Ne Kadar Maaş Alıyorsunuz ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu anlamda kendimizi dev aynasında görmeye biraz meraklıyız.Ayrıca aldıkları ücreti beğenmeyip,daha fazla hakettiklerini düşünen arkadaşlar var ise -ki bu doğru olabilir,gerçekten hak eden arkadaşlar illaki vardır- bu düşüncelerine sebep olarak hak ettikleri ücretleri neye göre kıyaslıyorlar.Düşündükleri ücreti,bilgi ve tecrübeleri mi belirliyor,yoksa ellerindeki diplomamı..(ki bu diploma,bilgi,tecrübe ve deneyimleri pratiğe dökülmedikçe sadece kağıt parçasından ibarettir)
Herkesin (kabaca) kendine biçtiği bir değer mutlaka vardır ve herkes (yine kabaca) kendini pahalı satmak ister.Fakat önemli olan kendimize biçtiğimiz değer değil,o değeri hak edip etmediğimiz anlamında bilgi,tecrübe ve deneyimlerimizdir.Bunun ötesi ancak kendimiz kandırmak ve hayalperestlik olur.
Tabi bu arada birde şu konu gözardı ediliyor.Bu sayfadaki konunun özü,alınacak maaş ise,demekki bir işverene bağımlı olma durumu var.Hal böyle olunca,istenen maaştan ziyade,işverenin size ödeyebileceği maaş,daha bir önem arzediyor.Yani önemli olan sizin isteyebileceğiniz tutardan ziyade,işverenin size ödeyebileceği tutarın ne olduğudur..
Bu konuda söyleyecek son sözlerim bunlardır,
Bu arada Selin hanımın
"bu forumda sadece bu başlığa yazıyorlar ve kalitelerini forumun yukarıdaki vergi mevzuatı kısmında göremiyoruz" cümlesine ithafen de söyleyebileceğim çok şeyler var.Geçmişte de bu konuda biraz yorumlarda bulunmuş hatta foruma katılımın bu anlamda çok düşük kaldığını da belirtmiştim.Kendimce de buna neden olabilecek bazı mazeretlerden bahsetmiştim.Bunlarıda icab ederse başka bir konu başlığında tekrar irdeleriz.
Saygılar

katılıyorum dediklerinize Tahsin bey,

evett genelde forumun belli cevap veren üyeleri var, belli başlı kişiler yazıyor hep.. ama maaş konusu gelince "hepimiz", harika kaliteli müşavir oluyoruz, nasıl sallıyorlar inanamadım..

maaş konusu önemli bir konu değil aslında tartışmak için yani burada belki 3 gün analiz yaparsın, 4.gün abuk biçimde sallarsın.. ve insanların artık hayata bakış açıları olmuş bu olgu, üzerinden nasıl sallarsan o kadar egonu tatmin edersin düşüncesi hakim.

bu konu amacına hizmet etmiyor.konu başlığının smmm ağlama duvarı olarak değiştirilmesini talep ediyorum

tahsin beyin tuzu kuru,dünyanın kör zamanı mali müaşvir olmus yani bedava belge alanlardan 500 tane defteri var bende olsam konusurum.simdi gelsin yeterliligi bosver test usulu stajerlikde 120 soruda 30 tane yapamaz.

kimse kusara bakmasın 2010 dan önce mali müşavir olanlar kendi haklarıyla degil türmob tarafından kazanıdırıldılar.ben sınavdan korkmuyorum 3 yılda sınavlar yapılsın geçemeyenin belgesi elinden alınsın.hadi tamam desenize.yemez tabi .o bos belge alanlarıın coluk cocuklarından cıkcak...

valla ben samimi olarak birşey söyliyim.. şu staj sınavı staj yapma, yeterlilik dönemlerinde herşey güllük gülistanlık.. soran olunca cevap hazır güler yüzle.. :)ben smmm olacağım stajımı yapıyorum efendim, yeterliliğe hazırlanıyorum gibi :) çevreye mavi boncuk dağıttık hep... ne zaman yeterlilik sınavına giriliyor, sınav verilip ruhsat alınıyor ondan sonrada sağa sola ona buna çamur atılmaya başlanıyor.. ben kendi çevremden biliyorum, smmm ruhsatı alındığında sanıyorlarki toz pembe hayat, herkes sırada onları bekliyor.. yaa kardeşim amaç o ruhsatı almak değil, amaç o ruhsatın hakkını vermek, sınav bir araçtır.. ama gelgelelim insanların içinde bir fesatlık.. vaayy falancanın şu kadar defteri var nasıl olmuş.. vayy efendim falanca şuradan 20000 TL maaş alıyomuş...vaayy efendim falancanın çevresi var hep onlara defter bulunuyormuş.. muşmuşmuş.. hep şeyy... dikkat edin hep bi çekememezlik görgüsüzlük, yaptığı şeyi kabulleneme, ben ne olmuşum diyememe, kıskançlık... bu saydıklarım zaten bir insanın bişeyi elde edemediği zamanki psikolojik dışavurumları..

yani kıskançlık gibi durumlarda bir konu üzerinden atıp tutmak, olasıgele bir durum.. ne yapacak e tabiki bir yere saldırması lazım.. ben neyapıyorum, nereden geldim, nereye gideceğim, ne yapmam gerek.. bu sorulara verecek cevabı olmayanlar maalesef işte dediğim gibi falancanın şu kadar defteri var, falanca şurda işyeri almış.. ömrünün sonuna kadar bunları diyip durur.. zamanda onun adına da, akıp geçer..(Nokta)

ya ben deli oluyorum burda bazı yazılanları okuyunca.yazıncada millet bana ayar oluyor,hakeret etmeye başlıyor.
bazı arkadaşlar ingilterede veya almanyada yaşıyor sanki.
anlayın artık bu meslek öyle önemli bir meslek değil.bürosu olan bir meslektaşınız olarak yazıyorum.hergün bu işin içindeyim.
150 tl ye okuma yazması olmayan esnaf yeri geliyor sizi rehin alıyor.
her önüne gelene belge,kazanamadım al sana yeni hak gel al belgeyi.belgeyi alana bonus.
yukarıda kimileri yazmış yok ben öyle bilirim böyle bilirim,eskiden muhasebe bürosunda tecrübemle bilgimle böyleydim şöyleydim.
hiç bir şeyi olmayan insanlar elindekini abartarak bir konuma gelmek isterler.
bu meslekte bir halt bilmene gerek yok.işler bir şekilde yürüyor.alternatif bol.daha ucuzu var.
para kazanamıyoruz işin özü bu.160 tl ye işletme defteri tutuyorum.mükellefim bana diyorki yandaki esnaf 80 tlye tutturuyor defteri.
gelde çık işin içinden.şimdi ben bu mükellefe ne diyeyim.ben mesleği öyle bilirim,ingilizcem var denetim tecrübem varmı diyeyim.
kim takar bunları.

Kim için muhasebe sorusunun cevabı ülkemizde devlet içindir, vergi dairesi içindir. Ama gelişmiş ülkelerde muhasebe şirket içindir. Amerika'da patrona geçen yıla göre satışlar 2 katına çıktı, karlılık süper dediğinizde size ödül veriler, Türkiye'de kovulursun. Bizim mesleğimiz mali müşavirlikten ziyade devlet için veri girişi yapma görevi. Ülkemizdeki patronların zihniyeti farklı. İstisnalar dışına bizde sistem daha az vergi vermek, daha çok kayıt dışılığa yönelim şeklindedir. Bu yüzden de patronlar bizim mesleğimizi angarya olarak görürler. Adam pazarlamacıya verdiği paraya acımaz ama büroda her işini yapan emek veren meslektaşıma bedel ödememek için kırk takla atar. Bağımlılarda durum benzer. En son işletmenin muhasebecisi zam alır. Dış ticaretçi, pazarlamacısı yıl sonu primi cebine atarken, onlardan kat kat daha faydalı, işletmeye belki uygulamalarıyla kat kat fazla para kazandıran muhasebeci göz ardı edilir. Yıllarca işini dört dörtlük yaparsın, ama bir hata yaparsan bedelini ağır olur. Ne yazık ki istisnalar tabi ki vardır ama alınan maaşlarla katlanılan riskler arasında çok büyük uçurumlar var. Ayrıca mesleğin yapısal soruları her geçen gün daha da büyümektedir. Sermayesi 250.000 TL şirketlerde avukatla sözleşme yapma zorunluğu varken bizde belli büyüklükteki şirketlerde SMMM çalıştırma zorunluğu bile bulunmamaktadır. Ayrıca avukatların asgari ücret tarifesine ve bir de bizim asgari ücret tarifemize bir bakın. SMMM - YMM durumu aynı askerdeki subay-astsubay durumu gibidir. Her ay YMM'lerin hizmet eri gibi çalışmaktayız. Bazı kurumlar SMMM onaylı bilançoları bile kabul etmemektedir. Oysa o bilançoları bizler düzenliyoruz. Her ay karşıt inceleme tutanağı doldurmaktan canımız çıkıyor. Maaşı etkileyen pek çok faktör bulunmakla birlikte, yapısal sorunların çözümü de bu durumda etkilidir. Bizi yönetenler statükoyu savunuyorlar, angaryalar onların umurunda dahi değil, nasıl olsa vakti zamanında pek çok müşteri edinmişler. Onlar için önemli olan KDV'nin bir gün dahi uzaması. Doktora giderseniz sizi doktor muayene eder, mahkemede davanıza avukat bakar. Çok müşterili bürolarda işinize SMMM yerine ticaret lisesi öğrencisi stajer bakar. Genç yaşta büro açanların eski SMMM'lerle rekabet edebilme şansı hemen hemen hiç yoktur. Yapısal sorunların olmadığı, angaryaların azaldığı, mali müşavirin de hak ettiği değere maddi-manevi olarak kavuştuğu, diğer çalışanlar gibi en azından 15 gün rahat rahat tatil yapabileceğimiz günlere kavuşmak dileğiyle.

Son sözümü söylemiştim ama 1-2 ekleme daha yapayım.
Üyeliği durdurulan şahsın dışında diğer tüm arkadaşların yazdıklarının altına imzamı atarım.Bu şahsın söylediklerine ise yorum yapma gereği dahi duymuyorum.

Arkadaşlar ben de söylediklerinize katılıyorum.Ancak,bizim itirazlarımız özellikle maliyet ve vergi hukuku sorularının tarzına yönelikti.özellikle maliyet muhasebesinde bir soruda 4-5 konu birden sorulması ve zamanın kısıtlılığına yönelikti.sırf bir ders (ya vergi ya da maliyet) yüzünden dosyası yanan ve 2 yıl bekleyip sıfırdan 7 derse giren arkadaşlarımız var.biz onların mağduriyeti ve adı geçen derslerin sınavına yönelik bir düzenleme yapılması için böyle bir girişimde bulunduk.ayrıca bu sınav, meslek mensubunun mesleki yeterliliğini ölçmekten ziyade bir eleme sınavına dönüşmektedir.siz eğer eleme yapacaksanız bunu staja başlama sınavında yapacaksınız,yeterlilikte değil! aday staja başlama sınavını kazanacak,stajını yaparken ön muhasebede fatura kesip sadece müşteri hesaplarını takip eden eleman 2000-2500 tl maaş alırken,işin bütün resmi ve gayri resmi yükünü sırtlayan stajyer, 800 tl maaşla ve en ufak bir hatada bir ton fırçayla yapacak! yetmedi ayrıca odaya ve yeterlilik için kurslara bir sürü para ödeyecek. Eğer sözkonusu olan eleme ise, bunu staja başlama sınavında yaparsınız,yeterlilikte değil.eğer söz konusu stajyerin yetersiz olduğuna kanaat getirirseniz bunu stajyerde değil,stajın yapılış mantığında aramalısınız.bunca eziyetten sonra stajyeri sırf 1-2 ders için 2 yıl bekletmeniz ve özellikle geçmiş olduğu derslerden tekrar sınava tabi tutmanız ne derece adildir sizce?ayrıca önceden bir şekilde SM olmuş,aralarında ilkokulu dahi bitiremeyen meslek mensubunun olduğu kesime de mali müşavirlik belgesi vermezsiniz(özel SMMM-Lütfen TESMER'den özel SMMM sınavında sorulan soruları indirip inceleyiniz).

arkadaşlar 5 yıldır kamuda çalışıyorum yüksek lisansım bitmek üzere smmm düşünüyorum yaşım 28 bekarım aldığım maaş 2150 tl bu yaştan sonra macera mı olur SMMM olsam şimdiki durumuma göre artısı eksisi nasıl olur sınavı geçersem istifa etmeyi düşünüyorum.neler söylersiniz..

Son düzenleme:
arkadaşlar 5 yıldır kamuda çalışıyorum yüksek lisansım bitmek üzere smmm düşünüyorum yaşım 28 bekarım aldığım maaş 2150 tl bu yaştan sonra macera mı olur SMMM olsam şimdiki durumuma göre artısı eksisi nasıl olur sınavı geçersem istifa etmeyi düşünüyorum.neler söylersiniz..

bence hemen istifa et, memurlukta neymişki.. müthiş birşey SMMM olmak, en az 7500 TL maaşla ya şirkette başlarsın ya da sıfır defterle büro açtığın zaman kırmızı halılarla elinde defteri olan bütün şirketler anında kapında belirir hepsini içeri alırsın defter başına 750 TL den 10 tane bulursun 7500 TL yapar oda.. memurlukta neymiş gel sende SMMM ol, hayatın tadını çıkar kardeşim..

Not: bütün yazdıklarım mecazendir, kimse üstüne alınmasın

saygılar..

bence hemen istifa et, memurlukta neymişki.. müthiş birşey SMMM olmak, en az 7500 TL maaşla ya şirkette başlarsın ya da sıfır defterle büro açtığın zaman kırmızı halılarla elinde defteri olan bütün şirketler anında kapında belirir hepsini içeri alırsın defter başına 750 TL den 10 tane bulursun 7500 TL yapar oda.. memurlukta neymiş gel sende SMMM ol, hayatın tadını çıkar kardeşim..

Not: bütün yazdıklarım mecazendir, kimse üstüne alınmasın

saygılar..

mübalağa sanatını çok iyi kullanıyorsunuz renklendirmeye gerek yok bence..ciddi bir mesele konuşuyoruz...

bence hemen istifa et, memurlukta neymişki.. Müthiş birşey smmm olmak, en az 7500 tl maaşla ya şirkette başlarsın ya da sıfır defterle büro açtığın zaman kırmızı halılarla elinde defteri olan bütün şirketler anında kapında belirir hepsini içeri alırsın defter başına 750 tl den 10 tane bulursun 7500 tl yapar oda.. Memurlukta neymiş gel sende smmm ol, hayatın tadını çıkar kardeşim..

Not: Bütün yazdıklarım mecazendir, kimse üstüne alınmasın

saygılar..

:D güzelmiş

herkes düzeltmeye kendinden başlarsa ileri de saygın bir meslek olabilir kanısındayım.devlette politikalar üretebilir pek tabi bununla ilgili ama biz ne yapıyoruz bu çok daha önemli

Merhabalar,ben iktisat mezunuyum bu sene mezun oldum ve tecrübem yok. Tanıdık vasıtasıyla büyük ve 7 den fazla şubesi olan bir deri şirketiyle görüşmeye gittim.Pozisyon pazarlama muhasebesi ve ve bölüm müdürünün yardımcılığını yapmak.Sözleşme hazırlamak,bütçe hazırlamak,nakit akışını yönetmek ve şirketin sistem işlerini yapan arkadaşa verileri sunmakmış.Sizin tecrübenize veya etrafınızdakilerden duydugunuz bilgilere ihtiyacım var.Sizce maaşım ortalama ne kadar olur ve yapacağım iş ne zorlukta ? Şimdiden teşekkür ederim..

Merhabalar,ben iktisat mezunuyum bu sene mezun oldum ve tecrübem yok. Tanıdık vasıtasıyla büyük ve 7 den fazla şubesi olan bir deri şirketiyle görüşmeye gittim.Pozisyon pazarlama muhasebesi ve ve bölüm müdürünün yardımcılığını yapmak.Sözleşme hazırlamak,bütçe hazırlamak,nakit akışını yönetmek ve şirketin sistem işlerini yapan arkadaşa verileri sunmakmış.Sizin tecrübenize veya etrafınızdakilerden duydugunuz bilgilere ihtiyacım var.Sizce maaşım ortalama ne kadar olur ve yapacağım iş ne zorlukta ? Şimdiden teşekkür ederim..

en az 25.000 TL alman lazım ortalama.. ama yinede az.. bizim buralardaki şirketlerde 40.000 TL maaşla başlatıyorlar pazarlama muhasebecisini ama bana görede az yani sizler için.
bence en az 50.000 TL aylıkla başlamalısın.

devlet smmm olanlara bir sınav açıp vergi denetmenligi kadrosuna almalı.bimerden mesaj atalım arkadaslar.

Arkadaşlar burdaki yazılar iş görüşmelerinde bizlere bilgi sağlamakta herkes sadece pozisyon maaş gibi bilgilerini yazarsa daha faydali olmazmi ?

Son düzenleme: