Ne Kadar Maaş Alıyorsunuz ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Belge alma hakkını kazandım.ama başvuru yapmadım .çünkü şu an maddi olarak uygun değilim...
ne tuhaf değil mi?

Çok sevindim hak kazanmana. Bende almadım aynı sebepten. Tuhaf olan odalar malesef. Herşeyi fırsata çeviriyorlar..O kadar çalış çabala vs. .Sonra bu kadar çalıştın al mükafati 3 bin tl (İSMMMO) yi öde diyorlar. Gerçekten şaka gibi...

İlk söylediklerinize katılıyorum. Ancak bir smmm yi sınava sokmak veya makinacıya gel kullan demek bunlar gayet olağan işlerdir.. Ben smmm olduktan sonra yaptığım iş müracatlarında birçok sınava girdim ve hiç gocunmadım. Üstelik sınava girmek başka sübjektif kriterlere tabi olmaktan bence çok daha iyi. Çünkü somut başarı ölçüsüdür.

Üstadım sınava girmek sorun değil. Sorun kimin sınav yaptığı ve sınavı kimin değerlendirdiği. İş başvurularında soruları tabiri caizse yeni yetme insan kaynakları uzmanı soruyor. Tabi değerlendirmeyi de onlar yapıyor. Eline bir kağıt tutuşturmuşlar ne sorduğunu bile bilmiyor. Değerlendirmeyi kim yapacak. İşveren mi ? İşveren SMMM veya YMM mi de değerlendirme yapacak. Diyelim meslek mensubu değerlendirme yapacak, peki meslek meslek mensubunun bilgisini kim ölçütü ? Ne kadar bilgili somut bir bilgi belge var mı?

ilkokul mezunu adamda SMMM ünversite bitirmiş yüksek lisans yapmış doçentlik ünvanını almış adamda SMMM.
İşveren işe başvuru yapıldığında tabiki sınav ve bir şekilde eleme yapacak. Yapmayın etmeyin ynei arkadaşlar bende dahil bir çok zorlu yoldan geçtik çekmediğimiz çile kalmadı bir şekilde bu sınav vb. sorular evet bize dokunabilir ancak bu meslekte 10 tane abuk subuk sorunun 6 sını bilip SM belgesini alıp sonrasında göstermelik eğitimle SMMM olmuş binlerce insan var.
Bir ara Türmobun eğitim tablosunu koymuştum yahu aramızda hiçde azımsanmayacak sayıda ilkokul mezunu SMMM var ve bu adamlar piyasada belgeleriyle iş yapıyorlar.
Şirketinize muhasebe müdürü alacaksınız adamı nasıl seçeceksiniz eski patronuna sorsan bu sadece bir kriter olur ki patron kısmı zaten hesap kitap kayıt ne bilmez. Azmı vergi çıkardın senden iyisi yoktur ne diyecek adam çok iyi süper kayıt giriyor tesise katılım payı hesabını bile yapabiliyormu diyecek. İyi çocuktur severdik şunda bunda anlaşamadık alıyorsan al diyecek.
Yani burada kızmanın anlamı yok. Biz yeniler olarak sınavlarda profların egolarının tatmininden tutunda 100 lük kağıt verip 50 alınca sevindik 70-80 lik kağıda 20-30 alınca üzüldük yani çekmediğimiz çile kalmadıda ancak diğer taraftanda baktığımızda bu belgeyi nerdeyse yattığı yerden alıp dursun bir kenarda ilerde bir işe yarar deyip o belgeyle iş bulduğunda da üç kuruşa çalışan adamlar var.
Türkçesi sonuç olarak bu kadar homojen bir yapıya sahip meslekte tabiki işe alımlarda sınav yapılır ancak sınav sonucu alınan adama da karşılığı verilir.

Peki sizi sınav yapan kişi özel SMMM sınavıyla SMMM olan ilkokul mezunu bir meslektaşsa o zaman ne yapardınız ? Veya sizi sınav yapan 22-23 yaşında ukala bir insan kaynakları yöneticisiyse. İşe girmeniz o kişinin iki dudağı arasındaysa ve siz değerlendirme yapmayı bile bilmeyen birinin sınavı kazanmayı başarı, kaybetmeyi başarısızlık sayar mıydınız?

Ben burada sınav yapan kişinin nizam üstat olduğunu varsayarak bu yazıyı yazdım. Nizam üstat bilgisine ve eğitimine güvendiğimiz bir üstadımızdır ve tabiiki abuk subuk meslekle alakası olmayan insanların sınav yada test yapması benimde hoşuma giden bir durum değil ancak bu kadar karışık bir meslekde artık herşey normaldir.

İşi kapmak için bunlar önemli değil. Kapağı atarsınız sonra kendiniz ispatlarsınız. Önemli olan o anda işe girebilmek için gerekenler.

Saygı değer meslek mensupları;
Baştan söyleyim ki,bir işletmenin İK.sorumlusu olarak sizlere ve mesleğinize saygı duyuyorum, işletmenin muhasebe-satınalma-ticaret gibi hatta İk.departmanlarında mesafe katedebileceğinizi,üst düzeyde temsil edebileceğinizi düşünür ve inanırım ,asla menfi düşünceye sahip değilim(çürük elmalar istisna,bunlar her daim her meslek de malisef olabiliyor)
İşe alım sürecinde,işin niteliğine bağlı olarak iş görenin yetkinliği önemli,bu süreci İk.(tek başına) ölçemez , yürütemez ve yürtmemeli, aksi takdirde benzeri olumsuzlukların yaşanması kaçınılmaz.(bu noktada sizi haklı görürüm)Değerlemelerde ilgili üyelerden komisyon oluşturulması,başlangıç ücret ve sonraki süreçlerde kriterlerin önceden belirlenmiş olması isabetsiz olmayacaktır.Zira böyle de olmalıdır.Diğer yönden ,Sn.Nguroy beyin belirttiği üzere, sonraki süreçler çok daha önemli,bir çok kurumsal işletme de işe başlamış olup zamanla mesafe katedmiş bir çok çalışanın olduğu da malum.Diyeceksiniz ki, bu nokta her işletme için geçerli değil,evet olabilir ama kurumsal işletmelerin ekserisi, dediğim yönde hareket ediyor.
saygılarımla...

Evet sn; Aydemir haklı;

İş hayatı aşamalardan oluşuyor. Birinci aşama bir işe girebilmektir. Elbette benim de söylediğim insan kaynakları elemanın yapacağı (yapamıyacağı) bir sınav değildir. Her firmanın üst düzeyde bir mali müşaviri, yeminlisi, danışmanı vardır zaten. Yoksa da böyle bir seçme için profosyonel yardım veren kuruluşlar da çok zamanımızda.
İkinci aşama bir iş edindikten sonra başlar. Bence bu aşama daha zordur. Çünkü eskiler ne derler; Bir yere gelmek zor, ama o yeri korumak daha zordur.
Ücretli insan için günümüzde bence en geçerli yöntem pazarlamadır . Yani kendini pazarlamak. Herşeyi bilebilirsiniz ama bu bilginizi uygulamaya döküp somut başarılar elde etmedikten sonra o bilgiler bir işe yaramaz köhne bir kütüphanenin tozlu raflarındaki sararmış kitaplar olurlar.

Buyuk bir firmanin is gorusmesi 25 kisilik muhasebe ekibini yonetecek muhasebe sefi ariyorlar smmm belgeli olmasi tercih sebebi, eee peki neden ucbin uzeri ucret talebimi duyunca uzaydan gelmisim gibi tepki aliyorum. Rakami yuksek bulmalarina inanamiyorum.

Eskiler adamları öyle bir alıştırmış ki yani bugün orta ölçekli bir firmadan 3000 TL yada üzeri bir maaş alabilmeniz için bir amuda kalkıp dans etmediğiniz kalıyor keza defter ücretleride çöp olmuş durumda.
Firma LTD , 20 işçisi var, ihracatçı, her ay kdv iadesi var, yüklenilecek listesi indirilecek listesi var , iade dosyası birde bunun sgk mahsubunu yapıyorlarmış yani her ay sgk ve vergi dairesine el mahkum gidilecek defteri sana vereyim diyor kafadan 5000 TL dedi bir afalladım yahu bu kadar yüksek ücretmi olur diyecekken adam yıllık kdv dahil demesinmi :):) şu anki müşaviri adamdan ayda kdv dahil 416 TL alıyormuş adam sen kdv dahil 350 ye tut vereyim dedi defteri almadım. Bana göre o firmadan ayda temiz 1000 TL civarı bir para alınmalı yahu adamın yıllık ihracatı 2 milyon dolar kdv iadesinden mahsubundan yüzde 5 i 3 ü geçtim yahu yüzde 1 alsalar 6480 TL yapar adamlar yılda 5000 e ne iade için yüzde almış nede mahsup için ek para almış bildiğiniz amme hizmeti yani gittiğiniz firmadan 3000 üzeri istediğinizde neden uzaylı muamelesi yapıyorlar çünkü piyasada bu mesleği leş ve çöp hale getiren bir sürü adam sıfatında zevat var.

Eskiler adamları öyle bir alıştırmış ki yani bugün orta ölçekli bir firmadan 3000 TL yada üzeri bir maaş alabilmeniz için bir amuda kalkıp dans etmediğiniz kalıyor keza defter ücretleride çöp olmuş durumda.
Firma LTD , 20 işçisi var, ihracatçı, her ay kdv iadesi var, yüklenilecek listesi indirilecek listesi var , iade dosyası birde bunun sgk mahsubunu yapıyorlarmış yani her ay sgk ve vergi dairesine el mahkum gidilecek defteri sana vereyim diyor kafadan 5000 TL dedi bir afalladım yahu bu kadar yüksek ücretmi olur diyecekken adam yıllık kdv dahil demesinmi :):) şu anki müşaviri adamdan ayda kdv dahil 416 TL alıyormuş adam sen kdv dahil 350 ye tut vereyim dedi defteri almadım. Bana göre o firmadan ayda temiz 1000 TL civarı bir para alınmalı yahu adamın yıllık ihracatı 2 milyon dolar kdv iadesinden mahsubundan yüzde 5 i 3 ü geçtim yahu yüzde 1 alsalar 6480 TL yapar adamlar yılda 5000 e ne iade için yüzde almış nede mahsup için ek para almış bildiğiniz amme hizmeti yani gittiğiniz firmadan 3000 üzeri istediğinizde neden uzaylı muamelesi yapıyorlar çünkü piyasada bu mesleği leş ve çöp hale getiren bir sürü adam sıfatında zevat var.

Üstadım şakamı bu ya..Mahsup işleri okadar detaylı ve titizlik isteyen bir iş ki en ufak harf hatanda geri dönüyor.. Valla bürocu olsam 1200 TL den aşağı tutmam böyle bir defteri tutana da hem helal olsun hemde yazıklar olsun...

Ben bu tarz kapsamlı bir firmadan o vatandaşın teklif ettiği ücretin 5 katı civarını alıyorum o parayada az diyorum. Tüccarla konuşurkende ben ilkin oh sonunda düze çıkıcaz diye sevinmiştim birde adam 350 TL dediğinde kafamda şimşekler attı. Vatandaşın derdide müşavirimin en az 150-200 defteri var adam benimle ilgilenmiyor o yüzde size vermek istiyorum dedi.
Gülermisin ağlarmısın hani diyoruz ya millet 150-200 defteri nasıl yapıyor ne olacak ihracatçı, imalatçı iade alan ltd yi kdv hariç 350 TL ye tutarsan 150de bulursun 250 de. Ben adamı direkt gönderdimde arkadaş bu kaçıncıdır artık resmen gına geldi sağlam defterler YMM lerde çer çöp piyasa SMMM lerinde şu adamın defterinden 350 TL + KDV almak vallahi embesilliktir salaklıktır ama adamlar tutuyor arkadaş lanet gelsin.

aynı olay benim başıma geldi.yurdışı ihracat ithalat kdv iadesi kosgeb devlet teşvikleri işlemleri olan bir şirketin sahibi akrabam bana geldi tavsiye edebileceğim bir mali müşavir sordu?dedim niçin değiştirmek istiyorsun?ilgilenmiyor bizimle,çok defteri var dedi.tamam dedim seni yönlendireyim yanlız senin şirketinden en az 1500 alır dedim.akrabam kafayı yedi meğer 600 veriyormuş.cezada gelmiş ilgilenilmemesinden dolayı.bende dedim sana o tarz malimüşavir müstehak.maalesef piyasa bu.bizim odada meslekte 20 yılını dolduranlara onur belgesi verecek.o belgeyi alacak kişilerin çoğuna rezillik belgesi verilmesi lazım.

aynen öyle sayın medcezir, o paralara o defterleri kimler tutuyor, tabiki 150-200 defteri olanlar, onlar kim büyük bir kısmı meslekte 20 yılını dolduranlar.

Mükellef sınırlaması şart, yoksa oyuncak oldu bu meslek hem büro işleten için, hem bağımlı için. Firmalar bağımlı çalıştırmaya yanaşmıyor. Büro açınca da aç kurtların sofrasında meze oluyoruz. Mükellef 300 TL para veriyor mali müşavire, 1.500 TL'ye de ön muhasebeci diye bir sekreter tamam işte. Bizim SMMM'nin 100-200 mükellefi var, 500-600 TL'ye de sigortasız eleman çalıştırıyor. Bir Allah'ın kulu da sormuyor arkadaş sen 200 mükellefin evrakını ne zaman işliyorsun, nasıl KDV, SSK,Muhtasar vs.veriyorsun demiyor. Bu evrakları kim işliyor, kaç meslek mensubu çalıştıryorsun, kaç elemanın var ? Bu nasıl iştir diyen yok. Maliye mükelleften önce bu çok mükellefli, onur belgeli üstatları bir denetlese emin olun bu meslek çağ atlar.

bu konuda bireysel olarak yapabilecek pek bir şey yok en fazla o fiyata tutmam der gönderirsin fakat sen tutmasan başkası tutuyor pınar başından bulanır türmob ve odaların buna bir standart getirmeleri lazım bu standartların uygulanıp uygulanmadığını denetlemeleri lazım isteseler denetim için bütün verilere ulaşabilirler en azından kesilen serbest meslek makbuzlarına bakarsın 200 mükellefin var beyan ettiğin gelire bak denebilir aradaki farkıda tahsil etmiş gibi işlem yaptırırsın bir daha kimse o standartların altında defter tutmaz...

Merhaba Sevgili meslektaşlarım;

SPK ve SMMM belgelerim mevcut, 5 yılı büro 3 yılı kurumsal firma olmak üzere 8 yıllık tecrübe sahibiyim. Son çalıştığım işyerinde Muhasebe Müdürü pozisyonundaydım.
İki aydır işsizim, kariyer sitelerinden yüzlerce başvuru yaptım, sadece iki görüşmeye çağrıldım. 2.250,00tl ücret teklif ettiler, kabul etmedim 3.000,00tl den aşağı çalışmamayı düşünüyordum. Bir ay daha işsiz kalırsam ki öyle görünüyor :) faturalarımı ödeyemeyecek duruma geleceğim. Bu mesleğin itibarını düşürmemek için düşük ücretle çalışmayalım diyoruz lakin durum bundan ibaret.
Son çare CVden "muhasebe müdürü" kelimesini kaldırıp, yerine "Muhasebe Sorumlusu" yazmak 2.000-2.500 tl razı olmak zorunda kalacağım.
Başka bir alternatif yol bulamıyorum, bilen varsa yardımcı olsun lütfen :))

SPK ve SMMM belgelerim mevcut, 5 yılı büro 3 yılı kurumsal firma olmak üzere 8 yıllık tecrübe sahibiyim. Son çalıştığım işyerinde Muhasebe Müdürü pozisyonundaydım.
İki aydır işsizim, kariyer sitelerinden yüzlerce başvuru yaptım, sadece iki görüşmeye çağrıldım. 2.250,00tl ücret teklif ettiler, kabul etmedim 3.000,00tl den aşağı çalışmamayı düşünüyordum. Bir ay daha işsiz kalırsam ki öyle görünüyor :) faturalarımı ödeyemeyecek duruma geleceğim. Bu mesleğin itibarını düşürmemek için düşük ücretle çalışmayalım diyoruz lakin durum bundan ibaret.
Son çare CVden "muhasebe müdürü" kelimesini kaldırıp, yerine "Muhasebe Sorumlusu" yazmak 2.000-2.500 tl razı olmak zorunda kalacağım.

işte gerçek budur.İş hayatında şans diye bir kavram var.Şansın varsa iyi ücret alırsın.

Sevgili meslektaşlarım,

Meslek mensubu bir arkadaşımdan odanın yakın zamanda bir çeşit puanlama sistemine geçeceği ve bundan böyle bir meslek mensubunun 150-200 defter tutamayacağı bilgisini aldım.
Detayları bilmiyorum, biliyorsunuz bu gibi bilgiler kulaktan kulağa yayılıyor, aslı astarı varmıdır? Bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen.

Bu arada forumdaki ilk mesajım bu, her ne kadar iç karartıcı olsa da emin olun bu tür platformlarda tartışaşarak ve kollektif bir güç oluşturarak bizler ilerleteceğiz bu mesleği.
Hepinize iyi forumlar,

Sn.Aazakli nın dediği gibi bu bir gerçek.

Tabi bu durumları gördüğüm/duyduğum zaman İK olarak utanıyor,bu alanda veya işletmenin diğer departmanlarında(satınalma-ticaret-bazılarında finans,bütce-hatta İK vs.)yetkili yada ünvanlı-nitelikli çalışan meslek erbabının,diğerlerine kıyasla daha başarılı olacağını/olduğunu gördüğüm için üzülmüyor değilim.

Meslek Mensupları Gelir İdaresi ve SGK'nın tahakkuk işlerini (farklı bir bakış açısından baktığımızdan) gerçekleştirdikleri için ilgili kurumlara bu işleri bir nevi ücret karşılığı mukabili altında olmadan yapmaktadır oysa ilgili kuruma bağlı çalışan memurlarına bu işi gerçekleştirmeleri karşılığında ücret bağlamıştır.:)

İyi Günler.