Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

arkadaşlar merhaba mali tablolar analizinde borç devir hızını: stmm/ticari borçlar yaptım. çıkan sonucuda 360/devirhızı yaptım. yani 29949/4861=6,16 360/6,16=58 gün ve 27634/5271=5,24 360/5,24=69 gün.

dikey yüzdeler sadece ana hesapları hesapladım.

net işletme sermayesi=dön.varlıklar-kvyk 2006 8584, 2007 6979 2008 41581 tl yaptım
50 almam lazım alırım sanırım

arkadaşlar maliyetten soruların cevaplarını bilen varmı?

LKM ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun hepimize;

Tümob deki abilerimiz ne yapmaya çalışıyor ?
Tarzmı değiştiriyorlar,yeni yöntemler buldularda bizi kobay olarakmı kullanıyorlar?
Yada (Şaibeli Olacağı Şimdiden Belli olan) SM Den SMMM liğe geçen abilerimiz gelecek diye bizim kazanmamızı istemiyorlarmı.
Tamam sınavla ilgili kurul değişmiş anladık ee muhasebe ile ilgili kavramlar,kurallar,algılamalardamı değişecek ?

Tablo analizinin konusu tablo analiz etmek değilmiş meğer kelime uyunları ve tehditvari uyarıları ile sınavı geçmememizi sağlamakmış.
Maliyetin 1.sorusunda aynı sonuca varan kimsiye denk gelmedim daha,
Denetimde onca aşama varken sen yüzeysel şeyler sor,

Genel hukukun o kadar önem li konusu varken sen gel Danıştay ı sor,
vergi hukukun çok sayıda kanun bulunmasına rağmen sen gel AR-GE yi sor (ar-ge yi bilseymişiz kdv,kur.v.kanunu,gv kan.,amme alacakları,Vuk,vs kanunlarını öğrenmemize gerek yokmuş)

Allah rızası için kardeşim 5 6 aydır kitapları 4 der 5 eşer sefer bitirdik son beş yılın çıkmış sorularını 7 8 sefer okuduk,mevzuatın altını üstyüne getirdik.Arkadaşlar son 1 ayda Tv seyr etmedim inanın allahtan.

sen gel bütün bu meslekle ilgili mevzuatları geç yüzeysel şeyler sor şok oldum şahsen.
İnsan vergiği emeğe acıyor ,çalışmadanda girseymişiz nerdeyse şuan daki aynı sonucu alacakmışız.

Türmob bu soru tarzlarını gözden geçirmeli.

Hayırlısı diyelim.

Artık hangi derse nasıl çalışmak lazım, hangi yollaı izlemeleiyiz karıştı... Geçmiş döneme baksak bir türlü, bakmasak başka türlü... Deneme tahtasına çevirdiler bizi... Sınav komisyonunu mantıklı bir yol izlemeye davet ediyorum... Bir dönem zor, bir dönem kolay, diğeri orta... Yeter artık olan bizlere oluyor...
LKM ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun hepimize;

Tümob deki abilerimiz ne yapmaya çalışıyor ?
Tarzmı değiştiriyorlar,yeni yöntemler buldularda bizi kobay olarakmı kullanıyorlar?
Yada (Şaibeli Olacağı Şimdiden Belli olan) SM Den SMMM liğe geçen abilerimiz gelecek diye bizim kazanmamızı istemiyorlarmı.
Tamam sınavla ilgili kurul değişmiş anladık ee muhasebe ile ilgili kavramlar,kurallar,algılamalardamı değişecek ?

Tablo analizinin konusu tablo analiz etmek değilmiş meğer kelime uyunları ve tehditvari uyarıları ile sınavı geçmememizi sağlamakmış.
Maliyetin 1.sorusunda aynı sonuca varan kimsiye denk gelmedim daha,
Denetimde onca aşama varken sen yüzeysel şeyler sor,

Genel hukukun o kadar önem li konusu varken sen gel Danıştay ı sor,
vergi hukukun çok sayıda kanun bulunmasına rağmen sen gel AR-GE yi sor (ar-ge yi bilseymişiz kdv,kur.v.kanunu,gv kan.,amme alacakları,Vuk,vs kanunlarını öğrenmemize gerek yokmuş)

Allah rızası için kardeşim 5 6 aydır kitapları 4 der 5 eşer sefer bitirdik son beş yılın çıkmış sorularını 7 8 sefer okuduk,mevzuatın altını üstyüne getirdik.Arkadaşlar son 1 ayda Tv seyr etmedim inanın allahtan.

sen gel bütün bu meslekle ilgili mevzuatları geç yüzeysel şeyler sor şok oldum şahsen.
İnsan vergiği emeğe acıyor ,çalışmadanda girseymişiz nerdeyse şuan daki aynı sonucu alacakmışız.

Türmob bu soru tarzlarını gözden geçirmeli.

Hayırlısı diyelim.

maraspoly ' Alıntı:
arkadaşlar maliyetten soruların cevaplarını bilen varmı?

2.soru

ısıtma 32.000
personel:40,000

a toplamı 500.000
b toplmaı 400.000

ben öyle buldun

Belki kızacaksınız bana ama sınavlara ilk kez giren ve çoğundan kalacak olmama rağmen ben bütün sınavların sorularının çok kaliteli olduğunu düşünüyorum. Eski sınavlardaki gibi sadece belli bir nokta üzerinde yoğunlaşmadan olayın bütünü ile ilgili sorulardı. Şahsen soruları hazırlayanları tebrik ederim. Ve dikkat edin akademik tarzda sorulardı özellikle Finansal Analiz soruları. Vergi sorularındanda sadece Ar-Ge bana garip geldi ama sonuçta heryerden sorabiliyorlar panik yapmaya gerek yok. Bu yola girdik elbet olacak....

Sabır, özgüven...

sevgili lkm ilgin için teşekkür ederim.maliyetten bende sizinle ayı sonucu buldum umarım geçeriz....

maliyetten ikinci soruyu bende a için 500,000 be için 400,000 ısıtma 32,000 personel 40,000 buldum

Evet LKM arkadaşıma katılıyorum. Vergi hukukunda bu kadar enterasan sorular olamaz. Ya o zaman çoktan seçmeli yapın sınavı bu nedir. Vergiden Ezberlemediğimiz kanun maddesi kalmadı. Daha öncede yazdığım gibi komisyon üyeleri resmen dalga geçiyorlar. Ve şuna emin olun bütün mevzuatlarıda ezberleseniz. Bırakmak istedikleri takdirde bunu yapıyorlar tek umudumuz çalışmanın yanı sıra biraz şanslı olmamız. Ar-ge indiriminin %40 tan %100 çıkarılmasını bilmeyen mali müşavirliği hak etmiyo yani inanın bende çok sinirliyim yazdıklarımdan farkediliyordur. Uyumadan ders yaptık. Sonuç çalışmayanın sınavı daha iyi geçti. Belki çalışmasam bu kadar stres yapmazdım ve sınavım daha iyi geçerdi.
Şimdi mart ayında kayıt zamanı temmuz ayında tasdik zamanı geldi. Bakalım Aralık ayında ne zamanı gelecek ben adalet istiyorum. 2008 yılı öncesi mali müşavir olanlar nasıl olduysa onlara ne sorulduysa bize de hiç olmazsa benzerleri sorulmalı ben tüm gün nerde ne zaman mevzuat değişikliği oldu bunu bilememki...
İşin aslı kimse canını sıkmasın arkadaşlar özellikle vergi hukukundan sınava girecek arkadaşlarıma tek ders kaldığım ve aralık ayında 3.kez gireceğim sınava kesinlikle ama kesinlikle bir vergi hukuku kitabı alın ve 2008 sonrası ne kadar değişiklik yapıldıysa altını çizin sonra sadece bir kez bakın sonuçta kimseden kanun maddesi istenmiyor. kitabı mutlak okuyun. Benim anladığım vergi ezberle olmuyor. Ben bunu kendime kanıtladım. Nasıl mı geçen sınav sadece ezber yaptım ve sınavda şok oldum hayatım bir anda gözümün önünde geçti. İnsanın en çok üzüldüğü şey emek veriyorsunuz sonuç sıfır oluyor.

siyahbeyaz_16 ' Alıntı:
Evet LKM arkadaşıma katılıyorum. Vergi hukukunda bu kadar enterasan sorular olamaz. Ya o zaman çoktan seçmeli yapın sınavı bu nedir. Vergiden Ezberlemediğimiz kanun maddesi kalmadı. Daha öncede yazdığım gibi komisyon üyeleri resmen dalga geçiyorlar. Ve şuna emin olun bütün mevzuatlarıda ezberleseniz. Bırakmak istedikleri takdirde bunu yapıyorlar tek umudumuz çalışmanın yanı sıra biraz şanslı olmamız. Ar-ge indiriminin %40 tan %100 çıkarılmasını bilmeyen mali müşavirliği hak etmiyo yani inanın bende çok sinirliyim yazdıklarımdan farkediliyordur. Uyumadan ders yaptık. Sonuç çalışmayanın sınavı daha iyi geçti. Belki çalışmasam bu kadar stres yapmazdım ve sınavım daha iyi geçerdi.
Şimdi mart ayında kayıt zamanı temmuz ayında tasdik zamanı geldi. Bakalım Aralık ayında ne zamanı gelecek ben adalet istiyorum. 2008 yılı öncesi mali müşavir olanlar nasıl olduysa onlara ne sorulduysa bize de hiç olmazsa benzerleri sorulmalı ben tüm gün nerde ne zaman mevzuat değişikliği oldu bunu bilememki...
İşin aslı kimse canını sıkmasın arkadaşlar özellikle vergi hukukundan sınava girecek arkadaşlarıma tek ders kaldığım ve aralık ayında 3.kez gireceğim sınava kesinlikle ama kesinlikle bir vergi hukuku kitabı alın ve 2008 sonrası ne kadar değişiklik yapıldıysa altını çizin sonra sadece bir kez bakın sonuçta kimseden kanun maddesi istenmiyor. kitabı mutlak okuyun. Benim anladığım vergi ezberle olmuyor. Ben bunu kendime kanıtladım. Nasıl mı geçen sınav sadece ezber yaptım ve sınavda şok oldum hayatım bir anda gözümün önünde geçti. İnsanın en çok üzüldüğü şey emek veriyorsunuz sonuç sıfır oluyor.

söylediklerine katılıyorum üstad,

hayır eğer meslek mensubu adayından bunları istiyorsan bunları öğretmede seninde katkın olması lazım 2 sene staj yaptık şimdiki arkadaşlar 3 yıl yapıyor bu süre zarfında ne bir eğitim ne bir seminer hiç bir şey yok,Harçlarını yatırdıysan tamamdır.
bide piyada smmm lik yapan meslek mensublarına bize sordukları bu soruları sorsunlar ve de baraj 40 olsun yarısı geçemez.

ne ise fazla uzatmayalım

buda tecrube olsun bize.

bu sınavın gözümde hiçbir değeri yok. ömrümden çok şey aldı götürdü. bu sınava çok umutlar bağladım zamanında. ama boşmuş herşey. hiç fazla umursamadan girdim. ve genel olarak başarılı geçti.
sakındığın göze çöp batar. girmeden öncesine bu sınav için hayatımın start noktası demiştim. kendi özel nedenlerim vardı. ama nedenler kalkınca daha rahat girdim.

Bence temel olan şu. bir işin içine matematik giriyorsa tabanı mantıktır. mantık ve mikro düşünmeden hiç bir matematik içerikli bir şeyi yapamazsın.
maliyet tamamıyla bir mantık ruhu bilinmesi gereken birşey 130 kez kursa gidin olmaz. önce işveren siz olacaksınız sonra kendi çıkarınızı düşünüp gider lerinizi sınıflandırmalısınız. yada ortaya koyduğunuz sermayeyi kendiniz düşünüp realist bir şekilde sermayenizi çarçur etmemenin yollarını aramalısınız. mikro seviyeye indirmeyip ruhunu anlamadan rakamları yöntemleri ezberlemek maliyet, finansal analiz ,yönetim muhasebesi, iktisat şu bu için çalışmak değildir.
benim matematiğim iyiydi ama sözelim kötüydü ezber hiç bir zaman yapamazdım ki sınavdada yapamadım. sözellerden çok korkuyordum. ama kanunları ezberlemeden önce onu koyan neden koymuş bilmem gerektiğini hissettim ve TBMM den kanunun değiştiriliş veya koyma nedenini öğrenerek çalıştım. tek yaptığım ezber meslek hukukuydu oda forumlarda çok puan kırıyorlar birebir olacak maddeler dedikleri için.

deha cevapları yayınlamış bi bakın isterseniz arkadaşlar

bende baktım dehanın sitesine amaaçılmıyo cevaplar
siz bakabildiniz mi

dehada meslek hukuku 5. soru yanlış cevabı .soruşturma açmaya oda ve birliklerin genel kurulu karar verir. disiplin kurulu yazmışlar.

pardon yazmışlar eksik okumuşum. bi anda 25 puan gitti telaşı oldu.

3M_FS ' Alıntı:
dehada meslek hukuku 5. soru yanlış cevabı .soruşturma açmaya oda ve birliklerin genel kurulu karar verir. disiplin kurulu yazmışlar.

deha bencede mehlek hukuku 5.soru çözümünde hata yapmış.oda ve birlik genel kurulları karar verir.
ayrıca hukuk bölümünde de kıdem tazminatı sorusuna verilen cevabıda beni şaşırttı

yani şimdi bu dehaya güvenmelimiyim. kaldım gözüyle baktığım analizden bu tabloya göre 75 ile geçiyorum. ama bana cevaplar aceleyle hazırlanmış iyi düşünülmemiş gibi geldi.

Deha nasıl cevap hazırlamış ne garip ifadeler kullanmış. O cümleleri kurmak için her dersten doktora falan yapmış olmamız lazım. Bu ne ya.

deha, kursa gidince özet geçiyor konuları, cevapları yazmaya gelince döktürüyor. deha nın cevaplarına bakarak korkmayın bence.

dehanın denetimde ilk sorunun 3. şıkkına verdiği cevap enteresan geldi bana bir şirket nasıl kafasına göre şüpheli alacağa alabilir ki elinde bir mahkeme kararı olmadan ben bu açıdan düşünmüştüm açıkcası

Maliyet ve denetimden girdim sınava
Maliyet ile ilgili olarak sınavın ilk yarım saatinde hiç birşey yapamadım. 1 soruyu yapadım 2 soruya geçtim. daha sonra Normal maliyet yöntemi sorusunda sadece dönem sonu mamül tutarını hesaplamadım. Sizce kaç puan verir. Matematiksel dağıtım da 500.000 ve 400.000 sonuçlarına ulaştım. Eğer 1 soruda eksikliğim olmasaydı 100 almak içten bile değildi.
Denetim ile ilgili olarak eğer 1 soru yorumlarımdan puan alırsım bu iş bu sınavda bitmiştir.