Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Merhaba,

Eşim yaklaşık 13 yıldır çalıştığı şirketinden 21 Nisan itibarıyla doğum iznine ayrıldı.

Forumdaki yorumlardan anladığım kadarıyla SSK günlük brüt ücretin 2/3'ü oranında ödeme yapıyor.
Kafamızı kurcalayan birkaç hususta yardımcı olmanızı rica edeceğim.

Bu ödemeyi toplam 16 hafta için (16x7= 112 gün) mi yapıyor?
Söz konusu ödemenin içinden herhangi bir kesinti yapılıyor mu? (Örneğin gelir vergisi, damga vergisi, vs.)

İnternetteki araştırmalarımızda "2/3 oranında SSK, 1/3 oranında işveren ödeme yapar" gibi yorumlara rastladık.
İşverenin doğum izni süresince bir ödeme yapma yükümlülüğü var mı?

Nazik ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.

Saygilarimla

kelebekk ' Alıntı:
slm; birkaç sorum olacak, cevaplarsanız çok sevinirim.

20 haftalık hamileyim. özel bir şirkette 10 senedir çalışmaktayım.

sigortam brüt 1.000 tl olarak gösterilmekte iken; aldığım maaş net 2.000 tl 'dir.

alacağım doğum parası ne kadar olacak ?

gösterilen ücret ile ödenen ücret arasında oluşacak olan farkı işverenin karşılama yükümlülüğü bulunur mu ?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Onlarla konuşun.. istirahat sırasında mağdur olacağınızı belirtin.. Eğer istirahat sırasında maaşınızı tam göstermezlerse.. almanız gereken parayla.. sigortanın size ödeyeceği para arasında uçurum olacak..

En kötü ihtimal ile..zararınızı şirket karşılamalı..

galata ' Alıntı:
Merhaba,

Eşim yaklaşık 13 yıldır çalıştığı şirketinden 21 Nisan itibarıyla doğum iznine ayrıldı.

Forumdaki yorumlardan anladığım kadarıyla SSK günlük brüt ücretin 2/3'ü oranında ödeme yapıyor.
Kafamızı kurcalayan birkaç hususta yardımcı olmanızı rica edeceğim.

Bu ödemeyi toplam 16 hafta için (16x7= 112 gün) mi yapıyor?
Söz konusu ödemenin içinden herhangi bir kesinti yapılıyor mu? (Örneğin gelir vergisi, damga vergisi, vs.)

İnternetteki araştırmalarımızda "2/3 oranında SSK, 1/3 oranında işveren ödeme yapar" gibi yorumlara rastladık.
İşverenin doğum izni süresince bir ödeme yapma yükümlülüğü var mı?

Nazik ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.

Saygilarimla

Doğru..SGK ödemeleri 112 gün üzerinden.. ve günlük brüt ücretinizin 3'de 2'si üzerinden yapar..size yansıyan herhangi bir kesinti olmaz..

İşverenin.. geri kalan 3'de 1'lik tutarı ödemesiyle ilgili bir zorunluluğu yok..

lütfen cvp bekliyorum

lcw çalışıyorum sigorta primim brüt 1400 tl den ödeniyor net maaşım 900 tl

şubat 17-2011 de doktor raporu alarak izne ayrıldım 34 haftalık gebe diye raporda belirtiliyor doktor raporunda

44 gün oldu doğum yapalı bu parayı ne zaman alabilirim ??

ne kadar doğum parası alabilirim ???

cvp verirseniz şimdiden tşk ler ...

Sigorta yoğunluğundan gecikmiştir , isterseniz sgk ya bir uğrayın hızlandırabişlirler bizim firmada da 4 ay sonra işgöremezlikler geliyor
Ne kadar alırsınız
1400/3*2=933 Tl 30 günlük olacak
buna göre 16 haftalık alacaksınız toplamda
933 tl 30 günlük olacağına göre hesaplayın

Arkadaşlar merhaba,

Eşim SGK'lı ve 15 gün önce doğum yaptı.Daha öncesinde doktor raporuyla 3 hafta önceden işten ayrılmıştı.Ben ise master öğrencisiyim.SGK'm yok aktif.

Şu aşamada, işgöremez ödeneği almak istiyoruz.Bu işlem için ne yapmamız gerekiyor.Bu ödenek her ay mı yatırılıyor yoksa tekseferde mi alınıyor.Bunun başvuru süresi nedir hemen başvurmak mı gerekiyır ve ne zaman alabiliriz bu ödeneği?Bu işlem süreci ne kadar sürer yani?

Bunun dışında eşimin doğum izninden dolayı işten ayrılması ve de benim öğrenci olmamadan dolayı devletten alabileceğimiz yardım varmıdır ?

Teşekkürler şimdiden değerli arkadaşlar yorumlarınız için.Aydınlatırsanız çok sevineceğiz.Saygılar.

Merhaba,
Bizim şirketimiz aylık brüt ücretimiz üzerinden 16 maaş veriyor. aylık brüt ücretimiz yanında 3 ayda bir, bir brüt maaş daha hakediyoruz onu da 3'er aya bölerek her ay aylık maaşımıza ekleyerek veriyor.

Bu durumda benim alacağım doğum parası aylık brüt maaşımın üzerinden mi olur yoksa, aylık elime geçen toplam brüt ücret üzerinden mi olur?

Umarım çok karışık anlatmamışımdır, yanıtlayabilirseniz memnun olurum.

teşekkür ederim

merhaba ben sekiz aylık hamileyim ve yaklaşık beş ay ldu işten ayrılalı analık siğortası ve emzirme yardımından faydalanabiliyormuyum bilgi verirseniz çok sevinirim

nazansena ' Alıntı:
Merhaba,
Bizim şirketimiz aylık brüt ücretimiz üzerinden 16 maaş veriyor. aylık brüt ücretimiz yanında 3 ayda bir, bir brüt maaş daha hakediyoruz onu da 3'er aya bölerek her ay aylık maaşımıza ekleyerek veriyor.

Bu durumda benim alacağım doğum parası aylık brüt maaşımın üzerinden mi olur yoksa, aylık elime geçen toplam brüt ücret üzerinden mi olur?

Umarım çok karışık anlatmamışımdır, yanıtlayabilirseniz memnun olurum.

teşekkür ederim

SGK ödemelerde.. aylık prim ve hizmet belgesindeki rakamları dikkate alır.. sizin elinize geçen parayı değil..

kudret2811 ' Alıntı:
merhaba ben sekiz aylık hamileyim ve yaklaşık beş ay ldu işten ayrılalı analık siğortası ve emzirme yardımından faydalanabiliyormuyum bilgi verirseniz çok sevinirim

Sigortası olmayan kadınlar.. sigortalı eşinin.. doğum yapılan tarihten geriye dönük 1 yıl içerisinde 120 gün primi mevcut ise.. analık sigortasından faydalanır..

Emzirme yardımından da eşinizin sigortası varsa şayet.. faydalanabilirsiniz..

gkhn8434 ' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba,

Eşim SGK'lı ve 15 gün önce doğum yaptı.Daha öncesinde doktor raporuyla 3 hafta önceden işten ayrılmıştı.Ben ise master öğrencisiyim.SGK'm yok aktif.

Şu aşamada, işgöremez ödeneği almak istiyoruz.Bu işlem için ne yapmamız gerekiyor.Bu ödenek her ay mı yatırılıyor yoksa tekseferde mi alınıyor.Bunun başvuru süresi nedir hemen başvurmak mı gerekiyır ve ne zaman alabiliriz bu ödeneği?Bu işlem süreci ne kadar sürer yani?

Bunun dışında eşimin doğum izninden dolayı işten ayrılması ve de benim öğrenci olmamadan dolayı devletten alabileceğimiz yardım varmıdır ?

Teşekkürler şimdiden değerli arkadaşlar yorumlarınız için.Aydınlatırsanız çok sevineceğiz.Saygılar.

Bunu çok geç görmüşüz.. siz muhtemelen halletmişsinizdir..Ama gene de havada kalmasın sorunuz..

Gözünüz aydın..Eşinizin doğumdan önce ve doğumdan sonraki yasal olarak hak ettiği istirahat evrakları sanırım sizin elinizde mevcut.. Bu evrakların birer nüshasını.. ya da fotokopisini.. işvereninize vereceksiniz.. işvereniniz.. istirahat sürelerini internet ortamında SGK'ya bildirecek..

Eşinizin doğum yaptığı hastane ise.. aynı raporları bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne gönderecek.. ve bu şekilde ödenekten faydalanacaksınız..

İstirahat parasını alabilmek için doğumdan sonra 3 ay içerisinde kuruma bildirimde bulunmak gerekiyor.. Ama bildirimde bulunduktan sonra.. ne kadar süreniz var bir fikrim yok.. afaki olarak.. SGK PTT şubelerine gönderdiği ödenekleri "1" sene bekletiyor diye biliyorum ama çok emin değilim..

Doğum izninden sonra işi bırakması.. haklarının ortadan kalkacağı anlamına gelmez.. Birde tek sefer olmak şartıyla.. emzirme yardımı alabilirsiniz..Bunun için sigortalının ve çocuğun nufüs cüzdanı ve doğum raporuyla bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor..

Merhaba
Doğum parası hesaplanırken, SGK bildirgesinde yazan "ücret" tutarınımı yoksa hem "ücret" hem de "ikramiye" tutarınımı dikkate alıyorlar acaba? Sonuçta SGK primi kesilen tutar ikisinin de toplamı olduğuna göre toplamdan hesaplamalılar diye düşünüyorum ama başka bir soruda farklı bir cevap verilmiş sanki.
Teşekkürler

doğum parası her halükarda asgari ücretin 2/3 ü kadar mı?
doğum yapacak sigortalı personel; prim bildirgelerinde; 1257,16.-TL brüt üzerinden sigortalı gözüküyor..
bu rakam üzerinden doğum parası alması gerekmiyor mu?

33 haftalık gebeyim şuan izine ayrıldım dogum parasıyla beraber süt parasıda alabilcekmiyim

Merhabalar;

Doğum parası konusunda kafam çok karışık. SSK'yı da aradığımda kişiye göre farklı cevaplar alıyorum. Ben şu anda 35 haftalık hamileyim. Ekim 15 de doğumum var (normal şartlarda). İş yerim sigortamı kesmek istiyor. Sigorta durumum şu. 2010 Haziran ayından beri sigortam var ama 2011 4. aya kadar (4. ay dahil) 5. ay atlanmış ve 6. ayda başka bir iş yerinden sigortam tekrar devam etti. ilk 8 haftalık faporumu aldım. 19 ağustos sanırım. Şimdi doğum yaptığımda doğum parası alabilecek miyim? Doğum yaptığımda sadece 8 haftalık mı rapor parası alabilirim. Doğum yaptığımda iş yeri ilişiğimi keserse, çıkışımı verirse 2. 8 haftalık rapor parasını alabilir miyim? yoksa 2. yi almak için de yine 2. 8 hafta bitene kadar ssk devam etmek zorunda mı? Bana SSK ilk raporunu aldığın tarihten önce 90 gün sigortan yatmış (5. ayın olmaması sorun değil) doğum paranın tamamını alırsın iş veren doğumdan sonra ilişiğini kesse bile dedi. Bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba? Neye inanacağımı şaşırdım.

SSK lı olup raporlu olduğunuz sürece rapor süresine ait geçici iş göremezlik ödeneğinizi alırsınız.Bunda sorun yok.
İşyerinizin SSK nızı kesmesinden kastınız; sözleşmenizi feshedip çıkışınızı vermekse, yapılan fesih ancak rapor süresinin sonunda geçerlilik kazanır.Doğuma kadar bir rapor, doğumdan sonra bir rapor olduğuna göre, arada kesinti olmayacak dolayısıyla da doğum öncesi ve sonrası raporlu olduğunuz sürelere ait işgöremezlik ödeneğini alabileceksiniz.
Bu arada işveren rapor süresi içinde iken sözleşmenizi feshederse, iş mahkemesinde geçersiz fesih için işe iade davası açma hakkınız var.
Son 1 yılda 90gün analık sigortası priminizin ödenmesinde bir sorun olmadığından , SGK doğum yardımlarından yararlanmanızda da bir engel yok.

keremcem bey çok güzel anladım sanırım. Özelden görüşme imkanımız varsa daha aydınlanacağımı düşünüyorum. Mümkünse msn veya başka bir sosyal ağ kimliğinizi alabilir miyim ya da ben verebilirim nasıl isterseniz.