Sosyal güvenlik kurumu çakışması

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Herhangi bir ltd.şti.%1 ortağısınız ve yasa gereği bağkur kapsamındasınız.Şirkette herhangi bir göreviniz yok.506 sayılı yasa kapsamında bir başka firmada iş akdi ile çalışmaya karar verdiniz.Sosyal güvenlik durumunuz ne olacak ?
Kolay gelsin....
 
BAĞKURLU OLAN ŞİRKET ORTAKLARI ÜCRET KARŞILIĞINDA HERHANGİ BİR YERDE ÇALIŞABİLİR. BU KİŞİYE AİT ÜCRET BORDROSU DÜZENLENİRKEN SADECE GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILACAK. VE NOT OLARAK BAĞKURLU OLDUĞU BELİRTİLECEKTİR.
 
Sosyal sigortalar kurumu, bağkurlu olan şirket ortağının sigortalı olmasını kabul ediyor fakat bağ-kur, sen bana prim ödeyeceksin diyor.bağ-kur durmuyor, prim tahakkuk ediyor.Başımıza geldi , kişi şirket ortaklığından ayrıldı.sizede tavsiyem ikisinden birini tercih etmektir.
 
ŞİRKET ORTAKLARININ SOSYAL GÜVENLİĞİ

Merhaba Arkadaşlar;
Limited şirket ortakları 01/10/1972 tarihinden itibaren Bağ_kur ile ilgilendirilmişlerdir.Limited şirket ortağı ve müdürlerin hangi güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmesi ile ilgili olarak YARGITAY 10. DAİRESİNİN E.1984/4197K.1984/4672 T.12.10.1984 SAYILI KARARINDA ,LİMİTED ŞİRKET ORTAĞI VE AYNI ZAMANDA ŞİRKET MÜDÜRÜ OLAN KİŞİNİN KENDİ İŞİNİ YAPIYOR SAYILMASI GEREKTİĞİ VE BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARLA AYNI KONUMDA KABUL EDİLMESİ GEREKTİĞİ KARARA BAĞLANMIŞTIR.
Limited şirket ortaklarıda ,tıpkı anonim şirket kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyeleri gibi Limited şirket ortağı olmadan önce başka bir işyerinden SSK na bildiriliyor iseler bu bildirimleri daha doğrusu hizmet akdine çalışmaları kesintiye uğrayıncaya kadar SSK na bildirilmeye devam olunur.
İYİ ÇALIŞMALAR
 
Sn Derya özür dilerim ne demek istediğini tam anlayamadım.Biraz açarmısın?
 
sayın bilanço,
madem bağkurlu kalmak istiyordunuz bu sorularla insanları niye uğraştırıyorsunuz? tek amacınız mesaj sayınızı artırmak mı?!!
 
PEKİ BAĞKURLU OLARAK KALACAKSIN.BUNUN DEVAMINDAKİ DÜŞÜNCEYİDE BEN ANLAYAMADIM. KENDİN BAĞKUR PRİMİNİ ÖDEYECEKSİN, BAŞKA BİR YERDE SSK'LI OLARAK ÇALIŞACAKSIN İŞVERENE SSK PRİMİ ÖDETECEKSİN GALİBA .SONRA NE OLACAK EMEKLİLİKDE BİRİ SİLİNECEK BİLİYORSUNUZ.AMAÇ NE
 
SOSYAL GÜVENLİK KURULUŞU HİZMETLERİNİN ÇAKIŞMASI

Merhaba Arkadaşlar;
Derya Hanımın,konusunu biraz daha netleştirelim
Hizmet çakışması ile ilgili olarak SSK ve BAĞ_KUR arasında yapılan protokolde şirket ortağı olup aynı zaman da da bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan ve aynı zaman da bir şirkete ortak olan kimselerin tabi olacakları sosyal güven lik kuruluşunun hangisi olacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde SSKGenel Müdürlüğü ile Bağ-kur genel müdürlüğü arasında yapılan protokol ile belirlenmiştir.Buna göre;
1.Bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin emrinde çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı kanunun 2. maddesine göre sigortalı sayılanlar , sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 sayılı SSk kanununa tabi sigoortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar bag-kura tabi tutulmayacaklardır.
2.ŞİRKET ORTAĞI YA DA ANONİM ŞİRKETLERDE KURUCU ORTAK VEYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLMALARI DOLAYISIYLA 1479 SAYILI BAĞ-KUR KANUNUNA GÖRE BAĞ-KUR SİGORTALISI OLANLAR SİGORTALILIKLARI SÜRERKEN BİR HİZMET AKDİNE DAYANARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIKLARI TAKDİRDE ,BAĞ-KUR SİGORTALILIKLARI KESİNTİYE UĞRAYINCAYA KADAR 506 SAYILI SSK KANUNUNA TABİ TUTULMAYACAKTIR.
3.506 sayılı SSK Kanunua veya 1479sayılı Bağ-Kur kanununa göre sigortalılığı devam etmekte iken diğer sosyal güvenlik kuruluşu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanların,önceki sigortalılığınınkesintiye uğraması durumunda ise kesinti tarihinden itibaren son çalışmalarının gerektirdiği sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmeleri sağlanacaktır.Ancak geçici işgörmezlik dolayısıyla geçen süreler şle hafta sonu ve resmi tatil süreleri siğortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir.
İYİ ÇALIŞMALAR.
 
Üst