Özel Maliyetler Hakkında

Sevgili Demiral,bakınız güzel kardeşim.
1- Hiç kimseyi ikna etmek zorunda değilim..
2- Sabırsızlıkla bekliyorum ne demek,yazmasak dövecek misiniz? :)
Lütfen üsluba biraz daha dikkat edelim.
3- Bana göre,evet dayanak sunmuşsunuz ama yanlış sonuca gitmişsiniz.13 numaralı yorumunuzdan aynen alıntıdır.
"VUK Madde 272


bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.


Gördünüz gibi özel maliyet hesabına eklenmesi gereken işlemler arasında VUK Madde 272' de belirtilen motorlu kara aracı için yapılan yenileme işleminin özel maliyet hesabına ekleneceği açıkca belirtilmiş. Dolayısı ile yapılan işlemde '264' hesabın kullanılması uygundur.

(Lütfen kanun maddelerini yorumlayarak yorum yapılmasını rica ederim.)
"

Siz yukarıdaki koyu işaretli yazıdan özel maliyete atılması gerektiği kanaatine vardınız.Sizin de yaptığınız sadece kanaat yürütmedir.Bu parantez içi hüküm buraya neden konmuştur ona bakmak lazım..
A- Bu harcamalarda özel maliyettir anlamında mı? yoksa
B- Bu harcamalar özel maliyet kapsamı dışındadır.. anlamında mı
Siz A'yı tercih ettiniz ben B'yi..

Bakınız netice de burada kimin haklı olup olmadığı önemli değildir.Fakat "ben dayanakla konuşuyorum" dediğiniz yazı da bile bana göre yorum katıyorsunuz.Çünkü belirtilen hüküm her iki anlamda da algılanabilir.
Yanlış yorum yapıyorda olabilirim,fakat benim görüşüm bu yöndedir.

Saygılarımla

Sayın H.Tahsin Kurt,

'Sabırsızlıkla bekliyorum' ifadem sizin için üslub gerektirecek bir ifade ise bir şey demiyorum.
Burada kimseyi dövme gibi gayem olmadığı gibi Sayın forum üyelerine bilgim ve tecrübem dahilinde elimden geldiği kadarı ile yardımcı olmaya çalışmak,hata yapılmasının önüne geçmek ve bilhassa ileride oluşacak zorlu işlemlere maruz kalmamaları adınadır.

Ah keşke Gelir İdaresi Başkanlığı'na mükellef haricinde özelge talebinde bulunulsa kuşkular ortadan kalksa umarım böyle bir sistemde olacaktır.

Ben sizi yada başkasını ikna etmek için uğraşmıyorum,herkesin doğrusu kendisine kişinin doğrusu ya uçuruma gider yada hedefe ulaşır bunu ise ancak yola çıkarak öğrenilebilir.

Ben yazmam gerekenleri yazdım uygulamak isteyende olabilir uygulamak istemeyende mali mevzuat sadece TDHP ile yürümüyor bunu mevzuat ışığında yoğurmak gerekir.

İyi Günler.
 
Zaten burada tek yapabileceğimizde o değil midir.Yazmamız gerekenleri yazarız gerisini uygulayıcılara bırakırız.Karar mercii elbetteki biz değiliz.
iyi akşamlar
 
Sayın Arkadaşlar,

Bazan Tebliğler ve Yasa maddeleri yanılgıya götürüyor. Ve maalesef hep bahsettiğimiz Yasa didaktiği eksikliği bu tür tartışmalara yer veriyor. aslında bu konunun tartışmasının VUK üstünden yapılması biraz yanlış. Hesap planı uygulamalarının tek dayanağı TDHP'nın kendisi ve bu amaçla yayınlanmış tebliğlerdir. Bu yüzden bu tebliğlere bakılmalıdır.

264. ÖZEL MALİYETLER

Kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderler ile (normal bakım, onarım ve temizleme giderleri hariç) bu gayrimenkulun kullanılması için yapılıp kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak olan, varlıkların bedellerini kapsar.

İşleyişi :

Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarla, amorti edilir.


Yani gayrımenkuller için kullanılacağı açık ve nettir.

Arkadaşımızın ilk sorduğu soru için bir açıklama istemiştim bu açıklama gelmediği için yapılması gereken işlem konusunda yorum yapmayı da uygun bulmamıştım. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gereken bir durum var. Kira süresi 2 yıl. ve yenilemenin yapıldığı anda ne kadar zaman kaldığı da belli değil. Bir yıldan az süre kalmış olması ihtimali de var. Olmazsa dahi böyle bir durumda ben amortisman yerine kiralama süresi boyunca 180 / 280 ayrımının daha doğru olacağı kanaatini taşıyorum bunu bir değerlendirin isterseniz.
 
Merhaba,

Sayın Simkeşyan yoğunluk sebebiyle siteye giremedim, dolayısıyla sorum ile ilgilenemedim.

Bir ayrıntıyı açıklamam lazım, şöyle bir durum var. Kiralanan araçlar ile 2 yıllık sözleşme yapıldı ama bu motor yenilemesi yapılan araca mahsus, kira sözleşmesi sonunda satın alıma opsiyonu varmış. Ben sözleşmeyi daha yeni inceledim. Şirkette buna istinaden motor yenilemesi yaptı. Ancak şuanda araç kiralık statüsünde olduğundan, bu tutar 264 olur mu diye tereddüt ettimki, diğer sayın arkadaşlar çok güzel açıklamış, Melis hanım olsun, Tahsin bey olsun sayın demiral olsun nasıl bir kanaat getirebiliriz diye tereddütlerim vardı
Bu durumda da 264 e alınmaz gibi bir sonuç çıkıyor sanırım.

çok teşekkür ederim hepinize
 
Sayın melis_inceturk,

'264'hesabın sadece taşınır kiralamada kullanılması gerektiğini belirtmişsiniz. Oysa '264' hesabın motorlu kara nakil vasıtalarının motor yenilemesinde kullanılması gerektiğini VUK madde 272 ile sabitledim. Siz sadece taşınır kiralamada kullanılacağını belirtmişsiniz bu durumda dayanağınızı belirtmenizi istiyorum.

İyi Günler.

Merhaba, siz VUK madde 272 ile 264 nolu hesabı sabitledim demişsiniz ama ona bakarsanız, 1 seri nolu muhasebe uygulamaları genel tebliğini de Maliye Bakanlığı yayınladı. Yani bu bile başlı başına bir dayanaktır şahsen. TDHP nıda onun ekidir.
amacım müdahale etmek değil ama sanırım Melis Hanım bunu belirtmeyi unuttu, bende onunla hem fikirim çünkü.
Bencede 264 nolu hesap gayrimenkuller kiralamalarında söz konusudur.
saygılar
 
Tekrar selamlar
Son bir yorum yaparak kendi açımdan konuyu noktalamak istiyorum.(Sayın Ayşe Gültekin tarafında konu noktalanmışta olabilir tabiki)
Eğer 264 olmaması gerektiği konusunda hem fikir olunmuşsa bu durumda hangi hesapta gösterilmesi gerekir,sorusuna şahsi fikrim şöyle olur..(İlk yorumumu tekrarliyim)
Bana göre bu yenilemeden ötürü,kiralayan herhangi bir menfaat sağlamamalıdır.(Gerek gider,gerek kdv yönünden)
Bu harcamayı önce giderlerine almalı,sonrasında yansıtma faturası ile kiraya verene yansıtarak gelirlerinde göstermelidir. Yani gider-gelir ve ind.- hes.kdv yönünden hesap nötrleşmelidir.
Son görüşümde böyledir.
Saygılarımla
 
Sayın konuya mesaj yaxan forum üyeleri,

Hiçbirinizin yorumlarına katılmıyorum nedenlerini daha önceki mesajlarımda yazdığım için tekrar yazmayacağım. İlgili işlemi 264 hesap'ta taip etmek gerekir,aksi halde yapılan işlemler hatalıdır. Konu ile ilgilison mesajımdır. (İsteyen uygular isteyen uygulamaz ama doğrularıda kabul etmek ve mesleğin ince detaylarını ve öğrenmek istenilmesi durumunda direk bakış açısını değiştirmek gerekir)

İyi Günler.
 
Merhaba,

Sayın Simkeşyan yoğunluk sebebiyle siteye giremedim, dolayısıyla sorum ile ilgilenemedim.

Bir ayrıntıyı açıklamam lazım, şöyle bir durum var. Kiralanan araçlar ile 2 yıllık sözleşme yapıldı ama bu motor yenilemesi yapılan araca mahsus, kira sözleşmesi sonunda satın alıma opsiyonu varmış. Ben sözleşmeyi daha yeni inceledim. Şirkette buna istinaden motor yenilemesi yaptı. Ancak şuanda araç kiralık statüsünde olduğundan, bu tutar 264 olur mu diye tereddüt ettimki, diğer sayın arkadaşlar çok güzel açıklamış, Melis hanım olsun, Tahsin bey olsun sayın demiral olsun nasıl bir kanaat getirebiliriz diye tereddütlerim vardı
Bu durumda da 264 e alınmaz gibi bir sonuç çıkıyor sanırım.

çok teşekkür ederim hepinize


Sayın Ayşe Gültekin,

264 hesabı çözdük zaten. Verdiğiniz bilgiye göre bir bilgi daha aktarmaya gayret edeyim. Sözleşme sonunda satın alma opsiyonu varsa bunun da mutlaka bir bedeli vardır. Tanımlanmış veya tanımlanmamış. Ancak opsiyon olduğuna göre almama ihtimali de var, tabi yaptığınız gideri gelecekteki bir kesin olmayan şarta bağlamak mümkün değil. Anlaşılan bu gideri de kiraya veren şirkete yansıtmayacaksınız. (Belki de kira tutarı bu yenileme şartına bağlı olarak ta belirlenmiştir.) Bu nedenle yaptığınız motor yenilemesini daha önce de önerdiğim sözleşme süresine uygun şekliyle 180/280 seçeneği ile giderleştirmeniz daha doğru olacaktır.


Sayın Tahsin Kurt,

Haklısınız. 272 madde ile 327 madde benzer olmasına rağmen farklıdır birbirinden. Demiral dostumuz maddeleri yansıtırken 272 il3 327'nin başlıklarını da yansıtsaydı daha iyi olur TDHP'nda açıklanan yapı ile nasıl örtüştüğü daha iyi görülürdü. Bakınız başlıklara;

GAYRİMENKULLERDE VEYA ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIM VARLIKLARINDA MALİYET BEDELİNİN ARTMASI (*)
Madde 272 – (Değişik madde: 3/7/2005-5398 S.K./24.mad)

ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI:
Madde 327 - (Değişik madde: 3/7/2005-5398 S.K./24.mad)

madde metinlerinin tamamı buraya alınmış olduğu için onları almadım. Özel maliyet ayrı bir başlık halinde. "264 hesap da bu başlık için özel olarak TDHP'na alınmıştır. Geçelim Genel tebliği, Olsun Bülent Üstünel olsun Nalan Akdoğan ( her ikisi de TDHP çalışmasının mimarlarındandır) kitaplarında da 264'ü sadece Gayrımenkuller için açıklarlar.
 
Son düzenleme:
Sayın ksimkesyan,

264 hesap için çözülen bir durum yok burada yazarak diğer forum üyelerinide yanlış bilgilendirmeyiniz iyi araştırınız sonra cevap yazınız. Bu sizin ve cevap yazan üyelerin yorumu doğruda değil.

VUK Madde 272


bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.

Bu kanun maddesini ne yapacaksınız çok merak ediyorum neden görmüyorsunuz ben dayanaklı yazıyorum sizlerde lütfen VUK madde 272 de olduğu gibi neden 264 hesap olmayacağını kanun maddeleri ile yazınız lütfen.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral,

Doğru bilgilendiriyorum. Kesinlikle. Her iki maddeyi de yazdım ben başlıklarıyla. Sizin görmezden geldiğiniz bu. açıkça "maliyet'e ekleme" ile "özel maliyet'i" birbirine karıştırıyorsunuz. Daha önce yazdıklarımı okumamışsınız. Tekrar yazayım. "yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir" diye alıntıladığınız cümlenin amacı taşıt maliyetine eklenerek aqmortismana devam edilir. Diyelim ki aracın amortismanına 3 yıl kaldı ise üç yılda. Burada DİKKAT "MALİYET BEDELİNE EKLEMEKTİR" ve siz aracın "MALİKİSİNİZ" yani araç "SİZİN MALINIZ". Peki şimdi iki yıllığına kiralanmış ve sahibi olunmayan bu aracın maliyetine nasıl "EKLEYECEKSİNİZ".

Gelelim madde 327'ye. "ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI:

Madde 327 - (Değişik madde: 3/7/2005-5398 S.K./24.mad)

Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.


Kiralanan araç yukarda sayılanlar arasında yer almıyor. O zaman 327. madde uygulaması mümkün değil. ;TDHP 264 açıklaması ise; Aynen
264. ÖZEL MALİYETLER

Kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderler ile (normal bakım, onarım ve temizleme giderleri hariç) bu gayrimenkulun kullanılması için yapılıp kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak olan, varlıkların bedellerini kapsar.

İşleyişi :

Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarla, amorti edilir.


şeklinde. Özel Maliyetler. Daha ne söyleyeyim. İki önemli kitap referansı da verdim. Lütfen okuyun.
 
Kirada olduğumuz yeri boyatsak bu gider mi peki ? Biz bugüne kadar hep direk gidere attık, komple yanlış yaptık ozaman
 
Bu konu niye böyle gereksiz uzatılmış.
Bir aracın motorunun yenilenmesi aracın ömrünün uzatılmasına ve ekonomik değerinin arttırlmasına yönelik harcamalar "eğer mal sahibi sizseniz maliyete" değilseniz kiracı iseniz " otomobil kiralaması da vuk açısından gayrimenkul kiralaması kabul edilmektedir. " ÖZEL MALİYETE kayıt edilir. Dönem sonunda satın alma opsiyonu harcamanın yapıldığı sırada konu dışıdır.
Bir gayrimenukulun sahibi siz değilseniz " maliyeti " de yoktur.
Amortisman konusu ise Kevork Beyin belirttiği gibidir. Kira süresinde amorti edilir. Bir yıldan az kalmış ise o yıl içinde tamamı masrafa atılır.
 
yazılar bold yapılmıştır.

Bu konu niye böyle gereksiz uzatılmış.
Bir aracın motorunun yenilenmesi aracın ömrünün uzatılmasına ve ekonomik değerinin arttırlmasına yönelik harcamalar "eğer mal sahibi sizseniz maliyete" değilseniz kiracı iseniz " otomobil kiralaması da vuk açısından gayrimenkul kiralaması kabul edilmektedir. " ÖZEL MALİYETE kayıt edilir. Dönem sonunda satın alma opsiyonu harcamanın yapıldığı sırada konu dışıdır.

En sonunda benim gibi düşünen birisi çıktı teşekkürler Sayın nguroy,

Herkes doktor olur fakat herkes ameliyat yapamaz.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:
Önemli bir not otomobil kiralaması VUK açısından gayrimenkul kiralaması kabul edildiğine dair kanun maddesinide yazayım.

VUK madde 70/8

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır: [/FONT]


[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]8. (3239 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen bent) Motorlu nakli ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

Şimdi biraz önce 264 Özel Maliyet hesabı sadece gayrimenkulleri kapsar diye yazan forum üyelerine yine dayanaklı kanun maddesi ile yazıyorum görüldüğü gibi her türlü motorlu araç GVK Madde 70/8 de belirtiği gibi gayrimenkul kiralaması olarak kabul edilmektedir.

Görüldüğü gibi VUK Madde 272

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica](Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.) [/FONT]

[/FONT]

Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi motor yenilemesinde yapılan harcamaların 264 hesapta takip edileceği umarım herkese aydınlatıcı olmuştur.

İyi Günler.

Not: Burada bazı şeyleri savunuyorsam emin olun dayanağı ve açıklayıcılığı vardır yoksa sadece yorum olsun diye yazmıyorum.
 
Sayın Demiral,

Yanlış konusundaki iddanızı ispat etmeye çalışmak konusunda yaptığınız hataların hangisini düzeltebileceğimi bilmiyorum.

1. O verdiğiniz madde VUK değil GELİR VERGİSİ madde 70'dir. Gelirin Beyanı ile ilgili düzenleme yada anlayıştan "SAYILIR" yorumu çıkarmak inanılmaz. VUK 272 maddedeki yeniden alıntıladığınız bölüm parantez içi hükmüdür. yasalarda parantez içi bölümler örnekseme ve açıklama yapmak için kullanılır.

Sizin bahsettiğiniz maddenin ben tamamını buraya alayım da kimse yanılmasın. Maddenin başlığı ile beraber; Maddenin başlığı şöyle;

"Gayrimenkul Sermaye İradının Tarifi"

Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 70
Kapsam

Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:
1. Arazi, bina (Döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı;

2. Voli mahalleri ve dalyanlar;

3. Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı demirbaş eşyası ve döşemeleri;

4. Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar;

5. (3239 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen bent) Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı (İhtira beratının mucitleri veya kanunî mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.), alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar (Bu hakların kullanılması için gerekli malzeme ve teçhizat bedelleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır.);

6. (202 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen bent) Telif hakları (bu hakların, müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır);

7. (202 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen bent) Gemi ve gemi payları (Motorlu olup olmadıklarına ve tonilatolarına bakılmaz) ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları;

8. (3239 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen bent) Motorlu nakli ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

(3239 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen fıkra) Yukarıda yazılı mallar ve haklar ticarî veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticarî veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır.

(3239 sayılı Kanunun 55'inci maddesiyle değişen fıkra) Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır.

(2361 sayılı Kanunun 49'uncu maddesiyle değişen fıkra) Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri bu kanunun uygulanmasında gayrimenkul sermaye iradı addolunur.


Burada bahsedilen HAKLAR ise Gayrımenkuller üzerine Tapu tescili yoluyla tesis edilen haklardır ki zaten maddede sayılmış.

Sizin atıfta bulunduğunuz 8. maddeye eklenen kısım ise Gelirin Beyanı ile ilgilidir. Sizin söylediğiniz anlamda o maddede yazılı makine ve teçhizatın da gayrımenkul gibi algılanması mı gerekir o zaman. Yapmayın. Çok zorlamışsınız.

Ameliyat yapayım derken hastayı kan kaybından öldürmeyin olmazmı.
 
Ben ne diyeyim artık. Herkes bildiği gibi yapsın.

Ben yine merak etmeyiniz yorumlarımı yazacağım,umarım dikkate alırlar ve sonrasında pişman olmazlar.

İyi Günler.
 
Peki ben anlayamadım şimdi . Özel maliyet olmaz diyen arkadaşlar ne diyorlar?. Maliyet mi olucak, yoksa gider mi yazılacak?
 

Benzer konular

Üst