Temmuz 2010 Dönemi Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HaCkHaN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz 2010 Dönemi Yeterlilik Sınavı

s3m ' Alıntı:
simfuntan ' Alıntı:
Arkadaşlar benim sınava ilk girişimdi, açıkçası çalışamadım, dershaneye de gidemedim. Amaaa 7/5 yaptım. Maliyet ve tabiki Vergi Hukuku kaldı. İnşallah aralık sınavında onları da geçerim. Tüm yeni meslek mensuplarını kutluyor, darısı başıma ve başınıza diyorum. Bu arada denetim gerçekten beni de şok etti. En az 75-80 bekliyordum.
Finansal Muhasebeden kaç aldınız ve bu derse çalışma öneriniz nedir?
Arkadaşım ben sadece hukuğa çalıştım, muhasebeye inan çalışmadım. Ama son 3 yılın sorularını çözmüştüm. Geçemem diye bekliyordum, gerçekten de çözdüğüm sorulara oldukça farklıydı bu sınav, 50 ile geçtim.

Sıklıkla Sorulan Sorulara Cevaplar:

1. 40 aldım itiraz de değişir mi?

Itirazlarda maddi hatalara bakılır. Kaldı ki 47 alıp degismeyenleri de biliyoruz. 38 alıp 50 alanlarda var [Tek derse kalmıs ve son hakkı olan kritik durumlarda.] Eger ilk giriyorsaniz "Ben kağıdıma çok güveniyorum.Dağlar taşlar insa bu not olmamalıydı." demeyin. Once bir sakinleşin ve yanıtları inceleyin. Geçmiş tecrübe bize gösteriyor ki sonucta komisyonun aradığı temek nitelikle var eğer oralara temas etmemişseniz beklediğinizin altında olmanız normaldir. Ilk seferde verecegim diye kendinizi heba etmeyin.

2. Ders bazında çok karşılaşılan sıkıntılar ve çözüm yolları:

a. Meslek Hukuku

MH çoğu zaman süpriz yapan derslerdendir. Ve ekseriyetle katılımcıların (ki bende dahil) bu dersi hafife almasından kaynaklanmaktadır. Ancak fiiliyatta ihtiyac duyacagınız belki de en muhim derslerden biridir. Dolaysıyla üstadlar bu ders için tölaranslı davranmıyor. Bunu bir ders olarak görmeyiniz ve kanunumuzu, etik ilkeleri ve haksız rekabete ilişkin kararları yarın belgeyi alacakmıssınız gibi hepsinden öte stajyer de olsanız sizi bağlayıcı olan bir kanun oldugunu bilerek calısınız.

b. Vergi Hukuku

MH icin soylediklerimin cogu bu ders icin de gecerlidir. Simdilerde efsane olan muhasebe dersi gibidir. Ancak son zamanlarda basarı oranı yukselmis ve not trendi 50 - 55 bandına gelmistir. Vergi de sunu unutmayın! Vergi hukuku üstadları her zaman için kanun dili ile yazılan yanıtlar isterler ve kanun maddelerine yapabilirseniz atıfta bulunmanız oldukca şık olur. Ancak emin olmadan yazdıgını ve yanlıs olan ifadeler notunuzda düşüse sebep olabilir.

c. Maliyet Muhasebesi

Doğrusu ömre bedel bir dersimizdir :) Öyle ki geçen Mart sınavı tarihimizin en kolay sınavlarındı ve kolay kolay bir daha öyle bir sınavda beklemiyoruz. Ancak her zaman geçerli olan şu kuralı bu ders icinde unutmayın! Maliyet bir ezber dersi degildir. MM kuralları iyi bilerek çözmeniz gereken bir bulmacadır. Ezber yapmadan işin özüne mantığına inerek çalışınız, emin olun tahmininizden kolay geçersiniz. Ve tabi cevaplardan sakin olunuz.

d. Hukuk

Bir çok kanunu kapsaması açısından sanıldığı kadar kolay bir ders değildir aslında. Ancak geçmiş yıl soruları bu noktada yardımcınız olabilir.

e. Finansal Tablo Analizi

2010 sinavlarinin yüz güldüren bu trendinin hep korunmasını istediğimiz dersimiz. :)

f. Mali Denetim

2010 Temmuz sinavina bakarsak tospembe şeyler yazabiliriz. Ancak backgrounda baktığımızda herkes de iyi bilir ki MD alelade bir ders değildir. Mart ile Temmuz sınavını karşılaştırdığımda bir trend bulamadığımdan şimdilik yorum yapmıyorum.

g. Finansal Muhasebe

Mart'dan bu yana bir çoğumuzun canını yakan son zamanların efsane dersidir. Ne yapmamız gerektiği konusunda
yorumları okursanı fikir sahibi olabilirsiniz.

3. Tavsiye Edebileceğiniz Ders Notu/Notları Var Mı?

Evet var. Bu sınavlarda artık 2. girişimiz olması sebebiyle hatrı sayılır bir tecrübe ve elbette iyi bir not arşivi elde edildi. Ancak yeniden girmek istemediğim malum sebeplerden ötürü artık forum geneline yazarak yardımcı olmayı düşünmüyorum. Bugünden sonra her zaman olduğu gibi şimdi de herkes için hayırlısı olsun. Biz herkesin iyiliğini istiyoruz. Ancak sanal ortamın getirdiği bazı handikaplardan ötürü malum talihsizlere yeniden fırsat vermek istemiyorum.

Bu son mesajımdır. Yukarıda yazdıklarım da birikimlerin elde ettiklerimdir. Isteyen kaale alır isteyen almaz. Saygılar, sevgiler sizleri seviyorum. Iyi aksamlar.

mrb arkadaşlar denetim dersi ile ilgili yorumlarınız nedir beklediğiniz notları aldınızmı ben 80-90 beklerken 32 almışım

ilk girişte 5 dersten geçtim temmuz sınavına 2 dersim kalmıştı finansal ve denetim ikiside kaldı

Ben Finansal Muhasebeden 13 aldım :P Bu tokat mıdır nedir anlamadım çünkü kağıdım 13 lük bir kağıt değildi.Sanırım sayfa düzeni belki bu notu vermesinde etkili olmuştur??Yani zaten 2 günde o kadar derse girebilmek bile bir başarı bence.Bu sınavda başarı için tek faktör dersi iyi bilmek değil malesef :(

denetimde herkes beklediğinden 30-40 puan aşağısını almış.

sibelbursa ' Alıntı:
mrb arkadaşlar denetim dersi ile ilgili yorumlarınız nedir beklediğiniz notları aldınızmı ben 80-90 beklerken 32 almışım
Ben Denetimden 100 lük kağıt verdim.Gerçekten!Üstelik konunun tamamen özünü yazdım,kağıt düzenim iyiydi,Sınav sonrası yayınlanan cevaplarla benim yanıtımı karşılaştırdım.Hadi dedim 100 kimseye vermezler,o yüzden 80-90 gelir.vee 50 geldi!!!!!İnanamadım!

Kağıtları sanki birşeylerin intikamını alır gibi değerlendirip puanlandırmışlar!Bana o notu veren yetkili şahıs hakikaten hakkımı yemişsin ve haram olsun diyorum yani!Neredeyse bırakacakmış yani!

vergi ve maliyet kalmıştı maliyet boş kağıda 5 vermiş çok bile vermiş:)))))) ama vergiden 50 aldım bu bana ilaç gibi geldiii süper....

2. kez sınava girdim ve başarılı olduğuma dair odadan telefon geldiğinde çok sevindim.
Maliyet Muhasebesinden 40 puan alıp kalırım diyordum ki 50 alıp geçtim.Şuana kadar girdiğim tüm sınavlarda hep alacağım puanları tahin ederdim bu sefer yanıldım, maliyet muhasebesinde gerçekten sorular zordu ama notlar bir hayli yüksek verilmiş. Hayatımda bundan sonra yeni bir sayfa açılıyor umarım verdiğim çabalara ve emeklere değer...

Hepimizin emeklerinin karşılığını almasını temenni ederim.

çok ilginçki bende 13 aldım ki kağıt düzeniyse eğer olay benim kağıt düzenim çok iyiydi kayıtlarımında 13 lük olduğunu sanmıyorum:S

Elegant tebrikler.Darısı bizlere..

aysehumeyra ' Alıntı:
çok ilginçki bende 13 aldım ki kağıt düzeniyse eğer olay benim kağıt düzenim çok iyiydi kayıtlarımında 13 lük olduğunu sanmıyorum:S

finansal muhasebeden bende 23 aldım kağıt düzenimde çok iyiydi sözellerede cevap vermiştim
mantığım almıyo puanlandırmayı zaten notları çok kıt.

arkadaşlar benim sadece denetim kalmıştı ilk sınavdan 28 aldım bu sınavdan tam beklediğim gibi 82 alarak SMMM oldum.
size denetim konusunda şunu söyleyeyim adamın notu kıt değil adamın amacı kendikitabını sattırmak ve kendi kitabındaki cevapları görmek. Mesela 2.sorudaki denetim tekniklerini çoğu kaynak 9 tane olarak gösterirken kendi kitabında 10 tane diğer kaynaklar Analitik inceleme derken kendi kitabında karşılaştırma ve oranlar olarak vermiş ayrıca ilgili hesaplar arasında ilişki kurmak tekniği çoğu kaynakta yok ama kendi kitabında var. 3.soruda bağımsız ile iç denetçi farkına eminim herkes bişeyler yazdı ama adam kendi kitanbında bir sayfada T çizer gibi farkları yazmış ve cevap olarak onları istemiş. Benim şahsi görüşüm adamlar verilen cevapların kendi kitabından olduğunu anladığı anda notlarını tam veriyor farklı kaynaktan cevap verildiğini anlayncada ya bırakıyor yada kıt not vererek gidin kitabımı alın mesajı veriyor. Ben 3 soruyada Hasan Türedinin kitabından cevap verdim. Deneti proğramında 9 taneden 7 tane yazdım denetim tekniklerinin 10 tanesinide hasan türediye göre cevapladım bağımsz ve içdenetçinin karşılaştırmasnada onun şablonuna göre tam olmasada bayağı bi yazdım ve 80 falan alırım dediğim dersten 82 aldım. denetim dersinden kalan arkadaşlar benim tavsiyem Hasan Türedinin kitabını bir şeklide temin edin çünkü cevapları o kitaptan istiyor. Hepiize başarılar.

ilk girişimde denetim sınavına sadece 1 saat kala cafede şöyle bir baktım 40 almıştım , bu sınavda haftalar öncesinden çalıştım sonuç 22 :) Maliyet ve Denetim kaldı , işimiz zor

Elegant ' Alıntı:
2. kez sınava girdim ve başarılı olduğuma dair odadan telefon geldiğinde çok sevindim.
Maliyet Muhasebesinden 40 puan alıp kalırım diyordum ki 50 alıp geçtim.Şuana kadar girdiğim tüm sınavlarda hep alacağım puanları tahin ederdim bu sefer yanıldım, maliyet muhasebesinde gerçekten sorular zordu ama notlar bir hayli yüksek verilmiş. Hayatımda bundan sonra yeni bir sayfa açılıyor umarım verdiğim çabalara ve emeklere değer...

Hepimizin emeklerinin karşılığını almasını temenni ederim.

Tebrikler

sınavların bu kadar zorlaştırılmış olması aklıma rant kaygısını getiriyor
şöyleki aralık 2010 sınavından sonraki sınavlara sadece kalan öğrenciler girebilecek
çünkü staj 3 yıla çıktığı için 2 dönem yeni mezun olmayacağı için sınavlara giren fazla olmayacak
yaklaşan ekonomik krizi öngören yetkililer eldeki müşteriyi kaçırmamaya çalışıyorlar

pufidik22 ' Alıntı:
sınavların bu kadar zorlaştırılmış olması aklıma rant kaygısını getiriyor
şöyleki aralık 2010 sınavından sonraki sınavlara sadece kalan öğrenciler girebilecek
çünkü staj 3 yıla çıktığı için 2 dönem yeni mezun olmayacağı için sınavlara giren fazla olmayacak
yaklaşan ekonomik krizi öngören yetkililer eldeki müşteriyi kaçırmamaya çalışıyorlar

bende benzer düşünceler içindeğim stajın 3 yıla çıkmasından kaynaklanan boşluğu doldurma çabası..........

arkadaşlar istanbulda avcılar veya beylikdüzü tarafında muratın kursu varmı ( dehanın yokmuş öğrendim)