığını kavramayan meslektaş gördüm.

Sn. Nguroy bence bakışınız çok sert.. Her mühendis her doktor her öğretmen mesleğinde en iyisimi ? Banka hesabını bilmeyen müşavir olduğu gibi iğne yapmayı bilmeyen doktorda çok bu ülke.. Ama bu mesleklerde belli standartlar var.
Bu mesleğin de belli bir standartı olmalı.. Ofisboylar 1000-1500 Tl civarları alırken bu rakamlar gerçekten çok düşük...

Daha bunun gibi nice ilanlar. Geçenlerde hürriyette gördüm truzim firmamıza 1500 tl maaşlar belgeli smmm alınacaktır diye ilan vardı. geçen ben biryere gittim. bBna dediki bilgini ölçmek için sınav yapacağız dediler. Bende dedim benim bilgimi seviyemi yeterlilikle ölçtüler. Hiç kusura kalmayı sınav filan olmam dedim. yeterliliğimi ölçmek size kalmamış dedim. Çıktım odadan. Durum bu arkadaşlar. Meslek bayağı küçülmüş. Küçültenlerde malaesef bizleriz.

Tutumunuz harikaymış. Tebrik ederim... Keşke bütün meslektaşlar böyle olsa...