Ynt: Temmuz 2010 Dönemi Yeterlilik Sınavı
Sıklıkla Sorulan Sorulara Cevaplar:
1. 40 aldım itiraz de değişir mi?
Itirazlarda maddi hatalara bakılır. Kaldı ki 47 alıp degismeyenleri de biliyoruz. 38 alıp 50 alanlarda var [Tek derse kalmıs ve son hakkı olan kritik durumlarda.] Eger ilk giriyorsaniz "Ben kağıdıma çok güveniyorum.Dağlar taşlar insa bu not olmamalıydı." demeyin. Once bir sakinleşin ve yanıtları inceleyin. Geçmiş tecrübe bize gösteriyor ki sonucta komisyonun aradığı temek nitelikle var eğer oralara temas etmemişseniz beklediğinizin altında olmanız normaldir. Ilk seferde verecegim diye kendinizi heba etmeyin.
2. Ders bazında çok karşılaşılan sıkıntılar ve çözüm yolları:
a. Meslek Hukuku
MH çoğu zaman süpriz yapan derslerdendir. Ve ekseriyetle katılımcıların (ki bende dahil) bu dersi hafife almasından kaynaklanmaktadır. Ancak fiiliyatta ihtiyac duyacagınız belki de en muhim derslerden biridir. Dolaysıyla üstadlar bu ders için tölaranslı davranmıyor. Bunu bir ders olarak görmeyiniz ve kanunumuzu, etik ilkeleri ve haksız rekabete ilişkin kararları yarın belgeyi alacakmıssınız gibi hepsinden öte stajyer de olsanız sizi bağlayıcı olan bir kanun oldugunu bilerek calısınız.
b. Vergi Hukuku
MH icin soylediklerimin cogu bu ders icin de gecerlidir. Simdilerde efsane olan muhasebe dersi gibidir. Ancak son zamanlarda basarı oranı yukselmis ve not trendi 50 - 55 bandına gelmistir. Vergi de sunu unutmayın! Vergi hukuku üstadları her zaman için kanun dili ile yazılan yanıtlar isterler ve kanun maddelerine yapabilirseniz atıfta bulunmanız oldukca şık olur. Ancak emin olmadan yazdıgını ve yanlıs olan ifadeler notunuzda düşüse sebep olabilir.
c. Maliyet Muhasebesi
Doğrusu ömre bedel bir dersimizdir

Öyle ki geçen Mart sınavı tarihimizin en kolay sınavlarındı ve kolay kolay bir daha öyle bir sınavda beklemiyoruz. Ancak her zaman geçerli olan şu kuralı bu ders icinde unutmayın! Maliyet bir ezber dersi degildir. MM kuralları iyi bilerek çözmeniz gereken bir bulmacadır. Ezber yapmadan işin özüne mantığına inerek çalışınız, emin olun tahmininizden kolay geçersiniz. Ve tabi cevaplardan sakin olunuz.
d. Hukuk
Bir çok kanunu kapsaması açısından sanıldığı kadar kolay bir ders değildir aslında. Ancak geçmiş yıl soruları bu noktada yardımcınız olabilir.
e. Finansal Tablo Analizi
2010 sinavlarinin yüz güldüren bu trendinin hep korunmasını istediğimiz dersimiz.
f. Mali Denetim
2010 Temmuz sinavina bakarsak tospembe şeyler yazabiliriz. Ancak backgrounda baktığımızda herkes de iyi bilir ki MD alelade bir ders değildir. Mart ile Temmuz sınavını karşılaştırdığımda bir trend bulamadığımdan şimdilik yorum yapmıyorum.
g. Finansal Muhasebe
Mart'dan bu yana bir çoğumuzun canını yakan son zamanların efsane dersidir. Ne yapmamız gerektiği konusunda
yorumları okursanı fikir sahibi olabilirsiniz.
3. Tavsiye Edebileceğiniz Ders Notu/Notları Var Mı?
Evet var. Bu sınavlarda artık 2. girişimiz olması sebebiyle hatrı sayılır bir tecrübe ve elbette iyi bir not arşivi elde edildi. Ancak yeniden girmek istemediğim malum sebeplerden ötürü artık forum geneline yazarak yardımcı olmayı düşünmüyorum. Bugünden sonra her zaman olduğu gibi şimdi de herkes için hayırlısı olsun. Biz herkesin iyiliğini istiyoruz. Ancak sanal ortamın getirdiği bazı handikaplardan ötürü malum talihsizlere yeniden fırsat vermek istemiyorum.
Bu son mesajımdır. Yukarıda yazdıklarım da birikimlerin elde ettiklerimdir. Isteyen kaale alır isteyen almaz. Saygılar, sevgiler sizleri seviyorum. Iyi aksamlar.