Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Merhabalar ben 657 ye tabi devlet memuru olarak görev yapmaktayım, eşim ise benim görev yaptığım ilin valiliği tarafından desteklenen SODES programında 3 er aylık anlaşma ile usta öğretici olarak, 11.10.2010 tarihinden 06.09.2011 tarihine kadar sigortalı olarak çalışıyordu.
Eşimin gebeliğinin 34. haftasında 36. haftaya kadar çalışabilmesi için ÇALIŞABİLİR KAĞIDINI, sonrasında 06.09.2011 ise İŞ GÖRMEZLİK BELGESİ(37. hafta raporu) ni aldık ve aynı gün eşim çalıştığı iş yerinden ayrıldı.
Bu durumda
1) Eşimin 32. haftada alması gereken raporun 34. haftada almasının herhangi bir sakıncası var mı ?
2) Ben tekrardan çalıştığım kuruma eşimin çalışmadığını beyan edip sağlık giderlerinde benim sosyal güvencemden faydalanmasını sağlasam eşimin alacağı doğum parası üzerinde herhangi bir etkisi olur mu ? (Eşimin çalışmadığını bildirmek ekonomik olarakta iyi; çünkü aldığım maaş üzerinde eklentiye sebep oluyor)
3) Bu raporların dışında başka ne yapmam gerekiyor, doğum öncesi ve sonrası ?
4) ortalama 800 tl ücret alan eşim bu ödeme adı altında ne kadar yardım alır.
5) doğum sonrası bu ödemeyi almak için tekrar sigortalı olarak çalışmak gerek mi ? gerek ise ne zaman işe başlamalı?
Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkürler...

Merhaba;

Calısmakta oldugum sırkette Ocak ayından berı calısmaktayım.
Su an 18 haftalık hamıleyım, 36. aya dek calısmayı dusunuyorum.
Sonra dogum ıznıne ayrılacagım.
Maasım asgarı ucretten gosterılıyor 837 TL brut.
Bu durumda ne kadar dogum ucretı alırım?

Sımdıden ılgınıze tesekkur ederım.

ıyı calısmalar.

rapor ücreti prime esas kazancın;

yatarak tedavilerde 1/2 si

ayakta tedavilerde 2/3 ü oranındadır.

turkasia ' Alıntı:
rapor ücreti prime esas kazancın;

yatarak tedavilerde 1/2 si

ayakta tedavilerde 2/3 ü oranındadır.

Yanı yaklasık olarak 2000 TL degıl mı?

Sut parasını da dogum ucretı ıle beraber mı alacagım?

evet doğum ücreti için rapor asıları ile sgk ya başvurduğunuzda süt parası ile alakalı bir dilekçe imzalatıyorlar. 80 tl. süt parasını doğum ücreti ile birlikte alıyorsunuz.

837/30= 27,90
27,90 * 2/3 * 112 gün = 2083,20 gibi bir rakam çıkıyor aşağı yukarı toplamda

mes_ar ' Alıntı:
evet doğum ücreti için rapor asıları ile sgk ya başvurduğunuzda süt parası ile alakalı bir dilekçe imzalatıyorlar. 80 tl. süt parasını doğum ücreti ile birlikte alıyorsunuz.

Tesekkur ederım.

sanırım benim konuya yardım edilmedi hala... mümkünse bir el atsanız

444 / 30 Gün = X
X* İstirahatli olduğu gün sayısı=Y
Y alacağı istirahat parasıdır.

buna göre brüt maaş 1.000/30:33,33
33,33*120(8 hafta önce 8 sonra)=3.999,60 mıdır? alacağı doğum parası

mls1994 ' Alıntı:
444 / 30 Gün = X
X* İstirahatli olduğu gün sayısı=Y
Y alacağı istirahat parasıdır.

buna göre brüt maaş 1.000/30:33,33
33,33*120(8 hafta önce 8 sonra)=3.999,60 mıdır? alacağı doğum parası
444 nedir?

1000/30 = 33,33TL günlük ücret;
33,33 x 0,66( sgk nın ödediği 2/3 oranı)= günlük ödenecek iş göremezlik ödeneği.= 21,99TL
21,99=22TL yuvarlak :)
1 hafta =7 gün ;) 16 hafta = 112gün ;)
112gün x 22=2464TL kabaca olmaz mı??

Merhabalar ben 657 ye tabi devlet memuru olarak görev yapmaktayım, eşim ise benim görev yaptığım ilin valiliği tarafından desteklenen SODES programında 3 er aylık anlaşma ile usta öğretici olarak, 11.10.2010 tarihinden 06.09.2011 tarihine kadar sigortalı olarak çalışıyordu.
Eşimin gebeliğinin 34. haftasında 36. haftaya kadar çalışabilmesi için ÇALIŞABİLİR KAĞIDINI, sonrasında 06.09.2011 ise İŞ GÖRMEZLİK BELGESİ(37. hafta raporu) ni aldık ve aynı gün eşim çalıştığı iş yerinden ayrıldı.
Bu durumda
1) Eşimin 32. haftada alması gereken raporun 34. haftada almasının herhangi bir sakıncası var mı ?
2) Ben tekrardan çalıştığım kuruma eşimin çalışmadığını beyan edip sağlık giderlerinde benim sosyal güvencemden faydalanmasını sağlasam eşimin alacağı doğum parası üzerinde herhangi bir etkisi olur mu ? (Eşimin çalışmadığını bildirmek ekonomik olarakta iyi; çünkü aldığım maaş üzerinde eklentiye sebep oluyor)
5) doğum sonrası bu ödemeyi almak için tekrar sigortalı olarak çalışmak gerek mi ? gerek ise ne zaman işe başlamalı?

merhaba;
ben birşey sormak istiyorum. doğum parası alabilmek için doğumdan önceki 1 yıl 90 gün ssk primi yatmış olması gerekiyor deniyor. bu 90 gün kesintisiz mi yoksa kesinili olsa da olur mu? Mesela ben 15 ekim gibi doğum yapacağım. raporum 19 ağustosta başladı ve bu tarihte sigortalıydım. geriye dnük olarak da bir şirkette 01/06/2011 itibarı ile girişim yapıldı. ondan önce de başka şirkette sigortalıydım. 01/07/2010 dan itibaren ama 2011 4. aya kadar. 5. ayın beyanı verilmemiş. yani çıkış da gözükmüyor ama 2011 de 4. ay dahil sigortalı gibiyim ve 5. ay arada kayıp sigorta yatmamış. 6. ay başı itibarı ile de yeni bir yerde sigortalıyım. bu eksiklik benim doğum parası almama engel teşkil eder mi? şimdiden teşekkür ederim.

Doğumdan önceki 365 gün içinde 90 gün sigortalılık şartını sartını sağlıyorsanız alabilirsiniz demektir.

Bay_Meraklı ' Alıntı:
Bu durumda
Bu sorduklarım zor mu???

Sayın Meraklı..

657 sayılı devlet memurları kanununa tabi çalışanlarla.. 4857 sayılı iş kanununa tabi çalışanlar arasında fark olduğu.. ve genellikle 4857 sayılı kanunla ilgili bilgi sahibi..arkadaşımız daha çok olduğu için sizin sorunuz biraz havada kalmış olabilir..

Elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım..

1-32. haftada almanız gereken çalışabilir kağıdını.. 34.haftada alırsanız.. doğumdan sonraki 8 haftalık süreçte.. 2 haftalık bir kaybınız olacaktır..32. haftada alsaydınız.. doğumdan sonraki istirahat 13 haftaya çıkacaktı..

2-İstirahat başlangıcından sonra eşinizin işinden ayrılması bir sorun teşkil etmez..

3-İş kanununa tabi çalışanlardan farklı olarak..memur doğum izni ve memur doğum raporunu.. sizin ibra etmeniz gerekiyor..

4-Ödemeler brüt maaş üzerinden yapılır.. günlük kazancın 3/2'si * istirahat süresi

5-Ödemeyi almak için tekrardan sigortalı olmaya gerek yok..

eşim 28.02.2011 tarihinde işten çıkartıldı. 03.09.2011 tarihinde de doğum yaptı. Doğum parası alabilirmi?

hasan82 ' Alıntı:
eşim 28.02.2011 tarihinde işten çıkartıldı. 03.09.2011 tarihinde de doğum yaptı. Doğum parası alabilirmi?

Geçici iş görememezlikten faydalanmak için ön şart.. sigortalılığın "devam" etmesidir..istirahat başlangıcında.. çalışıyor olmak gerekir..