Satışların maliyeti

Üyelik
8 Eyl 2009
Mesajlar
24
arkadaşlar satışların maliyetini kayıt yaparken 711,721,731 hesapları direkt 152 hesaba aktaramayızmı çünkü üretilen 151 yarı mamülümüz yok o bakımdan soruyorum
 
Ynt: satışların maliyeti

sayın yasmaliye üretilen bir mamül yarı mamül olmadan nasıl mamül olacak.
 
Ynt: satışların maliyeti

Ebrulimm ' Alıntı:
Üretime giren girdileriniz önce yarı mamul olarak 151 hesapta yer alır,sonra üretimi devam edenler tamamlanıp mamule döner ve 152 hesapta kalır.Dediğiniz şekilde olmaz.İlla 151 den geçecek hatta bir kısmı 151 stokta dahi kalabilir dönem sonlarında ,yarı mamullerin hepsi mamule çevrilmemiş olabilir.O yüzden üretim maliyetlerinizi önce yarı mamule yükliceksiniz sonra mamule.

Merhaba,

Yukarıda vermiş olduğunuz sıralamada, yani bir mamül elde ederken 150 nolu hesabıda kullanmamız gerekli mi, veya hangi durumlarda kullanmalıyız? Mümkünse bir örnekle pekiştebilir misiniz?

Kolaygelsin
 
Ynt: satışların maliyeti

Yıllar önce bir havalı naylon fabrikasına muhasebe sistemi kurmuştum. Bir silindir vardı ve naylona bir yerden hammadde olarak girer, diğer yerden mamül olarak çıkardı; Mesela burada yarı mamül yoktu.

Eğer böyle bir işletmeyseniz elbetteki yarı mamül kullanmayınız.

Ama değilseniz;

Bilanço nedir; işletmenin bir anlık fotoğrafı; işte o fotoğrafın çekildiği anda bir yerlerde henüz üretimi tamamlanmadığı için mamül olamayan; Ancak hammadde vasfını kaybedip bir takım giderleri yüklendiği için; hammadde olarakda değerlendirilemeyecek ürünlerin adıdır; yarı mamül.

Yarı mamül müessesinin mantığı şudur;

fırını düşünelim;

1 Çuval Un 150 TL
1 Adet Maya 50 TL


İşletmede Hamur karma bölümünde 5 işçi saati 20 TL den çalışsın.(İşveren payları dahil)
İşletmede fırın başındaki 2 işçi saati 25 TL den çalışsın


Hamur karma makinası 2 Çuval Un ve 1 Adet Mayayı 3 saatte hamur haline getiriyor olsun

Ve hamuru hazırlayana kadar üretim giderlerinden Elektrik ve su bedeli olarak 50 TL çekiyor olsun
Ayrıca yönetim giderlerinde hamur başına 50 TL üretime atılıyor olsun

Şimdi 31/12/2009 gecesi saat 10.30 da işçiler hamuru hzırlama başlasınlar.

Saat 10:30

Ambardan iki çuval un 1 adet maya tekneye tekneye dökülmek üzere alındı
---------- / / ----------
710 350

150.01 Un 300
150.02 Maya 50
---------- / / ----------

Saat 10:35
Un ve Maya Tekneye Atıldı. Makina çalıştırıldı

---------- / / ----------
151 750

721 5*20*3 300
711 350
731 Elk+Su 50
771 Ü.GYG 50
---------- / / ----------

Saat 12:00 hamur daha olmadı ama mali dönem bitti.

Şimdi Bilanço çıkacak işletmenin fotoğrafı çekilecek;

Eğer 151 kullanmazsak un ve maya depoda kalır öylemi; Hayır Nerde Teknede;
İşçilik,Genel Üretim,ve Yönetim gideri hamur payı mamül oluşmadığı için yeni mali döneme sarkmalıdır. Ama 151 kullanılmazsa ne olur aktifleşemediği için o yıl gider unsuru olarak kullanılır. Kar zarar hesabı şaşar.

Dolayısıyla 151 hesap kullanılmazsa işletmenin stokları kar ve zararı mali tablolara yanlış olarak yansır.

Ama ben direkt olarak 152 hesaba atsam gene aynı sonucu elde ederim. Diyebilirsiniz. Ama o zaman hamur pişmiş ve ekmek olmuş olacağı için fırın başındaki iki işçininde giderlerini 152 hesaba alacaksınız ki bu gene mali tabloları şaşrtır.

Yani 7 ile başlayan gruptaki 750 TL lik gideriniz aktifleşmesi gerekirken. Siz; bilanço dönemi itibariyle henüz devreye girmemiş 2 adet fırın işçisinin giderlerinide aktifleştirmiş olacağınızdan 800 TL lik bir tutar bilançonuzun hatalı olmasına yol açacaktır.
Saygılarımla,
 
Ynt: satışların maliyeti

UZMAN ' Alıntı:
Yıllar önce bir havalı naylon fabrikasına muhasebe sistemi kurmuştum. Bir silindir vardı ve naylona bir yerden hammadde olarak girer, diğer yerden mamül olarak çıkardı; Mesela burada yarı mamül yoktu.

Eğer böyle bir işletmeyseniz elbetteki yarı mamül kullanmayınız.

Merhaba,

Böyle bir işletme de, üretim esnasında mamül elde ederken makinanın ısınması için beklenen süreçte ve makinadan çıkan ilk mamülün hatalı olduğunu varsayarsak, bu mamül'ün sınıfı nedir? Hammadde mi, yarı mamül mü?

Bu hatalı mamülün tekrar işlemden geçirilip, mamül haline dönüşebilecek olması kesin. Ama makinanın hammaddeye harcamış olduğu enerji ile bu hatalı çıkan mamüle harcamış olduğu enerji birbirinden farklıdır. Dolayısıyla burada bir isim veya sınıf değişikliği olmuş olur mu?

Kolaygelsin
 
Ynt: satışların maliyeti

Merhaba;

Mamüldür; Çünkü mamül olma sürecini tamamlamıştır. Giderleri yüklenmiştir.

Zira bu ürün ayıplı mal olduğu için normal fiyattan daha ucuza satılırsa; bu satışın zararıda finansal tablolara yansımalıdır;

Ancak oluşan mamül tekrar üretime sokulup değerlendirilebiliyorsa; yüklendiği maliyetle beraber hammadde olarak kayıtlara alınıp yolculuğuna en baştan başlar; ve ikinci üretim için harcanacak giderleride yüklenerek; normal sürecini tamamlayan ürünlerden daha maliyetli bir ürün olarak girer işletme envanterine;

Saygılarımla,
 
Ynt: satışların maliyeti

Merhaba,

Neden daha fazla maliyetle karşımıza çıkar?

İlk partide elde edilen mamülün maliyetini hesaplarken atığı içerisinden düşerek, ikinci partiye ilave ettiğimizde kaybımız olur mu?

Kolaygelsin
 
Ynt: satışların maliyeti

Merhaba,

Sayın Aykay

Diyelim ki 151 hesapta 1.000 TL maliyetle ifade edilen 100 birimlik bir üretim var

---------- / / ----------
152 1000

151 1000
---------- / / ----------


Bu üretimin 50 adedi bozuk olduğu için bir sonraki partide tekrar üretime alınacak

Hiç işlenmemiş bir birim mamül için 20 TL üretim gideri harcanırken, tekrar üretime sokulacak 50 birim ürün için 10 TL üretim gider harcanacaktır.

Bozuk olan 50 birim mamül ile beraber 300 TL lik hammadde üretime sokulmuştur. Üretimk sonucu 100 birim mamül elde edilecektir.

Üretilecek mamüllerin atelyeye gönderilmesi
---------- / / ----------
710 800

152 500
150 300
---------- / / ----------
151 2300

711 800
731 Hatalı Ürün 50*10 500
731 Normal Ürt. 50*20 1000
--------/ / --------------
152 2300

151 2300
---------- / / ----------

Gördüğünüz gibi tekrar üretime girem mamül daha önce yüklendiği maliyetle beraber ikinci ürtetimde yer almıştır.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Ynt: satışların maliyeti

Merhaba,

Teşekkürler

Kolaygelsin
 
Üst