Küçük şirketlerde SMMM'nin ön muhasebeciden farkı yoktur. Büyük şirketlerde ise hatrı sayılır SMMM yoktur. Hatrı sayılır YMM vardır, hatrı sayılır denetim şirketi vardır. Tam tasdik sözleşmesi var ise SMMM bir hiçtir. Hatrı sayılır YMM ise % 99 kamu kökenlidir. Deneme için birkaç şirkete cv yollayın ne demek istediğim o zaman daha net anlaşılır. Denetim firmaların kurduğu çok şubeli SMMM şirketlerine de bir bakın isterseniz. Bürolarda küçük şirketler vardır, büyük şirketlerin muhasebesini yasak olmasına rağmen YMM'ler tutar. Tam tasdik ve muhasebe ücreti ise öyle önemli rakamlar değildir. Ayrıca tam tasdikte incelenme riskiniz minimuma iner. İstisalar kaideyi bozmaz ama 4+3+?? (sınav kazama süresi) ile 1.500-3000 arası deneyimli, dil bilen, yüksek lisans yapmış meslek grubu da yoktur ayrıca. Denemesi bedava birkaç şirkete cv yollayın. Koca holdinglerin verdikleri ücreti test edersiniz. Kendiniz SMMM değilseniz de, etrafınızda hatrı sayılır SMMM ! varsa cv göndersin. Olumsuz olmak istemem ama kamu mu özel mi sorusunun cevabı tereddütsüz kamudur. Tartışması, düşünmesi dahi olamaz. Ünlü denetim firmaların üstatlarına bir bakın isterseniz hangisi kamu kökenli değil ? Holding yöneticilerine bir bakın hangisi eski bürotrat değil.
Staj süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkması emeğin daha fazla sömürülme çabasının ürünüdür. Büro işletip yaşı 50 ve üzerinde olmayanların ben pek para kazandığını göremedim nedense. Bürolarda 500 TL'ye çalışan 2-3 yıl deneyimli ticaret liseli tanıdıklarım var. Üstelik oldukça donanımlılar. SMMM sınavlarına katılanların çokluğu ise ülkemizde açılan özel-kamu üniversiteleri, açıköğretim, örgün,on line eğitim vs. adı altında artık semt mahalle ismiyle bile anılan gecekondu üniversitelerin hepsinin iktisadi idari ilimler fakültelerinin varlığıdır. İşletme, iktisat, maliye gibi branşlarda eğitim alan yüzbinlerce kişi ne yapacak. Plansız eğitimin sonucunun hepimiz çekiyoruz, çekeceğizde. Oda bu hızla ruhsat dağıtmaya devam ederse, malum sorunları çözmezse ki sanmıyorum, 10 yıla kalmaz öğretmenlerin düştüğü konuma düşeriz. Gazete ilanlarına bakın, tercihen SMMM arıyarlar ama iş tanımı ön muhasebeci. Hayallerinizi yıkmak istemem ama gerçekleri göz ardı etmeyin lütfen. İşletme fakültelerinin 1.sınıfında öğrenci kendini CEO sanır, 4.sınıfta ne iş olsa yaparım abi moduna gelir. Bizde de staja başlatmayı kazanan kendini CFO sanır, ruhsatı alınca katip pozisyonuna razı olur.
İstisnalar kaideyi bozmaz ama bakkalken Migros olabilen bir tek rahmetli Vehbi Koç'un dükkanı vardır. Her bakkala holding olacak gözüyle bakamayız. Her işin başı kısmettir ama meslek seçiminde en kötüsünü de dikkate almakta fayda vardır. İyisi çıkarsa da tersi olursa da bahtına artık.