Ne Kadar Maaş Alıyorsunuz ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bu ne öfke kenan515 kardeşim oradan şamar oğlanına mı benziyorum adam gibi soru sordum adam gibi cevap veriyorsan ver vermiyorsan verme ne demek hamal bile biliyor ne isteyeceğini Bağımlı çalışan SMMM'lerin asgari ücret tarifesi varda ben mi bilmiyorum yazıyorsun sadece yazdıkların nereye gidiyor hesaba katmadan..

arkadaşım izmirde : kendi bürosu var 14-15 işletme defteri var. Bir inşaat firmasınada (1 inşaat ldt.şti.+2 gayrifaal şirket+az bucuk ön muhasebe vs yaparak) haftada en az 3-4 gün çalışıyor. firmadan aldığı ücret : 1700 tl.

Merhabalar,

İstanbulda bir uluslararası lojistik firmasının muhasebesinde çalışıyorum. Düz lise mezunuyum. Lise bittikten sonra istediğim fakülteyi kazanamayınca aöf.den maliye okumaya karar verdim. Daha sonra muhasebe mesleğine ilgi duydum. Evraklarla uğraşmak,takip etmek hoşuma gidiyordu. İlk zamanlar büroda sadece yol+yemek parasıyla çalıştım. Açıkcası büro beni sarmadı. Kullanıldım. Oradan oraya gönderildim, iş öğretiyoruz bahanesiyle... Şu an 4. sınıftayım. 2 yıldır şirkette çalışıyorum. Mali müşavirimiz sağolsun elinden geldiğince bana birçok şeyi öğretti. Düz lise mezunu biri için muhasebe ve kayıt işlemlerini kısa zamanda öğrenmek biraz sıkıntılı oluyor ama çok şükür atlattım ve atlatıyorum. Biliyorum daha yolum çok uzun ama basamak basamak yükseleceğime inanıyorum.

Şu an aldığım maaş 1100 tl. Yakında zam yapılacak 1250 olmasını talep edeceğim. Benim düzeyimde biri için fena bir rakam değil diye düşünüyorum. Hedefim önce okulu bitirmek sonra yüksek lisans ve smmm'lik.

Saygılar.

Artık Mali Müşavirliğin bir hükmü kalmadı kanımca...Sadece sıfatı var .Çünkü mesleğimiz ayaklar altında.Hiç bir fonksiyonu yok.Banka sınavlarına girin bankada çalışın Mali müşavir maaşından daha fazla gelir elde edersiniz.Mesleğimiz hakkında herkes fikir sahibi.Her türlü bilgi ve birikime sahip iken ve bu mesleğin en üst sınıfında iken ; Bağımsız denetçilik yapmanız için bir daha sınava girmeniz gerekiyor. Anlayacağınız genç arkadaşlara şunu söyleyeyim. Smmm olmak için ştaj ve yeterlilik için en az maximum 4 sene ve 6-7 bin tl harcayacağınıza Kpss hazırlanın garantili bir işiniz olur.İlla belgem olsun diyorsanız kpss 'den sonra alın...

sevgili üstadlarım. 22 yaşında 1 buçuk yıldır bu meslekte olduğum için abilerim desem yanlış olmaz sanırım. şu geçirdiğim zaman diliminde bile bu mesleğin ayaklar altına alınacak seviye düşürülüp ,sigara parasına 200 defter tutan sevgili Smmm lerden dolayı piyasanın anasının ağlatıldığının bilincine varalı fazla olmadı .bu işin sadece bilgi veya okul olmadıgını şans ve çevre faktörününde önemli olduğunun farkındayım.bir Smmm adayıyım yakın zamanda stajımı başlatacağım.tek başıma ofis idare edebilecek seyivedeyim ve Smmm dışında tek çalışanım (sigorta beyannameler evrak mutabakatlar vergi daireleri sgk vs.) aldığım ücret yuvarlarsak asgari ücret +sigortam diyebiliriz.huzurluyum.ancak ilerisi için (malum piyasa, meslek zorlukları ve çevreden dolayı) ofis açabilir miyim tereddütlüyüm.bu güne kadar kolaya kaçmak gibi geldiğinden Kpss'yi düşünmedim.kendime güveniyorum.
Bu doğrultuda sizlerin düşünceleri tecrübe ve fikirleri nelerdir merak etmekteyim.
Fikirleriniz için teşekkür ederim.iyi çalışmalar.

ben bu sene marmara işletme'den mezun oldum anabilim dalını muhasebe-finans aldım yani okulda bir çok muhasebe dersi gördüm ve 15 mayıstan beri kurumsal bir şirkette stajyer olarak çalışyorum genelde evrak işleriyle ilgileniyorum yada fatura girme muhasebeleştirme falan fazla iş vermiyorlar stajyerim diye,hedefim 4 büyük bağımsız denetim şirketlerine girmekti fakat şuan sadece deloitte ile görüşme halindeyim oradan da sonuç çıkmazsa SMMM stajı başlatma sınavına girmeyi düşünüyordum sizin yazılarınızı okudum ve bu mesleğin çekilmez ve hiçbir albesini kalmadığını söylüyorsunuz

bir yeni mezun olarak nasıl bir yol izlemeliyim bağımsız denetim şirketleri olmazsa ki eğer dediğiniz gibi KPSS yolunu mu seçeyim?
SMMM olmanın çetrefilli yanı stajı başlatma kursu dosya açtırma 3 yıl staj o arada 1 yıl tezsiz yüksek yapmayı düşünüyordum 2 ye düşürmek için o 2 sene de bile en fazla asgari ücretle çalışacağım sonra yeterlik sınavını verdim diyelim
defter tutmayı mantıklı olarak görmüyorum çünkü haksız rekabet var piyasada denetim yapayım desem yine bir bağımsız denetçilik sınavına girmem gerekcek yaşım şuan 21 bağımsız denetçi olana kadar bir 6 sene geçer heralde veya tüm bu SMMM hayallerini yol yakınken kafamdan silip KPSS mi yönelsem ?

Kardeş iyi bir üniversiteden mezunsun muhtemelen yabancı dilinde var ki yoksa kesinllikle erkenden geliştir, Bu niteliklerle 4 büyük denetim firmasına kesinlikle girersin, sonra da SMMM stajını başlatırsın. Sana tavsiyem 3 yıl staj dönemi boyunca Denetim firmasında gece gündüz çalıştıktan sonra İstanbulda en iyi şirketlerde Bütçe Raporlama, İç Denetim Birimlerinde çok iyi pozisyonlara da gelirsin, iyi paralar da kazanırsın.

Kardeş iyi bir üniversiteden mezunsun muhtemelen yabancı dilinde var ki yoksa kesinllikle erkenden geliştir, Bu niteliklerle 4 büyük denetim firmasına kesinlikle girersin, sonra da SMMM stajını başlatırsın. Sana tavsiyem 3 yıl staj dönemi boyunca Denetim firmasında gece gündüz çalıştıktan sonra İstanbulda en iyi şirketlerde Bütçe Raporlama, İç Denetim Birimlerinde çok iyi pozisyonlara da gelirsin, iyi paralar da kazanırsın.
Merhabalar Selim bey,
ingilizcem şuan upper intermediate seviyesinde ve bu aralar TOEFL'a hazırlanıyorum.Denetim şirketlerinden ernst & young'ta manager mülakatından elendim ingilzce yüzünden çok üst seviyede aldıklarından dolayı,haziran sonu Deloitte'ta manager mülakatım vardı ing ve genel yetenek sınavına çağırcaz dediler ordanda haber yok hala.burdaki yazıları okuyunca bu meslekte denetimden başkası yalan diye düşündüm ama biliyorsunz ki denetim bile insanı çok yıpratıyor geceli gündüzlü çalışıyorlar.hiç smmm sınavına girmeyip gidip host bile olmayı düşünüyorum hem maaşı iyi hemde denetim kadar stresli değil.ha bunun dışında düz mali müşavirlik yada muhasebecilik bana göre değil ya hem ücreti düşük hemde köle gbi çalıştııyorlar

Arkadaşım Deloitte, Pwc, Ernst gibi şirketlerin sınavlarına girmeyi bırakma ancak manager sınavları yeni mezun için hem kasar, kazansanda tecrübe olmadığı için yapamazsın,
Junior Audıtor olarak başlayıp, tabiki gece gündüz çalışmak koşuluyla (2-3 yıl) 3 yılda yükselerek ilerlersin, Büyük denetim firmalarında çalışan çoğu arkadaşlarım zorlanmayı göze alıp sonra iyi şirketlere geçmek için katlanıyorlar

Arkadaşım Deloitte, Pwc, Ernst gibi şirketlerin sınavlarına girmeyi bırakma ancak manager sınavları yeni mezun için hem kasar, kazansanda tecrübe olmadığı için yapamazsın,
Junior Audıtor olarak başlayıp, tabiki gece gündüz çalışmak koşuluyla (2-3 yıl) 3 yılda yükselerek ilerlersin, Büyük denetim firmalarında çalışan çoğu arkadaşlarım zorlanmayı göze alıp sonra iyi şirketlere geçmek için katlanıyorlar

yok beni yanlış anladınız ben manager ile mülakata girdim yeni mezun olarak assistant auditor olarak yani.

sigara parası 200 adet işletme defteri ortalama 65 TL. den TOPLAM= 13.000 TL yapar onüçbinnnnnnnnnn TL ne yaptın arkadaşım :)

Neslihan hanım size katılıyorum.bu uzman nedir bende anlamış değilim.stajım mart ayında bitecek ve sınava gireceğim.ama kariyerimde bir değişiklik olucak mı bilmiyorum.çünkü zaten muhasebe uzmanı diye çalışıyoruz.yani smmm olduğumuzda nasıl bir isimle çalışacağız.maaş konusuna gelince şunu belirteyim çağrı merkezinde çalışan arkadaşlar bile 1500 lira civarı maaş alıyorlar.biz 4 yıllık üniversite mezunuyuz,stajımızı başlatmışız meslekte en az 4-5 yıllık tecrübemiz var.teklif edilen maaş 1500 tl.o zaman ne diye okuduk ne diye mek verdik? aynı fakülteden mezun arkadaşlarım var bazısı mağazada yönetici bazıları bankacı her şekilde benden çok kazanıyorlar.bu mesleği seçerek iyi mi ettim bilemiyorum.
Muhasebe Uzmanı ve Muhasebe sorumlusu diye bir tanım çıkardılar.herkes vakıftır bu konulara aslında o uzman ya da sorumlu vasfının altında talep ettikleri enaz bir müdür seviyesinde bilgi ve deneyim,maliyet yapar finans bilir,beyanname verir,ne dersen yapar.Peki ne kadar maaş alır 1500-2000,00 arası başla performansına göre rakam yıl sonunda artacaktır.
Bürolara gelince evet kazanan insanlar var bu doğru ama bu kesinlikle çoğunluk değil.

Merhaba arkadaşlar benim bürom İstanbul da mesleğimizle ilgili çok farklı düşünceler var ama ben mesleğin ayaklar altında olduğuna inanmıyorum.Her mali müşavirin bir mükellef potansiyeli var.Benim olduğum semtte her semtte olan gibi çok ucuza işler yapan meslektaşlar var Örnek vereyim martta kurduğum bir limited şirket için benim aldığım aidatın %40 ını talep etmişler mükellef bunu bana söyleyince problem yok defterinizi alabilirsiniz dedim şaşırdı ve almadı defterini.Anlatmak istediğim nasıl başlıyorsak mesleğe öyle gidiyor herşey ucuz ve baştan sağma yapılan işlerde devamı mükelleflerde öyle geliyor ama hakkını alarak ve işlemlerinizide hakkını vererek yaparsak zamanla (tabiki en önemli husus sabır ) belli zaman sonra farklı müşteri potansiyeli ile çalıştığınızı farkediyorsunuz aslında iş yine biz meslek mensuplarında bitiyor.Defter aldığımda veya kuruluşta indirim isteyen mükelleflerime şunu söylerim eğer ben senden emsallerine göre az aidat alırsam işinle daha az ilgilenirim çünkü bu insan piskolojisi böyledir daha çok kazandığınla daha çok uğraşırsın ve çok şükür ki problem yaşamıyorum.İdealist meslek mensupları ile daha iyi yerlere gelecek bu meslek.
iyi günler iyi çalışmalar.

Neslihan hanım size katılıyorum.bu uzman nedir bende anlamış değilim.stajım mart ayında bitecek ve sınava gireceğim.ama kariyerimde bir değişiklik olucak mı bilmiyorum.çünkü zaten muhasebe uzmanı diye çalışıyoruz.yani smmm olduğumuzda nasıl bir isimle çalışacağız.maaş konusuna gelince şunu belirteyim çağrı merkezinde çalışan arkadaşlar bile 1500 lira civarı maaş alıyorlar.biz 4 yıllık üniversite mezunuyuz,stajımızı başlatmışız meslekte en az 4-5 yıllık tecrübemiz var.teklif edilen maaş 1500 tl.o zaman ne diye okuduk ne diye mek verdik? aynı fakülteden mezun arkadaşlarım var bazısı mağazada yönetici bazıları bankacı her şekilde benden çok kazanıyorlar.bu mesleği seçerek iyi mi ettim bilemiyorum.
bende yolun başındayım işte bu sene mezun oldum hep hedefimde mali müşavir olurum 3000 kazanırırm rahat rahat geçinirim derken bi baktım ki siz 1500 diyorsunuz . dandik bir şirkette pazarlama satıştakiler bile 1700-1800 alıyor ya.onca sene emek vermek boşuna demek yol yakınken bu sevdadan vazgeçsem iyi olcak heralde çok kararsız kaldım

Merhaba arkadaşlar benim bürom İstanbul da mesleğimizle ilgili çok farklı düşünceler var ama ben mesleğin ayaklar altında olduğuna inanmıyorum.Her mali müşavirin bir mükellef potansiyeli var.Benim olduğum semtte her semtte olan gibi çok ucuza işler yapan meslektaşlar var Örnek vereyim martta kurduğum bir limited şirket için benim aldığım aidatın %40 ını talep etmişler mükellef bunu bana söyleyince problem yok defterinizi alabilirsiniz dedim şaşırdı ve almadı defterini.Anlatmak istediğim nasıl başlıyorsak mesleğe öyle gidiyor herşey ucuz ve baştan sağma yapılan işlerde devamı mükelleflerde öyle geliyor ama hakkını alarak ve işlemlerinizide hakkını vererek yaparsak zamanla (tabiki en önemli husus sabır ) belli zaman sonra farklı müşteri potansiyeli ile çalıştığınızı farkediyorsunuz aslında iş yine biz meslek mensuplarında bitiyor.Defter aldığımda veya kuruluşta indirim isteyen mükelleflerime şunu söylerim eğer ben senden emsallerine göre az aidat alırsam işinle daha az ilgilenirim çünkü bu insan piskolojisi böyledir daha çok kazandığınla daha çok uğraşırsın ve çok şükür ki problem yaşamıyorum.İdealist meslek mensupları ile daha iyi yerlere gelecek bu meslek.
iyi günler iyi çalışmalar.
e büro açmak için kaç senelik meslek deneyimi ve çevrenin çok geniş olması lazım burda yazılanlar gibi 200 liraya defter tutanlar varmış.

son yorumlarda ki bi kaç genç müşavir adayı arkadaşlar var benim gibi . özetle bu forumda bir taraftan mesleğin eksileri ile karamsar olsakta iyi yönleriyle ayakta durup devam etmeye çalışıyoruz. sanırım öncelikle yapmamamız gereken smmm denetçilik vs bu belgeleri almadan bile kendimizi geliştirip hakkettiğimiz parayı kazanmaya çalışmak.
belge şart ama olması herşeyin çok iyi olucağı anlamınada gelmiyo kısacası

ya kpss'ye girenlerin yorumunu okuyorum yok şu meslek şöyle kötü,müşavirler kendi mesleğini beğenmiyor onu kötülüyor .iyice kafam karıştı ya napsam ki ben

ya kpss'ye girenlerin yorumunu okuyorum yok şu meslek şöyle kötü,müşavirler kendi mesleğini beğenmiyor onu kötülüyor .iyice kafam karıştı ya napsam ki ben
Birkaç gündür yorumlarınızı okuyorum ve açıkcası kafanızın karışık olduğunu anladım.Her mesleğin kendine göre iyi yada kötü kolay yada zor yönleri var bunu unutmamak lazım.öncelikle karar vermeniz gerekiyor.memur mu olmak istiyorsunuz yoksa smmm mi?ikisi de zor bir süreç ama şöyle de yapabilirsiniz.mesela staj sınavına girdiniz kazandınız diyelim 3 yıl staj yapacaksınız.bu süre içerisinde aynı zamanda kpss sınavlarına girebilirisiniz mesela.ne zararı var size.staj süresi boyunca zaten ders çalışma durumunuz vs.olmayacak yeterlilik için.son sene yada stajınız bitmeye yakın başlarsınız smmm yeterlilik için ders çalışmaya.bu arada da kpss için çalışırsınız.akşamları yada hafta sonları kpss kursuna gidersiniz.ama eğer bu mesleği seviyorsanız bu işe girişin gerçekten kararlıysanız pişman olmayacaksanız yoksa çok zorlanırsınız.çünkü başlatma sınavı ayrı bir dert staj yeri bulmak ayrı bir dert stajyer iken size verilecek maaş ve size karşı tutunacakları tutum ayrı bir dert ,yeterlilik sınavı ayrı bir dert.Meşakkatli bir süreç yani.bizlerde bu yollardan geçtik o yüzden bu kadar açık ve net konuşuyorum.ama şunu da belirteyim smmm liği memurluğa tercih etmem asla.birçok arkadaşım memur ve bütün gün oturuyorlar ben oturamam kendimi atıl gibi hissederim çünkü.smmm lik kariyer bir meslek unutmayalım.memur olmakla smmm olmak arasında çok fark bence.

Birkaç gündür yorumlarınızı okuyorum ve açıkcası kafanızın karışık olduğunu anladım.Her mesleğin kendine göre iyi yada kötü kolay yada zor yönleri var bunu unutmamak lazım.öncelikle karar vermeniz gerekiyor.memur mu olmak istiyorsunuz yoksa smmm mi?ikisi de zor bir süreç ama şöyle de yapabilirsiniz.mesela staj sınavına girdiniz kazandınız diyelim 3 yıl staj yapacaksınız.bu süre içerisinde aynı zamanda kpss sınavlarına girebilirisiniz mesela.ne zararı var size.staj süresi boyunca zaten ders çalışma durumunuz vs.olmayacak yeterlilik için.son sene yada stajınız bitmeye yakın başlarsınız smmm yeterlilik için ders çalışmaya.bu arada da kpss için çalışırsınız.akşamları yada hafta sonları kpss kursuna gidersiniz.ama eğer bu mesleği seviyorsanız bu işe girişin gerçekten kararlıysanız pişman olmayacaksanız yoksa çok zorlanırsınız.çünkü başlatma sınavı ayrı bir dert staj yeri bulmak ayrı bir dert stajyer iken size verilecek maaş ve size karşı tutunacakları tutum ayrı bir dert ,yeterlilik sınavı ayrı bir dert.Meşakkatli bir süreç yani.bizlerde bu yollardan geçtik o yüzden bu kadar açık ve net konuşuyorum.ama şunu da belirteyim smmm liği memurluğa tercih etmem asla.birçok arkadaşım memur ve bütün gün oturuyorlar ben oturamam kendimi atıl gibi hissederim çünkü.smmm lik kariyer bir meslek unutmayalım.memur olmakla smmm olmak arasında çok fark bence.

Merhaba Öznur hanım,sizin tavsiyeniz hiç ekonomik gözükmüyor.1.si stajı başlatmayı kazanırsam 1000 TL en az odaya vercem dosya açtırma sınav vs.kpss kursuna gidersem 3500 TL hadi ona razıyım çünkü KPSS daha önemli gözüküyor benimm için şuan.2 sini birlikte yürütmek zor olur kanımca hemde maliyetli e birde stajı başlattıktan sonra dediğiniz gibi 3 yıl süre saydırma var.

Bende sizin gibi boş durmayı sevmiyorum şuan staj yaptığım şirkette bana iş verin diye yalvarıyorum.ama gerçekçi olmak lazım ki buradaki yorumlarda SMMM lik ilie maaşları çok düşük ve meslek itibar kaybetti ve kaybedecek şeklinde yorumları gördükten sonra içimdeki heves yok oldu.bende başından beri SMMM olmak istiyordum ama meslek mensupları bile bu durumdan memnun değilken yol yakınken döniyim dedim aama nereye kararsızım yine.