Sigortadan Alınacak Doğum Parası

Ynt: Sigortadan Alınacak Doğum Parası

tekrar tşk ederim,
mesajları sizden başka yanıtlayanda yok galiba
herkez bilgisini kendisine saklamış

Öyle demeyelim isterseniz. İşler gerçekten çok yoğun bir yandan ssk onaylıyorum arkasından işkur bildirgeleri arkasından tahakkukların kaydı. Eminim diğer arkadaşlarda benden farksız değildir.

NİSANLI ' Alıntı:
Primini yatırısanız sigortadan para alamaz.
Raporlu göstermeye başlayabilirsiniz.
Doğum izninde farklımıdır bilmiyorum açıkçası.Ama raporlu olanlarda böyle bir şey sözkonusu değil.İşveren elemanı raporlu olsa bile aylık maaşını ödeyebilir.Bu durumda primide yatar.Ama aynı zamanda işgöremezlik ödeneği de alır.

Raporlu işçiyi çalıştırmak sıkıntılı olabilir. Özellikle işveren açısından iş kazası durumunda büyük sorunlar çıkabilir.

Sayın NİSANLI;
Raporlu işçinin çalıştırılması değil.İşverenin atıfet kabilinden raporlu işçisine ücret ödemesi prime tabi.Dolayısıyla işçi işyerinde çalışmadan maaş alabilir.Buda prime tabidir.Sıkıntı yok.
Başıma geldiği için biliyorum.Rahatsızlığımdan ötürü 3 ay rapor aldım.İşverenim ben mağdur olmayayım diye maaşımı ödemeye devam etti.Ama ben işe gelmedim.
Rapor parasınıda aldım.Sgirtamda tam gösterildi.Demem oki işyerinde çalışılmadan sigortası tam gösterilse dahi işgöremezlik ödeneği alır.

Alınırda o işgöremezlik parasını işv vermeniz ve onunda defter kayıtlarında gelir göstermesi gerekir.

metyo ' Alıntı:
Sayın NİSANLI;
Raporlu işçinin çalıştırılması değil.İşverenin atıfet kabilinden raporlu işçisine ücret ödemesi prime tabi.Dolayısıyla işçi işyerinde çalışmadan maaş alabilir.Buda prime tabidir.Sıkıntı yok.
Başıma geldiği için biliyorum.Rahatsızlığımdan ötürü 3 ay rapor aldım.İşverenim ben mağdur olmayayım diye maaşımı ödemeye devam etti.Ama ben işe gelmedim.
Rapor parasınıda aldım.Sgirtamda tam gösterildi.Demem oki işyerinde çalışılmadan sigortası tam gösterilse dahi işgöremezlik ödeneği alır.

Tamam doğru söylüyorsunuz. Tek fark siz raporlu olduğunuz dönemde fiili olarak çalışmamış olmanız. Bense çalışılması durumundaki olaslığı izah ettim

mzhr ' Alıntı:
Alınırda o işgöremezlik parasını işv vermeniz ve onunda defter kayıtlarında gelir göstermesi gerekir.
sayın mzhr haklısınız.Onunla ilgili gereken hesaplamalar kayıtlar yapıldı zaten.

arkadaşlar benimde bi sorun olacak.Doğum yapmaya hazırlanan bi arkadaşımızın maaşı 1500 tl fakat işveren sgk'ya asgari ücret üzerinden bildiriyove buna göre prim ödüyo.Doğum parası alırken doğal olarak bi düşüş yaşancak aradaki farkı işverenin vermesi gerekir mi yada biz bunu nasıl talep edebiliriz.yardımcı olursanız sevinirim.

merhaba..ben 20 haftalık hamileyim.
şuan işe devam ediyorum.32.haftamda rapor alıp izne ayrılacağım.
fakat,anladığım kadarıyla ben doğum iznine ayrıldığımda işime son verecekler.
raporum açıldıktan sonra,16 haftalık ücreti hakediyor muyum? yoksa 16 hafta sonuna kadar sigortalı görünmem gerekiyor mu? bir de raporlu iken prim ödenirse sskdan ücret alamaz diyorsunuz,öyle olunca benim işime son verilmesi ücret almama engel olmazmış gibi anladım,öyle mi??

Merhaba,

Benim sorum biraz farkli gibi geldiginden soruyorum. 28 haftalik iken is yerimden istifa ettim. Henuz 29. haftamdayim. Dogumdan onceki 1 yil boyunca 120 gun calistim. Bu sebepten dogum parasini alabilme sansim var sanirim. Eger varsa bunun icin 32. haftada calisamaz raporu almama gerek var mi?
Eger yoksa esim 1 yildan beri calistigindan onun alabilecegi miktar 150 tl sanirim... dogru mudur? Yoksa ikimiz birden alabilirmiyiz?

Simdiden tesekkurler....

merhaba ben 30.12.2010 tarihinde doğum iznine ayrıldım (raporum 30.12.2010 da başlıyo) .iş yerim hemen 1 gün sonra 31.12.2010 tarihinde cıkışımı vermiş.üstelik doğum raporumu da hala sisteme girmiyor.bugun yine konuştum iş yeriyle biz bu saatten sonra zaten giremeyiz raporunu, çünkü sistem pasif seninle ilgili işlem yapamıyoruz diyorlar.
Ben bu durumda ne yapacağım,doğum parasını nasıl alacağım.ne yapabilirim.
acillll

merhabalar benim şöyle bir sorum olacak eşim hamileliğinden önce sigortası muntazam yatan bir sigortalı idi fakat bazı sebeplerle mart 2010 da işinden ayrıldı mayıs 2010 da tekrar işe başladı. kanuni sürelerinde doğum iznine ayrıldı gerekli raporları aldı. eylül/2010 da doğum yaptı. raporunu tamamladı ocak/2011 de biz s.g.k ya başvurumuzu yaptık. fakat oradaki memur hamilelik esnasında giriş olduğu için teftiş olacak sizin doğum paranız teftişten sonra çıkacak ve bu paranın çıkması 3-4 ay sürer dendi. aynı durumda arkadaşımın da eşi de hamile iken giriş yaptı fakat onlar parayı aldılar. bu durumla ilgili fikri olan varsa yardımlarını rica ederim

minastirith ' Alıntı:
merhabalar benim şöyle bir sorum olacak eşim hamileliğinden önce sigortası muntazam yatan bir sigortalı idi fakat bazı sebeplerle mart 2010 da işinden ayrıldı mayıs 2010 da tekrar işe başladı. kanuni sürelerinde doğum iznine ayrıldı gerekli raporları aldı. eylül/2010 da doğum yaptı. raporunu tamamladı ocak/2011 de biz s.g.k ya başvurumuzu yaptık. fakat oradaki memur hamilelik esnasında giriş olduğu için teftiş olacak sizin doğum paranız teftişten sonra çıkacak ve bu paranın çıkması 3-4 ay sürer dendi. aynı durumda arkadaşımın da eşi de hamile iken giriş yaptı fakat onlar parayı aldılar. bu durumla ilgili fikri olan varsa yardımlarını rica ederim

Normal şartlarda paranızı almanız lazım..

Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 gün primin olması yeterli..

Ama Memur 5-6 aylık hamile bir bayanın sadece 16 haftalık istirahat parasından faydalanmak için işe girişinin yapıldığını düşünmüştür muhtemelen..

forwhom ' Alıntı:
minastirith ' Alıntı:

Normal şartlarda paranızı almanız lazım..

Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 gün primin olması yeterli..

Ama Memur 5-6 aylık hamile bir bayanın sadece 16 haftalık istirahat parasından faydalanmak için işe girişinin yapıldığını düşünmüştür muhtemelen..

doğru olabilir ama kanun çok açık bu işlem memurun keyfi değerlendirmesine göre uzayabilirmi???

6 aylık hamilelik söz konusu.. 1 ay sonra rapor alacak bir bayan.. doğum öncesi ve sonrası yasal haklarıyla beraber..ücretsiz izinlerini de talep ederse.. nereden baksanız..10 ay iş yerine uğramayacak.. bu şartlarda memurun..neden işveren böyle bir personeli işe almış diye merak etmesi kadar doğal bir şey yokki.

Merhaba ben ssk lı çalışanım ve yeni dogum yaptım. şimdi doğum parasını almak istiyorum yalnız dogum öncesi çalışabilir raporu almadım ve doguma kadar çalıştım. doğum parasını almam için ne yapmam gerekiyor?

32. haftada doğum iznine ayrılmanız gerekiyordu..siz ayrılmadınız.. çalışabilir kağıdı almamanıza rağmen.. çalışmaya devam ettiniz..

Çalışabilir kağıdı alsaydınız..doğumdan sonraki 8 haftalık süreye.. doğumdan önceki çalıştığınız süreleri ekleyip.. daha uzun istirahat edebilirdiniz..

Şimdi ise.. doğum sonrası.. sadece 8 haftalık süreyle yetinmek zorundasınız..

Doğum paranızı alabilmeniz için de.. hastaneden aldığınız raporların birer nüshasını şirketinize verin.. internetten rapor tarihlerinizin girişini yapsınlar..sizde doğum raporunuzun aslı.. çocuğunuzun nüfus kağıdı fotokopisi ile bağlı bulunduğunuz müdürlüğe başvuru yapın..

teşekkür ederim cevap için yani ben hastaneden nasıl isteyecegim bu raporları ? doğum sonrası istirahat raporu diyemi istenecek? yoksa dr geçmişe ait yani 32. haftam içinmi raopr isteyecegim anlamadım.
bir de bana doğum parası alman için dogum öncesi rapor alınması gerektigini söylüyorlar.bu şekilde imkansız diyorlar.ben bu şekilde rapor aldıgımda tüm istirahat paramı alabiliyormuyum?