Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Üyelik
16 Şub 2009
Mesajlar
24
Arkadaşlar !

Doğum yaptıktan sonra, sigortadan alınan doğum parası ile ilgili bildiklerinizi yazabilirseniz sevinirim.

Hangi şartlarda alınır ? ( örneğin devlet hastanesinde doğum yapılması şart mı?) v.s gibi.

Şimdiden teşekkürler,
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

slm.arkadaşım doğum parası alabilmek için devlet hastanesi şart değil anlaşmalı hastanelerden alınan doğum raporuylada doğum parası alınabilir.gerekli evraklar vizite kağıdı, doğum raporu, sağlık karnesi ve kimlik cüzdanı ile başvurduğunuzda doğum parası alınabilmektedir.(doğum yapan kişi çalışan ise en az 120 gün aranmakta)
saygılarla,
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Merhaba,

Bu doğum parasının tutarı belli mi acaba? Bir de "emzirme yardımı" diye birşey var. Bu emzirme yardımı ile doğum parası ayrı ayrı şeyler mi¿
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Doğum parası ayakta olan tedavilerde brüt ücretin iki bölü üçüdür.
Emzirme yardımı ise 2009 yılı için 70,00.-TL'dir
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Çok teşekkürler Sayın Cetvel.

Yani 2009 yılı için asgari ücretli bir bayan personelin alacağı doğum parası = 666 x 2 / 3 = 444 TL olacaktır diyorsunuz. Acaba bu tutar net tutar mıdır? Personelimiz bilgi almak istiyor da...
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

444 / 30 Gün = X
X* İstirahatli olduğu gün sayısı=Y
Y alacağı istirahat parasıdır.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Yanıt veren arkadaşlarıma teşekkür ederim.

iyi haftalar,iyi çalışmalar.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

benim anlamadığım doğum parası almak için 5510 sayılı kanunda sigortalı bayanın 90 gün prim şartı gerekiyor bu yanlışmı bilgisi olan varmı
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün Analık Sigortası primi ödenmiş olması,

Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin Analık Sigortası yardımlarından yararlanması için, sigortalı erkeğin doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün Analık Sigortası primi ödemiş olması, ayrıca sigortalı erkeğin doğum yapan kadınla doğumdan önce Medeni Kanuna göre evlenmiş bulunması gerekir.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

merhabalar;

ssklı bir hamileyim, doğum öncesi 8haftalık izin tarihim 32.haftam olan 22/06/2009da başlayacak ama ben doğum öncesi 3.haftaya kadar yani 37.haftama kadar çalışmak istiyorum.
bugüne kadar araştırdığıma göre;
-37.haftaya kadar çalışabilir raporu almam gerekiyor.
-37.hafta dolduktan sonrada 3hafta doğum öncesi+13haftada doğum sonrası süresine göre işgörmezlik raporu alacağım,
-doğumun gerçekleştiği gün sgkla anlaşmalı hastanemden doğum raporu alacağım

işyerim bildirimimi yaptıktan 1ay sonrada eşimi sgk müdürlüğüne; nüfus cüzdanım, raporlarımın fotokopisi ve vizite kağıdımla birlikte gönderip, kontrol ettiricem...

şimdi bu bilgilerimden eksik bişiler varmı? yardımcı olursanız sevinirim. aylardır bu konuyu araştırıyorum içim dışım doğum parası oldu :D sizlerden daha net ve sağlıklı bilgi alabileceğimi düşünüyorum.. teyit ederseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

22/6/2009 önce yani son 8 hf girmeden 3 hafta kalıncaya kadar çalışmasında mahsur yok raporunu alıp işv. vermelisiniz.
Ek: eğer çoğul gebelikse 8 hf, 10 hafta olarak uygulanır.
Doğum izni süresince çalışamadığınız günler için alacağınız işgöremezlik parasına ilave birde süt parası olarak bilinen küçükde olsa bir miktar para daha alacaksınız.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

merhabalar;

ben 27 nisan 2009 tarihinde özel bi hastanede doğum yaptım gerekli olan evrakları hastane benden istedi ve sgk ya bildirdi bana 15-20 gün sonra postaneden gidip alabilirsin dedi 29 mayısda postaneye gittim ancak param yatırılmamıstı acaba eksik yapılan bir işlem mi var benimde sgk ya gidip evrak vermem gerekiyormu yapılacak işlem nedir yardımcı olursanız sevinirim
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Elinizdeki evraklarla sgk md gitmeniz gerekir. En azından bir eksiklik olup olmadığını öğrenirsiniz. Bazı md yığılma nedeni ile ödemeler bir kaç ay gecikebiliyor.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

30.04.09 tarihinde işten çıkışım yapıldı.6 ay işsizlik ödeneği almaya hak kazandım.Şu anda 8 aylık hamileyim acaba doğum parası alabilirmiyim?
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Doğum iznine ayrılmadan işten çıkarıldığınız için alamazsınız.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Selam. eşim 2009 Kasım ayı sonunda doğum yapacak fakat ağustos 1 itibariyle işteyerine ücretsiz izne ayrıldı. Doğum parası alabilmek için 1 yıl içinde 120 gün sigortalımı olmak gerekli yada doğum raporundan(doğum izni) önce en az 120 gün sigortalı olmak şart mı?.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Doğum izni süresinde gün gösterilmez. Doğum öncesi 8 hafta (doktordan rapor alınırsa 3 hafta istirahat süresidir. Doğumun gerçekleşme tarihinden bir yıl öncesi arasında 120 gün sigortalı ise geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanır.
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Merhaba, bende benzer sorular soracağım. öncelikle sigortalı olarak çalışmaktayım.
1) Ben şuanda 22 haftalık hamileyim. doğum izni için işverene vermem gereken raporu 32 haftalık hamile iken mi almam gerekiyor. 38. haftama kadar çalışmak istiyorum ve doktorum uygun görürse bu raporu 32 haftalık iken değilde 38 haftalık ikenmi almam gerekiyor. bu raporu benim sadece işverene vermem yeterli olacakmı yoksa sgk ya gidip bizzat kendim mi vermeliyim.

2) Temmuz ayında yapılan zamla birlikte şuanki brüt ücretim 697,84 TL. bu ücret üzerinden 2/3 ünü devlet ödüyor. normal şartlarda hesap edersek 16 hafta 112 gün yapıyor. günlük ücrette 15,50 TL ye geliyor. kısaca bu şartlarda olursa toplamda 1.736 TL mi alacağım. diğer taraftan bu parayı kaç günlük periyodlarda ödeyecek devlet ve nereye ödeyecek. banka hesap numarası verebiliyormuyuz? doğum raporu ile doğum parası için başvuru zamanı ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor?

3) şu an almakta olduğum Asgari geçim indirimi ne olacak. bu parayı alabilcekmiyim.

4) süt yardımını 70 TL diye belitmişsiniz. bu para bir kereye mahsus mu veriliyor? bu parayı almak için başvuru zamanı ne kadardır?

5) SGK ile ilgili işlemleri eşim benim yerime halledebilirmi?
 
Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

1. doğuma en az 8 hafta kalıncaya kadar "3 hf kadar çalışabilir" raporunu alıp işv. vermelisiniz.
2. Belli aralıklar ile sgk müracaat ederek parça parça alabilceğiniz gibi doğum sonrası rapor bittikten sonrada tamamını alabilirsiniz.
3. Raporlu olduğunuz sürede size ücret ödenmeyeceğinden vergi kesintisi dolayısı ile agi olmaz.
4. Bir kereye mahsus.
5. Soyadı tutan herhangi biri (torpiliniz yok ise.)
 

Benzer konular

Üst