Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

32. haftada sizin rapor almanız gerekiyordu..belki yazmışlardır..size vermemiş olabilirler.. hastane ile görüşmenizde fayda var.. eğer yazılmadıysa öyle bir rapor.. geçmiş dönem için rapor yazamazlar diye biliyorum.. bu nedenle istirahat parasından faydalanamazsınız..

Diğer rapor ise.. doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren ki 8 haftalık süreçtir.. bunu yazmış olmaları gerekir.. eğer yazmadılarsa.. gene aynı durum söz konusu.. raporlarınızın akıbetini acilen öğrenin.. sıkıntı yaşayacaksınız..

iyi günler benim sorum biraz garip olcak ama; eşim 5 yıldır bir şirkette çalışırken doğumuna 2,5 ay kala patronu işten çıkartıyor bende doğum parası alabilsin hakkı yanmasın diye bir tanıdığın yanında sigorta primini yatırmaya devam ettim. tabi eşim işe gidip gelmiyordu. ssk'da zaten bana sadece kısa vadeli sigorta primini yatırman kafi diyordu. herşey iyi güzel giderken derken içime kurt düştü. sen yanlış yapıyorsun bu parayı alamazsın çünkü eşin işe gidip gelmeden sigorta primini yatırmaya devam ettin sırf doğum parası alabilmek için diye. bir de arkadaşım da aynı fikirde olunca iyice kurtlandım (mantıklı bir cevabı yok sadece sen yanlış yaparsın diyor). ama son bir yıl içinde 90 gün primini yatırmış ve ben sadece bu hakkı yanmasın diye işe devam etmesini sağladım. şimdi sorarım size üstadlar bu parayı almak helal midir? evetse neden? haram mıdır? haramsa neden?

Doğumdan önce eski işyerinde sigortalı olsaydı da zaten işe gelip gitmiycekti, şuanda da aynı durum söz konusu

Helal, haram konusuna gelince ise; vicdananen rahat değilseniz ortada gerçekten sizi rahatsız eden durum söz konusu demek ki. Vicdanınızı burda bu şekilde aklayamazsınız

Sayın Redeye..

Burada hiç kimse Ulema değil..Buradaki insanlar.. somut kavramlar üzerine yorum yapabilir..

İşin helal ya da haram kısmı kimsenin haddine değil..

Devletin SGK'lı olanlara..devletin şartlarını yerine getirmek şartıyla.. sağladığı bir takım imkanlar var..Bu imkanlardan faydalanabilmek için de bununla ilgili kanun maddeleri..herşey gayet açık..

Sorunuzun cevabı sizin vicdanınızda gizlidir..

doğru haklısınız ben zaten sorumun başında belirtmiştim garip bir durum sözkonusu diye. durumu diyanete de bildirdim. onlardan cevap gelmedi daha. kimseyi ulema diye nitelendirmedim. varsa kusurum okuyan ve bilgi paylaşan veya aman cevap vermeye değmez diyenlerden özür dilerim.

1 yıldır sigortalı çalışan ve doğumdan 1 ay önce işinden istifa ederek ayrılan biri doğum parasını alabilir mi?

Cevap için teşekkürler.

doğum parasından yararlanma şartlarından bir diğeri olan "sigortalılının çalışıyor olması" niteliği taşımadığı için yararlanamaz...

Merhabalar;

Şubat/2011 sgk girişim var, eşim ağustos sonu doğum yapacak, 743,00.-Tl brüt gösteriliyorum... Doğum parası nekadar alırım?

Teşekkürler.

Doğum parası alma şansınız yok ki..

Sadece emzirme yardımından faydalanabilirsiniz..

ben 12/11/2010 tarihinde doğum yaptım. onun öncesinde de gerekli evraklarımı hazırlayarak sgk ya teslim ettim. doğumdan sonra da doğum raporunu sgk ya verdim. şu anda bebeğim 4 aylık. bende işten çıkmak zorunda kaldım bebeğime bakabilme için. henüz doğum parasını almadım bununla birlikte işsizlik maaşı için başvuru yapabilir miyim.

decabu ' Alıntı:
ben 12/11/2010 tarihinde doğum yaptım. onun öncesinde de gerekli evraklarımı hazırlayarak sgk ya teslim ettim. doğumdan sonra da doğum raporunu sgk ya verdim. şu anda bebeğim 4 aylık. bende işten çıkmak zorunda kaldım bebeğime bakabilme için. henüz doğum parasını almadım bununla birlikte işsizlik maaşı için başvuru yapabilir miyim.

Doğum paranızda bir sıkıntı yok ama.. işten kendi rızanızla ayrıldığınız için işsizlik ödeneğinden faydalanamazsınız..

merhaba;

bir konu hakkında bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

eşim geçen yılın haziran ayında özel bir kurumda öğretmenlik yaparken hamile kalmasından dolayı işyeri ile karşılıklı olarak anlaşarak tarih yazmadan istifa etmişti.biz ise doğum parasından yararlanabilmek adına rapor başlangıcı olan tarihe kadar dışardan olmak üzere eşimin sigortasını ödedik.raporumuz bu yılın mart 3'ü itibariyle bitti.
bugün muhasebeci ile konuşmamız sonunda 3 ocak tarihinde işten çıkartıldığı bilgisini aldık.daha sonra tekrar konuşmamızda büyük bir hata olduğunu raporlu birinin işten çıkartılamayacağını söyleyerek tekrar işe alım göstereceklerini bize iletti.

şimdi bu durumda;

1)doğum parası alma hakkımızı kaybetmiş oluyormuyuz?

2)eğer kaybettik ise yasal haklarımız nelerdir?

3)asgari brüt üzerinden eşimin toplam alması gereken doğum parası yaklaşık olarak ne kadardır?

ilginize şimdiden çok teşekkür ederim...

Doğumdan önceki 1 yılda 90 günlük priminiz olması ve istirahat başlangıcından önce işten ayrılmamış olmanız istirahat parasından faylanmanız için yeterli..

Ücret ise..günlük brüt ücretin 3/2'si olarak ödenir..

forwhom ' Alıntı:
Doğumdan önceki 1 yılda 90 günlük priminiz olması ve istirahat başlangıcından önce işten ayrılmamış olmanız istirahat parasından faylanmanız için yeterli..

Ücret ise..günlük brüt ücretin 3/2'si olarak ödenir..

çok teşekkür ederim...

SLM BİR SORUM OLCAK 07.08.2011 DE DOĞUMUM VAR BUNA İSTİNADEN 07.06.2011 DE İŞGÖREMEMEZLİK RAPORU ALACAĞIM BİR YIL İÇİNDE 90 GÜN SSKLI OLMAM GEREKİYORMUŞ DOĞUM YAPTIĞIM TARİHTEN BİR YIL GERİYE DÖNÜKMÜ? İŞGÖREMEMEZLİK BELGESİ ALDIĞIM TARİHTEN BİR YIL GERİYE DÖNUKMU 90 GÜNÜM OLACAK? 1 TEMMUZ 2010 İLE 15 KASIM 2010 ARASI 105 GÜN SSKLIĞIM VAR KASIM 15 DE İŞTEN ÇIKTIM RAPOR ALMAMA 1 AY KALA SSKL IİŞE BAŞLASAM İŞGÖREMEMZLIK ÖDENEĞİ ALABİLİRMİYIM? BU 105 GÜNLUK SÜREM 1 YILIN İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİLİRMİ ?

Mesajınızı düzeltip.. sorunuzu küçük harflerle yazarsanız daha memnun oluruz..

Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 günlük prim yeterli..Ama istirahat başlamadan önce çalışıyor olmanız gerekmekte..

Şu pozisyonda üzgünüm ama herhangi bir ödenekten faydalanamazsınız..

7-8 aylıkken iş başı yapabilmeniz için de işverenin deli olması gerekiyor.. ya da siz bir yolunu bulacaksınız.. ama bu ödenekle ilgili sıkıntı yaratabilir..illaki verirler ama.. müfettiş sırf rapor parasından faylananılması için işe giriş yapılabileceğini düşünüp.. inceleme başlatma hakkına sahiptir.

6 aylık hamileyken başlayacağım işyeri daha önce ayrıldığım işyeri olursa yıne inceleme konusu olurmu? inceleme evrak belge incelemesi şeklindemi yoksa yakın çevredeki işyerleri vasıtasıyla çalışıp çalışmadığımım sorgulanması şeklindemi olur..? nette okuduğum kadarıylan işgörememezlik belgesi aldığın tarihten bir yıl önce 90 günün olması yazıyor, siz doğum yapıldığı tarihten 1 yıl öncesi yazmışsınız ikilemde kaldım..

Ben muhakkak inceleme olur demiyorum.. ama sık sık duyduğumuz bir şey bu.. kötü niyet gerektiren haller olabilir.. çünkü kadın işçi doğumdan sonra neredeyse 8 ay iş yerinde olmayacak..memur bu ihtimali göz önünde bulundurabilir..

Ayrıca siz doğru okumuşsunuz.. istirahatten parasından faydalanabilmek için 90 günlük prim yeterli..Ama analık farklıdır..doğumdan önceki raporusunuzun geçerlilik kazanabilmesi için doğumun gerçekleşmesi gerekir..Bu nedenle.. SGK'da doğum tarihini baz alır.. ilk istirahat tarihinizi değil..

merhabalar....
bir sorum olacak....
şuan 5,5 aylık hamileyim haziranın ortalarında 32. haftam doluyor ve rapor alıcam sigortam var. ben doğum için iş yerinden rapor alıp ayrıldığım zaman iş yeri beni daha geri işe almayacak bir nevi kovmuş olacak...ben raporlu olacağımdan işsizlik sigortasına ne zaman başvurabilirim ve alabilir miyim...birde işsizlik sigortasında 3 yıl geriye dönük kesintili olarak 600 günüm doluyor.