Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Raporlu işçiyi işten çıkartamazlar..

**

Eğer geriye dönük 3 yıl içerisinde en az 600 gün priminiz mevcut ise..( son 4 ayda kesintisiz prim olmak şartıyla ) işsizlikten faydalanabilirsiniz.. 30 gün içerisinde bağlı olduğunuz işkur müdürlüğüne müracat edin.

EŞİM 29.10.2011 de doğum yaptı. hastane evraklarınızı biz ssk ya göndeririz paranızı bi iki ay sonra alırsınız dediler. bizde herhangi bi işlem yapmadık. bu gün baktığımızda gelen para falan yok. aradığımızda başvuru görünmüyormuş. tekrar gidip başvurrsak parayı alabilirmiyiz yoksa süre geçmişmidir.

kanunda bişeyler değiştimi,pek bilmiyorum,belki bu soruma cevap evrmişte olabilirsiniz, gereksiz yazdımsa özur dilerim.

şuan ki tarih itibariyle, süt parası kaç lira oldu, ve ne zaman nerden alınıcak cok kısa bilgi rica etsem?

saygılar..

Emzirme ödeneği 2011 yılı için 80 TL'dir..

Doğum raporunu bağlı olduğunuz SGK müdürlüğüne götürdüğünüz taktirde işlem yapılır..

Ücret PTT aracılığıyla ödenmektedir.

iyi günler benim bir kaç sorum olucaktı eşim 11.05.2011 tarihinde doğum yapıcak son 4 hafta kalana kadar çalışa bilir raporu alarak çalıştı 4 haftası kaldığı için tekrar rapor alarak izine ayrıldı biz yeni aldığımız raporu çalıştığı şirketin muhasebesine götürdük ve bize vizite kağıdı verdiler ve bu kağıtla sgk'ya gittiğinizde doğum öncesi 4 haftalık rapor parasını sgk'dan belli bir süre içerisinde ödemeleri gerekiyor dediler bizde götürdük verdik fakat ordaki çalışan kişi bize kısaca doğumdan sonraki izinlerinide kullanıp (12 hafta) izin sürelerinin tamamı bittikten sonra işe başladığın gün raporlar ve gerekli evraklarla bize gelip paranı belli bir süre içerisinde vericez denildi benim sorularım

1.doğum öncesi 4 haftalık parayı işe başlamadan önce alabilirmi eşim
2.bir kaç yerde okuduğum kadarıyla çoğu kişi doğum yaptıktan sonra doğum kağıdıyla başvurduğunda işe başlamadan önce alıyormuş bu doğrumu
3. izlediğimiz yanlış bir yolmu var

defjam ' Alıntı:
iyi günler benim bir kaç sorum olucaktı eşim 11.05.2011 tarihinde doğum yapıcak son 4 hafta kalana kadar çalışa bilir raporu alarak çalıştı 4 haftası kaldığı için tekrar rapor alarak izine ayrıldı biz yeni aldığımız raporu çalıştığı şirketin muhasebesine götürdük ve bize vizite kağıdı verdiler ve bu kağıtla sgk'ya gittiğinizde doğum öncesi 4 haftalık rapor parasını sgk'dan belli bir süre içerisinde ödemeleri gerekiyor dediler bizde götürdük verdik fakat ordaki çalışan kişi bize kısaca doğumdan sonraki izinlerinide kullanıp (12 hafta) izin sürelerinin tamamı bittikten sonra işe başladığın gün raporlar ve gerekli evraklarla bize gelip paranı belli bir süre içerisinde vericez denildi benim sorularım

1.doğum öncesi 4 haftalık parayı işe başlamadan önce alabilirmi eşim
2.bir kaç yerde okuduğum kadarıyla çoğu kişi doğum yaptıktan sonra doğum kağıdıyla başvurduğunda işe başlamadan önce alıyormuş bu doğrumu
3. izlediğimiz yanlış bir yolmu var

işe başlamayla rapor ücreti alma konusunda direkt bir ilişki yok. siz hiç işe başlamasanız bile rapor ücretini alabilirsiniz. rapor ücretini alabilmeniz için rapor süresinin bitmiş ve işverence rapor bildiriminin yapılmış olması gerekir. talep etmeniz halinde raporlar 10 ar günlük girilebilir ve siz rapor ücretini 10 ar günlük parça parça alabilirsiniz. ancak doğum öncesi raporunu toplu olarak şu anda
alamazsınız

Sizin izlediğiniz yolda bir sıkıntı yok..

Ama SGK'daki görevli memurlar bu 10'ar günlük girişleri hiç sevmiyorlar.. boşu boşuna iş yükü.. eh.. işveren'de uğraşmak istemiyor genellikle.. ama bir de istirahat kullanan insanın gözüyle bakmak lazım olaya..

Siz eşinizin işyerinde bu işlere bakan arkadaşlara.. kendilerine verdiğiniz raporların girişini 10'ar günlük olarak yapılmasını söyleyin.. daha sonra turkiye.gov.tr adresinden..düzenli olarak ödenek çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz.. sürekli PTT şubesine gitmenize gerek yok..tabi bunun için e-devlet şifresi temin etmeniz gerekiyor..

E tabi bu söylediklerim doğum öncesi aldığınız istirahatle ilgili..

Doğumdan sonra alacağınız istirahat parasını alabilmeniz için ön şart doğumun gerçekleşmesidir.. doğumdan sonraki alacağınız istirahatle SGK'ya bizzat doğum raporunuzla başvurmanız gerekiyor..

slm tüm herkeze,

forumu okuya okuya gözlerim cidden yoruldu, belki soracagım soruyu onlarca kez soran olmuşsa ve ben o kısmı okumadıgımdan, laf kalabalıgı yaptımsa, şimdiden özür dilerim.

sorum şu;
bugun eşim ssk ile anlaşmalı özel hastanesine gitti ve doğuma 3 hafta kalaya kadar çalışıcagını beyan ettti, onlarda yaptıkları tetkikte bunda sakınca olmadıgına çalışabilir şeklinde bir rapormu desem, bir durum belgesimi desem boyle bir uzman doktor imzali belge aldı, bunun fotokopisini işyeri muhasebecisine verdi,fakat muhasecesi bunu bir işleme almaya gerek olmadıgını, asıl,doguma 3 hafta kala,işgöremezlik raporunu getirdiginde işleme tabi tutacagını soylemiş.
sanırım bu işlemler, bu şekilde olucak bunda her hangi sorun yok dimi?

çok kısa cevap veririseniz cok sevinirim.tskler

Sayın yavuzalp..

O evrağın asıl mahiyeti.. her 32. haftada 8 haftalık istirahat hakeden bir bayanın.. doktor onayı olmadan 37. haftaya kadar çalışmasını önlemektir.. işveren o evrak olmadan annenin ve çocuğun sağlığı açısından kesinlikle hamile bayanın çalışmasına izin vermemesi gerekir..

Ayrıca.. SGK sizin eşinizin ne zaman doğum yaptığını.. ve ne zaman doğum istirahatine çıktığını takip etmez.. elindeki evraklara istinaden işlem yapar..Doğumdan sonraki yasal istirahat ödemesi çoklu gebelik haricinde.. "8" hafta ile sınırlıdır.. bunun 13 haftaya çıkabilmesi için muhakkak doğum öncesi alınan "çalışabilir" kağıdının da.. SGK'ya ulaştırılması gerekir..

forwhom ' Alıntı:
Sayın yavuzalp..

O evrağın asıl mahiyeti.. her 32. haftada 8 haftalık istirahat hakeden bir bayanın.. doktor onayı olmadan 37. haftaya kadar çalışmasını önlemektir.. işveren o evrak olmadan annenin ve çocuğun sağlığı açısından kesinlikle hamile bayanın çalışmasına izin vermemesi gerekir..

Ayrıca.. SGK sizin eşinizin ne zaman doğum yaptığını.. ve ne zaman doğum istirahatine çıktığını takip etmez.. elindeki evraklara istinaden işlem yapar..Doğumdan sonraki yasal istirahat ödemesi çoklu gebelik haricinde.. "8" hafta ile sınırlıdır.. bunun 13 haftaya çıkabilmesi için muhakkak doğum öncesi alınan "çalışabilir" kağıdının da.. SGK'ya ulaştırılması gerekir..
bunu muhasebeci ulaştırmıcak demekki, ben eşimin baglı oldugu SGK müdürlüğüne gidip,o "çalışabilir" belgesinin aslını vermem gerekiyor dimi?

Siz birşey yapmayacaksınız.. hastane bu evrağı SGK'ya ulaştırır.. siz sadece takipcisi olun..

Merhabalar
Öncelikle; forumları kurcalarken ilk defa duyduğum bu doğum parası tabiri, benim ve eşimin içinde bulunduğumuz süreçle doğrudan ilişkili olunduğunu anlayınca baya ilgimi çekti, burada bu bilgileri veren arkadaşlara gerçekten cok teşekkür ediyorum.
Eşim SSK lı olarak halk eğitim merkezinde 2010 yılının Kasım ayının başından beri saat ücreti karşılığı günde 6 saat derse giriyor ve bugün itibariyle(24.04.2011) 4 ay 1 haftalık hamile, 30 Mayısa kadar herhangi bir mani gelemezse çalışmaya devam edecek sonrasında ise sözleşme yenilemeyecek ve dolayısıyla çalışamayacak, 1 Ekim tarihinde ise doğum olacak.
1) Eşim bu sözü gecen doğum parasını mayıs sonunda çalışmayı bıraksada almayı hak ediyor mu.
2) Eğer hak etme durumu yoksa, doğuma ne kadar süre kalana kadar çalışmaya devam etmesi gerekiyor.
3) Eğer hak etme durumu varsa, ilk raporu ve sonrasındaki raporları hamileliğin hangi dönemlerinde alması gerekiyor.
4) Eğer hak ediyorsa aylık olarak 900 tl maaş yaklaşık ne kadar doğum parasına karşılık geliyor...
5) Ben kendim ise devlet memuruyum bu alınan doğum parası benim açımdan herhangi bir sorun veya aksaklık çıkarır mı ?
Şimdiden zaman ayırıp bu sorulara hassiyetle cevap veren forum yöneticileri ve bu konu hakkında bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyen arkadaşlara sonsuz teşekkürler...

1) Faydalanamaz..
2) Hamileliğin 32. haftasında ilk istirahat hakedilir.. bu istirahatten eşinizin faydalanabilmesi için rapor başlangıç tarihine kadar çalışıyor olması gerekmektedir.
3) Bu şartlarda yok.
4) Günlük brüt kazancın.. 3'de 2'si oranında bir ödeme yapılır.
5) Sizin durumunuz herhangi bir engel teşkil etmiyor..

Merhaba;

bir kaç sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum.

şuan 26 haftalık hamıleyım. agustosa dogum olacak inşallah.

32 haftaya geldıgımde doktor rapor verecegını soyledı calıstıgım ıcın.

aralık 2010 tarıhınden ıtıbaren ssk devam edıyor.

brut ssk ucretım yatan tutar 796.10

dogum parası ne kadar alırım? ve ne zaman alabılırım?
sut parası ne kadar odenıyor ve kac ay?

bılgı verırsenız sevınırım

Brüt maaşınızın değişmeyeceğini.. gene asgari ücretle işlem yapılacağını farzedersek..Günlük kazanç siz doğum yaptığınız dönemde.. 27.90 TL olarak belirtilmiş..

18,60 TL. Sizin 1 günlük istirahatinizin bedelidir.

Süt parası ise.. 2011 yılı için 80 TL'dir.

yani 32. haftada izin aldıgımda 8 haftam kalıyor. 8*7 =56 gun

18.60* 56 gun ıle carpıyorum.

cıkan tutar tek seferdemı alınıyor yoksa aylık parcalaramı bolunuyor?

sut parasınıda her ay alıyoruz degılmı?

çok tşkler cevablarınız için

Tek seferde tahsil edebilirsiniz..

Süt parası sadece 1 kereye mahsus ödenir..

slm; birkaç sorum olacak, cevaplarsanız çok sevinirim.

20 haftalık hamileyim. özel bir şirkette 10 senedir çalışmaktayım.

sigortam brüt 1.000 tl olarak gösterilmekte iken; aldığım maaş net 2.000 tl 'dir.

alacağım doğum parası ne kadar olacak ?

gösterilen ücret ile ödenen ücret arasında oluşacak olan farkı işverenin karşılama yükümlülüğü bulunur mu ?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.