Şirkete Özel Locada Kombine Bilet Alımı Mümkün mü ?

Üyelik
13 Kas 2008
Mesajlar
75
Konum
istanbul
Arkadaşlar, patronumuz ve aynı zamanda yönetim kurulu başkanımız Galatasaray arena stadındaki bir locadan bilet almak istiyor. Biletin bedeli 57,000 USD.
Bu kombine bileti alınırve A.Ş. de gider olarak yazılabilir mi?
 
Alınmasına alınır da, GVK md.40/1'e göre ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile doğrudan bağlantılı olmadığı için gider yazılamaz, ya da daha doğrusu KKEG olur. Diğer taraftan bu maçlarda şirketin müşterileri locada ağırlanırsa ve bu belgelerle ispatlanabilirse temsil ağırlama gideri olarak dikkate alınması da mümkün olabilir.
 
Selamlar
Koray Bey'e katılıyorum.Kombine bilet masrafı ticari faaliyetle ilişkili olmayacağı varsayılacak ve direk gider indirimi olarak kabul edilmeyecektir.KKEG olarak işlem görmelidir. Yalnız biletin kendi masrafı kkeg kabul edilirken daha sonra stadda yapılacak ağırlama bedellerinin de kkeg yapılması gerektiği düşüncesindeyim.Bu eğlencenin faaliyetle ilgili olduğu düşünülse dahi (iş görüşmesi kabul edelim) stadda iş görüşmesi yapılmasının anlamsızlığı veya mümkün olmadığı varsayımıyla karşılaşabilirsiniz. Fakat staddan sonra veya önce gidilecek bir restoranda verilen bir yemek masrafının iş görüşmesi kapsamında değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Kaldı ki bahsettiğiniz kombine ücreti çok fahiş bir fiyattır.İşletmenin iş hacmiyle,cirosuyla veya gider kalemleriyle orantısı da hesaplanacaktır. Yani benim görüşüme göre gerek kombine ücreti,gerekse daha sonra buralarda yapılacak ağırlama bedellerinin gidere yazılma düşüncesi tartışmaya açık ve her zaman risk teşkil edecek bir işlem olacaktır.
Saygılar
 
işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili durumu ispatlanamazsa,sadece KK.Olunmayan Gider olarak geçiştirilecek bir işlem olmıyabilir.Bu gibi harcamalar % 15 stopaja tabii kar dağıtımı olarak'ta anlaşılmaktadır.
 
Sayın Muhasebe149,

Stopaj ve kar dağıtımı ile ilgili alakayı anlayamadım ne alaka ?:confused:
 
işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili durumu ispatlanamazsa,sadece KK.Olunmayan Gider olarak geçiştirilecek bir işlem olmıyabilir.Bu gibi harcamalar % 15 stopaja tabii kar dağıtımı olarak'ta anlaşılmaktadır.

Ortakların şahsi giderlerinin şirket tarafından ödenmiş olması, ortak tarafından yapılmış bir çekiş olarak değerlendirilmesi gerekir.
 
Harcamanın %15 stopaja tabii kar dağıtımı olduğu dayanaklarınızla açıklarmısınız açıkcası çok merak ediyorum. Sanırım Yeni Türk Ticaret Kanunu görmezden geliyorsunuz.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral,

Burada bir "Kar Dağıtımı" var demedim.
Burada şahsi bir harcamanın şirkete ödettirilmesi gibi bir hava var bana göre. Bu yüzdende bu tip giderler, muhasebede kanunen kabul edilmeyen gider yazılarak vergilendirilecek matraha ilave edilerek vergilendirilmektedir. Olabilecek herhangi bir incelemede de "Ortakların şahsi giderlerinin şirket tarafından ödenmiş olması, ortak tarafından yapılmış bir çekiş olarak değerlendirilebilecektir."
Böyle bir harcama şirkete fatura edilmiş olsa da şirketin faaliyetiyle ilgili olmadığı açıktır.
 
Şirketin faaliyeti ile hiç ilgisi olmadığını söyleyemeyiz. Ancak ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile doğrudan değil dolaylı bir bağlantı olduğunu söylebiliriz, ki bu da sadece GVK 40/1'e aykırılık teşkil edecektir. Bu örnekte örtülü kar dağıtımı eleştirisini son derece zorlama bir yorum olarak görüyorum. Diğer taraftan böyle bir eleştiri yapılacak olsa bile 57.000 USD'nin direkt dağıtıldığını değil, ortağa borç olarak verildiğini kabul edip adatlandırma yolu dağıtılan kar payını hesaplamak gerekir.
 
"Gizli Kâr Dağıtımı" değişik şekillerde ve farklı hesaplar vasıtasıyla yapılabilmektedir. Fakat, söz konusu kâr dağıtımının stopaj gelir vergisi tarhiyatı riskiyle karşılaşılabileceği riski asla gözden uzak tutulmamalıdır. Bu itibarla, doğrudan doğruya yasalara ve yönetsel düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilen ve belirli bir kural dizisine bağlı olarak yapılan kâr dağıtımlarının yanı sıra, stopaj gelir vergisi yükümlülüğünden kaçınmak veya değişik muhasebe hileleri yapılmak suretiyle de gerçekleştirilen kâr dağıtımı yolları da mevcut bulunmaktadır. Ancak, kural dışı veya kamufle edilerek gerçekleştirilen kâr dağıtımlarının tespit edilmesi halinde stopaj gelir vergisi ve kesilecek cezalarla muhatap olunacağı unutulmamalıdır.Son zamanlarda idare,bu gibi,mübalağalı(57.000 USD) Kanunen K.Olunmayan Gider'in veya benzeri uygulama olaylarının,işletmeden çekilme/adat hesaplama,v.s.şeklinde değilde, "Gizli Kar Dağıtımı" olarak yorumlamaktadır.Ayrıca bu hususta bir hayli Akademisyen,YMM,ve Muhasebe meslek mensubu,görüşleride vardır.
 
Son zamanlarda idare,bu gibi,mübalağalı(57.000 USD) Kanunen K.Olunmayan Gider'in veya benzeri uygulama olaylarının,işletmeden çekilme/adat hesaplama,v.s.şeklinde değilde, "Gizli Kar Dağıtımı" olarak yorumlamaktadır.Ayrıca bu hususta bir hayli Akademisyen,YMM,ve Muhasebe meslek mensubu,görüşleride vardır.

Bu görüşleri savunan kişiler yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları yada vergi mevzuatını yeteri kadar yorumlayamadıkları için bu şekilde bir görüşleri olabileceğini düşündünüzmü?

Her Akademisyen,YMM ve SMMM'lerin her şeyi dört dörtlük bildiklerinimi düşünüyorsunuz?

İyi Günler.
 
Bu görüşleri savunan kişiler yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları yada vergi mevzuatını yeteri kadar yorumlayamadıkları için bu şekilde bir görüşleri olabileceğini düşündünüzmü?

Her Akademisyen,YMM ve SMMM'lerin her şeyi dört dörtlük bildiklerinimi düşünüyorsunuz?




İyi Günler.

Siz her Akademisyen'den daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.Konu hakkında ilginize teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst