Ne Kadar Maaş Alıyorsunuz ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
kim ne dersi desin, herşey çalıştığınız yerin politikaları ile alakalıdır. geçen gün bi arkadaşım, gıda sektoründe bir firmada ön muhasebe yapmak için çalışmaya başladı ve anlaştığı ücret 1700 TL. bu adam ticaret lisesi mezunu devamı yok.
şirketlerin adına aldanıp ta hareket etmeyin. nice şirketler var, sizin eğitiminize kariyerinize dikkat den ona göre ücret veren,
ama nice şirketlerde var, kim olduğun ne bildiğin hiç önemli değil.
o yüzden derim ki, bir yere başlayacağınız zaman, orası hakkında detaylı bir araştırma yapın. sadece adına aldanarak heman adım atmayın

mart döneminde arkadaşım belgesini aldı ve haliyle belgesini kullanabileceği daha iyi şartlarda bir iş aramaya başladı. ve gerçekten türkiyenin en önde gelen tekstil firmalarından birisi ile görüşmeye gitti. ilk görüşmeden sonra, IQ testi yapılmış, sonrasında muhasebeden hiç anlamayan bir kişi itarafından sözlü mülakat yapılmış, sonrasında ise yazılı sınava tabi tutulmuş. IQ testi ve sözlü mülakata sesini çıkarmamış bizim arkadaş. yazılı sınavda ise, cevap kağıdına yazdığı tek kelime var. ""benim ne bilip ne bilmediğimden ziyade, sizde benim bilgimi ölçecek seviye varmıdır. istersen önce bunu ölçelim."" kağıdı verip teşekkür edip ayrılmış.

birde benim anlamadığım konu şu; adam yeterlilik sınavına girerken dünya kadar sınav yapılıyor ki ne kadar zor ve sıkıntılı bir süreç olduğunu geçiyorum.
eskiden belli belgesi olanlara neden herhangi bir sınav uygulanmıyor.böyle bişey yapılsa ve gerekli olan yeterliliği sahip olmayanlar bi şekilde meslek ile ayrıştırılsa, daha güzel bir örtam olmazmı

ayrıca şöyle birşey düşünüyorum ki, bizim mesleğimizi küçük düşürenler; henüz bu işin gerekli önemini kavrayamamış olan hem belgeli hemde stajer olan kişilerdir. çok yazık

mart döneminde arkadaşım belgesini aldı ve haliyle belgesini kullanabileceği daha iyi şartlarda bir iş aramaya başladı. ve gerçekten türkiyenin en önde gelen tekstil firmalarından birisi ile görüşmeye gitti. ilk görüşmeden sonra, IQ testi yapılmış, sonrasında muhasebeden hiç anlamayan bir kişi itarafından sözlü mülakat yapılmış, sonrasında ise yazılı sınava tabi tutulmuş. IQ testi ve sözlü mülakata sesini çıkarmamış bizim arkadaş. yazılı sınavda ise, cevap kağıdına yazdığı tek kelime var. ""benim ne bilip ne bilmediğimden ziyade, sizde benim bilgimi ölçecek seviye varmıdır. istersen önce bunu ölçelim."" kağıdı verip teşekkür edip ayrılmış.

birde benim anlamadığım konu şu; adam yeterlilik sınavına girerken dünya kadar sınav yapılıyor ki ne kadar zor ve sıkıntılı bir süreç olduğunu geçiyorum.
eskiden belli belgesi olanlara neden herhangi bir sınav uygulanmıyor.böyle bişey yapılsa ve gerekli olan yeterliliği sahip olmayanlar bi şekilde meslek ile ayrıştırılsa, daha güzel bir örtam olmazmı

ayrıca şöyle birşey düşünüyorum ki, bizim mesleğimizi küçük düşürenler; henüz bu işin gerekli önemini kavrayamamış olan hem belgeli hemde stajer olan kişilerdir. çok yazık

Çok iyi yapmış arkadaşınız, kendisini tebrik ediyorum.

Bundan 1-2 yıl önce bir patron"ne olacakki ezberleryip sınavı geçip mali müşavir oluyorlar" şeklinde küçümser lafını başkası aracılığıyla duymuştum.

Bağımlı çalışanlarda özel sektör pek SMMM ruhsatı ile ilgilenmiyor onlar için sıradan bir sertifika haline gelmiş sanırım.

Zaten Kariyer.net de bu belli oluyor, başlangıç düzeyindeki eleman/memur kadrosu için bile bazen SMMM belgesine sahip kişiler isteniyor.

Rekabetimiz ücret/maaş üzerine olmamalı. Yoksa zararı kendimize oluyor.

tebrik ederim iyi maaş alıyorsun. konu biraz da şansla alakalı bence :) ben bir yıl şirkette ruhsatlı çalışmama rağmen ruhsatsız ve benden daha tecrübesiz bir kaç arkadaşım benden daha iyi maaşlar alabiliyorlardı mesela. ama bu dengesizlik fazla uzun sürmüyor işini iyi yapanlar hak ettikleri yerlere geliyorlar sonunda.

Adamlar yazılı sınavda yapar , mülakatada sokar haklarıdır neden derseniz şuan öyle bir mali müşavir enflasyonu varki öyle böyle değil. Adam 10 sorudan 6 sını bilmiş SM olmuş hopp bir göstermelik eğitimle özel smmm ruhsatına bak ne özeli bildiğin SMMM. Ben heryerde diyorum aramızda ilköğretim mezunu SMMM ler bile var. Şirketler ne yapsın belgeyi yeni alanlar binbir zorlukla çok zor sınav şartlarıyla belgeyi alıyorlar ancak çok büyük bir kısımda eskiden bu belgeyi yoldan geçene, selam verene yahu örnekde vereyim üniversitede hademeye al bir kenarda dursun diye bile vermişler.
Bu yüzden şirketlerin SMMM belgesini tanımamasının nedeni budur. Adam sizin ne olduğunuzu , hangi şartlardan geldiğinizi bilmez bilemez bunun için tek çözüm mülakat ve sınavdır. Hayatında bilanço kapatmamış , sermaye şirketi defteri tutmamış işi gücü işletme defteri olan adamlarda SMMM belgesi mevcut firmalar ne yapsın.
Bana göre mühim olan mülakattır, sınavdır artık ne kriter istiyorsa istesin sonuçta o firma adam gibi bir ücret veriyormu ? Şu anki piyasada binbir sınavı geçiyorsunuz önünüze 1500-2000 TL civarı bir maaş koyuveriyorlar şok oluyorsunuz. Uzun zamandır devletle özel sektör arasında uçurum her yıl düzenli olarak açılıyor ve açılmayada devam ediyor lise mezunu bir memurun maaşı bugün 2000 TL lere dayanmış uzman yardımcıları 2500-3000 arası iş başı yapıyoz , uzmanları hiç saymıyorum bile adamlar 3-4 yıl çalışıp özelde en yüksek maaşları alıyorlar. Şu saatten sonra hala belge alayımda bu mesleği yapayım hayalleri kurmaktansa devlete kapağı atmaya bakın hem maddi hemde kariyer olarak çok daha iyi seviyelere çıkabiliyorsunuz. Bunun en basit örneği hala yapılmasını tartıştıkları özel ymm sınavı ile kamuda çalışanlara YMM lik hakkının tanınmasıdır.

selamlar ..
kamuda özel ymm sınavı yapmayı düşünüyorlar ama kamuda çalışan smmm nın kamuda çalışma suresını ymm lık için saymıyorlar bu kadar sacma abes bişey varmı bu memelekette ne trıptonık kafalar var işimiz zor.:)

Serbest piyasa kimin neye göre ne aldığı belli olmamakla beraber bu meslekte öyle eskilerin kazandığı gibi bir ücret beklentisinde iseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.Daha yolun başında olupta bu mesleğe yeni adım atacak arkadaşlara önerim;aman ha yol yakınken kpss şansınızı deneyin(B grubu kadroları için şansın daha yüksek olduğunu duyuyor ve gözlemliyorum)bana ve size bu öneride bulunanlara inanın dua edersiniz :) Yaşımızdan iş geçmiş olmasa hiç düşünmeden tercihimi önerimden yana yapardım.

Son düzenleme:
Serbest piyasa kimin neye göre ne aldığı belli olmamakla beraber bu meslekte öyle eskilerin kazandığı gibi bir ücret beklentisinde iseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.Daha yolun başında olupta bu mesleğe yeni adım atacak arkadaşlara önerim;aman ha yol yakınken kpss şansınızı deneyin(B grubu kadroları için şansın daha yüksek olduğunu duyuyor ve gözlemliyorum)bana ve size bu öneride bulunanlara inanın dua edersiniz :) Yaşımızdan iş geçmiş olmasa hiç düşünmeden tercihimi önerimden yana yapardım.

sizde tüm smmmler gibi önce KPSS diyorsunuz.bende şansımı ondan yana kullancam.ama önce askerliği bitirmem gerek sanırım.

Selamlar,

Oğuzcan geç olmadan haritanı çiz dostum, yaşım daha 21 deme. 25 yaşındayım 5 sene geriye dönmek için neler vermezdim.
9 senedir çalışıyorum (1 sene lise stajı, 7 sene aynı büroda çalıştım vs) 2011 sonunda askerden geldikten sonra dank etti şahsen. O zamana kadar büroda ki mükelleflerin ihtiyaçları hariç hiç bir + değer katmadım. 2011 sonrası ise; ilk girişte 40 günlük bir ders çalışmayla etrafımda sınava giren herkesin 'çok zor amaa' dediği stajı başlattım. her gün 1.5-2 saat makale, kitap vs okuyorum. ingilizcede belli bir yere gelmeye çalışıyorum, stajın bitmesine 2 sene kaldı hem ingilizce yi belli bir seviyeye getirmeye hemde iyi bir yerde y.lisans için şartları zorluyorum. İlerde çok mu güzel şeyler olacak hayır olmayacak çünkü 30 u göreceğiz bunları hallederken.
Sen önce para mı saygı mı görmek istiyorsun onda karar ver. Kpss de ikiside mevcut özel sektörlerde çok zor forumda herkes dile getirmiş.
Bugün iyi bir şirket için uzlaşmaya giden smmm de şirket sahibide önünü ilikliyor, unutma.
Özel sektörde (gerçekten çok çok iyi bir yerde değilsen) bu çok ama çok zor.
Big four yalanına inanma, ana dili almanca birazda italyancayı bilen smmm stajyeri senior arkadaşım 4-5 arası bir rakam kazanmakta.
Büro işini çevrende gerçek anlamda üretim, hizmet, dış ticaret vs yapan ahbapların olmadığı müddetçe unut.
Bu işi gerçekten seviyorum, azimliyim dersen de orta ölçekli şirketler de (5-6 kişilik muh. dep. olan) en fazla imza yetkisini alacağını unutma. devlette ise bunun ucu açık, big four da çok ama çok çok zor..
Her şey bu kadar kötü mü diyeceksin? değil, bak mevzuat komple değişiyor zaman ayıramayacak ustalar yavaş yavaş kopuyor.
Hangi dağa tırmanacağına karar ver, ondan sonra ayakların buz tutana kadar tırman ve hiç bir şeyi öteleme :)
Saygılar,

yazdıktan sonra arkadaşın a.ö.f. mezununun çok olmasından yakındığını gördüm, çok erken başlamış.

Son düzenleme:
özel sektörde yıllık cirosu 1 milyon olan bir şirketin hem muhasebe hem satınalma işlerini idare ediyorum aylık 1500 + yılda bir defa 3000 alıyorum

Buarada zeka testleri,kişilik testleri gibi testlere girmekten gocunmayın.Bu büyük şirketlerin hemen hemen hepsinde var.Zekanızın test edilmesiyle ilgili sorun yaşamayın bence.ben olsam kesinlikle o testten ayrılmazdım.Ben kendime güvendikten sonra zekamı kişiliğimi bilgimi test etsinler ne olacak.
Bende büyük bir şirketin istanbul merkezinde mülakata katıldım.Yaklaşık 30 dk üretim işletmesinde neler yaptığımı anlattım.Mali işler direktörünün yanında bir insan kaynakları uzmanı oturuyor.30 dk nın sonunda üretim işletmesi tecrübeniz var mı dedi?
Ne yapmalıydım tecrübe mi sen mi ölçücen diyip çıksamıydım.Çıkmadım zaten direktör anlattıklarımı dinlemiş.Döndü tabiki var dedi tecrübesi.1 hafta sonra iş teklifini aldım.

Birde şununla yüzleşin ben mali müşavirim 3 sene staj gördüm.Zorlu sınavlara girdim diye çok böbürlenmenin alemi yok.Ortaya ne koyuyorsun,biliyorsun ama ifade edebiliyor musun buna bak.Günümüz dünyasında 4 yaşında çocuklar mental aritmetik eğitimi almaya,ingilizce öğrenmeye başlıyor.Şundan da emin olunki ev hanımı olup hiç çalışmayıp,aöf okuyup,ezber yapıp mali müşavir olanda var.Bahsettiğim şahış oda arkadaşımdı.Benimle aynı dönemde ruhsat aldı şimdi bürosu var.Burda aöf yi yada evhanımlarını küçümsemedim.Sınavın çok çok zor olmadığını ifade etmeye çalıştım.

Öğrenmenin eğitim almanın sınırı yok.Mali müşavirlik mesleğimiz için artık bir üniversite diploması düzeyindedir bence.Bundan sonrasına bakalım.Meslek hergün gelişiyor.

Bu arkadaşı tebrik ediyorum. Emeğinin karşılığını aldığı için. Mali Müşavir olup 1000 TL maaşa razı olup işverenin çok kazandığı halde pintiliğe,ucuza, kayıt dışına sevk edenlere örnek olsun... Umarım çok kazanan işverenler nasılsa 3 kuruşa çalışacak var deyip, mesleği ve emeğinin karşılığını hakedenler işsiz kalmaz...

çok az alıyorsunuz beyfendi özel bir firmada denetmen 3500 tl maaş 6 ayda 0,5-1 maaş ikramiye bence kendinizi çok iyi pazarlamanız lazım zira dünkü sekreter bugün ki yönetici asistanı 2500 tl alıyor çok da güzel artistik patinaj yapıyor hava 1500 bu durumda bütün sorumluluğun altında ezilen mali müşavirlerin özel bir firma da asla 4-5 binden aşağıya çalışmaması önemle rica olunur.

tabi bir de nerede olunduğu önemli,
özellikle İstanbul apayrı bir durumda , tamamen farklı bu konuda,
ve mesela yabancı dil bilmek, işin şehir dışında olması da ücret belirlenmesinde etkin olan faktörler,