Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

5 Ekim 2009 da doğum yaptım doğum iznim 56 günlük ne kadar doğum parası alabilirim ssk dan

merhaba. 24 haftalık hamileyim. bazı sorularım olacak ;

1- doğum parası alabilmek için özel bir hastahanede doğum yapmamız şartmı?

2- bir mağazada çalışıyorum. 5. aydan sonra hamile kişilerin sgk'ya göre çalışma saatlerinin düşürüldüğünü duydum. bu doğrumudur? doğru ise çalışma saatleri ne kadar düşürülür, prosedürleri nelerdir ve bu işlem için ne gibi bir başvuru yapmak gerekir, neler yapmamız gerekir?

Doğum nedeniyle raporlu olduğunuz süre için ödenen geçici işgöremezlik ödeneğinden bahsediyorsanız, özel hastanede doğum yapma gibi bir zorunluluk yok.
Özel hastanede doğum yapıp masraflarının kurum tarafından karşılanmasından bahsediyorsanız,kurumun belirlediği ücretlerle SGK nın ödediği kısmı arasındaki farkı karşılamak zorunda kalabilirsiniz.Bunun dışında yapılan bir doğum parası ödemesi yok.
Hamile çalışanların çalıştırılma esaslarını düzenleyen yönetmeliğin 10.maddesi çalışma saatleri hakkında bilgi vermektedir.
http://www.alomaliye.com/gebe_emzirme_yonetmelik_140704.htm

Benim size bir sorum olacak eşim 33 haftalık hamile ben eşime üniversite hastanesinden 32 - 37 haftalar arası çalışabilir raporu aldım.
Eşim şu an çalışıyor ve yaklaşık bir ay sonra doğum yapacak bizim duyduğumuza göre çalışan bayanlara SSK tarafından doğum parası ödendiğini duyduk.
Çalıştığı özel şirketi istirahatli zamanda maaşını tam olarak yatıracak çalışanı zor duruma düşmesin diye söylediler fakat bu dğum parasını aldığımız zaman şirkete ödememiz gerekiyormuş bu doğrumu ?
bu konuyla ilgili bir bilgi verirseniz seviniriz. Teşekkürler..

yazılan bu kesin bildiğim bişey değil

Ayrıca, hem 1475 sayılı mülga İş Kanununda ve hem de 4857 sayılı İş Kanununda bu konu ile ilgili şöyle bir hüküm bulunmaktadır. İşveren, istirahatlı olan işçisine ücret ödemesi yaparsa, işçisinden SSK'dan aldığı istirahat parasını geri isteyebilir. İşçiye raporlu olduğu sürece tam ücret ödemesi yapan işveren, işçinin SSK'dan aldığı hastalık ödeneğini talep hakkına sahiptir

merhaba arkadaşlar
bir personelimiz doğum iznine ayrıldı fakat biz ssk gününü 30 gün üzerinde tam yatırdık.Doğumla ilgili bütün evraklarını doğumdan sonra bize getirdi....bu evraklarla ssk ya gittiğimizde ordan da iş göremezlik belgesinin aslını bize verip doğum raporunun aslını kendileri aldılar..sistemin değiştiğini,bize netten giriş yapıp 4 gün sonrada ptt den ödemeyi alabileceğimizi söylediler...
28 aralık 09 da iş göremezlik rapor tarihini dikkate alarak çalışamazlık bilgi girişi ekranından bilgileri girdim..fakat ptt ye sorduğumda gelen bi ödeme olmadığı söylüyorlar..daha önceki yazılarda arkadaşlar 15 gün belki daha fazla sürebilir demişler..ben yaptığımın işlemin doğru olup olmadığını merak ediyorum...en azından ona göre bekleyeyim..ssk ya telefonla ulaşamıyorum...bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa ve paylaşırsa çok sevinirim...

teşekkür ederim..

APAÇİ ' Alıntı:
yazılan bu kesin bildiğim bişey değil

Ayrıca, hem 1475 sayılı mülga İş Kanununda ve hem de 4857 sayılı İş Kanununda bu konu ile ilgili şöyle bir hüküm bulunmaktadır. İşveren, istirahatlı olan işçisine ücret ödemesi yaparsa, işçisinden SSK'dan aldığı istirahat parasını geri isteyebilir. İşçiye raporlu olduğu sürece tam ücret ödemesi yapan işveren, işçinin SSK'dan aldığı hastalık ödeneğini talep hakkına sahiptir
sn.apaçi, öyle bir hüküm, bahsettiğiniz kanunların neresinde bulunmaktadır?

Sigortalı çalışanın sigortasız eşi doğum yaptığında 70 tl doğum parasının dışında herhangi bir ek ödeme sgk dan alabiliyor mu

başka ödeme alamaz. süt parası 150 TL olmuştur.

merhaba.ben memurum.eşimse 30 hazıran 2009da ssklı olarak çalıştığı işten ayrıldı.ve 1 mayıs 2010 tarıhıne kadar işsizlik maaşı alcak.mayısın ılk haftası bebek beklıyoruz.acaba bebek olduğunda eşim süt ve doğum yardımından faydalabılır mı?doğmm yardımı ödeneği(doğum öncesi 8 hafta ve sonrası 8 hafta alınan ödenek)alabılır mı?

makbuz ' Alıntı:
Merhaba
ben 1aylık hamileyim ve sigortam nisanda başlayacak 120günü doldursam doğum parası alabilirmiyim

Küçük harf yazın.Yoksa silinecek

slm

5510 Sayılı Kanunun 18. maddesinin 1. fıkrası gereğince Doğum yapan sigortalı kadının kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla;

c) 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için,

d) 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,

geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

merhaba bende bişeyler sormak istiyorum;
şuan itibariyle 25 haftalık hamileyim, 5 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum, sigortamda eksiksiz ödeniyor. doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmak istiyorum. doğumu büyük ihtimalle özel hastanede yapıcam.
1) doğum parası almak için tam olarak ne yapmak gerekiyor? (bir tanıdığım doğuma 8 hafta kala zeynep kamil hastanesine gidip muayene olmak gerektiğini söyledi o muayeneden sonra verilen evraklarla birlikte doğumdan sonra da yine aynı yere gidip evrakları onaylatmak gerekiyomuş. daha sonra bu evrakları sgk'ya teslim edip doğum parasını bu şekilde alabiliyormuşum. doğruluk payını öğrenmek istiyorum. süreç bu şekilde mi işliyo yoksa hastaneden aldığım doğum raporu herşey için yeterli oluyo mu?)
2) doğum parası nasıl hesaplanıyor? (sigortam asgari ücret üzerinden ödeniyor ama şirketten aldığım maaş farklı)
3) bu parayı nasıl alıcam? (bazıları izin bitiminde toplu olarak alacaksın diyor, sitenizdeki bi mesajda ne zaman isterseniz alabilirsiniz deniyor doğrusu nedir?)
4) süt parası için başka bi işlem gerekiyo mu? doğum parasıyla beraber mi alıyoruz?
5) diyelim ki doğuma 3 hafta kala izne ayrıldım ama 2 gün sonra doğum yaptım bu 3 hafta silinip geriye kalan izin süremi mi kullanıyorum yoksa o 3 haftayı doğumdan sonra yine kullanabiliyomuyum?
şimdiden teşekkürler (daha önce benzer sorular sorulmuş ve cevaplanmış ama tarihleri eski olduğu için güvenemedim yeniden soruyorum)

yassmin ' Alıntı:
cevap verebilecek misiniz acaba?

illa zeynep kamile gitmenize gerek yok. gittiğiniz özel hastanenin ssk ile anlaşması var ise oradanda raporunuzu alabilirsiniz. 32 haftalık hamile iken hastaneneizden raporunuzu alıp izne ayırılırsınız. doğum yaptığınız tarihte raporunuzu geri götürüp doğumdan sonraki izninize göre rapaorunuzu hastane kapatır veya ikinci bir rapor düzenler.

doğumdan önce 8 sonra 8 olmak üzere 16 hafta izniniz var ama doğumdan önce kullanmadığınız izinleri sonrasına aktarabilirsiniz. sonuçta doğum tarihi tam net belli değildir.

sskda gösterilen brüt ücretin 2/3ünü alırsınız 1940 tl gibi bişey olur ve sskya başvurduktan sonra genelde 15-20 gün sonra çıkıo para ama tabi şuan siste yenilemesi mi ne varmış belki biraz daha gecikebilir. sonuç olarak doğum iznin bittikten sonra bu parayı alabilirsin...

benimde bi sorum olacaktı.bende bi işyerinde 2 aydır ssklı olarak çalısıyorum ama dogum yapmama 3 ay var ve ben çalıstıgım yerden çıkmak istiyorum.sorum su 1 yıl içinde 120gün doldurmak gerekli diyolar bu calıstıgın bi yerdemi dolmak zorunda yoksa 2 ayrı yerden 120 günü doldurmam yeterlimi??lütfen cvp veren olursa cok sevinirim

murat83 ' Alıntı:
benimde bi sorum olacaktı.bende bi işyerinde 2 aydır ssklı olarak çalısıyorum ama dogum yapmama 3 ay var ve ben çalıstıgım yerden çıkmak istiyorum.sorum su 1 yıl içinde 120gün doldurmak gerekli diyolar bu calıstıgın bi yerdemi dolmak zorunda yoksa 2 ayrı yerden 120 günü doldurmam yeterlimi??lütfen cvp veren olursa cok sevinirim
Doğum iznine ayrılmadan önceki son 1 sene içersinde en az 120 gün primin olmak zorunda. yani iş değiştirmiş olman mühim değil yeterki toplamda 120 günün olsun.