Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

eşim milli eğitimde geçici olarak çalışmakta (4/C). doğum yardımı alabilir mi? çalışıyor belgesi istenir mi? alabilmesi için asgari ne lazım? teşekkürler

Merhaba
36 haftalık hamileyim 37 haftaya kadar çalışabilir raporu aldım bu hafta izne ayrılacağim bu aşamadan sonra ne yapmam gerekiyor doğum parası almak için bir de eşim çalışmıyor benim sigortamdan faydalanıyor bu durumun alacağım doğum parası üzerinde bir etkisi olurmu son olarak maaşım asgari ücretten gösteriliyor ne zaman ve ne kadar doğum parası alacağım hakkında bilgi verirmisiniz...Teşekkürler

Merhaba;

2011 yılı içerisinde 31 Mayıs'a kadar çalıştım, sonrasında işten çıkarıldım ve 8 ay olmak üzere işsizlik ödeneği alıyorum. 1 Kasım 2011 de ayrıldığım işyerine geri başlayacağım, işsizlik ödeneği kesilecek, ancak; 32.haftamda yani 26 kasım 2011 tarihinde doğum iznine ayrılacağım. Beklenen doğum tarihi 21 Ocak 2012.

Bu durumda, mevzuata baktığımda doğumdan önceki bir yıl içerisinde 90 gün sigortalı olmak ve izin itibariyle çalışıyor olmak gerekli diyor. Şartları sağlıyorum ancak ödemede problem vs olur mu, konu hakkında desteklerinizi rica ediyorum, acil

Bir diğer sorum da, 26 kasım itibariyle işveren prim ödemiyor ancak çıkışta göstermiyor şeklinde, teyit eder misiniz?

Merhaba;
Benim bir sorum olacak. Daha önce de yazmıştım buraya eşim hamileydi. Çok şükür doğum yaptı ve oğlumuz 23 günlük oldu. Şimdi eşim 19 Ağustos itibarı ile ilk 8 haftalık raporu aldı. O tarihte SSK'sı vardı ve 90 gün şartını da sağlıyor. İlk raporu işyeri tarafından da sisteme girildi. Doğum geciktiği için bir ara rapor ve doğum sonrası raporu aldık. Eşim ağustosun 19 undan sonra ve eylül ayında sistemde raporlu gözüküyor yani işyeri bu süre zarfında sisteme raporu girdi. Fakat bugün bizi aradı işyeri ve kasım 15 itibarı ile çıkışını vereceğim dedi. Raporumuz 14 Aralıkta bitiyor. Şimdi ben rapor bitmeden çıkış veremez diye biliyorum, verebilir mi? Raporu sisteme girmemenin cezası var diye biliyorum doğru mu? Bu şartlarda biz ne olursa olsun 16 haftanın tamamının rapor parasını alıyoruz diye biliyorum doğru mu? Başka bir şey yapmamız gerekir mi (SGK'ya gidip şikayet etmek vs?)

Bundan önceki sorularıma sağolsun keremcem bey açıklayıcı cevaplar vermişti umarım yine yardımcı olur. Diğer bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olursa çok seviniriz. Saygılar selamlar.

rapor bitmeden çıkışınızı yapamazlar.

Cevap için teşekkür ederim. Blöf mü yapıyor bilmiyor mu anlamadım!!!

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Bir de eşimin 5.ay ssk'sı yok yani şöyle ki. Bunlar eşimi başka yerde sigortalı göstermiş temmuz 2010 dan nisan 2011 dahil. o şirket mayıs ayında beyan vermemiş. SGK şifresine el koymuş dediler. Eşimin oradan çıkışı yok ama işte mayıs 2011 beyan verilmemiş. haziran 2011 başı itibarı ile de başka şirkete girişi yapıldı. O aradaki mayıs eksikliği bir sıkıntı yaratır mı bize. Çok soruyorum çok rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim. Bizim bu iş dallası geçti.

Merhabalar ben 6.5 aylık hamileyim.
1 ) 32.haftada raporumu alsam fakat 38. haftada doğum yapsam doğumdan önceki 2 haftalık kaybım doğum sonrasına ekleniyormu???

2) Doğum öncesi ve sonrası ücretini aylık mı veriyorlar?

3) Doğum öncesinde raporumu doktorumdan alıp işyerine vermem yeterlimi ? Daha doğrusu izlemem gereken tam olarak yol nasıl ? İlk önce rapor alıcam sonra ne yapmam gerekiyor ?

mujde84 ' Alıntı:
Merhabalar ben 6.5 aylık hamileyim.
1 ) 32.haftada raporumu alsam fakat 38. haftada doğum yapsam doğumdan önceki 2 haftalık kaybım doğum sonrasına ekleniyormu???

2) Doğum öncesi ve sonrası ücretini aylık mı veriyorlar?

3) Doğum öncesinde raporumu doktorumdan alıp işyerine vermem yeterlimi ? Daha doğrusu izlemem gereken tam olarak yol nasıl ? İlk önce rapor alıcam sonra ne yapmam gerekiyor ?

1) Eklenmez..

2) Toplu bir şekilde tahsil ediyorsunuz.

3) Siz işvereninize..istirahat belgelerinizi ulaştırın..işveren internetten rapor girişinizi gerçekleştirecek..siz sadece ( hakediş için şartları yerine getiriyorsanız şayet ) takip edeceksiniz..

mabel55 ' Alıntı:
Teşekkür ederim cevaplarınız için. Bir de eşimin 5.ay ssk'sı yok yani şöyle ki. Bunlar eşimi başka yerde sigortalı göstermiş temmuz 2010 dan nisan 2011 dahil. o şirket mayıs ayında beyan vermemiş. SGK şifresine el koymuş dediler. Eşimin oradan çıkışı yok ama işte mayıs 2011 beyan verilmemiş. haziran 2011 başı itibarı ile de başka şirkete girişi yapıldı. O aradaki mayıs eksikliği bir sıkıntı yaratır mı bize. Çok soruyorum çok rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim. Bizim bu iş dallası geçti.

Bu durum Eşinizin doğum parasını almasına engel değil..

Bence de neyi de keserler? Neye cevap vermiştiniz acaba?

seniser ' Alıntı:
Merhaba;

2011 yılı içerisinde 31 Mayıs'a kadar çalıştım, sonrasında işten çıkarıldım ve 8 ay olmak üzere işsizlik ödeneği alıyorum. 1 Kasım 2011 de ayrıldığım işyerine geri başlayacağım, işsizlik ödeneği kesilecek, ancak; 32.haftamda yani 26 kasım 2011 tarihinde doğum iznine ayrılacağım. Beklenen doğum tarihi 21 Ocak 2012.

Bu durumda, mevzuata baktığımda doğumdan önceki bir yıl içerisinde 90 gün sigortalı olmak ve izin itibariyle çalışıyor olmak gerekli diyor. Şartları sağlıyorum ancak ödemede problem vs olur mu, konu hakkında desteklerinizi rica ediyorum, acil

Bir diğer sorum da, 26 kasım itibariyle işveren prim ödemiyor ancak çıkışta göstermiyor şeklinde, teyit eder misiniz?

Hala cevap bekliyorum, müjde84 aynı soruyu ben doktoruma sordum, erken doğum olursa eklioruz dedi, artı bu sene çıkan torba yasada bu şekilde düzenlenmiş ama iyice araştırmakta fayda var.

Bir ihtimalden söz edecek olursak..

Hamileliğinizin 32. haftasında göz göre göre istirahate ayrılan bir personeli..neden işveren işe alsın?

Herşey normal gerçekleşirse.. bir de doğumdan sonraki ücretsiz izinleri de dahil edersek.. neredeyse şirketle 10 ay bir ilişkiniz olmayacak..

Bu durum ilgilerini çekebilir.. sadece doğum parasından faydalanma gibi bir durum söz konusu diye düşünebilirler..ve bununla ilgili takip başlatabilirler..fiilen çalıştığınız ispatlandığı taktirde.. burada da bir sorun kalmaz..

26 kasımda istirahate ayrılacaksınız.. işveren prim ödemeyecek.. eksik gün bildirimi yapacak.. sistemde istirahatte olan bir çalışan olarak gözükeceksiniz..

Sayın senier..

Yeni düzenlemeye göre.. erken doğum da ekleme doğum sonrasına ilave ediliyor..

Ama 40. haftada yapılması planlanan doğum.. 38. ya da 39. haftalarda gerçekleşirse.. bu "erken doğum" statüsüne girmez.. ve o süreler eklenmez..

merhaba
benim bir sorum olcaktı.
01/06/2011 tarihinde evlendim ve şuan 27 haftalık hamileyim 23/01/2012 yılında 32.haftalık raporumu alıp evlilik nedeni ile işten ayrılıp tazminatımı almayı düşünüyorum rapor alıp işyerine verdikten sonra işten ayrıldığım için sigorta doğum paramı verirmi yoksa rapordan sonra ayrıldığım için doğum parasını alamazmıyım yardımcı olursanız sevinirim.